Esztétikus fogtömés

Élen járunk a legmodernebb fogmentő technikák bevezetésében!

Fájdalommentes és tartós kezelést keres? Jó helyen jár! Bízza a fogait profikra, a legkisebb szuvasodástól a legkomolyabb problémákig!

Esztétikus fogtömések

Nanokompozit technológia

Kis, közepes vagy mély szuvasodások

21 900 Ft-tól

Fájdalommentes kezelés
Tartós, kiváló fogtömések
Természethű esztétika

Vital Pulpa Terápia

Biodentin kezelés – fogmentés

Extra mély szuvasodások

26 000 Ft-tól

Gyökérkezelés elkerülésére
Legmodernebb technika
Fájdalommentes kezelés

Gyakori kérdések a fogtömésről

Hasznos információk a fogtömésről. A válaszokat fogorvos írta, nem marketingszöveg!

A fogszuvasodás sokáig nem látszik, mert először a fogzománc és a dentin szerkezete kezd meglazulni és eleinte még nincs üregképződés. A páciensek csak akkor szokták a szuvasodást észrevenni, amikor az már üregképződéssel jár, pedig a folyamat sokkal korábban látható a fogorvos számára. Amikor már betörik a megpuhult dentin fölött a zománc és kialakul a páciens számára is jól látható lyuk, akkor a folyamat a legtöbb esetben már nagyon mélyre terjedt.

A másik oka, hogy a szuvasodás nem látszik, hogy a legtöbb szuvasodás nem a rágófelszín felől indul ki, hanem a fogak közti területről, a fogak egymás felé néző oldalán, így szintén láthatatlan a páciens számára. 

Minél mélyebb a szuvasodás annál nagyobb az esélye annak, hogy sima fogtömés már nem lesz elegendő a kezeléshez. Hiszen, ha a szuvasodás nagyon mélyre hatol a fog belseje felé, a pulpa, ami a fog ereit és idegeit tartalmazza, begyulladhat, ennek megoldása pedig eleinte a Vital Pulpa terápia, később pedig már a gyökérkezelés.

Annak érdekében, hogy a komolyabb fogszuvasodást és annak következményes betegségeit elkerülje érdemes legalább félévente felkeresni a fogorvost!

A fogszínű fényre kötő fogtömést a fogorvos teljesen készen adja át önnek, így amennyiben Ön esetleg nem kapott érzéstelenítést a fogtöméshez, úgy az új töméssel azonnal ehet.

A legtöbb esetben azonban a fogtöméseket érzéstelenítésben készíti a fogorvos, így amíg a zsibbadás tart, nem szabad sem enni, sem inni, hogy elkerüljük a nyelv vagy az orca belső felszínének megharapását, vagy az esetleges félre nyelést.

Az általunk használt Ultracain DS Forte érzéstelenítő hatása kb. 4 órán át tart.

Ha az érzéstelenség elmúlt, nyugodtan lehet enni és inni, sőt, ajánlott is sok folyadékot fogyasztani, elsősorban tiszta vizet!

Ez nagyban függ a betömendő fogakban levő fogszuvasodás kiterjedésétől, a fogak állapotától, a páciens teherbíróképességétől, hogy a tömések alul, vagy felül helyezkednek e el, illetve melyik oldalon lesznek a tömések.

 

Tehát nincs erre szabály, minden eset más és más. A legtöbb esetben egy, esetleg kettő fogtömés készül. Fognyaki tömés esetén készülhet több is egyszerre.

 

Fontos, hogy amennyiben Ön gyorsan szeretne a kezeléseken túljutni, és igénye van arra, hogy egyszerre inkább több fogtömésen essen át, beszélje ezt át a fogorvosával, és egyeztessék a folyamatot. 

 

Fontos tudni, hogy egyszerre egy oldalt érzéstelenít be a fogorvos, tehát például az alsó fogívben egyszerre a jobb és a bal oldalon nem lehet töméseket készíteni, de alul és felül ez lehetséges.

A Vital Pulpa Terápia lényegében egy stratégiai hozzáállás, mely több különböző módszerrel teljesíthető. A cél a fogbél életbentartása a gyökérkezelés helyett.

Elsősorban akkor alkalmazzuk, ha a fogszuvasodás igen mélyre terjedt és a gyökérkezelsé hagyományos fogtöméssel már nem lenne elkerülhető. 

A Vital Pulpa kezelés elsősorban nagyítással végezhető el. A nagyítással a fogorvos óvatosan el tudja különíteni a szuvas és nem szuvas területeket a fog belsejében, ami a fog életbentartásához nélkülözhetetlen segítség.

