Budapest Dentál 13. kerület

Fogtömés

A fájdalommentesség a kezelés közben és után, a tartósság, mely akár évtizedekig szól, nem lutri kérdése!

A jó fogtömés az apró mozdulatok és a kiváló technológia művészete. A jól megválasztott, minőségi tömőanyag, a speciális eszközök, ecsetek, korongok és a fogorvos valódi odafigyelése és tapasztalata a siker kulcsa. Bemutatjuk a fogszuvasodás kezelésének modern koncepcióját.
Esztétikus fogtömés

21 900-27 900 Ft

Kisőrlő fog esztétikus fogtömés

23 900-28 900 Ft

Nagyőrlő fog esztétikus fogtömés

23 900-28 900 Ft

Esztétikus fogtömés

21 900-27 900 Ft

Kisőrlő fog esztétikus fogtömés

23 900-28 900 Ft

Nagyőrlő fog esztétikus fogtömés

24 900-31 900 Ft

Gyakori kérdések a fogtömésről

Tudjon meg mindent a legmodernebb fogmegtartó eljárásokról és fogtömésekről!

A fogszuvasodás sokáig nem látszik, mert először a fogzománc és a dentin szerkezete kezd meglazulni és eleinte még nincs üregképződés. A páciensek csak akkor szokták a szuvasodást észrevenni, amikor az már üregképződéssel jár, pedig a folyamat sokkal korábban látható a fogorvos számára. Amikor már betörik a megpuhult dentin fölött a zománc és kialakul a páciens számára is jól látható lyuk, akkor a folyamat a legtöbb esetben már nagyon mélyre terjedt.

 

A másik oka, hogy a szuvasodás nem látszik, hogy a legtöbb szuvasodás nem a rágófelszín felől indul ki, hanem a fogak közti területről, a fogak egymás felé néző oldalán, így szintén láthatatlan a páciens számára. 

 

Minél mélyebb a szuvasodás annál nagyobb az esélye annak, hogy sima fogtömés már nem lesz elegendő a kezeléshez. Hiszen, ha a szuvasodás nagyon mélyre hatol a fog belseje felé, a pulpa, ami a fog ereit és idegeit tartalmazza, begyulladhat, ennek megoldása pedig már a gyökérkezelés.

 

Annak érdekében, hogy a komolyabb fogszuvasodást és annak következményes betegségeit elkerülje érdemes legalább félévente felkeresni a fogorvost!

A fogszínű fényre kötő fogtömést a fogorvos teljesen készen adja át önnek, így amennyiben Ön esetleg nem kapott érzéstelenítést a fogtöméshez, úgy az új töméssel azonnal ehet.

A legtöbb esetben azonban a fogtöméseket érzéstelenítésben készíti a fogorvos, így amíg a zsibbadás tart, nem szabad sem enni, sem inni, hogy elkerüljük a nyelv vagy az orca belső felszínének megharapását, vagy az esetleges félre nyelést.

A hagyományos Lidocainos érzéstelenítés után a zsibbadás 2-3 órán belül elmúlik, míg az Ultracain DS Forte érzéstelenítő hatása kb 4 órán át tart.

Ha az érzéstelenség elmúlt, nyugodtan lehet enni és inni, sőt, ajánlott is sok folyadékot fogyasztani, elsősorban tiszta vizet!

Ez nagyban függ a betömendő fogakban levő fogszuvasodás kiterjedésétől, a fogak állapotától, a páciens teherbíróképességétől, hogy a tömések alul, vagy felül helyezkednek e el, illetve melyik oldalon lesznek a tömések.

 

Tehát nincs erre szabály, minden eset más és más. A legtöbb esetben egy, esetleg kettő fogtömés készül. Fognyaki tömés esetén készülhet több is egyszerre.

 

Fontos, hogy amennyiben Ön gyorsan szeretne a kezeléseken túljutni, és igénye van arra, hogy egyszerre inkább több fogtömésen essen át, beszélje ezt át a fogorvosával, és egyeztessék a folyamatot. 

 

Fontos tudni, hogy egyszerre egy oldalt érzéstelenít be a fogorvos, tehát például az alsó fogívben egyszerre a jobb és a bal oldalon nem lehet töméseket készíteni, de alul és felül ez lehetséges.

