1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Gennyes pukli a fogínyen, avagy fogászati góc kezelés

Gennyes pukli a fogínyen

Tartalomjegyzék

Gennyes pukli a fogínyen? Orvosi szóval valószínűleg fistula nyílásról van szó. Legtöbbször a fogászati góc a páciens számára tünetmentes, azaz fogfájdalom nem jelentkezik. És mégis. A mély szövetekben ez a jelenség gócos gyulladást jelez. A gócos gyulladás, ugyan nem fáj, mégis veszélyes. A fogászati gócból ugyanis a szervezet távoli helyére is eljutnak a baktériumok. Itt pedig szívvel, bőrrel, ízülettel kapcsolatos problémát okozhatnak. 

A fogászati góc kezelése és szűrése ezért létfontosságú!

Gócos fog

Hogyan történik a fogászati góc szűrés?

A röntgenképen látszik, hogy régebben egy nagyon mély szuvasodás miatt fogtömés került a fogba. Ez a tömés a páciens elmondása szerint kb. 7 éve van a fogában. Panaszt soha nem okozott, nem fájt. Egyik reggel vette észre alul a fogínyén a kis duzzanatot, amiből fehér váladék ürült. Emellett a tenyerének bőrén piros száraz foltok is jelentkeznek egy ideje, a bőrgyógyász is góc keresést javasolt. Ezért jött el fogászati góc szűrésre, mert olvasta az interneten, hogy a kis csomó, lehet góc jele.  

Gócos fog, gyulladás a csontban a foggyökér körül

A szájvizsgálat után minden esetben fogászati röntgen készül, mégpedig egyrészt panoráma röntgen, melyen az összes fog jól látszódik, másrészt a képen látható intraorális röntgen, melyen a fogászati góc alaposan vizsgálható. A röntgenképen mérések is elvégezhetőek a későbbi fogászati góc kezeléshez. 

A képen látszik, hogy az alsó kisőrlőfog “szinte úszik” a gennyben, a gyökércsúcs felől kiinduló gennyes gyulladás a csontban a fogíny felé, felfele terjed, a gyökér hosszának több mint felénél a csont már gyulladásban van ezen az oldalon. A röntgenképen a sötét folt jelenti a gócot. A képen látszik, hogy a normális csontszövet fehéresebb színű, míg a gennyes rész sötétebb. A röntgenen azért látjuk sötétebbnek, mert itt a gyulladás miatt a csont elpusztult, helyét gyulladásos szövet veszi át, mely a röntgenképen sötétebb színnel jelentkezik.

Miért alakul ki gennyes pukli a fogínyen és ez miért jelenthet gócot?

A gennyes kis csomó azért alakul ki, mert a gyulladásos váladék, a genny, utat keres magának. Amikor a genny a csontot, majd a fogínyt áttöri, megjelenik a kis csomócska az ínyen. Innen már szépen ürülhet belőle a felgyülemlett váladék a szájba, ezért nem alakul ki feszülés, ezért nem alakul ki fájdalom. A mélyben azonban a gennyes gyulladás “feloldja a csontot”, ha a gócos fog nem kerül kezelésre, előbb utóbb meglazul a fogágy is és a fogat el kell távolítani.

A gennyes gyulladás azonban nem csak a fog elvesztése miatt veszélyes. A gennyes váladékból a szöveteken, ereken keresztül a baktériumok bejuthatnak a véráramba, így a szervezet más helyeire is eljuthat a fertőzés. A baktériumok aztán más szervekben, például bőrben, ízületekben gyulladásos reakciót váltanak ki. A páciens lehet, hogy nem veszi észre a gennyes gyulladást, de észreveszi, ha foltokban hullik a haja, vagy ekcémás a bőre, mely tünet lehet, hogy épp a gócos fogra vezethető vissza. 

Budapest Dental

Gennyes pukli a fogínyen? Kiújuló gyulladás sikeres kezelése mikroszkóppal!

Hogyan történik a gócos fog kezelése?

A fogászati góc kezelése elsősorban gyökérkezelés. A gyökérkezelés célja a fog csatornarendszerének feltárása és alapos tisztítása, fertőtlenítése. Mikor ilyen nagy méretű a gennyes elváltozás, nehéz a fertőtlenítés, több ülésre lehet szükség. A kezelés elején, az addig panaszmentes páciens meglepődhet, mert az első feltárás és fertőtlenítés után a gyulladás fellángolhat, fájdalmas panaszokat okozhat. Ez normális tünet, 1-2 nap alatt elmúlik, fájdalomcsillapítóval jól kontrollálható.

Miért fontos a gócos fogat kofferdam izolálásban kezelni?

A kofferdam izolálás tökéletes izolálás a kezelés során. Ez azt jelenti, hogy a már eleve fertőzött fogba nem juthat be több baktérium a nyál felől, másrészt olyan fertőtlenítőszerek használhatóak a kezeléshez, amelyek a fogászati góc kezeléséhez hatékonyak, de ha a szájnyálkahártyához érnének, marást okoznának rajta.

A képen a fenti fog kezelése folyik, a zöld lepedő a kofferdam izolálás. Látható, hogy csak a kezelt terület látszik a szájból, az egyéb részektől tökéletes az izoláció.

gócos fog megnyitása

Mennyire sikeres a fogászati góc kezelés?

A fogászati góc kezelés, azaz a gyökérkezelés sikere a kutatások szerint kb. 80 – 96%. Ez elég széles sáv, de egyszerűen lefordítva, öt fogból négy megmenthető, ami nem rossz arány! Minél bonyolultabb a fog anatómiája, minél régebb óta áll fenn a gyulladás annál kisebb az esély. A kezelés sikere ezen felül múlik a fogorvos tapasztalatán, a használt anyagokon és technikán (kofferdam izolálás nagyban növeli a sikert!). 

Az alábbi képen a fogászati góc kezelés előtti állapotot, és a gyökértömés után, 3 hónappal későbbi állapotot látjuk. Ez még nem teljes gyógyulás, hiszen a kezelés utáni képen is látszik még a sötét folt, de látszik a tendencia is, a fog gyógyulási folyamatban van. Több hónap kell még ahhoz, hogy a fogat ismét erős, gyulladásmentes csont vegye körül! A szakma szabályai szerint a fogászati góc kezelés, avagy a gyökérkezelés után 4 évvel tekinthetünk egy fogakezelést sikeresnek, amennyiben a fog teljesen panaszmentes, esztétikailag és funkcionálisan is tökéletesen működik és a röntgenképen nincs elváltozás. 

A fogászati góc kezelés után épp olyan fontos a rendszeres fogászati szűrés, mint előtte. Eleinte félévente, később évente fogászati kontroll vizsgálat javasolt!

három hónappal a kezelés után

Budapest Dental

Gennyes pukli a fogínyen? Kiújuló gyulladás sikeres kezelése mikroszkóppal!
Send this to a friend