Egy mély szuvasodás esetén az alapos tisztítás során a fúróval sokszor elérjük a fogideget. A hagyományos fogorvoslás ebben az esetben szinte kivétel nélkül gyökérkezelést kezdeményez. A modern fogorvoslás azonban megfelelő technikai háttérel ebben az esetben is képes lehet a fog életben tartására. 

A megnyílt pulpaseb alapos tisztítása után egy biodentin szerű anyag kerül felhelyezésre, amely segíti a fogbél regenerálódását. A fogba ezután ideiglenes tömés kerül, majd fél év múlva lehet elkészíteni a végleges fogtömést.

Ha este nyilallóan fáj a fog, nem múlik, a hideg provokálja, és a fájdalom kisugárzó, nagy valószínűséggel fogbél gyulladással állunk szemben.

Sok esetben a páciens be sem tudja azonosítani a problémás fogat, a fájdalom annyira kisugárzó lehet.

A megoldás – az alapvető fájdalomcsillapításon túl – mielőbb felkeresni a fogorvost. Ha a fájdalom már spontán is jelentkezik és nem nagyon múlik, a kezelés nagy valószínűséggel gyökérkezelés lesz. Ha a fájdalom még csak ingerre jelentkezik, és az inger (pl. hideg) elmúltával a fájdalom is gyorsan csökken, még lehet esély a fog életben tartására Vital Pulpa Terápiával.

A fogtömés utáni fájdalomnak több oka lehet, és sok esetben teljesen normális. A fogtömést úgy kell felfogni, mint egy seb kitisztítását, majd ellátását. A seb itt a dentin és a zománc, amelyről a szuvas részeket kifúrja a fogorvos. Minél kisebb volt a szuvasodás mértéke, annál kevésbé várható a tömés után érzékenység. Ha kialakul, az a legtöbb esetben pár nap alatt elmúlik.

 

Amennyiben a szuvasodás nagyon mélyen hatolt már a fogba, a kezelés után előfordulhat, hogy a túl mély tömés már nem elegendő a fog megmentéséhez, és a foggyökér gyulladt állapotba kerül. Ebben az esetben gyökérkezelés válhat szükségessé. Ilyen esetben a fog a tömés után egyre érzékenyebbé válik, hidegre, ráharapásra fájdalommal kezd reagálni. Fontos, hogy ilyenkor nem érdemes még heteket várni, fel kell mielőbb keresni a fogorvost.

Ez előfordulhat, hiszen a tömés befejező lépésekor, amikor a fogorvos a fogfelszíni domborzatot állítja be, a páciens még zsibbadt, így az összecsukáskor nem mindig érzékelhető, hogy a tömés valóban teljesen kényelmes e vagy sem.

 

Fontos, hogy a tömés teljesen kényelmes legyen, ezért, ha azt magasnak érzi, mindenképp kérjen egy kontroll időpontot fogorvosától, ahol a tömés magassága beállításra kerül.

 

Ilyenkor már nincs szükség érzéstelenítésre, hiszen a tömés felszínéből távolít el a fogorvos polírozással vékony réteget, ami teljesen fájdalommentes.

A legtöbb esetben igen. Vannak kivételek, de ezt minden esetben érdemes előre egyeztetni a fogorvossal. A fognyaki tömésekhez például a legtöbb esetben nem szükséges érzéstelenítő. Sok esetben azonban, egy banálisnak tűnő fogtömés, a mélyben nagyon szuvas lehet, mélyre terjedhet, így jobb érzéstelenítést kérni a kisebb fogszuvasodások kezelése során is.

A fogtömés során mindenképp van fúrás, hiszen a szuvas szöveteket fúróval lehet eltávolítani. Ezek után a tömés egy keményebb tömőanyagból kerül kialakításra.

Ezzel szemben a klasszikus barázdazárásnál nincs fúrás, hiszen még nincs szuvasodás sem. A barázdazárással a kisgyermek épp előbújt őrlőfogainak barázdáit egy folyékony tömőanyaggal töltjük fel, amely fényre megkeményedik.

 

Az anyag kitölti a barázda réseit, így az ételmaradék, lepedék nem tud megmaradni a fogfelszínen, azaz a szuvasodás sem indul el.

 

A fogtömés tehát egy már kialakult szuvas probléma kezelése, míg a barázdazárás a fogszuvasodás megelőzésének eszköze.