Az alábélelés lényegében egy gyógyszeres alapozó réteg a fogtömés alatt. Elsősorban akkor alkalmazzuk, ha a fogszuvasodás mélyre terjedt és a szuvas részek eltávolítása után a pulpakamra teteje felett (a pulpa tartalmazza a fogban levő ereket és idegeket), kevés dentinanyag maradt meg.

 

Az alábélelésben levő gyógyszer segít az úgynevezett ingerdentin felépülésének, ami lényegében a fog „sebgyógyulásának” tekinthető. 

Ha este nyilallóan fáj a fog, nem múlik, a hideg provokálja, és a fájdalom kisugárzó, nagy valószínűséggel fogbél gyulladással állunk szemben.

 

Sok esetben a páciens be sem tudja azonosítani a problémás fogat, a fájdalom annyira kisugárzó lehet.

 

A megoldás – az alapvető fájdalomcsillapításon túl – mielőbb felkeresni a fogorvost. A kezelés nagy valószínűséggel gyökérkezelés lesz.

A fogtömés utáni fájdalomnak több oka lehet, és sok esetben teljesen normális. A fogtömést úgy kell felfogni, mint egy seb kitisztítását, majd ellátását. A seb itt a dentin és a zománc, amelyről a szuvas részeket kifúrja a fogorvos. Minél kisebb volt a szuvasodás mértéke, annál kevésbé várható a tömés után érzékenység. Ha kialakul, az a legtöbb esetben pár nap alatt elmúlik.

 

Amennyiben a szuvasodás nagyon mélyen hatolt már a fogba, a kezelés után előfordulhat, hogy a túl mély tömés már nem elegendő a fog megmentéséhez, és a foggyökér gyulladt állapotba kerül. Ebben az esetben gyökérkezelés válhat szükségessé. Ilyen esetben a fog a tömés után egyre érzékenyebbé válik, hidegre, ráharapásra fájdalommal kezd reagálni. Fontos, hogy ilyenkor nem érdemes még heteket várni, fel kell mielőbb keresni a fogorvost.

Ez előfordulhat, hiszen a tömés befejező lépésekor, amikor a fogorvos a fogfelszíni domborzatot állítja be, a páciens még zsibbadt, így az összecsukáskor nem mindig érzékelhető, hogy a tömés valóban teljesen kényelmes e vagy sem.

 

Fontos, hogy a tömés teljesen kényelmes legyen, ezért, ha azt magasnak érzi, mindenképp kérjen egy kontroll időpontot fogorvosától, ahol a tömés magassága beállításra kerül.

 

Ilyenkor már nincs szükség érzéstelenítésre, hiszen a tömés felszínéből távolít el a fogorvos polírozással vékony réteget, ami teljesen fájdalommentes.

A legtöbb esetben igen. Vannak kivételek, de ezt minden esetben érdemes előre egyeztetni a fogorvossal. A fognyaki tömésekhez például a legtöbb esetben nem szükséges érzéstelenítő. Sok esetben azonban, egy banálisnak tűnő fogtömés, a mélyben nagyon szuvas lehet, mélyre terjedhet, így jobb érzéstelenítést kérni a kisebb fogszuvasodások kezelése során is.

A fogtömés során mindenképp van fúrás, hiszen a szuvas szöveteket fúróval lehet eltávolítani. Ezek után a tömés egy keményebb tömőanyagból kerül kialakításra.

Ezzel szemben a klasszikus barázdazárásnál nincs fúrás, hiszen még nincs szuvasodás sem. A barázdazárással a kisgyermek épp előbújt őrlőfogainak barázdáit egy folyékony tömőanyaggal töltjük fel, amely fényre megkeményedik.

 

Az anyag kitölti a barázda réseit, így az ételmaradék, lepedék nem tud megmaradni a fogfelszínen, azaz a szuvasodás sem indul el.

 

A fogtömés tehát egy már kialakult szuvas probléma kezelése, míg a barázdazárás a fogszuvasodás megelőzésének eszköze.

