1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fognyaki kopás, fognyaki érzékenység és fognyaki szuvasodás

Fognyaki érzékenység

Tartalomjegyzék

A fognyaki panaszok, úgy mint a fognyaki érzékenység vagy szuvasodás kialakulása több tényezős folyamat. A panaszok is igen széles skálán mozognak, van aki egy vékony felületi kopásra igen hamar hideg érzékenységgel reagál, másoknál pedig komoly, igen mély szuvasodás is csak későn – gyakran túl későn – okoz panaszokat. Mivel a fognyaki terület az ajkak, orca által takart részen, a fogíny határán helyezkedik el, sokan nincsenek tisztában jelenlétükkel, s ha panaszokat okoznak is, nem kötik össze azt a kialakult jelenséggel. A fognyaki folyamatok ellenőrzésére tehát elsősorban az állapotfelmérés ad lehetőséget.

Mitől alakul ki fognyaki érzékenység? Mutatok 3 okot.

A fog nyakánál ér véget a kemény zománc borítás és itt kezdődik a gyökéren a cement. Ez a terület a fogíny határán helyezkedik el. A fognyaki érzékenység akkor alakult ki, ha valamilyen okból kifolyólag, eltűnik a zománc borítás a dentinről. Mivel a dentin, amely takarja az érzékeny ideg szövetet, itt a legvékonyabb, az egész fog könnyen érzékennyé válik. A fognyaki zománc eltűnésének több oka is lehetséges: 1. Rossz fogmosási technika: mikor túlzottan erős, vízszintes mozdulatokkal sikáljuk a fogat, a vékony zománcréteg hamar elkophat. Legtöbbünket a szüleink tanítanak meg fogat mosni, úgy, ahogy azt a saját szüleiktől tanulták. Ez vonatklozik a fogápolás teljes szokésrendszerére. Egy szokást tanulunk tehát a szüleinktől, jól vagy rosszul, ki mennyire szerencsés. Fognyaki kopás, fognyaki érzékenység A szék melletti tapasztalatunk az, hogy nem túl jól. Sokan úgy hiszik, ha egy foguk kilyukad, elég a dolgot azzal elintézni, hogy a fogorvos betömi és minden mehet tovább. Ez így sajnos nem igaz! A tömött fog már nem egészséges fog, ugyan nem szuvas, de tömött! Ezért hát sérülékeny! Aki ugyanúgy ápolja a fogait, mint ahogy addig, miért számít arra, hogy egy – már egészségést elveszett tömött fog nem fog tovább károsodni? A tudatos páciensek már rájöttek arra, hogyha szeretnék megőrizni, a még egészséges és a már tömött fogaik egészségét, érdemes mélyebben utána nézniük a fogápolási teendőknek. A profi fogmosás oktatás segít abban, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, valóban hogyan kell minden fogfelszínt alaposan, de nem túlzottan, azaz nem károsan megtisztítani. A rossz technikával történő fogmosás ugyanis szintén káros, hiszen a vízszintes sikálással a fognyakon lévő vékony zománcréteget hamar eltüntetjük. Az alatta levő dentin réteg viszont jóval puhább, így ennek sikálásával további mélyülés és érzékenység alakul ki. Fognyaki kopás, fognyaki érzékenység 2. A fognyaki kopás másik kialakító tényezője az éjszakai fogcsikorgatás, avagy a bruxizmus. A rendelőbe betérő páciensek fogait vizsgálva a páciensek több mint felénél láthatunk kóros kopási formákat, melyekkel egyáltalán nincsenek tisztában, hiszen az éjszakai “őrlődés” tudattalanul zajlik.Az éjszakai fogcsikorgatás során a fognyak területe strukturálisan meg terhelődik és a terhelés hatására apró finom zománc prizmák pattognak le a fognyakról. Ez egy észrevétlen folyamat, hosszútávon meggyengül ez a terület és fognyaki kopás alakulhat ki. Érzékennyé akkor válik, amikor a dentin felszín szabaddá válik. 3. Fognyaki szuvasodás. Nagyon sokszor tapasztaljuk, hogy egy aránylag a fogait jól ápoló, rendszeresen fogat mosó páciensnél is, a fognyaki terület tele van lepedékkel. Ezt a területet sokan nem ellenőrzik, ill. nem mossák elég alaposan és mivel a fognyaki terület enyhén homorú, könnyen megtapadhat a lepedék.  Idővel a sok megtapadt lepedékből fogszuvasodás indul ki. A fogszuvasodás során a baktériumok savakat termelnek, a savak pedig feloldják a zománcot így fedés nélkül marad a dentin.

