1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fogtömés esztétikusan

A jó fogtömés az apró mozdulatok és a kiváló technológia művészete. A jól megválasztott, minőségi tömőanyag, a speciális eszközök és a fogorvos tapasztalata a siker kulcsai.

Tartós helyreállítás
Fájdalommentes kezelés
Természethű esztétikum
Kedvező ár

Tapasztalt szakemberek, innovatív megoldások

Hogyan lehet a fogtömés tartós és fájdalommentes?

A fájdalommentesség a kezelés közben és után, illetve a tartósság, mely akár évtizedekig szól, nem lutri kérdése! Tudományos cikkek bizonyítják, hogy a nagy szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező profi fogászati praxisban készülő fogkezelések tartósabbak!

Fogtömés technika előnyei

A Budapest Dental fogtömés technika előnyei

A fájdalommentes fogtömés menete

1. Szájvizsgálat, kezelési terv

Első alkalommal fogorvosi állapotfelmérés történik. A vizsgálat során röntgenfelvételek is készülnek. A szuvas fogak felderítése után a szükséges és javasolt kezelésekről kezelési terv készül. Ennek átbeszélése és elfogadása után, a következő alkalomra időpontot egyeztetünk a fogtömésre.

2. Fogtömés előtt

A kezelés előtti órákban érdemes sok folyadékot, lehetőleg tiszta vizet inni, és könnyű táplálékot fogyasztani. Alapos fogmosással és fogköztisztítással segíthetünk a kezelés közben fellépő ínyvérzés esélyét minimálisra csökkenteni. Így a fogorvos szárazabb környezetben dolgozhat a fogtömésen, ez a tartósságot növeli!

3. Fájdalommentesség

A fogtömés érzéstelenítésben történik. Rendelőnkben Ultracain DS Forte érzéstelenítést alkalmazunk, mely a hagyományos Lidocain érzéstelenítéshez képest négyszeres hatóerővel bír. Ez a kezelés teljes időtartamára fájdalommentességet biztosít Önnek.

4. Fogfúrás, helyreállítás

A fogfúrás során a szuvas fogszövetek eltávolítása történik. Amennyire lehet, minimal invazív eltávolítást alkalmazunk, a legújabb kezelési protokollok szerint. Mély szuvasodás esetén vital pulpa kezelést javaslunk. A helyreállítás során a fog eredeti formája kerül visszaépítésre, természethű esztétikával.

5. Utófájdalom nélkül

A legújabb nanokompozit tömőanyagokat alkalmazzuk. Speciális, biomimetikus fogfelépítési módszereket javaslunk a nagyobb fogtömések felépítésére. Ezek az anyagok és módszerek segítenek abban, hogy rendelőnkben lényegesen kevesebb a fogtömés utáni kellemetlen utópanasz.

Foglaljon időpontot most!

Mire figyeljünk a fogtömés után?

  • a fogtömés már a rendelőben megköt, hiszen a tömőanyag fényre keményedik. A tömés tehát a kezelés után azonnal terhelhető lenne, de…
  • amennyiben Ön érzéstelenítést kapott, meg kell várni hogy a zsibbadás elmúljon, ezért fogtömés után kb. 2 órát még ne egyen. Súlyosan megsértheti nyelvét ajkát, ha máshogy dönt!
  • a fogtömés felszínének beállítása zsibbadtan történik, így néha “magas” lehet. Ilyenkor, ha az egyéni rágópályák egy-két nap alatt nem kopnak be, jöjjön vissza ingyenes igazításra! Ugyanígy tegyen akkor is, ha bármilyen panaszt észlel a fogtömés után. Olvassa el blogunkat a tömés utáni tennivalókról!
Törődjön többet magával! Kezdje fogászati állapotfelméréssel!

Kiváló minőségű kompozitok

Ne higgye el, hogy a fogszínű fehér tömőanyag minden fogászaton ugyanaz! Észbontó különbségek vannak! Honnan tudhatja, hogy egy fogtömés sikeres? Válasszon minőségi fogászatot, ahol prémium anyagokkal dolgoznak és szakértő fogorvost, aki tapasztalt a töméstechnikában.

Precizitás és tapasztalat

Fájdalommentesség, kontaktpont, harapás, és a fogtömés zárása – mindezek kulcsfontosságú részletek a fogtömés megtervezésekor. A fog eredeti formájának felépítése nem könnyű feladat, precizitás, nagy odafigyelés kell hozzá, és nem utolsósorban hasznos és modern fogászati eszközök.

Járjon kontrollra!

