Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Gondoljunk időben még a foghúzás előtt

Gondoljunk időben még a foghúzás előtt

Egy fog elvesztése kapcsán kellemetlen és nehéz érzéseket élhetünk át

Amennyiben egy fogunkat elveszítjük, természetes, hogy emiatt szomorúságot, akár haragot, vagy önmagunkkal szembeni bűntudatot érzünk. Egy testrész elvesztése mindenképp gyásszal teli esemény, ha tudatosítjuk ezt, ha nem. Mindezen érzések feldolgozásának és a nehéz időszak elviselésének legjobb módszere, ha szeretettel és törődéssel fordulunk magunk felé a nehéz időszakban. Ne azon rágódjunk, miért nem tettünk meg időben mindent azért, hogy fogunkat megőrizzük. Ne ostorozzuk magunkat. Ha egy mód van rá, ne a fogorvost hibáztassuk, aki végül a fogeltávolítást tanácsolta, vagy elvégezte a műtétet. Valahogy őhozzá kerültünk, őt választottuk. Ne keressünk hibást sem magunkban, sem másokban, mindezek nem visznek előre minket. Keressük azt, mi most a legpraktikusabb és leginkább hasznos önmagunk számára! Tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket: Hogyan fordulhatok igazi gondoskodással magam felé? Mit tehetek most magamért? Melyik a legjobb, legmegbízhatóbb orvos a számomra ebben a helyzetben? Hogyan lehetek a leggyorsabban, de egyben a legbiztonságosabban túl a műtéten? Hogyan gyógyulhatok meg a leggyorsabban? Hogyan tudom helyreállítani a leghamarabb a rágásomat, mosolyomat? Melyik megoldás a leginkább tartós, stabil, és hosszú távú számomra? Mindent tudok e arról, hogy hogyan kell gondolkodnom a fogpótlásról? Van e akit megkérdezhetek?

Első fontos lépés: gondoskodás magamról

Ha foghúzás előtt vagy közvetlenül után állunk, a legfontosabb, hogy sokat igyunk (leginkább tiszta vizet), vegyük be az orvos által javasolt gyógyszereket, ha lehet szedjünk vitaminokat (elsősorban C vitamin) ezekben a napokban mindenképp, ha amúgy nem tesszük. Tartsuk be az orvos utasításait a táplálkozásra vonatkozóan (például a tejtermékek kemény darabos ételek nem ajánlottak néhány napig). A homeopátiában hívők segítséget remélhetnek Arnica C30 szedésétől néhány napon keresztül. Pihenés, pihenés, pihenés.

Következő fontos lépés: gondolkodás, előre tervezés a kihúzott fog pótlását illetően

A foghúzás tényleg a legutolsó dolog amit a fogorvos javasol, ha nincs semmilyen mód a gyulladás megszüntetésére. Ilyenkor a foghúzással a szervezet általános jóllétét védelmezzük. A valódi gondoskodás tehát nem állhat meg a foghúzással, az eltávolított fog helyét minél hamarabb pótolni szükséges. Már egyetlen fog eltávolítása megbontja a rágószerv harmonikus egységét. A megbomlott egyensúly súlyos következményekkel jár, mind a rágás, hangképzés és esztétikai területen. Az eltávolított fog helyreállítására nem csak funkcionális és esztétikai okból van szükség, hanem az egész szervezet, sőt a lelki harmónia miatt is gondoskodnunk érdemes róla! A fog eltávolítása után a foghiány helyét vér tölti ki. A vérben levő őssejtek átalakulásával a vérből csont keletkezik, így tölti fel a szervezet a hiányzó részt. Igen ám, de jó tudni, hogy sosem keletkezik annyi csont, mint amennyi eredetileg azon a helyen volt, másrészt pedig az így kialakult csont csupán befedi a hiányt, de funkciója nincs. A szervezetben minden olyan szövet, amely funkció nélkül marad, előbb utóbb sorvadni kezd. Így van ez a kihúzott fog helyén levő csonttal is! Sorvadni, vékonyodni és laposodni kezd!