Hogyan különböztetjük meg, hogy fognyaki kopásról vagy szuvasodásról van szó?

A szuvasodás színe sárgás barnás feketés színű, míg a fognyaki kopás enyhén sárgás színű, nem igen tér el a fog színétől. A kopás egy egyenletes felszínű behúzódás, míg a szuvasodás széle formátlan, sokszor lepedékkel borított. A fognyaki kopás – a még nem túl mély is – hidegre rendszerint érzékeny, míg a szuvasodás eleinte csak csúnya, később okoz fájdalmas panaszokat, hidegre, édesre.

Éjszakai fogcsikorgatás – a nappali tudattalan őrlődés éjjeli “megőrlése”

A fognyaki kopás két nagy kialakító tényezője tehát, az éjszakai fogcsikorgatás, illetve a helytelen, vízszintes fogmosási technika. Az éjszakai fogcsikorgatás hátterében valamilyen tudattalan szorongás, félelem, stressz áll, így ennek oki kezelése elsősorban önismereti munka. Abban az esetben jellemző, ha az illető számára a nappali stressz tudatos állapotban nem megfelelően kezelhető (lehasítódik, elnyelődik), majd ezt, az éjjeli tudatlan állapotban igyekszik valamilyen formában, a fogai őrlésével feldolgozni. A “dolog” persze így nem oldódik meg, továbbra is tudattalan marad, a fogak viszont rendellenesen kopnak, a fognyakak pedig sérülnek.

Mit tehetünk az éjszakai fogcsikorgatás és a fogak kóros kopása ellen?

Az éjszakai fogcsikorgatás hátterét a mély önismereti munka segíthet feldolgozni. Ez éveken, akár egy életen át tartó, kihívásos, önmagunkkal való szembenézés, és belső formálódás, mely a harmónia felé vezet. Bár a felelősség vállalása sokszor elkeserítően nehéz, megéri csinálni, hiszen az élet minden területén rendeződést hoz. Sokan azonban nem szívesen választják, vagy nem tartják elegendően fontosnak a mélyebb lélekmunkát. Az ő számukra, ha nem is olyan mélységben, de segíthet egy egyszerűbb autogén tréning elsajátítása, amely pihentetőbb alvási periódusokat hozhat létre. A fogorvosi rendelőben is tudunk segítséget nyújtani. Puha thermoplasztikus gumiből készülő, úgynevezett aktivátor használatával a szorítás ellen dolgozhatunk, megvédhetjük a fogakat a kopástól. Equilibrator vagy aktivator

Hogyan ápoljuk a fogainkat, ha nem szeretnénk, hogy elkopjanak?

Az éjjeli fogkoptatásra tehát az éjszak viselendő puha gumisín alkalmas, mely egyébként az orca körüli izmok masszírozására, a nyitott száj bezárására, a szájlégzésről, az orrlégzésre való visszatérésre is alkalmas. Hordása gyermekeknek és felnőtteknek is ajánlott. A fogápolás során pedig a kóros fogkoptatás elkerülésére a vízszintes sikáló mozdulatokat kell kivenni a fogmosás során. A fogápolásnak amúgy is megvan a profi technikája, érdemes egy életben egyszer profi szakembertől tanácsot kérni, a Profi Fogmosás Oktatás keretein belül.

Mit tegyünk, ha fogaink hidegre kellemetlenül érzékenyek?

Ebben az esetben mindenképp érdemes felkeresnünk a fogorvost! A hideg érzékenység hátterében több tényező is állhat, ebből csak egyik a fognyaki érzékenység. Meg kell vizsgálni a fogakat, töméseket is. Amennyiben a hideg érzékenység a fognyaki terület kopása miatt alakult ki, a kopás méretétől függően szükség lehet beavatkozásra, vagy elegendő lehet fogérzékenységet csökkentő fogkrém használata is. Amennyiben a kopás már mélyebb, de nem túl mély, elegendő lehet a fognyak speciális lakkozása, mellyel a megnyílt dentintubulusokat lezárjuk, így a hideg érzet nem tud tovább haladni a pulpakamra felé. Mélyebb kopás esetén, illetve fognyaki szuvasodás esetén pedig fognyaki tömésre lesz szükség. A fognyaki töméshez keveset, kell fúrni, feltöltése kompozit esztétikus töméssel történik, a fog teljesen esztétikusan helyreállítható.
Send this to a friend