1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fogszuvasodás kezelése

Tartalomjegyzék

A fogszuvasodás kezelése  a fogászati kezelések kb. 80%-t teszik ki. Hiszen itt nem csak a klasszikus fogtömésről van szó, hanem a fogszuvasodás szövődményeinek kezeléséről is, mint például a gyökérkezelés. De tág értelemben ide tartozik sok esetben a fogpótlás is, hiszen sajnos nagyon sok fogat veszítünk el, túlzottan későn kezelt fogszuvasodás miatt.

Mit tehetünk a fogszuvasodás megelőzése érdekében?

Fogszuvasodás kezelésének elkerüléséhez az első fontos lépés, hogy alaposan tisztítsuk a fogainkat. Mivel minden, amit eszünk többnyire puha állagú, ezért fogaink megtisztítása is plusz eszközöket igényel. A puha, pépes ételek, joghurtok, vajkrémek könnyen megtapadnak a fogfelszíneken, eltávolításuk a fogközökből speciális eszközöket igényel.

Figyeljünk oda az alapos fogmosásra és használjunk a fogkefe mellett fogselymet, interdentalis fogkefét, esetleg szájzuhanyt vagy elektromos fogkefét. Ha Ön nem teljesen biztos abban, hogy megfelelően ápolja fogait, akkor jöjjön el hozzánk egy profi fogmosás oktatásra, ahol megtanítjuk valóban jól fogat mosni.

Mindemellett igyekezzünk legalább egy évben egyszer állapotfelmérésre eljutni a fogorvoshoz, aki megvizsgálhatja, és ha szükséges időben kezelheti a fogszuvasodást.

Táplálékaink közé rendszeresen iktassunk be nyers zöldséget, gyümölcsöt. Az erőteljes rágás fokozottabb nyáltermelést indít el, mely segít a fogak, fogközök átmosásában. A rostos ételek megrágásával mechanikailag is tisztítjuk a fogakat. Ha az jobb, rágózzunk – a cukormentes rágók tényleg hasznosak és tényleg megemelik a pH értéket, ebben a témában a reklámok okos dolgot ajánlanak.

Miért törhet le hirtelen egy nagyobb fogdarab?

Rágófogak szuvasodásakor előfordul, hogy a fog nagyon megrongálódik. A fognak sokszor több, mint a fele hirtelen letörik – mély szuvas üreg miatt. Általában a két fog közötti területen megmaradó az ételmaradék a ludas, legtöbbször innen indul el a szuvasodás. Mivel rejtett helyen van, a fogkefe sem éri el így a szuvasodás alattomosan terjed a fog közepe felé. A felszín felől pedig semmi nem látszik, olyan, mintha a fog tökéletesen ép lenne. Végül, mikor a szuvasodás a fog belsejében alapos pusztítást végez, a felszín sem bírja tovább, a fog betörik és láthatóvá válik a hatalmas üreg.

Hogyan kezeljük az egyszerű fogszuvasodást?

Azért érdemes fél, de legalább egy évente fogorvoshoz menni, hogy a fogorvosnak lehetősége legyen a fogszuvasodást időben kezelni. Minél kisebb a szuvasodás annál kevesebb foganyag veszik el, így annál könnyebb helyreállítani. FONTOS! A kis szuvasodásokat a páciensek egyáltalán nem veszik észre! Amikor Ön észrevesz egy szuvasodást, az akkor már rendszerint hatalmas! A kisebb fogszuvasodásokat egyszerű kompozit töméssel kezeli az orvos. Az ilyen tömés még nem drága, kb. 2-3 mozijegy ára. A színe fogszínű, így a helyreállítás láthatatlan.

Hogyan kezeljük a nagyobb fogszuvasodást?

Fogszuvasodás kezelése: előtte-utána

Amikor a szuvas dentin már a fog harmadánál több területre is kiterjed, a fogszövet nagyon sérült. Előfordulhat, hogy a fogszuvasodásból kiinduló fertőzés már eléri a fogideget. FONTOS! Sokszor ezt Ön még jó ideig nem veszi észre! Amikor a fertőzés eléri a fogideg szövetet, a fogat már nehéz életben tartani, de nem lehetetlen. Ennek módja a Vital pulpa terápia, melyről itt olvashat részletesebben. Ha a vital pulpa terápia nem sikeres, a fogat gyökérkezelni szükséges. A gyökérkezelt fogat már nem lehet egyszerű töméssel ellátni, ilyenkor már fogbetét vagy borítókorona szükséges.

