1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Budapest Dentál 13. kerület

Gyökérkezelés

Szeretné a fogát megmenteni a fogeltávolítástól?

A gyökérkezelés a fog megmentésére tett utolsó kísérlet, érdemes tehát mindent bevetni. A modern gyökérkezelési technikák és eszközök segítségével, nagyobb sikeraránnyal több fogat menthetünk meg!

Gyökérkezelés előtt, közben, után. Gyakori
kérdések és válaszok

A gyökérkezelésről még mindig több a rémhír, mint a valós tudás. Ha Ön gyökérkezelés előtt, közben, után van, olvasson, tudjon meg többet
erről a kezelésről. A válaszokat valódi orvos írja, nem marketingszöveg!

Fájdalmas e a gyökérkezelés?

Az esetek 97-98%-ban a gyökérkezelés teljesen fájdalommentes. A gyökérkezelés célja a foggyökér csatornáiban levő fertőzött szövetek eltávolítása. A fertőzés lehet még élő fogban, már elhalt fogban, vagy már régebben gyökérkezelt fogban. A rendelőnkben alkalmazott Ultracain DS Forte érzéstelenítés négyszer erősebb, mint a hagyományos Lidocain. Ezzel a kezelés során tökéletes érzéketlenséget érhetünk el.

 

A maradék 2-3% azok az esetek, amikor a fogbélgyulladás, azaz a pulpitisz masszív, fájdalmas szakaszában érkezik hozzánk a páciens, ráadásul úgy, hogy sokszor már napok óta húzza-halasztja az elkerülhetetlen kezelést. Ilyenkor a mély szuvasodásból kiinduló fertőzés egyre komolyabb és masszívabb fájdalomba és gyulladásba sodorja a fogat. Ilyen kiélezett helyzetekben, a gyulladás masszivitása miatt előfordulhat, hogy a fog megnyitása fájdalmas, de ez rövid ideig tart. Dupla érzéstelenítés sokszor ezt a fájdalmat is szünteti. Bizonyos esetekben a fájdalom olyan erős lehet, hogy ez megakadályozza az azonnali gyökérkezelést, ilyenkor egyéb, gyógyszeres előkezelés után lehet a gyökérkezelést elkezdeni, mikor a fog már biztonsággal elérzésteleníthető.

 

Még egyszer, fontos hangsúlyozni: a gyökérkezelendő fogakat az esetek 97-98%ban tökéletesen el lehet érzésteleníteni, tehát a gyökérkezelés nem fájdalmas!

Milyen tünetek esetén gyanakodjak gyulladt foggyökérre?

A foggyökér gyulladásnak több fázisát kell megkülönböztessük: 1. Reverzibilis pulpitisz, azaz visszafordítható fogbélgyulladás. Ennek tünetei: Hidegre, édesre való éles, szinte elviselhetetlen fájdalom, már pár másodpercig áll fent, majd az inger - például a hideg - elmúltával a fájdalom is elmúlik. A spontán fájdalom ritka, rövid este nincs különösebb fájdalom. Teendő: azonnal a fogorvoshoz! Az ilyen fogbélgyulladás még sok esetben visszafordítható és a fog gyökérkezelése elkerülhető. Olvass tovább itt: Biodentine kezelés - fogmegtartás 2. Irreverzibilis pulpitisz, avagy nem visszafordítható fogbélgyulladás. Ilyenkor a fog már nem csak ingerre, hanem spontán is fáj. A fájdalom olyan erős, hogy szokszor nem lehet megállapítani, melyik fog fáj. Este a fájdalom rosszabb, az embert éjjel sem hagyja aludni. Tipikusan nem hatnak a fájdalomcsillapítók. Teendő: mielőbb fogorvoshoz, a fogat gyökérkezelni kell. A kezelés első lépése, a fog megnyitása még érzéstelenítés mellett is fájdalmas lehet. Gyakran van szükség dupla adag érzéstelenítő beadására, vagy a kezelés elején a fogba közvetlenül adott érzéstelenítésre. Az első fájdalmas lépés után azonban a fog már jól kezelhető, aa fájdalom könnyen múlik. Mivel a fertőzés még nem terjedt a foggyökér csúcsán túlra, a kezelés sikerének esélye igen magas, 97-98% os a fog túlélése! 3. Fogbélelhalással járó akut és krónikus folyamatok. Ilyenkor már nem a fogideg gyulladt, hanem a fog körüli szövetek. Ez a teljesen panaszmentestől a hatalmas fájdalmat okozó gyulladásig sokféle módon jelentkezhet. Leggyakoribb fájdalomtünet a melegre, forróra való hirtelen fájdalom, a fog érintésre, harapásra való fájdalma. Mintha a fog kiemelkedett, vagy megnagyobbodott volna. Előfordulhat a fog kürül duzzanat is. Teendő: mielőbb felkeresni a fogorvost. Kezelés: gyökérkezelés. A fog jól érzésteleníthető, fájdalomra a kezelés közben nem kell számítani. Attól függően, hogy a fogban levő fertőzés mióta áll fent és a fog gyökércsúcsán túl milyen mértékben terjedt, a siker és a túlélés csökken. 4. Krónikus folyamat a fog közelében elhelyezkedő kis gyennyes puklival, amelyből időnként gennyes váladék ürül. Ebben az esetben a krónikus fertőzés már jó ideje fennáll, a genny utat talál magának az íny felé. Ritkán fájdalmas, de ha a kis nyílás eltömeszelődik, fájdalmassá válhat. Teendő: gyökérkezelés.

