Gyökereink kezelése utáni fájdalmakról

Gyökérkezelés utáni fájdalom – mi lehet az oka?

Gyökérkezelés utáni fájdalom lehetséges okai, a gyökérkezelés menete, és a lehetséges sőt javasolt teendők összefoglalása egy, maratoni méretű cikkben. Itt tudakozódj a gyökérkezelés árairól, további cikkekről, illetve orvosainkról. Minden oldalon megtalálod a bejelentkezés formot, ahol visszahívást is kérhetsz.

Mi lehet az oka, ha gyökérkezelés után fájdalmat érzünk?

A gyökérkezelés során az elhalt fogideget a fogorvos eltávolítja a fogból. A gyökérkezelt fog tehát már nem fáj. A fájdalom a fogat körülvevő szövetekből származik, a háttérben gyulladás áll. A gyökérkezelt fog felől kisugárzó fájdalom jellemzően nem olyan erős, mint egy élő fogból származó gyulladásos fájdalom, ezért sokan elodázzák a fogorvos felkeresését, nem veszik elég komolyan a fog által küldött jelzéseket. Pedig a mélyben a gyulladás továbbra is fennáll, ennek pedig következményei vannak. Ha panaszod van van egy frissen vagy régebben gyökérkezelt foggal, érdemes mihamarabb felkeresni a fogorvost! Kérdezz, hívj, jelentkezz be!

Friss gyökérkezelés utáni fájdalom, avagy meddig fájhat a gyökérkezelt fog

A gyökérkezelés során a fogorvos feltárja az adott gyökérben lévő csatornákat (egy foghoz több gyökér is tartozhat, és egy gyökérben több gyökércsatorna is lehet), kitisztítja, fertőtleníti, majd a gyökértömés révén lezárja a fogat, hogy baktériumok ne juthassanak a szövetek közé. A gyökértömésnek el kell érnie a foggyökér csúcsáig, különben a gyökércsatornában baktériumok is maradhatnak. A gyökérkezelés egy aprólékos, nagy odafigyelést igénylő feladat, az azt követő érzékenységnek vagy fájdalomnak több kiváltó oka is lehet. Olvass többet róla, vagy keress fel minket. A gyökérkezelés során a gyökérkezelő tű elérheti a gyökér csúcsát, mely átmeneti érzékenységet okozhat a gyökértömés utáni napokban. Az ilyen jellegű érzékenység vagy fájdalom folyamatosan szépen elmúlik, hiszen itt a gyulladást már nem táplálja semmi, ez az érzékenység a kezelés közben a szövetek megbolygatása miatt alakul ki. Teendő: türelemmel várni pár napot. Ha fájdalom napról napra jelentősen csökken, az ügy jó irányba halad. Ha a fájdalom nem szűnik, máshol van a probléma, vissza kell menni a fogorvoshoz. Előfordulhat, hogy a gyökérkezelés egy már régebben gyulladt fogon történt. Ebben az esetben a gyökértöméssel lezárt fogból a gyulladás már nem táplálódik tovább, azonban a régi gyulladásnak a gyökércsúcsról fel kell tisztulnia, ez pár napot igénybe vehet. Teendő: türelemmel várni pár napot. Ha fájdalom napról napra jelentősen csökken, az ügy jó irányba halad. Ha a fájdalom nem szűnik, máshol van a probléma, vissza kell menni a fogorvoshoz.

A bonyolult anatómia megnehezíti a helyzetet, de a foghúzás csak a végső lehetőség lehet!

