1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fogszabályozás felnőtt korban: rendezett fogsor, hatékonyan

Tartalomjegyzék

Egyre gyakoribb, hogy a felnőttek szánják el magukat fogszabályozásra. Ez nem csoda, hiszen a rendezett fogsor nem kor kérdése. A fogszabályozás felnőtt korban is ugyanolyan eredményes lehet, a gyönyörű mosolyról így senkinek sem kell lemondania. Ebben a blogbejegyzésben összegyűjtöttük, hogy mit kell tudni a felnőtt kori fogszabályozásról!

Kinek van szüksége fogszabályozásra?

A fogszabályozás során megváltoztatják a nem megfelelő szögben álló fogak pozícióját. Az eljárás eredményeképpen a helytelenül növő fogak által okozott panaszok megszűnnek, a szabálytalan fogazat pedig rendezett lesz.

A fogszabályozást számos tényező indokolhatja, ilyen például az, ha rágási nehézségek lépnek fel, a tiszta beszéd nehézkessé válik, ha a ferde fogak elősegítik a fogszuvasodás kialakulását, de a fogszabályozás hátterében állhatnak esztétikai okok is.

Mi a fogszabályozás menete?

A fogorvos egy állapotfelmérés során szemrevételezi a fogak helyzetét, a fogsor állapotát. Minden esetben készül panoráma röntgen, ami láttatja a rendellenességeket, a fogsor hibáit. Ezek alapján az orvos kidolgoz egy kezelési tervet, mely tartalmazza a szükséges fogászati beavatkozásokat is. Lenyomatok, fotó felvételek és röntgenek készülnek, melyek segítségével a fogszabályozó orvos megtervezi a kezelést és kiválasztja a leginkább alkalmas készüléket.

Miért éri meg a fogszabályozás felnőtt korban?

A fogszabályozás felnőtt korban egyre népszerűbb. Az elhatározás hátterében a legtöbb esetben az áll, hogy a páciens szeretné, ha az alsó fogsor és a felső fogsor rendezett és esztétikus lenne. Nem ritka azonban az sem, hogy egészségügyi ok áll a háttérben, például az, hogy a fogak helytelenül illeszkednek, ami számos panaszt okozhat. A harapási nehézségek, aszimmetria, éjszakai fogcsikorgatás, a fogak kóros kopása, sőt a fogágy pusztulás is számos esetben visszavezethető a fogak nem megfelelő helyzetére, az alsó-felső fogsor illeszkedésének hibáira.

Előfordulhat az is, hogy a fogszabályozás felnőtt korban azért szükséges, hogy egy fogpótlás élettartamát meghosszabbítsák, vagy egyáltalán, hogy kivitelezhető legyen a fogpótlás.

Sok esetben porcelán héj nem helyezhető fel, vagy csúnya esztétikai eredményre vezetne fogszabályozás nélkül.

Bizonyos esetekben a fogvesztést a fog helytelen terhelése idézi elő. Ez azt jelenti, hogy hiába kerül be pótlás a hiányzó fog helyére, ez ugyanúgy tönkre mehet, hiszen a probléma így nem szűnt meg. Egy rövid ideig tartó egészségügyi fogszabályozással azonban a fog pozíciója megváltoztatható, így a pótlás hosszú ideig a helyén maradhat.

Miben más a gyermekkori fogszabályozás és a fogszabályozás felnőtt korban?

Az alapvető különbséget az jelenti, hogy gyermekkorban elsősorban a csontokat, míg felnőttkorban a fogakat szabályozzuk. Fiatal korban ugyanis még a fogsor kevésbé merev, könnyebben formálható, a csontok növekedésére hatással lehetünk, így kisebb korrekciókra lehetőségünk van. Felnőtt korban azonban ez megváltozik, a csontok megmerevednek, így már csak a fogak szabályozására van lehetőségünk, vagy a csontokat már csak műtéti eljárással lehet formálni.  Legoptimálisabb, ha gyermekkorban megtörténhet az állcsontokon az a korrekció, ami elősegíti, hogy felnőtt korban a fogak szabályozáshoz már egy sokkal optimálisabb állcsont reláció adja az alapot.

Felnőtt korban a folyamat hosszabb ideig tart, hiszen a fogsor formálásához több időre van szükség, jellemzően 1-2 évre. Ha a csontok pozícióját gyermekkorban nem sikerült harmonizálni, sokszor kompromisszumos megoldás érhető el, ha nem szeretnénk komoly állcsont orthopédiai műtétbe belevágni.

Ha azonban, a csontok pozíciója harmonikus, csak a fogak pozíciójának esztétikai problémájával állunk szemben, akkor akár 6-9 hónap is elegendő lehet a látványos eredményhez.

Fogszabályozás felnőtt korban: lehetőségek tárháza

A jó hír, hogy ma már a fogszabályozási módozatok széles tárháza közül lehet válogatni. Régen a fém fogszabályozó készülék volt a legelterjedtebb, ez azonban elég feltűnő volt, ami sok pácienst meglehetősen zavart, azt nem is említve, hogy a fémallergiásokat elve kizárta a fogszabályozás lehetőségéből. Aki utóbbi problémával érkezik, az választhat fémmentes fogszabályozó készüléket.

Az esztétikai aggályok miatt sem kell többé fájnia a páciensek fejének. Az önligírozó fogszabályozók brackettjei fehér kerámiából készülnek, így messziről teljesen észrevétlen, de közelről is csak alig látható.

Léteznek úgynevezett láthatatlan fogszabályozók is, ezt nem a fog külső felszínére helyezik fel, hanem belülre. A viselését ugyan meg kell szokni, de ezt követően jól működik, és teljes mértékig láthatatlan. Ugyancsak láthatatlannak nevezik az átlátszó sínekkel történő fogszabályozást, mely kisebb és közepes esztétikai problémák esetén ad kiváló megoldást.

Fogápolás fogszabályozóval

Felnőtt és gyermekkorban egyaránt fontos, hogy a fogszabályozó mellett a páciens ügyeljen a megfelelő fogápolásra. Ezen akár a kezelés sikere, a fogak egészsége is múlhat. A készülékek miatt az ételmaradékok nehezebben tűnnek el a szájüregből, előfordul, hogy beragadnak, ez pedig fogszuvasodáshoz vezethet. Ennek elkerülése érdekében érdemes étkezés után azonnal elvégezni a fogak és a készülék megtisztítását.

Fogszabályozás felnőtt korban a Budapest Dental fogászaton

A Budapest Dental a minőségi fogászati kezelések otthona. A rendelőben a fogorvosok a legmodernebb technológiákat használják és gondoskodnak arról, hogy a kezelések fájdalommentesek legyenek.

A fogszabályozás felnőtt korban a Budapest Dental szakorvosainak vezetésével is elvégezhető. A cél, hogy foghúzás nélkül, a lágy biológiai erők munkálkodásának következtében találják meg a fogak a megfelelő pozíciót, és mindez a legkevesebb kellemetlenséget okozza a páciens számára. Az alkalmazott önligírozó technológia a tappancsok és az ívek kisebb mértékű súrlódását teszi lehetővé, ami azt is jelent, hogy a fogak elmozdulása során a súrlódás a lehető legkisebb lesz, a kezelés hossza pedig csökken.

A Budapest Dentalban a páciensek láthatatlan fogszabályozást is választhatnak. Ezeket a készülékeket naponta 22 órát kell alkalmazni, kényelmesek és akár fél év elteltével eredményt hozhatnak.

Ismerd meg a Budapest Dentalt és azt, hogy milyen fogszabályozási megoldásokat kínálunk!

Send this to a friend