Fogpótlás fajták – megoldások több fog hiánya esetén.

Fogpótlás fajták ismerete sürgető igény lehet foghiány esetén

Már egyetlen fog elvesztései is nagy trauma, érzelmileg és fizikailag is megterhelő esemény, több fog esetén ez halmozottan igaz. A következményei pedig jól ismertek: a fogelvesztés esztétikai, rágószervi, fonetikai problémák forrása. Nem csoda, hogy a hiányzó fog pótlása sürgető igény mindannyiunk számára. A jó fogpótlások akkor az igaziak, ha az Ön igényei szerint készülnek: esztétikusak, tartósak és biztonságosak. Érdemes tovább olvasni, megismerni a legalkalmasabb fogpótlás fajtákat. A megfelelő ismeret Önnek is segíteni fog eligazodni a fogpótlás fajták előnyei és hátrányai közt és megtalálni az a fogpótlást, ami Önnek a legtökéletesebb.

Milyen következményekkel számolhatunk több fog elvesztése esetén?

A legtöbben elsősorban a kellemetlen esztétikai következményekre gondolnak, pedig sajnos a fogelvesztésnek komoly fizikai következményei is vannak:

 • Már egyetlen fog elvesztése megváltoztatja a teljes rágószerv működését
 • A foghiány melletti fogak dőlni, vándorolni kezdenek a foghiány felé, ennek hosszú távú következménye e fogak meglazulása és korai elvesztése
 • A foghiánnyal szemben elhelyezkedő fog kiemelkedik a fogágyból, ez kórosan hat az állkapocs ízületre
 • A harapás minden fog elvesztésével süllyed, ez a későbbi fogpótlás elkészítését megnehezíti, a fogakat kórosan koptatja, terheli az állkapocs ízületet
 • A rágó zónában elvesztett fogak helyére a nyelv kényelmesen elterül, ez megnehezíti a későbbiekben fogpótlás készítését
 • A front területen elvesztett fogak hátrányosan hatnak a beszédre, énekre és természetesen negatív esztétikai következményük jelentős

Látható tehát, hogy a mindenki számára egyértelmű, azonnal látható esztétikai következményen túl számos, komoly hosszú távú következménnyel kell számolni. Kifejezetten javasolt, hogy amennyiben Ön fogelvesztés, fogeltávolítás után van, amint azt az anatómiai viszonyok megengedik, (sebgyógyulás) minél előbb gondoskodjon megfelelő fogpótlás elkészítéséről és kerülje el a kellemetlen következményeket!

Melyek a leggyakrabban választott fogpótlás fajták?

A leggyakrabban készített fogpótlás fajták a fogászati hidak. Ezek leggyakrabban saját fogra készülnek, vagy a másik típus, mikor a fogászati híd fogimplantáétumokra készül. A leggyakrabban javasolt és választott fogpótlás fajták az alábbiak:

1. Budapest Dental Fogászaton a legnagyobb igény a cirkon porcelán fogpótlásokra van, mind az őrlő, mind a mosolyzónában. A cirkon porcelán fogpótlások tartósak, biztonságosak és esztétikailag kifogástalanok.

2. A másik leginkább keresett fogpótlási lehetőség a fogbeültetés. A fogbeültetés igénye esetén azonban sok esetben anatómiai korlátokba ütközünk – ha a fogelvesztés és a fogpótlás ideje között hosszú évek teltek el, a foghiány helyén a csont elsorvad, így nincsenek megfelelő körülmények a fogbeültetéshez. Ebben az esetben fel kell térképeznünk a kiegészítő műtéti lehetőségeket (pl. csontpótlás, arcüreg emelő műtét stb.) vagy hagyományos hídpótlás készítését kell választanunk.

3. Még mindig sokak választják a hosszú évtizedek alatt jól bevált fémkerámia fogpótlásokat is. A vállas korona előkészítéssel már ennél a koronánál sem kell a szürke ínyszél megjelenésére számítani. A jelenleg használt fémötvözet már nikkelmentes, így a nikkelallergia nem jelentkezik. Pénztárcakímélő, tartós, biztonságos fogpótlástípus, rágózónában kiválóan megfelel.

Miért választják manapság a leggyakrabban a cirkon porcelán koronákat és hidakat?

A cirkon porcelán fogpótlások esetén számos ésszerű magyarázatot találhatunk arra – miért is választják egyre gyakrabban ezt a minden igényt kielégítő fogpótlás típust:

 • Legtermészetesebben ezzel állíthatóak helyre az elveszett fogak
 • Nem tartalmaznak fémet
 • A cirkon erős, stabil, nagy teherbírású, az erős rágásnak is ellenáll
 • Tökéletesen pontos illeszkedésű, köszönhetően a számítógépes CAD-CAM technikának
 • vállas fogcsiszolással készül, mely segít megőrizni a korona körüli fogíny egészségét is
 • Gyorsan elkészíthető, nem kell hónapokat várni a csont gyógyulására

Mivel tud többet a cirkon kerámia mint a hagyományos fémkerámia fogpótlás?