Bonyolult anatómiai szerkezettel bíró fogak esetén előfordulhat, hogy a fogorvos nem talál meg minden egyes gyökércsatornát, vagy nem sikerül ezeket teljes hosszukban feltárni. Ha egy fertőzött fog esetén nem sikerül minden csatornát megtalálni, az azzal jár, hogy maradnak olyan csatornák vagy csatornarészek a fogban, melyekben továbbra is baktériumok vannak. Ezek a baktériumok továbbra is tudnak toxinokat kibocsátani a gyökércsúcsi szövetek felé, így a gyulladást is fenn tudják tartani. Teendő: Meg lehet próbálni a fog újbóli gyökérkezelését. Sokat segíthet a gyökércsatorna lézeres fertőtlenítése, mely kb. 1000 nm mélységben a dentinszövetben is elpusztítja a baktériumokat. Ha több kezelés, fertőtlenítés ellenére a fog állapota nem javul, vagy ha a gyökércsatorna osztott, nem feltárható, a fog eltávolítása is szóba jön. Gyulladt fogbél esetén, ha a gyökérkezelés során a fenti okok miatt nem sikerül feltárni minden gyökércsatornát, maradhat gyulladt idegtartalom a feltáratlan csatornában. Ez komoly fájdalmat is előidézhet. Teendő: Mindenképp meg kell próbálni a fog újbóli gyökérkezelését. Léteznek olyan anyagok, melyek segítenek steril elhalást előidézni a fogban, ezzel segítve a kezelést. Sokat segíthet a gyökércsatorna lézeres fertőtlenítése, mely kb. 1000 nm mélységben a dentinszövetben is elpusztítja a baktériumokat. Ha több kezelés, fertőtlenítés ellenére a fog állapota nem javul, vagy ha a gyökércsatorna osztott, nem feltárható, a fog eltávolítása is szóba jön.

Mi lehet az oka, ha egy régebben gyökérkezelt fog nyomásra érzékeny?

Ha egy régebben gyökérkezelt fog nyomásra érzékennyé válik, az a gyökércsúcsi gyulladás gyanúját veti fel. Ilyen esetben a biztos diagnózishoz röntgenfelvétel szükséges. A felvételen jól ellenőrizhető a gyökércsúcs, megállapítható, hogy van e friss vagy krónikus gyulladás – azaz fogászati góc – a gyökércsúcs körül. Teendő: Mivel a nyomásra való érzékenység a gyökércsúcsi gyulladás, azaz a fogászati gócbetegség gyanúját veti fel, érdemes mihamarabb fogorvoshoz fordulni és a gócgyanút tisztázni!

Mit értünk a gyökérkezelt fog gyulladása alatt?

Maga a gyökérkezelt fog már nem tartalmaz ideget, tehát ebben az esetben nem a fog gyulladt. Amennyiben a gyökércsatornában valamilyen módon baktériumok maradtak, azok toxinjai a gyökércsúcson átjutva irritálják a fogat körülvevő szöveteket, elsősorban a gyökérhártyát. Az immunrendszer érzékeli a toxinokat és az ellenség megsemmisítésére gyulladásos szöveti elemeket küld az adott helyre, így kialakul a gyulladás. A gyulladás elsődleges célja, hogy megakadályozza, hogy a baktériumok és toxinjaik bejussanak a nagy vérkeringésbe. A gyulladás tehát elsősorban egy védelmi mechanizmus, de helyi szinten a gyulladás következtében a csont lassan bomlani kezd, így a gyökércsúcs körüli szövetállomány lassan eltűnik. Ez a csontveszteség a röntgenen általában jól körülírt sötét folt formájában látható. Ennek a gyulladásnak a típusai például a granulóma, vagy a ciszta a fog gyökere körül. Fontos kiemelni, hogy az ilyen gyulladást a fog belsejében található baktériumok okozzák. Az antibiotikum terápia ilyen esetben csak átmeneti enyhülést hozhat, a lényegen nem változtat. Az antibiotikumok ugyanis a fog belsejébe nem jutnak el! Teendő: Semmiképp ne kezdjünk házilag kigondolt antibiotikum kúrába, mert értelmetlen, csak elodázza a bajt, ráadásul feleslegesen terheljük vele a szervezetünket. Amilyen hamar csak lehet, fogorvoshoz kell menni, és esélyt adni a fog feltárására és egy alapos és mindenre kiterjedő fertőtlenítésre.

Mi a teendő, ha egy gyökérkezelt fog lüktet?

Ha a gyökérkezelt fog lüktet, ez jellemzően két okra vezethető vissza: 1. A gyökértömés ellenére a csatornában baktériumok maradtak, mely gyökércsúcs körüli gyulladást vált ki. E gyulladásnak lehetnek akut, fellángoló szakaszai és krónikus „csendes” szakaszai is. Az akut szakaszban a gyulladást élhetjük meg lüktetésként. 2. Amennyiben a gyökércsatornákat valamilyen anatómiai variáció miatt nem lehetett maradéktalanul feltárni, előfordulhat, hogy élő idegszövet marad a gyökércsatornákban. Ilyen esetben is előfordulhat lüktetés, de ez elsősorban friss gyökérkezelés során jellemző, még a gyökértömés előtti gyógyszeres fázisban.