Mikor jó megoldás a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés a fog megmentésére tett utolsó kísérlet a fogeltávolítás helyett. Tehát nem jó megoldás, hanem szükséges megoldás lehet a fog eltávolítása helyett.

 

A legjobb megoldás, ha megelőzzük. Elsődlegesen az otthon végzett alapos szájhigiéniai protokollal, illetve a fél vagy legalább egy évente elvégzett fogorvosi kontrollokkal, ahol időben elcsíphetünk egy kezdődő szuvasodást, mely elhanyagolva mély fogszuvasodáshoz és annak komplikációihoz vezet.

 

FONTOS! Egy fájdogáló fogat sokszor, ha még időben megy, meg lehet menteni a gyökérkezeléstől! Nem szabad sodródni és várni, hanem mielőbb egy szakértő fogorvost kell keresni! Így van esély a gyökérkezelés elkerülésére, mellyel időt, pénzt energiát, sőt fogat menthet meg!

 

Ha az a kérdés, hogy el kell dönteni egy fog esetén, hogy kihúzassuk e vagy gyökérkezeltessük, az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

 

- Mennyire küzdünk mélyen magunkban a fogért? A fogorvos ugyanis nem elég! Itt két ember együtt küzd a fogért, a páciens belülről, a fogorvos "kívülről".

 

- Mennyire szeretnénk időt, pénzt, energiát rászánni erre a fogra? Van e bennünk annyi, hogy a gyökérkezelés valahol egy kockázatos válallkozás, hiszen nincs fogorvos, nincs tudomány, aki 100%ra meg tudná menteni a fogat gyökérkezeléssel! Tudunk e ezzel együtt hinni benne, kockáztatni, pozitívan állni hozzá?

 

- Ha megvan a belső akarat és elhatározás a fog megmentésére, kérdés, hogy a fog milyen állapotban van? Fel lehet e építeni a gyökérkezelés után a koronai részt úgy, hogy az tökéletes legyen funkciójában és esztétikájában egyaránt? Van olyan, hogy a gyökeret tökéletesen ki lehet kezelni, csak épp nincs annyi koronai rész, hogy normális, hosszú távon is strapabíró fogat lehessen építeni. Ebben az esetben jobb döntés lehet a foghúzás!

 

- Érdemes megkérdezni a fogorvos véleményét, hogy milyen a fogágy, nem beteg e az is? Milyen esélyei vannak a fognak.

 

- Ha fog esélyei jók, a belső elhatározás megvan, további kérdés, hogy alap, vagy prémium kategóriás gyökérkezelést választunk e? A modern gyökérkezelés már lehetséges operációs mikroszkóppal, melynek során a kezelés sikeresebben elvégezhető, de a beavatkozás drágább és egy egy ülés hosszabb ideig tart. (Egy mikroszkópos kezelés ideje kb 1,5-2 óra!) Mikroszkópos gyökérkezelés

 

De ha hagyományos, szabad szemes gyökérkezelés mellett döntünk, ott is érdemes olyan szakorvost választani, aki a gyökérkezelés modern koncepciója szerint dolgozik: kofferdam izolálásban gyökérkezel és a modern fertőtlenítő oldatokkal kemo mechanikus megmunkálást végez.

Miért fájhat a fog gyökérkezelés után, ha nem is él?

