Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Fogszabályozás menete lépésről lépésre

Fogszabályozás menete lépésről lépésre

Fogszabályozás menete lépésről lépésre

fogszabályozás a fogászat egyik legbonyolultabb területe. Számos esetben nem önálló kezelés, hanem a kezelés során egy egy ponton összekapaszkodik más fogászati szakmákkal is. A fogszabályozás pontos menetének kialakításához sok szempontot kell figyelembe venni. A fogszabályozó kezelés első lépése a kezelési terv elkészítése. A komplex tervezés során dől el, a pontos menetrend, annak függvényében, hogy fix vagy kivehető készülékre van e szükség, illetve tervezünk e szájsebészeti vagy egyéb kiegészítő kezeléseket, ideiglenes fogpótlásokat, előzetes általános fogászati kezeléseket. A fogszabályozás a legtöbb esetben nem önállóan, hanem a többi fogászati szakmával karöltve, azokkal együtt hozza meg a kívánt esztétikai eredményt.

Ismerje meg a fogszabályozás pontos menetét!

 1. lépés – fogszabályozási kezelési terv
 2. lépés – előkészítő fogászati kezelések (például fogtömés, fogínykezelések)
 3. lépés – fogszabályozó készülék megrendelése
 4. lépés – fogszabályozó készülék átadása, ragasztása
 5. lépés – innen egy sorozat indul, 2-6 hetente szükséges a fogszabályozó készüléken állítani
 6. lépés – retenciós fázis – az elért eredmény stabilizálása
 7. kiegészítő kezelések a fogszabályozás közben – dental higiéniai tisztítás

Fogszabályozási kezelési terv

A kezelési tervhez a fogszabályozó szakorvos lenyomatokat vesz, fotókat készít és teleröntgen felvétel elkészítését kéri. A kapott adatokból rengeteg mérés és számítás után készül el a végleges fogszabályozó terv.

Előkészítő fogászati kezelések

Fogszabályozást csak akkor lehet elkezdeni, ha az íny egészséges, nincsenek szuvas, ellátás nélkül hagyott fogak. Ezért a fogszabályozó kezelés előtt a sok esetben szükség lehet ultrahangos fogkőeltávolításra, fogtömésekre. Amennyiben fogtorlódás miatt fogat kell eltávolítani az általában a fogszabályozó kezelés megkezdése előtt történik, de ebben is lehetnek eltérések, olyan is előfordulhat, hogy a fogszabályozó kezelés egy későbbi stádiumában kerül sor a foghúzásra.

Fogszabályozó készülék megrendelése

A lenyomat illetve a minta alapján a szakorvos megrendeli a kivehető, illetve a fix fogszabályozó készüléket. A kivehető készülékeknél különböző színek, matricák választhatóak. Ugyanígy lehet a fix fogszabályozónál is választani, fém vagy porcelán fogszabályozó készüléket. Fix fogszabályozó készülékek összehasonlítása

Fogszabályozó készülék átadása

A fix készülék átadása, a fogszabályozó készülék brackettjeinek felragasztása hosszú, időigényes folyamat. A fogfelszínek tökéletes letisztítása, lepolírozása után a fogszabályozót egyenként, precízen pozicionálva kell felragasztani, a hátsó rágófogakra általában gyűrű kerül. A kivehető készülékek átadása egyszerűbb, itt a viselési időtartam és mód megbeszélése kíván hosszabb időt.

Fogszabályozó kezelés

Maga a fogszabályozó kezelés sok türelmet és rendszeres megjelenést kíván a fogszabályozó rendelőben. A kis tappancsok felragasztása után kezdetben általában gyengébb, majd egyre erősebb és speciálisabb fogszabályozó íveket kötünk be. A fogszabályozó készülékek, kellékek száma rengeteg – a fogak mozgatásához szükséges célzott erejű és irányú erőket sokszor csak bonyolult szerkezetekkel lehet közvetíteni. Kivehető vagy fix – a fogak mozgatása, a csont átépülése időigényes és hosszú folyamat.

Retenciós fázis

A kialakult új fogívek és harapás megtartása ugyanolyan fontos fázis, mint ennek elérése, szükségességét lebecsülni nem szabad! A fogszabályozott fogak hajlamosak a visszarendeződésre. A kialakult új fogívekben a fogak még sokáig csontosodnak, fixálódnak. A retenció, azaz a kialakult fogívek megtartása érdekében hosszú ideig szükséges minimum kivehető lemezeket, mélyhúzott síneket hordani. Sőt egyre inkább elterjedt nézet, hogy a frontfogak belső felszínén fix retenciót jó alkalmazni az újbóli torlódás vagy résesség elkerülése érdekében.

Szájhigiéniai kezelések a fogszabályozó kezelés során

A fix fogszabályozó készülék hordása megnehezíti a fogak tisztítását, a lepedék könnyebben, gyorsabban rakódik le a fogfelszínekre. Alapos és tudatos hozzáállás, rendszeres, odafigyelő magatartás szükséges ahhoz, hogy a fogszabályozó kezelés közben ne alakuljon ki fogszuvasodás, fogínygyulladás. A fogszabályozó kezelés mellett rendszeres szájhigiéniai kezelés javasolt. A szájhigiéniai kezelések hozzásegítenek a fogak egészségének megőrzéséhez, a kellemetlen szájszag, ínygyulladás, fogszuvasodás megelőzéséhez. A fogszabályozó kezelés melletti dentalhigiéniai kezelések kedvezményes áron vehetőek igénybe a Budapest Dental Fogászati rendelőben.

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.