Fogszabályozás kamaszkorban

Fogszabályozás? Mikor kezdjük el? Kisgyermekként, vagy felnőttként? És mi van a tinédzserekkel? Várjuk meg a fogváltást, vagy kezdjük el előbb a fogszabályozást? Millió kérdés, amit egy édesanya vagy édesapa feltehet, ha gyermekére odafigyelve azt látja, bizony valami nincs rendben a fogsorral. A fogszabályozás a fogászat egyik speciális ága. Van, hogy csak divatból, van, hogy valódi egészségügyi okból, de egyre több az érdeklődés a fogszabályozási lehetőségek iránt.

Fogszabályozás kamaszkorban

Az alábbi esetbemutatás egy 15 éves fiú esetét mutatja meg. A kamaszkor végére, kb. 14 éves korra jó esetben az összes tejfog leváltásra kerül, a maradó fogak közül már csak a bölcsességfogak hiányoznak. A fogszabályozó orvosi tapasztalat szerint ez a korosztály kifejezetten motivált a fogszabályozó kezelésre, hiszen elindulnak a barátkozások, az izgalmas randik. Egyre fontosabbá válik a test, a fogak és a szépség. Fogszabályozás kamaszkorban

Az emberi fejlődés tavasza ez, a lányok és fiúk “virágba” borulnak, mint áprilisban a fák. Természetes, hogy a gyermekkorból a felnőttkorba átlépő fiatalok vonzóak, “tökéletesek” szeretnének lenni. Nem mintha eddig nem lettek volna tökéletesek, de a szédítően kavargó felnőtthormonok világában már egészen más a fontos, mint a kisgyermekkor álomvilágában. Elindul a versengés, a kitűnni akarás, a természetes emberi életösztönnek megfelelően. A szabályos fogsor, a szép mosoly szinte első helyre kerül a ranglistában, így sok kamasz fordul a szüleihez, hogy na most, gyorsan, fogszabályozást akarok!

De eddig nem akart fogszabályozást! Mi van?

A kisgyermek még nem érzékeli a test fontosságát. Nem a teste szépségéért szeretik a szülei, hanem önmagáért. A kamaszkorban azonban minden borul, változik. A gyerek egyre jobban leválik a szülőkről, ezzel párhuzamosan keresi mások barátságát, elfogadását, szerelmét. Közben egyre kritikusabb lesz önmagával szemben, és ez nem kíméli a fogsorát sem. A fogszabályozás sok fiatalnál olyan kardinális kérdéssé válik, mint pár évvel azelőtt a kedvenc plüsse este elalváskor.

Fogszabályozás kamaszkorban

Ha szülőként rugalmasan tudjuk követni ezt a változást, sokat tehetünk a gyerek önbizalmáért. Fontos emellett, hogy tisztában legyünk a fogszabályozás lehetőségeivel és korlátaival. Ha megtehetjük, hogy fogszabályozást fizessünk a gyereknek, ne büntessük azzal, hogy “minek neked fogszabályozó, hiszen a kivehetőt sem hordtad”. A kamasznak már más a fontos, segíthetünk neki, vagy rombolhatjuk az önbizalmának kiteljesedését.

Mit kell megfontoljunk, ha fogszabályozás mellett döntünk kamasz gyermekünk számára?

Ha a fogszabályozás mellett döntünk, érdemes néhány dologra felkészülni, ami megkönnyíti az előttünk álló időszakot. Fontos néhány alapvető fogszabályozós ténnyel tisztában lenni, melyeket az alábbi pontokba gyűjtöttük össze:

Kellett volna a gyereknek fogszabályozó, de nem hordta. Számít-e ez kamaszkorban ha fogszabályozásba kezdünk?

A kisgyermekkori fogszabályozás elsősorban állcsont orthopédiai fogszabályozási célzatú, nem valódi fogszabályozás. Ez magyarul annyit jelent, hogy a kivehető készülékekkel korai időszakban, míg az embertest, a koponyacsontok stb. még puha, növekvő és formálható – lehetőség van az állcsontok egymáshoz való viszonyának harmonizálására. 

Fogszabályozás kamaszkorban

Kamaszkorra a csontosodás lassan befejeződik, így az állcsontok közti eltérések egyre kevésbé korrigálhatóak. Ez annyit jelent, hogy ha a kisgyermeknek javasoltak kivehető fogszabályozót az alsó-felső állcsont harapási eltéréseinek kezelésére, de azt nem hordta, ezek az eltérések a maradó fogaknál már nehezen, nem, vagy nem tökéletesen korrigálhatóak. Minél komolyabb az állcsont eltérés, annál nehezebb a korrekció. Amennyiben lehet is kezelni, a kezelés hosszabb lesz, erre fontos, hogy felkészüljünk.