Alternatívák a kihúzott fog pótlására - előnyök és hátrányok

Érdemes már a foghúzás előtt végiggondolni, milyen módon fogjuk pótoltatni fogunkat! Az alábbi részben néhány alternatív fogpótlási megoldás található: A fogbeültetés a fog pótlásának legmodernebb eszköze. Nem minden helyzetben ez a leginkább javasolt, de friss foghúzás esetén nagyon is érdemes átgondolni a fogbeültetés által kínált előnyöket:
 • a fogbeültetés után a csont funkcióban marad! Ez azt jelenti, hogy csak a biológiai mértékű fogmeder pusztulásra kell számítsunk, nem többre
 • az optimális időszakon belül (fél évvel a foghúzás után) elvégzett fogbeültetések sikeraránya kiváló, kicsi az esélye idegsérülésnek, kilökődésnek stb.
 • nem kell lecsiszolni a foghiány körüli fogakat
 • hamar túljuthatunk a foghúzás okozta gyászon, hiszen a természetes foghoz leginkább hasonlító fogpótlás formát választottuk
 • legnagyobb hátránya, hogy drágább lehet (bár ez nincs így feltétlenül, nagyban függ attól, hogy milyen fogimplantátum csavart és fogpótlás típust választunk). Bizonyos páciensek félnek a műtéti rizikótól is. A fogbeültetés valóban invazív beavatkozás, de egyre inkább megoszlanak a vélemények arról, hogy valóban invazívabb e, mint a fogak lecsiszolása.
 • az elkészülési idővel kapcsolatban vannak időkorlátok, ez bizonyos páciensek számára nehézséget okoz. A fogbeültetés optimális elvégzésének körülményeiről az alábbi cikk ad bővebb tájékoztatást.
A fix fogpótlás, közismertebb nevén híd, készítésének szintén felfedezhetjük előnyeit és hátrányait:
 • a foghúzás után néhány héten belül elkészülhet és olcsóbb is lehet mint a fogbeültetés
 • nem kell csontműtét ehhez a fogpótlástípushoz - igaz a fogakat le kell hozzá csiszolni
 • gyakran jóval olcsóbb mint a fogbeültetéses fogpótlás
 • amire azonban kevesen gondolnak: a híd alatt maradó csont funkció nélkül marad és folyamatosan sorvad. Ez egyrészt a híd tisztítása során okozhat idővel meglepetéseket, de nagyobb problémát inkább sok évvel később jelent. Előfordulhat ugyanis, hogy a hidat valamelyik fog szuvasodása, vagy a fogágy túlterheltsége miatt el kell távolítani, és nem marad több terhelhető fog a hídpótlás környezetében. Ekkor gyakran alakul ki olyan szituáció, hogy a fogorvos kivehető fogpótlás készítésére kényszerül, mert sem nem marad elegendő terhelhető fog, sem nem marad elegendően magas és széles csontállomány arra, hogy fogbeültetést lehessen végezni.
Gondolja végig a fenti lehetőségeket és ha lehet, még a foghúzás előtt beszélje meg fogorvosával a foghúzás után leginkább optimális fogpótlási alternatívát! Kérdezze végig minden fogpótlás típus előnyeit és hátrányait. Ne csak a rövid távú előnyöket mérlegelje, hanem gondoljon a hosszú távú következményekre is!
AlphaBio®  fogászati implantátum
129 000 Ft145 000 Ft
Neo Biotech® titanium fogászati implantátum
139 000 Ft155 000 Ft
Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum
169 000 Ft185 000 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 Dimenziós Cone beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Elszíneződések eltávolítása Air-Brush® sópolírozással
9 000 Ft
Gyógyszermentes fogínygyulladás kezelés Antimikrobiális fotodinamikus terápia
30 000 Ft-tól
Fogágy kezelések Biolitec sebészeti lézerrel
8 900 Ft
Fémkerámia korona vagy hídtag
52 900 Ft
Cirkónium porcelán korona vagy hídtag
78 000 Ft
IPS e.max Ivoclar teljes porcelán korona
78 000 Ft
Mini implantátumokra illeszthető, teljes kivehető műfogsor állcsontonként
240 000 Ft
Mini implantátum teljes kivehető fogsorhoz
69 000 Ft
Direkt héj restauráció minimális fogelőkészítéssel vagy preparálás nélkül művészi kivitelben
39 900 Ft
Cirkónium porcelán korona vagy hídtag
78 000 Ft
Alphabio® fogászati implantátum felépítmény
55 000 Ft
Neo Biotec® fogászati implantátum felépítmény
55 000 Ft
Nobel Biocare Replace CC® fogászati implantátum felépítmény
65 000 Ft
Csontpótlás, arcüregemelő műtét, titánhálós műtétek
85 000 Ft-tól
All-on-4 implantáció és fogsor
ez a kérédés
Ínyformázó csavar behelyezése
15 000 Ft
Fémkerámia korona implantátumra
59 000 Ft
Cirkonkorona implantátumra
79 900 Ft
Vital Pulpa Terápia
15 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.