1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Mikroszkópos gyökérkezelés

Mikroszkópos gyökérkezeléssel több fogat menthetünk meg. Legyen szó újrakezelésről, vagy első gyökérkezelésről, ez a legjobb gyökérkezelési módszer!

Gyökérkezelés utáni fájdalom sikeres kezelése
Gennyes fog sikeres kezelése
Gyökérkezelés akár koronán keresztül
Foghúzás elkerülése kritikus esetekben

Tapasztalt szakemberek, innovatív megoldások

Mikor válassza a mikroszkópos gyökérkezelést?

Ha a hagyományosnál sikeresebb módszert keres és szeretné elkerülni a fogeltávolítást! Az elhalt, gócos, vagy fogbélgyulladás miatt gyökérkezelendő fogak vagy a régen gyökérkezelt fogak kiújult gyulladása esetén egyaránt.

Mikroszkópos gyökérkezelés kisőrlő fognál

A mikroszkópos gyökérkezelés előnyei

A mikroszkópos gyökérkezelés menete

1. Állapotfelmérés

Első alkalommal állapotfelmérés történik. A röntgen mellett 3D CBCT röntgen is készülhet. A kezelési terv tartalmazza a hagyományos és a mikroszkópos alternatívát. Ön dönt, melyik módszert választja. A kezelés alkalmanként 90 perces, melyre előre egyeztetett időpontban, tervezetten kerül sor.

2. Fájdalommentesség

A mikroszkópos gyökérkezelés helyi érzéstelenítésben történik. Rendelőnkben Ultracain DS Forte érzéstelenítést alkalmazunk, mely a hagyományos Lidocain érzéstelenítéshez képest négyszeres hatóerővel bír. Ez a kezelés teljes időtartamára fájdalommentességet biztosít Önnek.

3. Teljes izolálás

A mikroszkópos kezelés során a fogorvos csak a kezelt fogat láthatja, a teljes szájkörnyezet takarásba kerül. Ezért a kezelés során teljes értékű, kofferdam izolálást alkalmazunk. Mikroszkópos gyökérkezelés csak kofferdam izolálásban kivitelezhető. Ez izolálási módszer nem elhagyható a kezelés során.

4. Mikroszkópos kezelés

A mikroszkópos gyökérkezelés ritkán egy, inkább 2-4 alkalom. Egy ülés általában 90 perces. Ez egy aprólékos, lassú munka, sok türelem szükséges. A folyamat során a gyökércsatornák precíz feltárása, speciális, 3D ultrahangos fertőtlenítése történik. A kezelés biokerámia gyökértöméssel zárul.

5. Gyökérkezelés utáni teendők

A gyökérkezelés csak a fog gyökér részét érinti. További kezelés szükséges a koronai rész helyreállítására. Ez történhet biomimetikus fogtöméssel, koronával, vagy betéttel. A koronai rész felépítése nem a mikroszkópos gyökérkezelés protokoll része. Ez a feladat más fogorvos szakterülete.

Foglaljon időpontot most!

Drága a mikroszkópos gyökérkezelés? Lásson tisztán!

 • Van aki szerint a mikroszkópos gyökérkezelés drága, csak akkor kell a specialista. ha a hagyományos módszer kudarcot vall. Ám így lesz valóban drága!
 • A hagyományos, szabad szemes technika szűkebb keretek közt sikeres. Több a kudarc, az álút, a túl hosszú, vagy túl rövid gyökértömés, a feltáratlan, fertőzött csatorna, a kiújuló gyulladás. A milliméteres gyökércsatorna térben a szabad szemmel, nagyítás nélkül történő kezelés bizony korlátos!
 • Egy fog, amit elsőre mikroszkópos technikával kezelnek, 90% felett sikeres lesz! Egy előzőleg máshol, már szabad szemmel gyökérkezelt, majd ismét gyulladást produkáló fog újrakezelésének sikere azonban már csak 70% körüli! Innen valóban drága. És ráadásul, már nem biztos, hogy menthető!
Törődjön többet magával! Kezdje fogászati állapotfelméréssel!

3D gyökér CT elemzés

A mikroszkópos gyökérkezeléseknél segítséget jelenthet a gyökerekről készülő nagy felbontású fog CT. Ezen a a fog anatómiai rendszere pontosan kirajzolódik. A fog CT alapján a fogorvos pontosabban diagnosztizál, tervez és kezel, mint a hagyományos 2D röntgenkép alapján.