Csökkentse az újbóli fogszuvasodás esélyét minimálisra! Tanulja meg a hatékony otthoni fogápolási rutint és alkalmazza intenzíven. Szánjon egy fél órát fogápolás oktatásra. Jöjjön el professzionális szájhigiéniai kezeléseinkre és előzze meg az újabb fogszuvasodást!

Tartós, esztétikus fogtömés ára, budapesti fogászatunkon

A fogtömések árának pontos megtervezéséhez az állapotfelmérés csomagot ajánljuk. Ez kezelési tervet és részletes árajánlatot ad Önnek. További tájékoztatás az állapotfelmérés és fogtömés árakról az áraink menüpontban:

Fogfájás? Tegyünk meg mindent!

A fogfájás a testi fájdalmak egyik legkínzóbb jelensége.

Ráadásul nem létezik valóban hatékony otthoni praktika a fogfájás kezelésére. Átmeneti fogfájás csillapítás vény nélkül kapható gyógyszerekkel persze igen, de ez nem húzható a végtelenségig.

 

Fogfájás esetén minél előbb jelentkezni kell a fogorvoshoz.

Ha fogfájás gyötri, jelentkezzen be mielőbb! Vegyen be fájdalomcsillapítót! Aztán olvassa el hasznos tanácsainkat, hogy a fogfájás kezelése a fog megtartásával és ne elvesztésével járjon!

Fogfájás kezelése, fogmegmentés

Gyakori kérdések

A fogszínű fényre kötő fogtömést a fogorvos teljesen készen adja át önnek, így amennyiben Ön esetleg nem kapott érzéstelenítést a fogtöméshez, úgy az új töméssel azonnal ehet.

A legtöbb esetben azonban a fogtöméseket érzéstelenítésben készíti a fogorvos, így amíg a zsibbadás tart, nem szabad sem enni, sem inni, hogy elkerüljük a nyelv vagy az orca belső felszínének megharapását, vagy az esetleges félre nyelést.

A hagyományos Lidocainos érzéstelenítés után a zsibbadás 2-3 órán belül elmúlik, míg az Ultracain DS Forte érzéstelenítő hatása kb 4 órán át tart.

Ha az érzéstelenség elmúlt, nyugodtan lehet enni és inni, sőt, ajánlott is sok folyadékot fogyasztani, elsősorban tiszta vizet!

A fogtömés utáni fájdalomnak több oka lehet, és sok esetben teljesen normális. A fogtömést úgy kell felfogni, mint egy seb kitisztítását, majd ellátását. 

A seb itt a dentin és a zománc, amelyről a szuvas részeket kifúrja a fogorvos. Minél kisebb volt a szuvasodás mértéke, annál kevésbé várható a tömés után érzékenység. Ha kialakul, az a legtöbb esetben pár nap alatt elmúlik.

Amennyiben a szuvasodás nagyon mélyen hatolt már a fogba, a kezelés után előfordulhat, hogy a túl mély tömés már nem elegendő a fog megmentéséhez, és a foggyökér gyulladt állapotba kerül. 

Ebben az esetben gyökérkezelés válhat szükségessé. 

Ilyen esetben a fog a tömés után egyre érzékenyebbé válik, hidegre, ráharapásra fájdalommal kezd reagálni. Fontos, hogy ilyenkor nem érdemes még heteket várni, fel kell mielőbb keresni a fogorvost.

Több oka is lehet:

  • A friss fogtömés, ha kicsit még magas, fájhat ráharapással, ez becsiszolással korrigálható. 
  • Ha egy régi tömésről van szó, és a tömés alászuvasodott, érzékenyen reagálhat a harapásra.
  • Sok esetben az elhalt fog jellemző tünete a ráharapási érzékenység. Mintha a fog “meghosszabbodott”  volna. Ilyenkor a foggyökér csúcsánál gyulladás van, és ráharapáskor ez a terület válik érzékennyé.

Ha este nyilallóan fáj a fog, nem múlik, a hideg provokálja, és a fájdalom kisugárzó, nagy valószínűséggel fogbél gyulladással állunk szemben.

Sok esetben a páciens be sem tudja azonosítani a problémás fogat, a fájdalom annyira kisugárzó lehet.

A megoldás – az alapvető fájdalomcsillapításon túl – mielőbb felkeresni a fogorvost. A kezelés nagy valószínűséggel gyökérkezelés lesz.

A fogszuvasodás sokáig nem látszik, mert először a fogzománc és a dentin szerkezete kezd meglazulni és eleinte még nincs üregképződés. 

