Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Fogmosás a húzás után

Fogmosás a húzás után
Foghúzás után vagy éppen? Esetleg más szájsebészeti műtét, implantátum beültetés miatt duzzadt, vérző, vagy érzékeny az íny a szádban? Netán arra keresel választ, hogy mit kell kezdeni a vérdugóval a kihúzott fog helyén? Hogyan kell foghúzás napján fogat mosni? Mi a megfelelő technika ilyenkorra? Ezekre a kérdésekre adok választ ebben a cikkben, illetve fogorvosaink ezekről a tudnivalókról szoktak beszélni a foghúzás után.

Mikor próbálkozzunk fogmosással a fogeltávolítás után?

A foghúzás után el vagyunk érzéstelenítve, és nemcsak inni-enni, de fogat mosni sem szabad amíg az érzéstelenítő injekció hat (itt olvashatsz a fájdalommentes érzéstelenítésről), Természetesen ez nem olyan hosszú idő, kb. 2-4 óra Ha nagyon szomjas lennél, akkor, pár kis korty vizet nyugodtan ihatsz. Ha az alsó fogsor lett érzéstelenítve, akkor kicsit tovább tarthat, mert akár a fél nyelvedet sem érzed - még inkább azt mondom, hogy meg kell várni a zsibbadás végét. Kíméljük a foghúzás helyét, környékét. Az ellentétes oldalon együnk, tiszta vizet igyunk, kerüljük a tejterméket pár napig.

NE zubogtass - Kerüld el az általános fogmosási hibákat!

A foghúzás helyén a csontüreget bizony vér tölti ki, és ezt nem szabad kimosni. Ez ez a vér a foghúzás napján pár óra alatt megalvad (ugye tudod, hogy nem szabad olyan fájdalomcsillapítót bevenni, ami lassítja a véralvadást, mint az Aspirin) és ebből az alvadt vérből indulóan lassan szervülni kezd. A benne levő őssejtekből szép lassan friss csontszövet alakul ki. A megfelelő fogmosási technika az, ami ezt a vérdugót nem bántja, és nem is érinti. Fontos tehát, hogy a sebet, amiben a friss megalvadt vér van, SEMMIKÉPP NE ÖBLÖGESSÜK KI ERŐSZAKKAL! Sokszor mondják, hogy fertőtlenítsük a szájüreget, és erre úgy tűnik, hogy a szájöblögetés megfelelő - így is van, de nem szabad zubogtatni, főleg nem a foghúzás oldalán, mert akkor az a vérdugó kimosódhat a helyéről. További nagyon fontos tudnivaló, hogy ez a fertőtlenítés, vagyis a szájvíz használata nem elég ezen a napon sem, nem helyettesíti a fogmosást. A fertőtlenítő öblögetést tehát semmiképpen sem az üreg öblögetésére kell használni, hanem a szájüreg óvatos öblítésére, de még inkább úgy fogalmaznék, hogy ezt a folyadékot óvatosan át kell forgatni a szájüregben. A fogakat ekkor, a foghúzás napján is meg kell mosni, de a kihúzott fog környékén lévő fogak kivételével. Nagyon óvatosan mozogj a fogkefével a szájban, nehogy megsértsd a kihúzott fog ínyét, vagy a megalvadt vér felületét. Ha bárhogyan is, durva zubogtatással, vagy fogkefével a friss véralvadékot kilökjük az üregből, akkor a seb begyógyulása rendellenesen fog zajlani és ekkor valószínűleg muszáj lesz felkeresnünk a fogorvost.

Fogmosás technika a foghúzás vagy más szájsebészeti műtét napján

Tudom, hogy foghúzás napján semelyik részünk nem kívánja, hogy bármit is belehelyezzünk a szájunkba. Ennek ellenére, pont a sebgyógyulás miatt fontos, hogy ilyenkor is merjünk fogat mosni. Ez nemcsak foghúzásra, de más szájsebészeti műtétre, mondjuk implantátum behelyezésre is ugyanúgy érvényes. Alaposan meg kell mosni a fogakat, ahogy szoktuk, de ezen a napon és a következő nap is a foghúzás környezetében lévő fogakat el kell kerülni. Utána is finoman, nagyon óvatosan tisztítsuk a sérült íny környéki fogakat, úgy, hogy a sebhez ne érjünk hozzá. Természetesen minden nap egyre ügyesebben mossuk ezen az oldalon a fogakat, de ne mossuk a seb felületét. Mint említettem, ezek a fogmosási tanácsok ugyanúgy érvényes fogimplantációs műtétet követően, hiszen a gyulladásmentességtől, illetve a szájhigiéniától függ, hogy hogyan szervül, hogyan épül be az implantátum - a sikeres implantáció feltételiről itt olvashatsz többet. Foghúzás utáni fogmosásnál kiemelten FONTOS: A reklámozott szájöblítők nem megfelelő eszközök a fogmosás kiváltására! A fertőtlenítők csupán a lepedék felső rétegének baktériumait pusztítják el, a mélyben élőket nem! A fogmosás mechanikus tisztító hatása tehát lényeges! A fogmosás során nagyon vigyázni kell a foghúzás utáni sebben a véralvadékra, nehogy sérüljön, vagy kikerüljön.

Speciális eszközök a helyes fogmosás szolgálatában - de ilyenkor vajon használhatók?

A fogselyem, az interdentális fogkefe használhatóak, de a foghúzás napján és az azt követő napon csak az ellentétes oldalon, ne szúrjuk, húzzuk meg a sérülékeny fogínyt. A szájzuhany nem jó ilyenkor, ahogy már mondtam, a vérdugót képes kimozdítani a helyéről. Amennyiben szeretnéd szakembertől hallani és látni a pontos és szakszerű fogmosást, kérj egy fogmosási tanácsadást a fogorvosaink egyikétől. A Te Mosolyod a Mi Hivatásunk

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.