Több oka is lehet. Egyrészt lehet, hogy a friss fogtömés kicsit még magas, ennek becsiszolásával lehet segíteni. Lehet az is, ha egy régi tömésről van szó – hogy a tömés mellészuvasodott, a fog vagy él még, vagy elhalt, de mindenképp érzékenyen reagál a harapásra.

 

Sok esetben az elhalt fog jellemző tünete a ráharapási érzékenység, a fog mintha meghosszabbodottnak tűnne. Ennek oka, hogy a foggyökér csúcsánál gyulladás van, és ráharapáskor ez a terület válik érzékennyé.

 

A fog ilyenkor valóban megemelkedik, persze ez mikromiliméteres emelkedés, de a fog érzékeny szerv, és ez az apró változás érzékelhető. A megoldás ebben az esetben gyökérkezelés.

Fájdalommentes és tartós fogtömésért keresse profi fogorvosainkat!

Kiváncsi a tartós fogtömés titkára?

Csak ne higgye el, hogy a fogszínű fehér tömőanyag és a töméskészítés módja minden fogászaton ugyanaz! Észbontó különbségek vannak. A Budapest Dental Fogorvosai a legmodernebb nano kompozitokat, ha szükséges biomimetikus fogtömés technikát alkalmaznak. 

Miért ennyire fontosak a részletek?

Fájdalommentesség, kontaktpont, harapás, és a fogtömés zárása – mindezek kulcsfontosságú részletek a fogtömés megtervezésekor. A fog eredeti formájának felépítése nem könnyű feladat, precizitás, nagy odafigyelés kell hozzá, és nem utolsósorban hasznos és modern fogászati eszközök.

Ne feledje! Ön is kell a tartóssághoz

Csökkentse az újbóli fogszuvasodás esélyét minimálisra! Válassza a Budapest Dental Fogászatot, ahol a magas színvonalú szakmai tudás és modern eszközök egyaránt rendelkezésre állnak. Legyen fegyelmezett a napi fogmosási rutinban! Az éves kontrollok időpontját pedig bízza ránk, mi karban tartjuk Önnek!

Esztétikus fogtömés
Fájdalommentes érzéstelenítés és fogtömés

Négyszer erősebb hatás

A rendelőnkben alkalmazott Ultracain DS Forte érzéstelenítőszer 4x hatásosabb érzéstelenítést biztosít, mint a hagyományos Lidocain érzéstelenítő. Ráadásul a hatása kétszer annyi ideig tart. Ezzel az érzéstelenítővel a fogtömés fájdalommentesen elvégezhető. Az injekció beadása előtt a fogínyt gyümölcsös ízű érzéstelenítő zselével előkezeljük, így maga az injekció sem fájdalmas.

Utófájdalom mentes technika

Inlay/onlay

Mikor a fogszuvasodás miatt a fog anyagának több mint 50%a elveszik, érdemes inkább fogbetétet (inlay/onlay) készíteni, mely ebben az esetben tartósabb, és kisebb eséllyel alakul ki utófájdalom.

60%-al kevesebb feszültség

Egyéb esetben, a nagyméretű tömésnél el kell érni, hogy a nagy mennyiségű fogtömő anyag ne hozzon létre a fogban feszültséget, ami utófájdalmat okozhat. A Bulk-fill technológia megelőzi a feszültséget, így segít elkerülni a fogtömés utáni utófájdalmakat.

Természetes helyreállítás

Kaméleon hatás

Ön szerint is az a jó fogtömés, amiről az érzéstelenítő elmúltával már meg is feledkezhetünk? Szerintünk is. Ehhez kellenek a professzionális anyagok és a jó technikák. A minőségi nanokompozitok, a Bulk-fill tömőanyagok azt szolgálják, hogy a fogtömés rágáskor éppúgy funkcionáljon, mint fogszuvasodás előtt, mosolygáskor pedig ne lehessen látni, hogy tömött fogról van szó.
Néhány szóban a barázdazárásról
Bár fogtömésnek tűnhet, a barázdazárás nem fogtömés. A barázdazárás a fogtömés megelőzésére szolgál. Gyermekeknél alkalmazzuk, amikor a maradó őrlőfog megjelenik a szájban, és még teljesen ép a fog. A fog felszíni mély barázdák lezárása történik meg egy speciális fényre kötő anyaggal. A kezelés teljesen fájdalommentes és fúrásmentes. A barázdazárással a rágófelszíni szuvasodást előzhetjük így meg. A barázdazárás ára töredéke a fogtömés árának, és megelőzhetjük vele a későbbi fogszuvasodást majd fogtömést.

Válasszon minőségi fogászatot, tartós, garantáltan megbízható fogtömést!