Gyermekfogak ápolása és a fogszuvasodás megelőzése

A gyermekek fogápolása számos okból lehet fontos. A tejfogak tartják jó helyzetben az állkapcsot, illetve fontos szerepet játszanak abban is, ahogy a gyermek megtanul mosolyogni, beszélni és rágni. A megfelelő ápolási szokások – mint például a fogmosás – korai bevezetése segít a későbbi, tudatos fogápolásban. Egy fogászati állapotfelmérésen kiderülhet, ez vajon sikeresen működik-e az Ön gyermekénél.

Megelőzés

A fogmosás megtanítása a gyerekeknél ugyanolyan fontos, mint a rendszeres kézmosás tanítása. Nem maradhat el. A gyermek nem csak a fogait örökli a szüleitől, hanem a szokásaikat is. Így a fogmosási szokásokat is. Aki tehát helyes fogmosást szeretne tanítani a gyermekének – kezdje saját magánál. Vizsgálja felül Ön is a saját fogmosási szokásait, ha valamiben nem érzi magát megfelelően felkészültnek, jöjjön el fogmosási tanácsadásra. Gyermekének pontos, jól definiált tanácsokat adjon fogmosás ügyben. Sőt! a legfontosabb, hogy eleinte Ön végezze el a fogmosást gyermekének is, majd sokáig kísérje figyelemmel, hogy bánik a gyermek a fogkefével. Ez a kis odafigyelés hatalmas befektetésként térül majd meg a jövőben gyermekének!

Tudta?

Kutatások szerint a gyermekek 14-15 éves !!! korukban válnak csak valóban éretté arra, hogy teljesen önállóan tisztálkodjanak! Ekkorra alakul ki az az énkép, a reális kapcsolat a testtel, az elegendően tudatos és alapos hozzáállás, ami már értékelni képes a testet és annak egészségét! Súlyos hiba a 4-5 éves gyermek kezébe nyomni a fogkefét, hogy mossa meg ő a fogát, és magára hagyni. Ez egyenes út a fogszuvasodáshoz.

De mégis hogyan?

A fogmosást az elülső fogaknál érdemes kezdeni, a fogkefét a fognyak-íny határára helyezve apró és óvatos ’sikáló’ mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket. Ezután haladjunk a fogak külső felszínén a hátsó fogak felé ugyanezeket a mozdulatokat alkalmazva. Ezt követően a fogkefét függőleges helyzetben tartva távolítsuk el a lepedéket a metszőfogak belső oldaláról. Végezetül pedig apró mozdulatokkal mossuk meg a rágófelszíneket is. A fogmosás minimum 2 percig tartson. Érdemes jó minőségű médium, esetleg soft fogkefét venni. A gyerekeknek is nyugodtan lehet felnőtt fogkefét venni kb 6-7 éves kortól. Fogkrémnek junior fogkrémet használjunk. Sikálás közben mondogathatjuk is a gyermeknek: most a rágófelszíneket mosom alul.. most az oldalsó felszínek jönnek, most pedig a nyelv felőli felszínek. A fogmosás végén érdemes megkérni a gyermeket, a nyelvével simítsa végig a fogak felszínét, elég simának érzi e? Ha még érdes, lepedékes, akkor azon még dolgozni kell!

Barázdazárás

A barázdazárás a fogfelszíni szuvasodás megelőzése érdekében tett fogászati beavatkozás. A gyermekek első maradó foga a hatos fog. A mélyen barázdált hatos fog sokszor már 7 éves korra szuvasodásnak indul. Ennek hátterében az állhat, hogy a tejfogak mögött kibújó fog a szülők számára észrevehetetlen, a gyermek pedig még nem tudja a fogat megfelelően tisztán tartani. Így fontos ellenőrizni, hogy a gyermek tejfogai mögött mikor kezd kibújni az első maradó őrlőfog. Ez a 6. születésnap utáni fél évben várható.
A barázdazárás egy fájdalommentes és szinte láthatatlan beavatkozás. A mély barázdát óvatosan kefével kitisztítjuk, majd fényre kötő anyaggal feltöltjük, feltöltés után megvilágítjuk. Így sima felszínt kapunk, ezáltal pedig a fog sokkal könnyebben tisztítható, a szuvasodás kialakulásának esélye pedig minimalizálódik. Fontos tudni, hogy a barázdazárás a fog oldalsó részét nem védi, így a kezelést követően is fontos a fogak tisztítása!

Mikor érdemes barázdazárást végezni?

A barázdazárás a frissen kibújt, még biztosan nem szuvas őrlőfogak esetén elvégezhető. Gyermekeknél 6 éves kor után a maradó hatos fog szuvasodásának megelőzésére, fúrás nélkül; serdülőknél 11-12 éves kor után a maradó hetes fog szuvasodásának megelőzésére, fúrás nélkül; fiatal felnőtteknél pedig mélyen barázdált kis- és nagyőrlőfogak szuvasodásának megelőzésére kiterjesztett barázdazárás végezhető, amely viszont már bizonyos mértékű fogfúrással jár.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Mosoly kozmetika

Mindennapi ügyek – a lüktető fogfájás nyaraláskor

Hogyan készüljünk fel a műtétre

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”