3D ultrahang fertőtlenítés

A szűk gyökércsatorna rendszerben néhány műszert csak mikroszkópos kontroll mellett alkalmazhatunk veszélytelenül. Ilyen eszköz például a mikroszkóp mellett használt 3D ultrahangos fertőtlenítés, mely a teljes csatornarendszert átjáró fertőtlenítéshez, így a sikerhez nagyban hozzájárul!

Biokerámia tömés

A mikroszkópos gyökérkezelés lezáró lépése, a gyökércsatorna rendszer feltárása és alapos fertőtlenítése után a gyökértömés. A gyökértömés a mikroszkópos protokollban a biokerámia gyökértömés, mely a hagyományos anyagokhoz képest sikeresebb gyógyulást tesz lehetővé.

Mikroszkópos gyökérkezelés ára, budapesti fogászatunkon

A mikroszkópos gyökérkezelés speciális eszközigénye, illetve a hosszabb kezelési időtartam miatt a hagyományos kezelésnél drágább. Pontos árakat az állapotfelmérés után a kezelési terv tartalmaz.

Nálunk nincs futószalag! A minőségi fogászathoz idő kell!

A mikroszkópos gyökérkezelés kivitelezése speciális szakértelmet igényel. Rendszerint azok a fogorvosok mélyülnek el ezen a szakterületen, akik biztonságosabbat, sikeresebbet akarnak annál, mint amire a hagyományos fogászat képes. Az ilyen munka több időt, nagyobb precizitást kér a fogorvostól és nagyobb türelmet a pácienstől.

 

Rendelőnk kifejezetten specializálódott a kritikus állapotú fogak megmentésére. Ha szeretne többet megtudni a mikroszkópos fogászati kezelésekről, olvassa el blogcikkünket!

Gyakori kérdések

A mikroszkópos gyökérkezelési protokoll tágabb, míg a hagyományos szűkebb keretekkel próbálja megoldani ugyanazt a feladatot. 

A technológiai különbségek mellett számít a fogorvos szaktudása és tapasztalata is. Kutatási tény, hogy a gyökérkezelésben nagyobb szakértelemmel bíró fogorvosok hosszú távú utánkövetésében több a túlélő fog, nagyobb sikeresség.

A gyökércsatornarendszer világát milliméterekben, tized milliméterekben képzelje el. Szabad szemmel ezt a dimenziót inkább tapogatni lehetséges, mint korrektül kezelni. A szabad szemes kezelés ezért jár sok hibalehetőséggel: tűtörések, álutak, fel nem tárt gyökércsatornák hatalmas számban jelentenek problémát.

Mikroszkópos nagyításban az ilyen hibák száma elenyésző. A terület jól kontrolláltan kezelhető. Látszik, mit fúrunk, látszik, merre nem szabad fúrni. 

A mikroszkópos gyökérkezelés során a kezelt esetek legnagyobb száma az előzetesen hagyományos módon, szabad szemmel gyökérkezelt, közben elrontott esetek kezelése. A betört tű eltávolítása, az álút vagy perforáció kezelése, a fel nem tárt csatornák feltárása.

Az őrlő fogaknál, vagy bonyolultabb anatómiájú fogaknál sokkal jobb eredmények érhetőek el mikroszkóppal, hiszen a bonyolult anatómia preparálása nagy nagyításban precízebben végezhető el. 

A felső hatos fogakban például szabad szemmel csak 3 gyökércsatorna látható, míg mikroszkóppal az esetek 86%-ban egy negyedik, néha 5. gyökércsatornát is találunk. 

Amennyiben ezek feltáratlanok maradnak, a fertőzés fennmarad bennük, így hiába van tökéletesen ellátva a négyből 3 csatorna ha a negyedikben ott marad a fertőzött szövettörmelék, az gócos elváltozást okoz. 

A görbébb gyökércsatornák ellátása szintén sikeresebb mikroszkóppal, hiszen olyan apró műszerekkel lehet kontrolláltan dolgozni, melyekkel szabad szemmel nem.

Összefoglalva mikroszkópos gyökérkezelés vélemény:

A gyökércsatornarendszer anatómiai adottságai, mérete és a kezelési nehézségek alapján egyértelműen a gyökérkezelést mikroszkóppal, és a mikroszkópos kezelés mellé kifejlesztett eszközrendszerrel precízebben és sikeresebben lehet megoldani, mint a hagyományos módszerekkel.

Nem, ez így nem igaz. Egy tapasztalt, precíz és alapos orvos, esetleg Loupe szemüveges nagyításban is komoly sikereket ér el, ha a gyökérkezelés modern eszközeit beveti.

Ami mikroszkóp nélkül is mindenképp közelebb hozza a sikert, az a megfelelő kofferdam izolálás, illetve a legújabb öblítési protokollok és anyagok alkalmazása.