Fogszuvasodás kezelése biomimetikus fogfelépítéssel

A biomimetikus fogfelépítés során a fog szöveti strukturáit az eredeti szöveti strukturához hasonló módon igyekszünk pótolni. Ennek megfelelően a rugalmasabb dentinanyagot rugalmasabb, míg a keményebb zománcot keményebb kompozit anyagból építjük fel. A biomimetikus fogfelépítés előnye a hagyományos, egy anyagminőségből épített tömésekkel szemben:

  • nincs utófájdalom
  • nincs fogrepedés
  • hosszabb élettartam

Hátránya, hogy speciális szaktudást és drága anyagokat igényel, így a biomimetikus fogfelépítés áraa fogbetétek árához hasonló, az egyszerű töméseknáél kb. 2 x nagyobb költséget jelent. Ez a költség azonban hosszú távon kifejezetten megtérül, hiszen a fog biztonsággal megmarad és sokkal ellenállóbbá válik a repedésekkel, törésekkel szemben, mint a hagyományosan felépített kompozit fogtömések.

Nagyméretű fogszuvasodás kezelése betéttel (inlay, onlay)

A fogászati szakzsargon, inlay vagy onlay névvel illeti azt a fajta fogtömés típust, melyet nem a fogorvos alakít ki rögtön a rendelőben a fogfúrás után, hanem lenyomat alapján a fogtechnikus készíti el. Az elkészült fogtömés formájú apró fogpótlás darabka a következő alkalommal a rendelőben kerül beragasztásra. Az inlay vagy betét elsősorban nagyméretű szuvasodások esetén alkalmazható a fogak ellátására. Az onlay a fogak csücskeit is beborítja (csücsökvédelem) ami a fogat a repedéstől is védi, nem csak helyreállítja. A gyökérkezelt fogak utólagos restaurációjára minden esetben onlay betét vagy a teljes fogat fedő borítókorona javasolt.

Inlay típusai

Az inlayeket a készítésükkor alkalmazott fogászati anyagok szerint csoportosíthatjuk. Az esztétikus csoportba tartoznak a módosított kompozit kerámia és a porcelán betétek, míg a kevésbé esztétikus fém ötvözetet tartalmazó csoportba tartozik a klasszikus öntött arany betét.

Módosított kompozit kerámia betétek: Műanyag mátrixba ágyazott üvegszemcsék adják az alapanyagot. Kedvező árfekvése miatt ez a legtöbbet választott inlay típus. Esztétikailag tökéletes, jól zár, megbízható.

IMAX Porcelán inlay: A betét tiszta porcelánból készül. A módosított kerámia inlayt elsősorban esztétikájában múlja felül – az eredeti fogzománctól precíz fogorvosi és fogtechnikusi munka, illetve megfelelő színválasztás mellett nem lehet megkülönböztetni. Ugyancsak különbség a kompozit betétekhez képest, hogy a lepedék a sima felszínen kevésbé tapad meg, így a másodlagos szuvasodás esélye kisebb. A kompozit esztétikus betéthez képest drágább.

Klasszikus arany inlay: A fogorvosok kedvence, mégis manapság már nagyon kevés páciens választja. Az összes inlay közül a klasszikus arany inlay széli záródása a legjobb, így ez a legmegbízhatóbb betét. A pácienseket elrémisztően magas ára – az arany manapság az egekben – és arany színe tántorítja el.

Miért jobb az inlay, mint a tömés – ha a fognak több mint a fele hiányzik?

  • Biztonságosan rögzíthető
  • Megvédi a megmaradt ép fogszöveteket
  • A másodlagos szuvasodás esélye megfelelő szájhigiénia mellett sokkal kisebb
  • Amennyiben műanyagból vagy porcelánból készíttetjük, tökéletesen esztétikus – a fogtechnikus művészi érzékkel alakítja ki a csücsköket és barázdákat
  • A fog eredeti formája, kontúrja tökéletesen visszaállítható
  • A kontaktpont rendszer (a mellette levő fogakkal való érintkezés) sokkal pontosabban kialakítható, mint normál fogtömés esetén. A kontaktpont rendszer tökéletes helyreállítása biztosítja, hogy az étel táplálkozáskor ne préselődjön be a fogközökbe, emellett biztosítja a rágóerő megfelelő eloszlását az összes fogon.
Send this to a friend