1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Funkcionális tréner gyermekeknek

Tartalomjegyzék

Mire való az orr és mire a száj?

Normálisan az ember az orrán keresztül veszi a levegőt. A száj evésre, ivásra és beszédre van, nem pedig levegővételre. Még komoly fizikai megterhelés esetén is érdemes csak orron át levegőt venni, hiszen megfigyelések és kutatások is bizonyítják, hogy mennyivel jobban bírja a fizikai megterhelést az emberi test, ha az oxigén – széndioxid csere csak az orron keresztül történik. Így talán elkerülhető a fogszabályozás a későbbiekben.

Az orr helyett a szájon keresztül történő légzés (hosszú távon) negatív hatással van az arc fejlődésére és a fogazatot is károsan befolyásolja. A szájlégzés következtében előreálló fogak, fogtorlódás és fogsor záródási problémák alakulhatnak ki.

Gyermekkorban számos oka lehet annak, ha a gyermek az orra helyett átszokik a szájon keresztül való levegővételre. Ezek közül az alábbiak a leggyakoribbak:

 • allergia miatt bedugult orrnyálkahártya
 • orr, garat mandulák gyulladása miatt szűkült orrjáratok
 • TV, TABLET bambulása miatt kialakuló rossz tartás és kinyíló száj
 • cumizás, ujjszopás – rossz szokások miatt deformálódó állcsontok miatt

Bármi is a kiváltó ok, az szájlégzés rendkívül rossz hatással van a fogak és a harapás fejlődésére!

Mi határozza meg azt, hogy hol helyezkednek el a fogak a szájban?

Egy egyszerű megfigyeléssel Ön is kipróbálhatja, milyen alapvető különbséget érez csukott szájjal és nyitott szájjal, ha a nyelvére, illetve annak helyzetére koncentrál?

 • Ha csukva van a száj, és orron keresztül lélegzünk, a nyelv háta fent pihen a szájpadláson, ez így normális.
 • Ha nyitva van a száj, a nyelv leesik, az alsó fogak közti térben pihen

A nyelv egy rendkívül fontos szerv a fogak és a normális harapás kialakulásában. A fogak ott vannak egyensúlyi helyzetben, ahol a rájuk ható erők eredője nulla, azaz belülről a fogak, kívülről az arc izmai támasztják. E két ellentétes erő egymásra hatása határozza meg a fogak helyzetét.

Normálisan, orrlégzés mellett a nyelv a szájpadlást nyomja, folyamatosan szélesíti, kerekíti. Mindemellett a gyermekarc a nyelv izomerejének segítségével nem csak lefele, de előrefelé is növekedhet, így normális méretű állcsontok jöhetnek létre. Ha az állcsontok normális méretűek, az ajkak zártak, a fogak is normális pozícióban, torlódás nélkül fognak elhelyezkedni.

Normál orrlégzés mellett a nyelv megfelelő helyen nyomja a szájpadot. Ez az erő alapvetően fontos ahhoz, hogy a gyermek arca előre és lefele is növekedhessen, és így a fogai szépen sorban elférjenek majd a szájában.

Mi történik azonban, ha a gyermek szájlégzővé válik, így a nyelv nem a szájpadláson pihen, nem ott fejti ki nyomóerejét, hanem az alsó fogak között lazán pihen?

 • nem lesz a szájpadláson megfelelő, optimális nyomóerő, így a felső fogív szűkületének kialakulására nagyobb az esély – ez torlódott fogakat eredményez
 • nem lesz meg a nyelv előre irányító hatása, így a gyermekarc fejlődése során inkább a lefele irányuló tónus a dominánsabb, az előre fele növekedés kevésbé, így hosszúkás arc, esetleg nyitott harapás alakulhat ki
 • a nyitott száj miatt az ajak izmai sem optimálisan támaszthatják a fogakat, így a felső fogak előre dőlésének esélye megnő.

Milyen egyéb, általános szervezetre gyakorolt hatásai vannak még a szájlégzésnek?

Nem szeretnénk senkit a légzés biokémiai és élettani hatásaival és lefolyásával untatni, hiszen meglehetősen bonyolult rendszerről van szó. Egyben végtelenül intelligens rendszerről is, hiszen az emberi test tökéletességére nincsenek szavak. A lényeg azonban az, hogy a légzésnél nem csak az oxigén, hanem a széndioxid nevű gáz is fontos ahhoz, hogy élettani szempontból minden optimális legyen.

