1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fogszabályozás menete lépésről lépésre

Tartalomjegyzék

Fogszabályozás menete lépésről lépésre

fogszabályozás a fogászat egyik legbonyolultabb területe. Számos esetben nem önálló kezelés, hanem a kezelés során egy egy ponton összekapaszkodik más fogászati szakmákkal is. A fogszabályozás pontos menetének kialakításához sok szempontot kell figyelembe venni. A fogszabályozó kezelés első lépése a kezelési terv elkészítése. A komplex tervezés során dől el, a pontos menetrend, annak függvényében, hogy fix vagy kivehető készülékre van e szükség, illetve tervezünk e szájsebészeti vagy egyéb kiegészítő kezeléseket, ideiglenes fogpótlásokat, előzetes általános fogászati kezeléseket. A fogszabályozás a legtöbb esetben nem önállóan, hanem a többi fogászati szakmával karöltve, azokkal együtt hozza meg a kívánt esztétikai eredményt.

Ismerje meg a fogszabályozás pontos menetét!

  1. lépés – fogszabályozási kezelési terv
  2. lépés – előkészítő fogászati kezelések (például fogtömés, fogínykezelések)
  3. lépés – fogszabályozó készülék megrendelése
  4. lépés – fogszabályozó készülék átadása, ragasztása
  5. lépés – innen egy sorozat indul, 2-6 hetente szükséges a fogszabályozó készüléken állítani
  6. lépés – retenciós fázis – az elért eredmény stabilizálása
  7. kiegészítő kezelések a fogszabályozás közben – dental higiéniai tisztítás

Fogszabályozási kezelési terv

A kezelési tervhez a fogszabályozó szakorvos lenyomatokat vesz, fotókat készít és teleröntgen felvétel elkészítését kéri. A kapott adatokból rengeteg mérés és számítás után készül el a végleges fogszabályozó terv.

Előkészítő fogászati kezelések

Fogszabályozást csak akkor lehet elkezdeni, ha az íny egészséges, nincsenek szuvas, ellátás nélkül hagyott fogak. Ezért a fogszabályozó kezelés előtt a sok esetben szükség lehet ultrahangos fogkőeltávolításra, fogtömésekre. Amennyiben fogtorlódás miatt fogat kell eltávolítani az általában a fogszabályozó kezelés megkezdése előtt történik, de ebben is lehetnek eltérések, olyan is előfordulhat, hogy a fogszabályozó kezelés egy későbbi stádiumában kerül sor a foghúzásra.

Fogszabályozó készülék megrendelése

A lenyomat illetve a minta alapján a szakorvos megrendeli a kivehető, illetve a fix fogszabályozó készüléket. A kivehető készülékeknél különböző színek, matricák választhatóak. Ugyanígy lehet a fix fogszabályozónál is választani, fém vagy porcelán fogszabályozó készüléket. Fix fogszabályozó készülékek összehasonlítása

Fogszabályozó készülék átadása

A fix készülék átadása, a fogszabályozó készülék brackettjeinek felragasztása hosszú, időigényes folyamat. A fogfelszínek tökéletes letisztítása, lepolírozása után a fogszabályozót egyenként, precízen pozicionálva kell felragasztani, a hátsó rágófogakra általában gyűrű kerül. A kivehető készülékek átadása egyszerűbb, itt a viselési időtartam és mód megbeszélése kíván hosszabb időt.

Fogszabályozó kezelés

Maga a fogszabályozó kezelés sok türelmet és rendszeres megjelenést kíván a fogszabályozó rendelőben. A kis tappancsok felragasztása után kezdetben általában gyengébb, majd egyre erősebb és speciálisabb fogszabályozó íveket kötünk be. A fogszabályozó készülékek, kellékek száma rengeteg – a fogak mozgatásához szükséges célzott erejű és irányú erőket sokszor csak bonyolult szerkezetekkel lehet közvetíteni. Kivehető vagy fix – a fogak mozgatása, a csont átépülése időigényes és hosszú folyamat.

Retenciós fázis

A kialakult új fogívek és harapás megtartása ugyanolyan fontos fázis, mint ennek elérése, szükségességét lebecsülni nem szabad! A fogszabályozott fogak hajlamosak a visszarendeződésre. A kialakult új fogívekben a fogak még sokáig csontosodnak, fixálódnak. A retenció, azaz a kialakult fogívek megtartása érdekében hosszú ideig szükséges minimum kivehető lemezeket, mélyhúzott síneket hordani. Sőt egyre inkább elterjedt nézet, hogy a frontfogak belső felszínén fix retenciót jó alkalmazni az újbóli torlódás vagy résesség elkerülése érdekében.

Szájhigiéniai kezelések a fogszabályozó kezelés során

A fix fogszabályozó készülék hordása megnehezíti a fogak tisztítását, a lepedék könnyebben, gyorsabban rakódik le a fogfelszínekre. Alapos és tudatos hozzáállás, rendszeres, odafigyelő magatartás szükséges ahhoz, hogy a fogszabályozó kezelés közben ne alakuljon ki fogszuvasodás, fogínygyulladás. A fogszabályozó kezelés mellett rendszeres szájhigiéniai kezelés javasolt. A szájhigiéniai kezelések hozzásegítenek a fogak egészségének megőrzéséhez, a kellemetlen szájszag, ínygyulladás, fogszuvasodás megelőzéséhez. A fogszabályozó kezelés melletti dentalhigiéniai kezelések kedvezményes áron vehetőek igénybe a Budapest Dental Fogászati rendelőben.

Send this to a friend