Mikor jön szóba a gyökérkezelt fog kihúzása?

A gyökérkezelt fog kihúzása abban az esetben merül fel, ha

  • ha a gyökércsatornákat nem lehet megfelelően feltárni és kitisztítani az anatómiai variációk miatt
  • ha többszöri gyökérkezelés ellenére sem válik a fog panaszmentessé – a háttérben lehetnek: feltárhatatlan gyökércsatorna, repedés, fogágy-problémák
  • ha a gyökértömés ugyan megfelelő, de a csontos fogággyal van probléma, pl. túlzottan lesorvad a csont és az íny a fog mellől és az mozgathatóvá válik
  • ha általános egészségügyi panaszok miatt nagy a kockázata egy gyökérkezelt fog megtartásának, hiszen a gyökérkezelt fog jelenthet gócot is
  • ha a gyökérkezelt fog elreped, eltörik olyan módon, hogy azt már felépíteni csapos műcsonk és fogászati korona segítségével sem lehet

Mennyi a gyökérkezelt fog élettartama?

A gyökérkezelt fogak élettartamára nincs általános szabály. A gyökérkezelés egy utolsó mentsvár a fog megmentésére. A fogak egészségének megőrzése ugyanis nem a gyökérkezelés, hanem a megfelelő szájápolás (elsődleges megelőzés), majd az időben elkészített fogtömések (másodlagos megelőzés).

Amennyiben az elsődleges és másodlagos megelőzés kudarcot vall, és a fogat gyökérkezelni szükséges, ezt harmadlagos megelőzésnek hívjuk, azaz ez a kezelés már azt próbálja megelőzni, hogy a fogat el kelljen távolítani.

A gyökérkezelések egy része, a fogak anatómiai variációi, fertőzöttsége, egyéb problémák miatt a leggondosabb fogorvosi kezelés ellenére is kudarcot vall – ismét panaszossá válik, ciszta, vagy egyéb gócos gyulladás alakul ki.

Sikeresnek az a gyökérkezelés mondható, ahol 4 évvel a gyökérkezelés után a fog panaszmentes, gócbetegség tünetei nem tapasztalhatóak, röntgenen a fog tökéletesen egészséges képet mutat.

A gyökérkezelt fogak élettartamát 2 alapvető tényező befolyásolja:

1. maga a gyökérkezelés és gyökértömés – mennyire sikerül az összes gyökércsatornát feltárni, kitisztítani, fertőtleníteni, majd tökéletes pontosan megtömni

2. a gyökértömött fog felépítése – mennyire sikerül a fogat biztonsággal rekonstruálni. Ahhoz, hogy a gyökértömött fogakat minél hosszabb ideig megőrizhessék funkciójukat a szájban, javasolt ezeket a fogakat fogászati borítókoronával megerősíteni (pl. cirkon porcelán korona). A gyökérkezelt fog ugyanis elveszti nedvességtartamát, ezért porózusabbá, ridegebbé, törékenyebbé válik. A törékenység ellen a borítókorona a megfelelő segítség.

Miért érnek el a Budapest Dental Fogászat fogorvosai kiemelten jó eredményeket a gyökérkezelések területén?

A Budapest Dental Fogászat fogorvosai kiemelt figyelmet fordítanak a gyökérkezeléssel kapcsolatos fogászati kezelésekre. Rendelőnkben a gyökérkezelést kiemelt jelentőségűnek tartjuk, precíz háttér technológiával támogatjuk, így sikeres eseteink aránya nagyobb, mint az ezeket a technológiákat nem nyújtó rendelők esetében

1. Lézeres gyökércsatorna fertőtlenítés
2. Antimikrobiális fotodinamikus terápia
3. Speciális gépi gyökércsatorna feltárás
4. Digitális gyökércsatorna bemérés
5. Digitális intra- és extraorális röntgenfelvételek
6. Gyökértömött fogak követéses vizsgálata, automatikus visszarendelés félévente
7. Gyökértömött fogak védelme borítókoronával

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Minden fog góc a gyökerek kezelését követően

Esztétikus fogtömés – láthatatlanul természetes

Fájdalom típusai

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”