Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Gyermekfogak ápolása és a fogszuvasodás megelőzése

A gyermekek fogápolása számos okból lehet fontos. A tejfogak tartják jó helyzetben az állkapcsot, illetve fontos szerepet játszanak abban is, ahogy a gyermek megtanul mosolyogni, beszélni és rágni. A megfelelő ápolási szokások – mint például a fogmosás – korai bevezetése segít a későbbi, tudatos fogápolásban. Egy fogászati állapotfelmérésen kiderülhet, ez vajon sikeresen működik-e az Ön gyermekénél.

Megelőzés

A fogmosás megtanítása a gyerekeknél ugyanolyan fontos, mint a rendszeres kézmosás tanítása. Nem maradhat el. A gyermek nem csak a fogait örökli a szüleitől, hanem a szokásaikat is. Így a fogmosási szokásokat is. Aki tehát helyes fogmosást szeretne tanítani a gyermekének - kezdje saját magánál. Vizsgálja felül Ön is a saját fogmosási szokásait, ha valamiben nem érzi magát megfelelően felkészültnek, jöjjön el fogmosási tanácsadásra. Gyermekének pontos, jól definiált tanácsokat adjon fogmosás ügyben. Sőt! a legfontosabb, hogy eleinte Ön végezze el a fogmosást gyermekének is, majd sokáig kísérje figyelemmel, hogy bánik a gyermek a fogkefével. Ez a kis odafigyelés hatalmas befektetésként térül majd meg a jövőben gyermekének!

Tudta?

Kutatások szerint a gyermekek 14-15 éves !!! korukban válnak csak valóban éretté arra, hogy teljesen önállóan tisztálkodjanak! Ekkorra alakul ki az az énkép, a reális kapcsolat a testtel, az elegendően tudatos és alapos hozzáállás, ami már értékelni képes a testet és annak egészségét! Súlyos hiba a 4-5 éves gyermek kezébe nyomni a fogkefét, hogy mossa meg ő a fogát, és magára hagyni. Ez egyenes út a fogszuvasodáshoz.

De mégis hogyan?

A fogmosást az elülső fogaknál érdemes kezdeni, a fogkefét a fognyak-íny határára helyezve apró és óvatos ’sikáló’ mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket. Ezután haladjunk a fogak külső felszínén a hátsó fogak felé ugyanezeket a mozdulatokat alkalmazva. Ezt követően a fogkefét függőleges helyzetben tartva távolítsuk el a lepedéket a metszőfogak belső oldaláról. Végezetül pedig apró mozdulatokkal mossuk meg a rágófelszíneket is. A fogmosás minimum 2 percig tartson. Érdemes jó minőségű médium, esetleg soft fogkefét venni. A gyerekeknek is nyugodtan lehet felnőtt fogkefét venni kb 6-7 éves kortól. Fogkrémnek junior fogkrémet használjunk. Sikálás közben mondogathatjuk is a gyermeknek: most a rágófelszíneket mosom alul.. most az oldalsó felszínek jönnek, most pedig a nyelv felőli felszínek. A fogmosás végén érdemes megkérni a gyermeket, a nyelvével simítsa végig a fogak felszínét, elég simának érzi e? Ha még érdes, lepedékes, akkor azon még dolgozni kell!

Barázdazárás

A barázdazárás a fogfelszíni szuvasodás megelőzése érdekében tett fogászati beavatkozás. A gyermekek első maradó foga a hatos fog. A mélyen barázdált hatos fog sokszor már 7 éves korra szuvasodásnak indul. Ennek hátterében az állhat, hogy a tejfogak mögött kibújó fog a szülők számára észrevehetetlen, a gyermek pedig még nem tudja a fogat megfelelően tisztán tartani. Így fontos ellenőrizni, hogy a gyermek tejfogai mögött mikor kezd kibújni az első maradó őrlőfog. Ez a 6. születésnap utáni fél évben várható. A barázdazárás egy fájdalommentes és szinte láthatatlan beavatkozás. A mély barázdát óvatosan kefével kitisztítjuk, majd fényre kötő anyaggal feltöltjük, feltöltés után megvilágítjuk. Így sima felszínt kapunk, ezáltal pedig a fog sokkal könnyebben tisztítható, a szuvasodás kialakulásának esélye pedig minimalizálódik. Fontos tudni, hogy a barázdazárás a fog oldalsó részét nem védi, így a kezelést követően is fontos a fogak tisztítása!

Mikor érdemes barázdazárást végezni?

A barázdazárás a frissen kibújt, még biztosan nem szuvas őrlőfogak esetén elvégezhető. Gyermekeknél 6 éves kor után a maradó hatos fog szuvasodásának megelőzésére, fúrás nélkül; serdülőknél 11-12 éves kor után a maradó hetes fog szuvasodásának megelőzésére, fúrás nélkül; fiatal felnőtteknél pedig mélyen barázdált kis- és nagyőrlőfogak szuvasodásának megelőzésére kiterjesztett barázdazárás végezhető, amely viszont már bizonyos mértékű fogfúrással jár.

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.