Szájlégzéssel kihígítjuk a széndioxidot, melynek így a vérben mérhető koncentrációja alacsonyabb lesz, mint ha orrlégzéssel lélegeznénk. Az alacsonyabb széndioxid szintnek pedig számos káros hatása van, mint például:

 • erek szűkülnek – vérnyomás nő
 • asztmás tünetek erősödnek
 • figyelemzavar, koncentrációzavar
 • hiperaktivitás jellemző lehet

A természet az embert alapvetően orrlégzőnek alkotta. A szájlégzés károsan hat általános szervezeti szinten is és lokálisan is a fogak és az arc kialakulásának fontos folyamatában.

Hogyan működik a myo funkcionális tréner, és hogyan állíthatjuk vissza az orrlégzést a gyermek megfelelő fejlődése érdekében?

A myo funkcionális tréner első ránézésre egy egyszerű gumidarabnak tűnik. És így is van. Ez az egyszerű gumidarab, azonban hatalmas segítséget jelenthet a kisgyermekek számára, ha a fogakra és az arc fejlődésére a lehető legkényelmesebben szeretnénk hatni és mindemellé kiváló eredményt várunk.

A myo funkcionális tréner segít gyermekének a következőkben:

 • szájlégzésről az orrlégzésre való visszaszoktatásban
 • az előre dőlt felső fogak helyes pozícióba állításában
 • a nyelv normális helyzetbe való állításában
 • a megfelelően széles és kerek fogív beállításában, hogy a fogak ne kényszerüljenek torlódott helyzetbe
 • az ajakizmok megfelelő funkcióinak beállításában
 • az arc optimális növekedésében, mely nem csak lefele, hanem előre is megfelelő mértékben növekszik
 • a kialakult rossz szokásokban – cumi, ujjszopás stb. való leszoktatásban

Mikor érdemes elkezdeni a myo funkcionális trénert?

Tejfogaknál – óvodásoknak:

A rossz szokásokról való leszoktatásban, illetve komoly eltérések esetén, ahol már a tejfogaknál is látszik a probléma, el lehet kezdeni a kezelést akár 5 éves kortól. Ez az időszak csak abból a szempontból nem ideális, hogy a gyermekek ekkor még nem túl kooperatívak. A tréner azonban rendkívül hatásos már ebben a korosztályban, amennyiben rá tudjuk venni a gyermeket, hogy hordja.

Váltó fogazat eleje – kisiskolás kor – IDEÁLIS!

6-8 éves korú kisgyermekeknél a myo funkcionális tréner kifejezetten ideális. A gyermekek már kooperálnak, megértik, hogy miért van szükség a készülék hordására, a saját érdekükben. Mivel könnyen, kényelmesen hordható, hamar belejönnek. Ebben az időszakban még semmiről nem vagyunk lemaradva, bár jó, ha a káros szokások, pl. cumi, ekkor már nem állnak fent.

Váltó fogazat vége – kiskamasz kor

Ennél a korosztálynál már sokkal komplexebb esetekkel találkozunk. Van, hogy a myo funkcionális tréner lesz a megfelelő megoldás, de van, hogy egyéb kivehető készülékre lesz már szükség. A megfelelő készülék megtalálásában a fogszabályozási konzultáció ad segítséget. A lényeg, hogy ebben az időszakban a legintenzívebb az arc és a csontok fejlődése, így fontos, hogy időben kezdődjön meg a fogszabályozás.

A kiskamasz korban elkezdett fogszabályozással megelőzhető a későbbi fix fogszabályzás, vagy egy olyan, jól előkészített állapot érhető el a kivehető készülékes kezeléssel, hogy a fix fogszabályozót jóval rövidebb ideig szükséges csak hordani. Ez így olcsóbb, kevésbé megterhelő és rövidebb fix fogszabályozási időt jelent, ráadásul kiváló eredménnyel.

Kívánjuk, hogy LEGYEN ÖN IS BÜSZKE GYERMEKE MOSOLYÁRA! A kezdő lépés az Öné, mi a BUDAPEST DENTAL fogorvosai, szaktudásunkat és az empátiánkat nyújtjuk Önnek! Amennyiben tanácsra, állapotfelmérésre van szüksége, keressen minket bátran, örömmel segítünk!

 • Kérjen időpontot fogászati állapotfelmérésre!
 • Szeretne többet megtudni fogorvosainkról? Ismerje meg a Budapest Dental Fogorvos csapatát!
Send this to a friend