Tehát egy „sima” nem nagyításban végzett gyökérkezelés is lehet annyira sikeres, mint egy mikroszkópos, ha a fog anatómiája nem túlzottan bonyolult, a fogorvos megfelelő tapasztalattal bír és alkalmazza a modern gyökérkezeléshez szükséges izoláló, fertőtlenítő és technikai eszközöket.

Egy bonyolult gyökércsatornájú fog esetén – például felső hatos fogak, 86%ban számfeletti csatornával, vagy a görbe gyökerű fogak, illetve a régebben már gyökértömött fogak újbóli kezelése az esetek nagy részében sikeresebben végezhető el mikroszkópos gyökérkezeléssel.

Rendszerint gen, a mikroszkópos gyökérkezelés több lehetőséget biztosít a sikeres kezeléshez. 

Mikroszkóp mellett olyan gyökércsatornákat is kezelni tudunk, melyeket szabad szemmel lehetetlen volt.

Az ilyen feltáratlan gyökércsatornák sok esetben okoznak gócos elváltozást, még abban az esetben is, ha a többi csatorna tökéletesen lett kezelve.

Ha nincs lehetőség mikroszkópos kezelésre, akkor is érdemes modern gyökérkezelési koncepciót alkalmazó fogorvost keresni. 

Ez azt jelenti, hogy a gyökérkezelés mindenképp kofferdam izolálásban történjen és ha lehet, a modern átöblítő, fertőtlenítő eszközöket és oldatokat használják, ha lehet, ultrahanggal aktiválva ezeket az oldatokat. 

Ezekkel a módszerekkel, mikroszkóp nélkül is sikeresebb lesz a gyökérkezelés vagy az újrakezelés.

A kofferdam izolálás a lehető legoptimálisabb környezetet teremti meg a fogak kezeléséhez. 

Nem csak gyökérkezeléshez, töméshez, fogpótlások ragasztásához is kiváló.

A kofferdam, magyarul nyálrekesz tökéletes izolálást, azaz elszigetelést biztosít a kezelés során a nyáltól és a szájban levő baktériumoktól. 

Megakadályozza, hogy a fogorvos a kezelés közben véletlenül beejtsen valamit a páciens torkába, mely akár életveszélyes szövődménnyel is járhat. 

A kofferdam izolálásban végzett gyökérkezelés során, lehetőség van olyan fertőtlenítőszerek alkalmazására, amelyek a fog belsejét kiválóan fertőtlenítik, a nyálkahártyához érve azonban felmaródást okoznának. Ezért, kofferdam izolálásban sokkal nagyobb hatékonysággal lehet a fogat fertőtleníteni, mint anélkül. Ráadásul a nyálban lévő baktériumok nem szennyezik be a fogat a kezelés közben.

Ha a mikroszkópos gyökérkezelést nem is választja mindenki, mindenképp javasolt, hogy a kezelésre kofferdamban kerüljön sor, hogy a modern és a régieknél jóval hatékonyabb fertőtlenítő szereket tudja használni a fogorvos, illetve megakadályozza a kezelés közben a nyál újrafertőző hatását.

Ez függ a diagnózistól, majd a kezelési tervtől:

 • Miért lett ez a fog beteg, miért kell gyökérkezelni? 
 • Milyen állapotban van ez a fog strukturálisan – azaz felépíthető e a fog koronai része, mi a helyzet a fogággyal, stabilan tartja e a fogat, vagy szükség van e parodontológiai kezelésre is? 
 • Milyen a fog gyökérrendszerének anatómiája. 
 • Mennyire görbültek, vagy egyenesek a gócos foggyökérben futó csatornák? 
 • Milyen a kezelendő fog anatómiai struktúrája? 
 • Vannak e számfeletti gyökércsatornák, szűk nehezen megközelíthető csatornák vagy elágazások.

 

Erre a számos kérdésre a diagnózis során kap választ az orvos, majd ez alapján dől el a kezelési terv. A diagnózishoz a mikroszkópos gyökérkezelés esetén gyakran kér a szakorvos 3 Dimenziós CBCT felvételt, hogy a fenti kérdések mindegyikét alaposan meg tudja válaszolni. Ez alapján kirajzolódik a kezelési terv, ennek alapján ítélhető meg a kezelés időigénye.