Több oka is lehet. Egyrészt lehet, hogy a friss fogtömés kicsit még magas, ennek becsiszolásával lehet segíteni. Lehet az is, ha egy régi tömésről van szó – hogy a tömés mellészuvasodott, a fog vagy él még, vagy elhalt, de mindenképp érzékenyen reagál a harapásra.

 

Sok esetben az elhalt fog jellemző tünete a ráharapási érzékenység, a fog mintha meghosszabbodottnak tűnne. Ennek oka, hogy a foggyökér csúcsánál gyulladás van, és ráharapáskor ez a terület válik érzékennyé.

 

A fog ilyenkor valóban megemelkedik, persze ez mikromiliméteres emelkedés, de a fog érzékeny szerv, és ez az apró változás érzékelhető. A megoldás ebben az esetben gyökérkezelés.

Ön tudja, mi történik a szájában a fogtömés során?

Minél többet tud egy fogászati kezelésről, annál könnyebben vághat bele, hiszen kevesebb az ismeretlen tényező. Íme néhány pontban egy átlagos fogtömés folyamata.

Állapotfelmérés

A fogszuvasodás sokáig nem látszik, sőt a kisebbeket csak a gyakorlottabb fogorvosok veszik észre. Ne várja meg, míg Ön veszi észre a lyukat, mert akkor már nagy a baj! Az éves kontrollnak ezért van nagy jelentősége, ne hagyja ki Ön sem!

Röntgenfelvételek

A digitális panoráma röntgen a számítógépen kinagyítható, az apróbb részletek jobban áttekinthetőek. Azonban a panoráma röntgen mégsem a legjobb a szuvas fogak ellenőrzésére. A kisebb szuvasságokat az intraorális kisröntgen jobban mutatja.

Kezelési terv

A vizsgálat után, a kezelési terv tartalmazza, hogy melyik fogba milyen nagyságú tömésre van szükség és az mennyibe kerül. Fontos, hogy a kezelés úgy indul el, Ön tisztában van azzal, milyen kezelések várhatóak és az mennyibe fog kerülni.

Érzéstelenítés

Az érzéstelenítéshez Ultracain DS Forte érzéstelenítőt használunk, így a zsibbadás biztos. Sokszor egy ülésben több fogat is el lehet látni, de ezt előre egyezteti a Páciens. A kezelés után kb. 4 órát nem szabad enni, amíg tart a zsibbadás.

Fogtömés

A kezelés során először a szuvas részek eltávolítása történik meg. Az orvos törekszik arra, hogy minél kevesebb legyen a foganyag veszteség, hiszen a modern kompozitok előnye épp ez, hogy több foganyagot őrizhetünk meg a kezelés során.

Utópanaszok

A modern technológia alkalmazásával a fogtömés utáni fájdalom esélye minimális. Előfordulhat, hogy a tömés magasságának finomhangolására a zsibbadás elmúltával vissza kell térni a rendelőbe. Ez természetesen a kezelés része.

Hogyan készülnek a tömések?

Szuvas részek eltávolítása

A folyamat “legbüdibb” rész a kezelés elején történik. Hányingeres betegek ne aggódjanak, általában egy-két perc alatt a szuvas, baktériumokkal és egyéb ételtörmelékkel átitatódott felpuhult fogszövetet a gyémántfúró eltávolítja. Ennek a szaga kifejezetten kellemetlen lehet. Profi rendelőben ilyenkor az asszisztensnő egy porszívó szerű eszközzel is ott legyeskedik a fúró körül. Ezt mi exthaustornak hívjuk.

Szuvas üreg átalakítása valódi kavitássá

A kavitás a fogászati szakzsargonban a kifúrt, letisztázott üreget jelenti. Ebben már nincsenek szuvas részek, az oldalfalak simák. A kavitás formája egyrészt függ a szuvasodásban elpusztult fogszövet eredeti kiterjedésétől, másrészt a fog formájától is, így minden esetben más és más.

Fertőtlenítés

A mechanikailag kitisztított kavitást kémiailag is meg kell tisztítani a fertőző baktériumoktól. Rendelőnkben mélyebb fogszuvasodások esetén, az antimikrobiális fotodinamikus terápiában alkalmazott technikával, a maradék baktériumok 99%-t el tudjuk pusztítani, így sokkal kisebb az utólagos fogfájdalom, vagy a későbbi gyökérkezelés esélye.