Ezzel szemben, egyszerű torlódások könnyebben kezelhetőek és jóval rövidebb idő alatt. Akár bő egy év is elegendő lehet egy korrekcióra!

Mennyi ideig tart kamaszkorban a fogszabályozás?

A fenti szövegrészből már látható, amennyiben állcsont eltérés van, hosszabb, ha az állcsontok helyzete normális, és csak a fogak pozícióját kell kezelni, egyszerűbb kezelésről van szó. Az időtartam egyénileg nagyon változó, általában 0,5-3 év közt lehetséges.

Lehet-e még kamaszkorban kivehető fogszabályzóval kezelni, vagy csak a fix fogszabályozás jöhet szóba?

Bizonyos eseteket lehet, de ez elenyésző. Elsősorban fix fogszabályozásra lesz szükség. Fix fogszabályozáson belül több módszer és rendszer áll rendelkezésre. A hagyományos módszerek mellett ma már egyre elterjedtebbek a modern, lágy erőkkel működő fogszabályozók, melyekkel a kezelés valamennyivel gyorsabb, mint a hagyományos módszerrel. Persze a lágy erőkkel működő, önligírozó fogszabályozók lényegesen drágább eljárások, mint a hagyományos kezelések.

Lehet-e kamaszkorban láthatatlan kivehető sínes fogszabályozást kérni?

láthatatlan fogszabályozás elsősorban a kisebb torlódások vagy résességek kezelésére optimalizáltak. Kamaszkorban is alkalmazhatóak, amennyiben kisfokú eltérésről van szó. Ebben az esetben a kezelés időtartama is rövidebb lesz. Érdemes azonban azt is megfontolni, hogy az őrjöngő hormonokkal küzdő gyermekünknek valóban lesz-e tudatossága a nap 22 órájában hordani a láthatatlan fogszabályozót. Mert egyébként a fogszabályozás csak kidobott pénz lesz! Ebből a szempontból talán jobb kamasz korban a fix, beragasztott fogszabályozó, így ez a tényező nem fogja befolyásolni sem a kezelés sikerét, sem annak időtartamát.

A fő üzenet tehát: 

  • Hallgassuk meg gyermekünket, és ha mód van rá, segítsük őt a kamaszkori változás viharai közt!
  • A szép fogsor önbizalmat ad. Egy életre meghatározhatja a gyerek viselkedését, fejlődését.
  • A kamasz még mindig nem felnőtt, gyorsan akar tökéletes eredményeket. Fontos, hogy kísérjük ebben tudatossággal, türelemmel, hiszen a fogszabályozás nem megy gyorsan!
  • Ha belevágtunk a fogszabályozásba, ne vetessük le a fogszabályozót idő előtt! Sajnos sok szülő enged a gyerek nyomásának, aki természeténél fogva türelmetlen és az utolsó néhány hónapot már szinte képtelen elviselni. Tartsunk ki! Az utolsó hónapok és a retenciós (fogmegtartó fázis) éppen olyan fontosak, mint maga a kezelés, még abban az esetben is, ha a folyamat a gyerek és a szülők számára sem látványos. A mélyben a csontban még tart az átrendeződés, és ezt bizony meg kell várni.
  • Bátran vágjanak bele fogszabályozásba, hiszen modern és hatékony eszközök állnak rendelkezésre!

OPTIMUM szájhigiéniai csomag - dentalhigiénikus végzi

22 900 Ft29 900 Ft

ALAP szájhigiéniai kezelés - dentalhigiénikus végzi

19 900 Ft25 900 Ft

Prémium Beyond Bleaching: Peroxidos fogfehérítés A HÓNAP VÉGÉIG 30% KEDVEZMÉNNYEL!

85 000 Ft120 000 Ft

Peroxidmentes fogfehérítés a legérzékenyebb pácienseknek is! A HÓNAP 40% kedvezménnyel!

29 500 Ft49 900 Ft

Komplex szájhigiéniai csomag fogkőleszedéssel, fogfehérítéssel! A HÓNAP VÉGÉIG 30% KEDVEZMÉNNYEL!

55 500 Ft79 800 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Esztétikus fogtömés – láthatatlanul természetes

Felső bölcsességfog eltávolítás

Fogkoronát vagy tömést válasszak

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”