Lássuk, mely lépések befolyásolják az időtartamot:

 • A mikroszkópos gyökérkezelés során az apró területet épp a nagyítás miatt alaposabban képes kezelni az orvos, mint a hagyományos szabadszemes gyökérkezelés során. Ennek az alaposságnak az ára az idő: a mikroszkópos kezelésnél az ülések időtartama mindenképp hosszabb. 
 • amennyiben egy fog több gyökércsatornát tartalmaz, a kezelés ideje nő
 • a régi gyökértömés eltávolítása, főleg egy moláris fogból, rendkívül időigényes. Mikroszkóppal ez akár plusz két ülést is igénybe vehet.
 • A kezelés elején mindig fel kell tenni a kofferdam izolálást is, amely szintén pár percet igénybe vesz. 
 • A modern öblítési protokoll által használt, igen hatékony öblítőszereknek időt kell hagyni a fogban, hogy kifejthessék fertőtlenítő hatásukat. Ez minimum 40 perc, több gyökércsatorna esetén az idő még hosszabb.

 

Általánosságban elmondható, hogy a mikroszkópos gyökérkezelés időtartama ülésenként minimum 90 perc. Mikroszkópos kezelésre egyszerűbb esetben 1-2, egy komplikáltabb őrlőfognál, főleg újbóli gyökérkezelés esetén általában 2-4 ülés szükséges.

A gyökérkezelt fog csücskeit védeni kell, különben a fog sokkal nagyobb arányban törik, mint a nem gyökérkezelt, élő fogak. 

Lássuk, melyek a helyes kezelési módok gyökérkezelés után:

 1. Fogtömés – kis szuvasodás után
  Gyökérkezelt fogba is tehető simán fogtömés, ha a gyökérkezelés során nem kellett túl sok fogszövetet eltávolítani, így a fog mechanikai tulajdonságai elég erősek maradnak. Ez azonban meglehetősen ritka, hiszen épp azért kerül egy fog gyökérkezelésre, mert mély szuvasodás érte, ahol a koronai fogszövet nagy része elpusztult.
 2. Ahol lehet, az elveszett fogszövetet betéttel (inlay, onlay) szükséges pótolni, mégpedig úgy, hogy a megmaradt fogszövetet, így a csücsköket is beburkolja a betét. Ez teljes mechanikai védelmet ad a fognak.
 3. Extra mértékben sérült fog esetén sokszor már csak csak csap és teljes borítókorona alkalmazásával valósítható meg a fog felépítése.

 

Szarvashiba!

Hibás döntés, ha egy sikeresen gyökérkezelt fog esetén, a fogorvos ajánlása ellenére a páciens már nem költ a betétre és csak tömést kér a fogorvostól!

A legtöbb esetben az egyszerű tömés ugyanis nem képes megvédeni a fogat a töréstől, mely később a fog eltávolításához vezet. 

Érdemes tehát inkább hallgatni a fogorvosra, valamivel több pénzt áldozni a fogra, mint később elveszteni, és a fogpótlásra pedig sokkal több időt és pénzt áldozni.

A gyökérkezelt fog szürkésebb színűvé válhat. Ez sokszor a legjobb gyökértömés mellett is megtörténhet, de vannak megelőzési lehetőségek.

 • A megelőzésben fontos a gyökértömés technikája. Lényeges, hogy a fog koronai része milyen módon van feltárva, kitisztítva és tömve. Fontos, hogy a koronai rész teljesen tiszta legyen, mind a szövettörmeléktől, mind a gyökértömés maradékától. 
 • Itt ismét szeretném felhívni a figyelmet a nagyítás szerepére: szabad szemmel nem lehet az a kis pulpaüreget olyan alaposan kitisztítani, mint ahogy mikroszkópos, vagy legalább loupe nagyítás mellett, azaz, a hagyományos, szabad szemmel dolgozó fogorvos esetén nagyobb eséllyel marad a pulpakamrában elszínező anyag.

 

Sajnos a pulpakamra maximális tisztítása ellenére is elszíneződhet a gyökérkezelt fog! 

A belső fogfehérítés segíthet a problémán. Csak olyan fogat lehet fehéríteni, melynek a tömése a gyökér felé jól zár, semmiképp nem mehet a gyökércsatorna felé a fehérítő anyag.

Az interneten kapható fehérítő eszközök külső fehérítést tesznek lehetővé, ezek nem alkalmasak belső fogfehérítésre.

Sok esetben egy gyökérkezelt fog belső fogfehérítése után, a fog újbóli felépítésére is szükség lehet fehérebb színű fogtömő anyaggal.

Tartsa meg egészségben a fogait egy életen át!

Válasszon magas minőségben kivitelezett fogorvosi szolgáltatásokat, döntsön a sikeres fogmentés mellett!

Tapasztalt szakemberek, innovatív megoldások