Gyógyszer és alábélelés

Gyógyszeres réteget csak nagyon mély szuvasodások esetén kell alkalmazni. A gyógyszer segíti a fogszövet regenerálódását, emellett szigetel. A legtöbb tömés alatt viszont van alábélelés. Ezt elsősorban egy üvegionomer nevű anyagból készíti el a fogorvos. Lényege, hogy jó alapot biztosít a fogtömésnek, sok esetben lezárja a dentint, illetve szigetel is. A Budapest Dental fogászaton a gyógyszeres réteg és az alábélelés a fogtömés természetes része, nincs külön felára, a tömés annyiba kerül, amennyit az árlistában és a kezelési tervben feltüntettünk.

Foszforsavas előkészítés, ragasztás

A kezelés során először a szuvas részek eltávolítása történik meg. Az orvos törekszik arra, hogy minél kevesebb legyen a foganyag veszteség, hiszen a modern kompozitok előnye épp ez, hogy több foganyagot őrizhetünk meg a kezelés során.

Végre jöhet az építkezés

A kavitásba való behelyezéskor a tömés még puha, később a világítás hatására keményedik meg. A tömőanyagot rétegenként kell a kavitásba helyezni a kedvezőbb eredmény érdekében, ezért ez általában hosszadalmas folyamat. Mély szuvasodás esetén az utófájdalom lehetőségének csökkentése érdekében a tömés bázisát – legalábbis itt a Budapest Dental fogászaton – SDR tömőanyaggal, Bulk fill technológiával alakítjuk ki.

Végső kialakítás, polírozás

A megszilárdult tömést a végén finom gyémánt polírozókkal le kell simítani. A páciens boldog, végre öblíthet, jöhet a próba. A fogsorokat össze kell érinteni, ilyenkor kérdezzük mi fogorvosok: „Magas?” Az érzéketlenre zsibbadt állkapoccsal a helyes válasz nehezed adható meg, ezt mi is tudjuk. Ezért a kis kék színű papír segít a megfelelő harapási magasság beállításához. Fontos azonban tudni, hogy a fog nagyon érzékeny jószág, tized millimétereket is érezhet magasnak, ezt a különbséget a fogorvos szemmel, már nem érzékeli. Ezért az érzéstelenítő hatásának elmúltával, mikor fogainkkal már biztosan érzékelünk, mindig ellenőrizzük le, kényelmes e a tömés vagy sem. Magas tömés esetén a fog fájdalommal reagálhat, ezért ilyenkor bátran kérjük meg fogorvosunkat, picit alakítson még az új fogtömésen.

Modern fogtömés koncepció a fájdalommentességért!

Minőségi fogtömő anyagok

Ne higgye el, hogy a fogszínű fehér tömőanyag minden fogászaton ugyanaz! Észbontó különbségek vannak. Honnan tudhatja, hogy egy fogtömés sikeres? Válasszon minőségi fogászatot, ahol prémium anyagokkal dolgoznak és szakértő fogorvost, aki tapasztalt a töméstechnikában.

Figyeljen a részletekre

Fájdalommentesség, kontaktpont, harapás, és a fogtömés zárása – mindezek kulcsfontosságú részletek a fogtömés megtervezésekor. A fog eredeti formájának felépítése nem könnyű feladat, precizitás, nagy odafigyelés kell hozzá, és nem utolsósorban hasznos és modern fogászati eszközök.

Törekedjen biztonságra

Csökkentse az újbóli fogszuvasodás esélyét minimálisra! Válasszon tradicionális, a szakmaiságot középpontba helyező fogászatot, ahol a magas színvonalú szakmai tudás és a modern eszközök egyaránt rendelkezésre állnak, valamint legyen fegyelmezett a napi fogmosási rutinban és az éves kontrollokban is.

Fájdalommentes érzéstelenítés és fogtömés

Négyszer erősebb hatás

A rendelőnkben alkalmazott Ultracain DS Forte érzéstelenítőszer 4x hatásosabb érzéstelenítést biztosít, mint a hagyományos Lidocain érzéstelenítő. Ráadásul a hatása kétszer annyi ideig tart. Ezzel az érzéstelenítővel a fogtömés fájdalommentesen elvégezhető. Az injekció beadása előtt a fogínyt gyümölcsös ízű érzéstelenítő zselével előkezeljük, így maga az injekció sem fájdalmas.

