Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Gyermekek kezelése

Gyermekek kezelése

Fogszabályozás gyermekeknek - hogyan is kezdjünk hozzá?

Gyermekkorban a fogszabályozás lehetőségei még nagyon tág határok között mozognak, lényegesen több lehetőséget kínálva a kezelésre mint felnőtt korban. A csont folyamatos fejlődésben, átépülésben van, így a különböző fogszabályozó készülékekkel lehetővé válik a fejlődés befolyásolása a helyes irányba. A korai (csak tejfogak) és vegyes fogazati (tej és maradó fogak együtt) időszakban számos olyan kezelési lehetősége van a fogszabályozásban, amelyekkel már felnőtt korban nem élhetünk. A gyermekkorban, időben elkezdett kezelésekkel sokkal jobb feltételeket teremthetünk mind az esztétika, mind a rágás szempontjából. A fogszabályozási konzultáció lehetőséget ad arra, hogy Ön áttekintő képet kaphasson a gyermeke részére javasolt fogszabályozási kezelési lehetőségekről. A konzultáció során alapos szájvizsgálat történik, beszélgetünk az Önöket érdeklő kérdésekről.

 Ne várja meg, míg minden fog levált, hozza el a gyermeket időben!

A gyermekek fogszabályozó kezelése a szívügyünk. Olyan sok fiatal felnőtt jön be a rendelőbe, akiken már csak foghúzással lehet segíteni, pedig az időben elkezdett szabályozással ez elkerülhető lett volna! Olyan sokan vannak, akiknek lehet valamit javítani az esztétikán, de nem lehet tökéletesen megoldani a harapást. Olyan sokan vannak, akiknek állcsontműtére lenne szükségük, mert nem kezelték időben a felső fogív szűkületet vagy az állcsontok egymáshoz való viszonyainak eltérését. A gyerekek maguk nem veszi észre, hogy a felső fogsor esetleg egy centivel előrébb van mint az alsó, mint ahogy azt sem, ha szűk a felső fogív, és a maradó fogak majd nem férnek jól el a szájban. Nehéz látni a gyermekeknél, ha mély harapás van, és az sem tűnhet fel, hiszen csak röntgenen ellenőrizhető, ha egy fogcsíra hiányzik, vagy ha a fogváltással majd gondok lesznek. Segítségre lehet szükség, ha 4-5 éves kor után is megvan a cumi vagy más rossz szokás, mely a fogsorok közt nyitott harapást okoz. Fogszabályozás gyermekeknek - ne várja meg, míg minden fog levált, hozza el a gyermeket időben! Ne várja meg, hogy kialakuljon ez az állapot!

Akár 5-6 éves kortól!

A fogszabályozó kezeléseket el lehet kezdeni korai időszakban, mikor még csak tejfogak vannak. Ezeknél a gyerekeknél elsősorban a rossz szokásokról (pl. cumizás, ujjszopás) való leszoktatásnak és az éppen kialakuló nyitott harapásnak a rendezéséről van szó. Kicsit később, mikor a maradó fogak már előjönnek és elkezdik leváltani a tejfogakat - ez a vegyes fogazat - számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre, hogy a kialakulófélben levő állcsont problémákat rendbe tegyük. Fontos követni a fogváltást, figyelni, lesz e elegendő helye minden maradó fognak. Lesz e majd helye a szemfogaknak és nem fognak e majd kiszorulni a sorból, mint a fent látható képen. A szemfogak majd csak 10-12 éves kor közt jönnek, de a fogszabályozóval már jóval előtte, 8-10 éves korban el kell kezdeni a kezelést, hogy a később kibújó szemfogaknak majd bőven legyen helye. A  konzultáció lehetőséget ad arra, hogy Ön áttekintő képet kaphasson a gyermeke részére javasolt fogszabályozási kezelési lehetőségekről. Csupán 15 perc, szánjon rá időt, megéri!

Kedvezmények a Budapest Dental fogászaton gyerekeknek

Mivel a gyermekek időben történő kezelése hatalmas jelentőséggel bír és számos komoly fogászati problémát előzhetünk meg vele, szeretnénk, ha minél többen élnének a gyermekkori fogszabályozás lehetőségeivel.

