Fogváltás sorrendje

Mikor váltanak a tejfogak mi a fogváltás szabályos menete?

A tejfogak leváltásával vége a kisgyermekkornak, a gyermek egy új fázisba lép. A fogváltás mellett számos komoly változás zajlik ilyenkor a gyermek testében, érdemes ezeket együtt figyelni, tudatosítani a gyermekben, hogy mi történik vele és együtt örülni minden változásnak, illetve szükség esetén felkészíteni az esetleges fogszabályozás lehetőségére .

Hogyan indul a fogváltás?

A kisgyermek szájában 20 tejfog van, minden oldalon, alul felül 5-5 tejfog. A fogváltás bevezetőjeként előbújik az utolsó tejfog mögött a maradó 6os fog – 6 éves kor körül. A hatos fogak előtörését tehát nem előzi meg tejfog kiesése!A hatos fogak speciális szerepűek a fogazatban, ezek a legnagyobb felületű őrlőfogak, nagyon fontos, hogy ha lehet, életünk végéig megőrizzük ezeket.

Figyeljük tehát gyermekünknél 6 éves kora körül, az első maradó fog előbújását, mutassuk meg neki tükörben, és ünnepeljük meg együtt ezeket a fogakat, sorban, ahogy előjönnek, mind a 4et. Magyarázzuk el a gyermeknek, hogy milyen fontos és csodálatos dolog ez, rendezzünk egy kis ünnepet, rituálét e fogak előbújásának tiszteletére! Tudatosítsuk a gyermekben, hogy a maradó fogak előtörésével egy új korszak köszöntött be, erősítsük meg benne, hogy tisztelje és szeresse önmagát, a testét és ezen belül fogait. Hosszú-hosszú felnőtt évei során szüksége lesz a testére, hogy megvalósíthassa álmait és élete céljait.

Tanítsuk meg, hogy hogyan mossa ezeket a fogakat alaposan, magyarázzuk el neki, hogy miért olyan fontos ezeknek a fogaknak a tisztán tartása. És természetesen, járjunk elől jó példával, mutassuk meg mi magunk, hogy hogyan kell reggel, este alaposan megtisztítanunk a fogainkat.

Mikor váltanak a tej metszőfogak?

A hatos fogak előtörése után kis szünet következik, majd lassan kezdenek el mozogni majd leváltódni a metszőfogak. A metszőfogak általában a 8. életév végére váltódnak le teljesen. Ha ebben a korszakban szabálytalanságokat, látunk a fogazatban, érdemes egy fogszabályzási szűrésre elvinni a gyermeket, hiszen bizonyos kezeléseket már ilyen fiatal korban érdemes elkezdeni, ezzel sok későbbi bajt előzhetünk meg!

Tipp: 6-8 éves kor között a felső fogív szűkületeinek előkezelése nagy sikerrel történhet, mert a felső állcsont középső varrata ekkor még puha, így könnyen tágítható, ha erre szükség van. Ha ezt a fázist „lecsússzuk” a fogszabályozással, később a varratok már teljesen csontosodnak, így már csak kevesebb és kevésbé hatékony lehetőség áll a fogszabályozó orvos rendelkezésére a komoly fogívszűkület kezelésében. (Sőt, felnőtt korban korrekt módon ez sokszor már csak műtéttel korrigálható). Ha bizonytalan abban, hogy gyermekének fogszabályozásra van e szüksége vagy sem, egy fogszabályozó konzultációval járjon végére ennek a kérdésnek!

Mikor váltanak a tej kisőrlő és szemfogak?

A metszőfogak leváltása után általában egy kis „csönd” van, a test megint „felkészül” egy kicsit a továbblépésre. Megvan tehát az összes frontfog és hátul a maradó hatos fogak. 9 éves kor körül van hivatalosan a tej kisőrlő fogak, majd 11 éves kor körül a tej szemfogak váltásának ideje. Tapasztalataink szerint azonban ezek a fogváltások a mai gyerekeknél sokszor korban erőteljesen elcsúsznak, illetve sok esetben a sorrend is megváltozik.

Mikor várható a hetes fogak előtörése?

A hetes fogak normális esetben a szemfogak előtörése és fogívbe helyeződése után, általában 12 és 14 éves kor körül várható. A mai tapasztalatok azonban itt is komoly eltérésekről számolnak be, egyre többet fordul elő, hogy a szemfog még rég nincs a helyén, a hetes pedig már előtörésben van. Felgyorsult világunkban a fogak is gyorsabban iparkodnak kifelé. Ha azonban a hetes fog előtörése megindul, szorítja, zárja a sort előre, így fogtorlódás esetén tovább fokozza a problémát! Ilyen esetben mindenképp érdemes fogszabályozó kezeléssel kompenzálni a felborult fogváltást!

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Mikor van valóban szükség fog implantátumra

Egy foghiány pótlása

Hogyan válasszunk számunkra előnyösen fogkoronát

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”