1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Gennyes fog vagy fogzacskó

Tartalomjegyzék

Felduzzadt arc? Gyulladásos váladék a fog belsejében? Túl van a fájdalomcsillapítón? Már az antibiotikumot fontolgatja? Ezt tudni kell előtte!

A gennyes fog, a begyulladt fog, feldagadt arc bizony nem játék! Ne halogassa a kezelést, ne várja meg a kellemetlen szövődményeket! Előzze meg a foghúzást és a foghiányt! Olvasson tovább, elmondom mi történik, és mi a teendő. Érdemes már most bejelentkezni fogorvosához állapotfelmérésre!

Mi is az a gennyes fog?

A gennyes fog egy gyűjtőfogalom. A genny, azaz a baktériumokkal és szövet-törmelékkel teli gyulladásos váladék lehet a fog belsejében, a foggyökér környékén, áttörhet a fogíny felé és gennyzacskót formálhat az ínyen a fog fölött, vagy rosszabb esetben áttörhet a mélyebb szövetek felé, melynek súlyos szövődményei és következményei lehetnek – ebből csak az egyik legenyhébb az, hogy felduzzad az arc. Mi miért történik? Mi a teendő? Mit lehet tenni, ha feldagadt az arcunk?

A gyökérkezelés a fog megmentésére irányul – érdemes hosszabban is olvasni róla, ha nem ismeri a modern gyökérkezelési megoldásokat, mert a jelenkor technikája és az érzéstelenítés egészen más már, mint évtizedekkel ezelőtt!

Hogyan alakul ki a gennyes gyulladás a fogban?

Gennyes gyulladás egy fogban vagy környékén nem alakul ki előzmények nélkül. A genny lényegében elhalt baktériumokat és szöveti elemeket, sejteket tartalmaz. Akkor jelenik meg, ha a baktériumok behatolnak a szövetbe, így az immunrendszer védekező egységeket (gyulladásos szöveti sejteket) juttat a helyszínre, melyek elkezdik elpusztítani a baktériumokat. Ilyenkor nem csak a bacik, hanem saját szöveti elemek is áldozatul esnek. Ez az elhalt szövetmassza a genny.

A genny tehát baktériumokat és gyulladást is jelent. A baktériumoknak valahogy be kell jutniuk a szövetek közé – ez leggyakrabban a fog belsején keresztül, a gyökércsatornán át történik. Hogy jutnak be a gyökércsatornába? Mély fogszuvasodáson, tömés vagy korona melletti másodlagos szuvasodáson keresztül. Itt olasat többet a gyökértömés menetéről.

Összefoglalva tehát a gennyes fog kialakulása:

1. Mély fogszuvasodás, következményes fogbél elhalással →
2. Elhalt fogbél befertőződése baktériumokkal →
3. Baktérium toxinok átszivárgása a gyökércsúcson keresztül a mélyebb szövetek felé (csonthártya, csont, kötőszövetek) →
4. Immunrendszer aktivizálódása, gyulladás kialakulása →
5. Genny kialakulása, felgyűlése a gyökércsúcson →
6. A genny utat keres magának (granuloma, ciszta kialakulása a gyökércsúcson, fistulanyílás és gennyzacskó kialakulása a fogínyen, ha a genny a mélyebb szövetek felé is utat tör, súlyos gyulladásos következmények)

Melyek a gennyes fog tünetei?

A gennyes gyulladás legjellemzőbb tünetei következnek abból, ahogyan maga a folyamat kialakul:

  • Fájdalom az érintett területen
  • Duzzanat az érintett területen – ez korlátozódhat egy feszítő érzésre, duzzadt lehet a fog fölött a fogíny, de bedagadhat az egész arc is
  • Meleg érzet az érintett területen, sőt az immunrendszer aktivizálódása miatt láz is előfordulhat
  • Előrehaladottabb állapotban vöröses elszíneződés a felduzzadt fogíny területén a fog fölött
  • A fogat meghosszabbodottnak érezhetjük, nyomásra, ráharapásra érzékennyé válik vagy fáj
  • Ha a genny utat talán a csontfelszín felé fisztula nyílás és gennyzacskó alakulhat ki a kimeneti nyílásnál. Ez a nyílás egy kis gennyes pukli formájában látható a fogínyen a fog feletti területen. A nyílásból időnként genny ürül. A genny ürülés miatt a fog fölötti feszültség mindig lecsökkenthet, így ebben az esetben a fájdalom nem olyan jelentős, a mélyben azonban komoly gyulladásos folyamatok zajlanak, és a gyulladás közben a foggyökér körülötti csont folyamatosan pusztul
  • A gennyzacskó alatti vagy melletti fogban sok esetben régi, nagyméretű tömés vagy régi fogkorona van – általában ezekből származik a gyulladás
  • Szájbűz
  • Ha a genny nem talál utat a felszín felé (ld. fisztula) és a mélyebb területek felé tör, először az arc duzzad fel, majd mélyebb területek is befertőződhetnek.