Négyszer erősebb hatás

A fogfúrás hossza általában nem sok, kb. 10 perc alatt készen van. A fog alapos és precíz felépítése azonban időigényes, ez 20-50 perc között mozog.
Utófájdalom mentes technika

Inlay/onlay

Mikor a fogszuvasodás miatt a fog anyagának több mint 50%a elveszik, érdemes inkább fogbetétet (inlay/onlay) készíteni, mely ebben az esetben tartósabb, és kisebb eséllyel alakul ki utófájdalom.

60%-al kevesebb feszültség

Egyéb esetben, a nagyméretű tömésnél el kell érni, hogy a nagy mennyiségű fogtömő anyag ne hozzon létre a fogban feszültséget, ami utófájdalmat okozhat. A Bulk-fill technológia megelőzi a feszültséget, így segít elkerülni a fogtömés utáni utófájdalmakat.

Természetes helyreállítás

Kaméleon hatás

Ön szerint is az a jó fogtömés, amiről az érzéstelenítő elmúltával már meg is feledkezhetünk? Szerintünk is. Ehhez kellenek a professzionális anyagok és a jó technikák. A minőségi nanokompozitok, a Bulk-fill tömőanyagok azt szolgálják, hogy a fogtömés rágáskor éppúgy funkcionáljon, mint fogszuvasodás előtt, mosolygáskor pedig ne lehessen látni, hogy tömött fogról van szó.
Néhány szóban a barázdazárásról
Bár fogtömésnek tűnhet, a barázdazárás nem fogtömés. A barázdazárás a fogtömés megelőzésére szolgál. Gyermekeknél alkalmazzuk, amikor a maradó őrlőfog megjelenik a szájban, és még teljesen ép a fog. A fog felszíni mély barázdák lezárása történik meg egy speciális fényre kötő anyaggal. A kezelés teljesen fájdalommentes és fúrásmentes. A barázdazárással a rágófelszíni szuvasodást előzhetjük így meg. A barázdazárás ára töredéke a fogtömés árának, és megelőzhetjük vele a későbbi fogszuvasodást majd fogtömést.

“ A fogszuvasodás az emberek 85%-nál előfordul. Szerencsére egyre több páciens jön el az éves kontrollra, így a szuvas fog időben felfedezhető, könnyen orvosolható. Ha nagyobb szuvasodással találkozom, nagy szeretettel látok neki a helyrehozatalnak, élvezem, ahogy a minőségi anyagokkal és eszközökkel visszaállíthatom a fog eredeti formáját, szépségét és funkcióját. “

Dr. Déry Judit

Fogorvos

Mennyibe kerül: fogtömés árak

A fogtömés pontos árát a fogszuvasodás által érintett fogfelszínek száma és a fog típusa határozza meg. Ezek ugyanis nagyon különböző technikát, és ráfordított időt igényelnek.

Esztétikus fogtömés

21 900-27 900 Ft
Fájdalommentes kezelés

Esztétikus megjelenés

Utófájdalommentes technika

Prémium nanokompozit tömőanyagok

Kisőrlő fog esztétikus fogtömés

23 900-28 900 Ft
Fájdalommentes kezelés

Esztétikus megjelenés

Utófájdalommentes technika

Prémium nanokompozit tömőanyagok

Nagyőrlő fog esztétikus fogtömés

24 900-31 900 Ft
Fájdalommentes kezelés

Esztétikus megjelenés

Utófájdalommentes technika

Prémium nanokompozit tömőanyagok

Nálunk nincs futószalag! Kiváló minőségű esztétikus fogtömő anyagokból, garantáltan tartós fogtöméseket készítünk.

A fogorvos választás fontos dolog! Válasszon megbízható, tradicionális értékekkel bíró, egyben a legmodernebb technológiát alkalmazó fogászatot, ahol Ön van a középpontban!
Kérjen minőségi, tartós és fájdalommentes fogtömést!