1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Gyerekfogászat dióhéjban. Hogyan ápold jól gyereked fogait?

Gyerekfogászat

Tartalomjegyzék

Gyermekeknél a fogászati megelőzés (prevenció) alatt nem csak a fogszuvasodás megelőzését értjük. Ide tartozik a fogazati rendellenességek, azaz a harapási, fogszabályozási problémák és a gyermekkori fogágybetegségek prevenciója is.

Érdemes mindegyikről tudni, mert gyakori, hogy mind a három tényező együtt fordul elő.

Szeretnél gyerekfogászatban jártas, szakértő és a gyermekeddel is kedves doktornőt?
Ismerd meg dr. Géresi Hajnalka doktornőt

Gyerekfogászat- kisokos: Hogyan alakulhat ki három fogászati betegség is egyszerre a kisgyerekeknél?

A kisgyermekeknél jelentkező tejfog szuvasodás nehezíti a mind rágást, mind pedig a fogak tisztítását is. A szuvas fog mellett lepedék halmozódik fel, ez elindít egy kezdeti ínygyulladást is. Ha a fogmosás a gyerekre van bízva, ő a legkisebb fájdalmat sem tűri, hiszen még nem fejlődött ki a felnőtt énje – ezt hivatott képviselni a szülő – aki a fájdalom ellenére is megmosná a fogat, hiszen ez lenne az egyetlen kiút. A gyerek tehát az érzékeny területen nem most fogat…. ördögi kör indul el, a gyulladás az ínyben, és a fogszuvasodás mértéke is fokozódik. Ha pedig a szuvasodások következtében korai fogeltávolításra van szükség az egy újabb lavinát indít el, ami pedig már a gyermekfogszabályozás témaköre. A tejfogaknak ugyanis nem csak a rágásban, a gyermek beszédjének fejlődésében és az édes gyermekmosoly megcsillantásában van hatalmas szerepe. Ők tartják fent a helyet a maradó fogak számára. Ha a tejfogat idő előtt el kell távolítani, a hely könnyen zárul, így a maradó fog kibújásának helye összeszűkül. A maradó fog rendellenesen, torlódva bújhat elő.

Gyerekfogászati kisokos: Mit tegyen Ön szülőként, hogy a fent vázolt lavina ne indulhasson el, vagy ha a folyamat már elindult, le tudja időben állítani?

A megelőzésnek négy alappillére van. Minden pillér fontos, de attól függően, hogy épp hol tartunk a folyamatban, más-más teendőre van szükség.

1. Egészséges táplálkozás

Nem a csokoládéval vagy a cukorral van a gond, hisz minden kisgyerek imádja az édességet. Mi, felnőttek is szeretjük, maximum van bennünk egy felettes én, aki stopot tud mondani a „túl sok” ra. A kisgyerek, magától még nem tud megálljt parancsolni, ezt a szülőnek kell megtennie helyette. A mérték az érték és az arany középút, ezt mindenki tudja.
A másik fontos dolog, hogy a cukrok után fogat KELL mosni! Tehát nem a cukor eltiltásán van a hangsúly: ésszerű mértékben engedjük azt, majd megtanítjuk a gyereket a fogmosásra. Iskolába például nem küldök a gyerekkel édességet, mert ritka, hogy odabent az iskolában megmosná magának helyesen. Viszont 8 óra alatt a suliban bizony komoly savhatást okoz a cukor vagy a csoki a fogak felületén, tehát ezt mindenképp érdemes elkerülni. Szintén érdemes megfontolni, hogy cukor, vagy gumicukor, vagy ragacsos édesség helyett ha már, akkor inkább csokit egyen a gyerek, mert zsiradéktartalma miatt kevésbé ragad be a fogak barázdáiba. Természetesen érdemes ebből is mértéket tartani.

2. Szájhigiénés szokások elsajátítása

Nehéz szívvel láttam fogorvos anyukaként már az óvodában, hogy a pár éves gyereknek kezébe nyomják a fogkefét, mossa meg maga. KÉPTELEN RÁ! Egy kisgyerek sajnos nem tud jól fogat mosni, évek munkája megtanítani neki. Nem elsősorban a sikáló mozdulatokat -bár a finommotoros készség sincs még jól kifejlődve a kezdetekben-, de a technikai hozzáértés mellett még fontosabb az önszeretet, az önmaga értékességének megtanítása egy gyermek számára. Egy gyereknek evidens, hogy fogai vannak, keze, lába, teste van. Használja őket, de nem értékeli. Sokkal jobb, ha a szülő értékelni képes a testet, a fogakat és az egészséget és nem a gyereknek kell a saját kárán, a fogainak, vagy az egészségének romlása árán ezt megtanulnia.

3. Flouridok alkalmazása

Érdemes aminofluoridot tartalmazó fogkrémet vásárolni a gyermeknek, ez például az Elmex fogkrémekben megtalálható. Kisebb és nagyobb gyermekek fogaihoz is találunk megfelelő fogkrémet. Komolyabb szuvasodási hajlam esetén érdemes lehet Elmex gél használata. Ezt speciális módon kell alkalmazni, ilyen esetben pontos tanácsot kell kérni a fogorvostól.

4. Korai kezelések, gondozás

A szájhigiénés szokások elsajátításában a legfontosabb a szülői példa, a családi indíttatás. Mint fent már írtam, a szájhigiénia fontosságát és a helyes fogápolási technikákat már kis gyermekkorban fontos megtanítani. Mindezt folyamatos ellenőrzés és felügyelet mellett. A megfelelő ideig tartó fogmosáshoz hasznos lehet egy 3 perces homokóra, egy kedvenc zeneszám lejátszása, de vannak már különböző applikációk is amelyek interaktívan segítik a helyes fogmosás elsajátítását. A legfontosabb, hogy legyen értékelve a fog, legyen értékelve maga a fogmosás “szertartása”.

  • Kéthavonta érdemes fogkefét cserélni, minél kisebb fejű, puha sörtéjű fogkefét választani.
  • Fogkrémek közül az életkornak megfelelő flourid tartalmút kell választani. Flouridos készítmények: Elmex gél, Gc tooth mousse. Pontos alkalmazást fogorvos tanítja meg!
  • Fontos a fogselyem, fogköztisztítókefe helyes használatának elsajátítása. Ez a legtöbb szülőnek is kihívás. A Budapest Dental Fogászaton elérhető például fogmosás tanítás szolgáltatás, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Párezer forintért fontos tudásra lehet szert tenni, hosszú távon fogakat, egészséget megőrizni.
Send this to a friend