Mit tegyünk, ha gennyzacskót látunk a fogínyen?

A gennyzacskó, vagy fisztula nyílás annak a jele, hogy a gyökér csúcsán felgyülemlett genny utat tört magának a vékonyabb csontfelszín felé, általában a fog fölött, esetleg két fog között magasan a fogíny felső részén jelenik meg a nyílás és a genny.

A szervezetnek ez az „eljárása” rövidtávon segít, mivel a genny leadásával a mélyben a feszültség csökkenhet, így a fájdalom nem jelentős. Hosszútávon azonban nem előnyös, mivel a mélyben a szöveti gyulladás és a csontpusztulás tovább zajlik.

Ha gennyzacskót látunk a fogínyen a fog fölött vagy alatt, akkor tanácsolom, hogy akkor is keresd fel fogorvosodat, ha a gennyzacskó az egyetlen tünet, amit észreveszel, ugyanis ez a gyulladás nem múlik el magától.
A fogorvos röntgenfelvétel segítségével megállapítja, hogy melyik fog gyökerétől ered a gennycsatorna, majd ezt a fogat fájdalommentes gyökérkezeléssel rendbe hozni.

Előfordulhat, hogy a gennyes nyílás egy teljesen ép fog fölött van! Ilyen esetben a gennycsatorna általában a mellette levő tömött fog felől származik, a genny ferdén tört magának utat, megtévesztve ezzel a szemlélődőt!

Ha gennyzacskó van a fogínyen, akkor ezek a lépések várhatóak – itt nézheti meg a gyökérkezelés árakat:

1. Az érintett fog meghatározása szájvizsgálattal és röntgenfelvétellel
2. Gyökérkezelés, gyökércsatorna fertőtlenítése, majd gyógyszeres lezárás
3. Amennyiben a gyógyszeres lezárás sikeres, úgy a gennyes fisztula pár napon belül teljesen elmúlik
4. Panaszmentes esetben a gyökércsatorna újbóli fertőtlenítése majd gyökértömés

Mi a helyzet a gennyes fog esetén az antibiotikumokkal?

Az antibiotikum nem aszpirin! Számos nagyon komoly szövődménye és hosszú távú súlyos következménye van a felesleges antibiotikum szedésnek. Soha ne kezdjünk el otthon, a magunk „örömére” antibiotikumot szedni egy gennyes fog gyanúja esetén!

A gennyes fogak szempontjából az antibiotikumok csak átmeneti „segítséget” nyújtanak, inkább elodázzák a bajt. Az antibiotikumok ugyanis a fog belsejébe nem jutnak be! A gennyes gyulladás oka azonban a fog belsejében élő baktérium tömeg, ezeket kell tehát elsődlegesen elpusztítani, illetve a további fertőződés elől a foggyökér csatornát precízen lezárni.

Ha a fogorvos úgy látja, hogy az oki kezelés, azaz a gyökérkezelés mellett szükség van még egy szisztémás antibiotikumos támogatásra, ezt mindig nagy körültekintéssel teszi, ha erre valóban szüksége van a betegnek.

Mikor lesz gennyes a fog a korona vagy fogtömés alatt?

A fogtöméseket, régi fogkoronákat időnként – ha lehet minimum évente egyszer – ellenőriztetni kell! Egy mély fogtömés, vagy régi korona alatt a fog akár csendben, észrevétlenül is elhalhat. Sokáig akár panaszt sem okoz. Eleinte csak a gyökércsatornában vannak baktériumok, majd lassan alakul ki a gyökércsúcsi gyulladás. Sokszor egészen nagy kiterjedésű csontfelritkulás (pl. ciszta) alakul ki úgy a gyökér csúcsán, hogy a páciens nem érez különösebb jeleket, csak egy ellenőrzés során a röntgenen derül ki, hogy gond van a gyökérrel.

Miért érnek el a Budapest Dental Fogászat fogorvosai kiemelten jó eredményeket a gyökérkezelések területén?

A Budapest Dental Fogászat fogorvosai kiemelt figyelmet fordítanak a gyökérkezeléssel kapcsolatos fogászati kezelésekre. Rendelőnkben a gyökérkezelést kiemelt jelentőségűnek tartjuk, precíz háttér technológiával támogatjuk, így sikeres eseteink aránya nagyobb, mint az ezeket a technológiákat nem nyújtó rendelők esetében:

1. Lézeres gyökércsatorna fertőtlenítés
2. Antimikrobiális fotodinamikus terápia
3. Speciális gépi gyökércsatorna feltárás
4. Digitális gyökércsatorna bemérés
5. Digitális intra- és extraorális röntgenfelvételek
6. Gyökértömött fogak követéses vizsgálata, automatikus visszarendelés félévente
7. Gyökértömött fogak védelme borítókoronával

Send this to a friend