 Tejfogazati időszak (5-6 évesek)

Ebben az időszakban (kb. 6 éves korig) elsősorban megelőző fogszabályozásról beszélünk. Ugyan még csak a tejfogak vannak kint, mégis számos későbbi eltérés megjósolható. A korai felismerés és gondozásba vétel sok esetben megakadályozza a súlyosabb fogazati eltérések kialakulását vagy ha erős genetikai háttérrel rendelkezik, enyhítheti azokat. Az ujjszopás vagy cumizás később nyitott harapáshoz, kiálló felső fogakhoz és harapási problémákhoz vezethet.

Vegyes fogazati időszak (6-11 évesek)

Ebben az időszakban a legfontosabb feladat a helyes fogváltás levezetése. A célunk az, hogy minden fognak megfelelő helye legyen, ne szoruljanak ki fogak a sorból. Ne legyenek előre álló fogak és torlódott fogazat. A kezelés tervezés során megállapítható, hogy lesz e minden maradó fognak elegendő helye, illetve megfelelő e az alsó és felső állcsont egymáshoz való viszonya. Ha ezek viszonyában eltérés van, az ebben a korai időszakban még jól kezelhető. Fontos megvizsgáljuk a felső fogív szűkületet, mely korai kezeléssel még könnyen változtatható, míg ugyanez a probléma felnőtt korban már komoly állcsont sebészeti beavatkozást igényelhet. A gyermekkori fogszabályozás elsősorban kivehető fogszabályozó készülékeket vagy myofunkcionális trénereket alkalmaz. A színes készülékeket a gyermekek általában szívesen hordják, a 8-9 éves korosztály még könnyen motiválható. Leggyakoribb feladatok ennél a korosztálynál: kék pipákkal a bouletin pontokat:
 • Normális fogváltás levezetése – minden fog megfelelő helyre kerüljön, helyes harapási pozícióba
 • Gyakran előforduló felső fogívszűkület kezelése fogív tágítással (korán kell kezelni!)
 • Az akadályozó tényezők elhárítása (pl. ha bizonyos fogak nem tudnak előbújni, mert helyüket más fog foglalja el)
 • Az állcsontok egymáshoz való viszonyainak eltérése esetén azok kezelése
 • Nem megfelelő ajak és nyelv izomfunkciók kezelése elsősorban myofunkcionális trénerekkel
 • Panoráma röntgen elemzése alapján esetleges fogcsíra hiányok felfedezése, felkészülés ezek kezelésére

Fejlődés lezárulása (12-18 évesek)

A fogváltás lezajlásával, a csontfejlődés lassan befejeződik (lányoknál 16, fiúknál kb. 18 éves korig). Természetesen egyéni eltérések lehetségesek, sőt tudósok kimutatták, hogy a hosszanti növekedés akár életünk végéig is megmarad. Ebben a korban, ha korábban volt kivehető készülékes kezelés, az elért eredmények megtartása mellett további fogszabályozó lépésekre lehet szükség. A maradó fogak fogszabályozási kezelése már a felnőtt fogszabályozás témakörébe tartozik, néhány gondolatot azonban érdemes megfontolni:
 • Bizonyos esetekben a kivehető készülékekkel elért előkészítés után fix fogszabályozó készülékkel a kezelést folytatni szükséges
 • Megfelelően (gyermekkori kivehető készülékes fogszabályozással) előkészített esetben a fix fogszabályozás ekkor már csak a végső fog beállításokat végzi el. Ezek ekkor sokkal gyorsabban, jobb és stabilabb eredménnyel zárulnak, mintha a kivehető készülékes kezelést kihagytuk volna.
 • Csírahiányok, vagy korán eltávolított fogak esetén ebben az életkorban érdemes megtervezni a későbbi (18 éves kor utáni) fogpótlást, fogbeültetést és ennek megfelelően a megfelelő hely fenntartására fogszabályozó készülékre lehet szükség.
 • A szép, szabályos fogazat még sokáig visszarendeződhet. A stabil állapot eléréséig a retenciós kivehető készüléket még sokáig hordani kell, hogy az elért eredményeket megtartsuk.

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.