A páciensek csak akkor szokták a szuvasodást észrevenni, amikor az már üregképződéssel jár, pedig a folyamat sokkal korábban látható a fogorvos számára. 

Amikor már betörik a szétesett dentinszövet fölött a fogzománc és kialakul az Ön számára is jól látható lyuk, akkor a folyamat a legtöbb esetben már nagyon mélyre terjedt.

A másik oka, hogy a szuvasodás nem látszik, hogy a legtöbb szuvasodás nem a rágófelszín felől indul ki, hanem a fogak közti területről, a fogak egymás felé néző oldalán, így szintén láthatatlan az Ön számára. 

Minél mélyebb a szuvasodás annál nagyobb az esélye annak, hogy sima fogtömés már nem lesz elegendő a kezeléshez. 

Hiszen, ha a szuvasodás nagyon mélyre hatol a fog belseje felé, a pulpa, ami a fog ereit és idegeit tartalmazza, begyulladhat, ennek megoldása pedig már a gyökérkezelés.

Annak érdekében, hogy a komolyabb fogszuvasodást és annak következményes betegségeit elkerülje érdemes legalább félévente felkeresni a fogorvost!

Ez nagyban függ a betömendő fogakban levő fogszuvasodás kiterjedésétől, a fogak állapotától, az Ön teherbíróképességétől. Sőt, attól is, hogy a tömések alul, vagy felül helyezkednek e el, illetve melyik oldalon szükségesek a tömések.

Tehát nincs erre szabály, minden eset más és más. A legtöbb esetben egy, esetleg kettő fogtömés készül. Fognyaki tömés esetén készülhet több is egyszerre.

Fontos, hogy amennyiben Ön gyorsan szeretne a kezeléseken túljutni, és igénye van arra, hogy egyszerre inkább több fogtömésen essen át, beszélje ezt át a fogorvosával, és egyeztessék a folyamatot. 

Fontos tudni, hogy egyszerre egy oldalt érzéstelenít be a fogorvos. Például az alsó fogívben egyszerre a jobb és a bal oldalon nem lehet töméseket készíteni. De alul a jobb oldalon és felül is a jobb oldalon, megoldható.

Ez előfordulhat, hiszen a tömés befejező lépésekor, amikor a fogorvos a fogfelszíni domborzatot állítja be, a páciens még zsibbadt, így az összecsukáskor nem mindig érzékelhető, hogy a tömés valóban teljesen kényelmes e vagy sem.

Fontos, hogy a tömés teljesen kényelmes legyen, ezért, ha azt magasnak érzi, mindenképp kérjen egy kontroll időpontot fogorvosától, ahol a tömés magassága beállításra kerül.

Ilyenkor már nincs szükség érzéstelenítésre, hiszen a tömés felszínéből távolít el a fogorvos polírozással vékony réteget, ami teljesen fájdalommentes.

A legtöbb esetben igen. Vannak kivételek, de ezt minden esetben érdemes előre egyeztetni a fogorvossal. 

A fognyaki tömésekhez például a legtöbb esetben nem szükséges érzéstelenítő. 

Sok esetben azonban, egy banálisnak tűnő fogtömés, a mélyben nagyon szuvas lehet. Így jobb érzéstelenítést kérni a kisebb fogszuvasodások kezelése során is.

Az alábélelésben levő gyógyszer segít az úgynevezett ingerdentin felépülésének, ami lényegében a fog „sebgyógyulásának” tekinthető. 

A legmodernebb alábélelési módszer maga a Vital Pulpa Terápia, ahol a Biodentine nevű biokompatibilis anyag kerül a gyulladt pulpakamra tetejére. A vital pulpa kezelés módszerével a gyökérkezelés elkerülhető lehet.

Fogtömésre akkor van szükség, ha a fog szuvas.A kezelés során mindenképp van fúrás, mely a szuvas szövetek eltávolítására szolgál. Ezek után a kifúrt üreget töméssel zárja le a fogorvos. Így állítja vissza a fog eredeti formáját, pótolja a hiányzó fogszövetet..

A barázdazárásánál nincs szuvasodás. Ez egy megelőző módszer a fogszuvasodás elkerülésére, fogfúrás nélkül. A kisgyermek épp előbújt őrlőfogainak barázdáit egy folyékony tömőanyaggal töltjük fel, amely fényre megkeményedik.

A fogak kincsek! Adja meg nekik, ami jár!

Válasszon magas minőségben kivitelezett fogorvosi szolgáltatásokat, tartós és sikeres fogtömést!

Tapasztalt szakemberek, innovatív megoldások