A cirkon kerámia és a fémkerámia fogpótlás közti lényeges különbségeket az alábbi pontokban foglalhatjuk össze:

 •  nem tartalmaz fémet, míg a fémkerámia váza nikkelmentes fémötvözet
 •  természethűen állítható helyre az elveszett fog formája és színe. A fémkerámiánál az áttetszőségnek gátat szab a fémváz szürke színe
 • sosem kell félni a szürke ínyszél megjelenésétől, hiszen a koronák váza a fehér, vagy fogszínű cirkon
 • A cirkon kerámia fogpótlásnál lehetőség van a számítógépes CAD-CAM megmunkálásra, mely extra pontos fogpótlás készítését teszi lehetővé
 •  a mosoly zónában kiemelkedő eredményességgel alkalmazható, a fémkerámia elsősorban a rágózónában felel meg a magas esztétikai elvárásoknak

Mikor lesz szürke színű a fogíny a fogpótlás mellett?

A szürke fogíny megjelenése a hagyományos fogcsiszolással készített fémkerámia fogpótlásoknak tulajdonítható. Szürke ínyszél cirkon kerámia fogpótlás mellett, illetve a modern csiszolási technikák mellett nem alakul ki.

Hogyan kerülhető el a fogínygyulladás és a fogszuvasodás a korona vagy híd fogpótlás mellett?

Fogkorona vagy híd készítése esetén a lecsiszolt fogakat a lehető legnagyobb precizitással kell lezárni a baktériumok és a nyál ártó hatásai elől, hogy a fogpótlás tartós lehessen. A precíz lezárás két módon biztosítható:

 1. Modern, nagyítással ellenőrzött csonk előkészítés – ezzel a csiszolási móddal pontos rajzolatot biztosíthatunk, így nem a fogtechnikus „találja ki” a korona szélét, hanem annak pontos határa van
 2. CAD-CAM technológiával készülő fogpótlás, mely technika segítségével a korona illeszkedése a fogra tökéletes, így a nyál és a baktériumok nem érhetik el a fogcsonkot.

Miért egyre népszerűbd fogpótlás fajták a fogászati implantátumok és a fogbeültetés?

A válasz egyszerű: a fogbeültetéssel olyan fogak is fix módon pótolhatóak, amelyeknél régebben csak kivehető megoldás jöhetett volna szóba, illetve megmenthetőek ép fogak a lecsiszolástól. Emellett jó szakember kezében és jó alapanyagokkal a módszer biztonságos és tartós. Az implantáció népszerűségének növekedésével és az újabb innovatív megoldások megjelenésével ma már Ön is megtalálhatja azt az implantációs megoldást, amely minden szempontból megfelel az elképzeléseinek:

 • Tartós megoldást nyújt hiányzó fogainak pótlására
 • Kivehető fogpótlás helyett nagyobb esélyt ad a fix fogpótlásra
 • Megteremti a lehetőségét az esztétikusabb, stabilabb fogpótlásnak
 • A fogbeültetéssel ép fogak menthetőek meg a lecsiszolástól
 • Nagyobb választási lehetőséget ad a fogászati kezelés megtervezésében Önnek és fogorvosának
 • Esztétikus és higiénikus helyreállítás, mellyel teljes értékkel rághat, mosolyoghat és beszélhet
 • A beültetett műgyökér átveszi a hiányzó fog helyét és funkcióját, ez a fogpótlástípus hasonlít leginkább az elveszett foghoz

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a megalapozott döntéshez fogimplantációs fogpótlás tervezésekor?

A biztonságos, tartós és esztétikus implantációs fogpótlás esetében Önnek több döntést is meg kell hoznia, ahhoz hogy olyan végeredményt kapjon a kezeléssorozat végén, amely elégedettséggel tölti majd el:

 • Dönteni kell arról, hogy melyik fogászati rendelőben végezteti el a fogbeültetést. Ebben az esetben arra kell törekednie, hogy olyan rendelőt találjon, amely nem csak technikai szempontból van felkészülve az implantátumok beültetésére, de megfelelő szakértelemmel és több éves gyakorlattal rendelkező implantológus végzi el a beavatkozást
 • Dönteni kell arról, hogy melyik implantátum családot választja. Ma Magyarországon több tucat implantátum család közül választhat, de döntésével biztosnak kell lennie abban, hogy az Ön által kiválasztott implantátum család megfelelő szakmai hátérrel rendelkezik és a családhoz tartozó implantátumok, biztonságosak az Ön számára.

A Budapest Dental Fogászat rendelőjében kizárólag több évtizedes kutatási háttérrel rendelkező, megbízható fogászati implantátum családokat alkalmazunk. Kérjen állapotfelmérést és ismerkedjen meg az Ön számára leginkább alkalmas fogpótlás fajtákkal és szakorvosi javaslattal.

AlphaBio®  fogászati implantátum

133 000 Ft145 000 Ft

Neo Biotech® titanium fogászati implantátum

155 000 Ft169 000 Ft

Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum

185 000 Ft198 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Meglazult fogak sínezése

Direkt héj esetbemutatás

Hogyan készüljünk fel egy műtétre ha az a szájban történik

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”