A gyökérkezelés során a cél a fog belső gyökércsatornáinak kitisztítása, az abban levő szövetek, szövettörmelék és baktériumok teljes eltávolítása és a csatornarendszer fertőtlenítése. A kezelés során a gyökérkezelő tűkkel el kell érni a gyökér csúcsát, hogy a fertőtlenítés teljes legyen. A gyökér csúcsa azonban már élő szövet, csonthártya, rengeteg érzékeny idegvégződéssel. A fog tehát halott, benne ideg nincs, de a gyökércsúcs körül még lehet gyulladás, ami fájdalmat okozhat. Bizonyos esetekben, egy krónikus, gócos elhalt fog teljesen panaszmentes, majd épp a gyökérkezelés során válik átmenetileg fájdalmassá. Ez az átmeneti fájdalom nem jelenti a kezelés sikertelenségét, normális, a kezeléssel együtt járó jelenség, fájdalomcsillapítókkal könnyen kezelhető, és általában pár nap alatt elmúlik. Előfordulhat, hogy számfeletti gyökércsatorna van a fogban, ami a kezelés során nem került feltárásra. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a csatornában gyulladt figidegrész maradt, ami fájdalmat okoz. Ha ennek gyanúja felmerül, a diagnózist 3 D CBCT fel lehet igazolni, illetve a számfeletti csatorna feltárásához mikroszkópos gyökérkezelés kellhet.

Mivel csillapítsam a fájdalmat, ha épp gyökérkezelés alatt áll a fogam?

A gyökérkezelés során, a kezelés után fellángoló fájdalom nem jelenti a kezelés sikertelenségét, normális velejárója lehet a kezelésnek. Alap fájdalomcsillapítókkal jól kezelhető, például Diclofenac tartalmú fájdalomcsillapítók a legjobbak ebben az esetben, de az Algopyrin is hatásos. Nem pontosan a fog fáj, inkább a foggyökeret körülvevő gyökérhártya, mely igen érzékeny idegszövettel átszőtt szöveti struktúra. Egyrészt a kezeléssel fellángolhat egy régóta krónikusan lappangó gyulladás, mely addig nem, vagy kevés panaszt okozott, másrészt a kezeléssel, a gyökérkezelő tűkkel és az átöblítő, fertőtlenítő folyadékkal cél elérni a gyökér csúcsát, ahol ezek az anyagok átmenetileg érzékennyé tehetik a gyökrécsúcs körüli szöveteket.

 

Fontos érezni, hogy a fájdalom csökkenő tendenciát mutat e egy két napon belül, vagy sem. Az előbbi normális, nem kell aggódni. Ha azonban a fájdalom súlyosbodik, mindenképp érdemes extra időpontot kérni a fogorvostól!

Mi okozhatja a foggyökér gyulladását?

A foggyökér gyulladását leggyakrabban hosszú ideje fennálló, mély szuvasodás, ritkábban egyéb trauma okozza. A szuvasodás lényegében fertőzés a fogban. Ha a karunkon, vagy az orrunk hegyén lenne, pillanatok alatt megszüntetnénk, nem hagynánk, hogy a bőrünk szétrohadjon. A zárt fogsorban sajnos a legtöbb ember megengedőbb, nem veszi komolyan, hogy minden fogközt éppoly tisztán kellene tatrani, mint az arcot, vagy a hónaljat. A fogközökben megbúvó lepedék tehát szuvasodást indíthat el a fogban. A mély szuvasodásból baktériumok áramlanak a pulpa, azaz a fogbélszövet felé. A gyulladás első állomása a pulpitisz, vagy fogbélgyulladás. Ennek két alap formája van: a visszafordtíható és a nem visszafordítható pulpitisz. A visszafordítható pulpitisz tünetei ugyan fájdalmasak (hidegre, édesre élesen nyilaló fájdalom), de csak addig tartanak, míg az inger, például a hideg tart, majd a fájdalom gyorsan megszűnik. Addig érdemes felkeresni a fogorvost, míg ez az állapot van, mert ez az állapot megfelelő szakember kezében még visszafordítható, speciális gyógyszeres töméssel a fog megmenthető a gyökérkezeléstől. Ld. Biodentine kezelés, fogmegtartás. A nem visszafordítható pulpitisz már csak gyökérkezeléssel kezelhető, de ilyenkor a gyökérkezelés feltételei, így a fog megtartásának esélyei nagyon jók. A gyökérkezelés sikere, illetve a fog túlélésének esélye kb 98%os! Igaz, ez az a nagyon fájdalmas állapot, melyet nehéz elérzésteleníteni. Dupla érzéstelenítés Ultracain DS Forte érzéstelenítővel és tapasztalt fogorvos az esetek jó részében azonban kezelni tudja ezt a fájdalmat, így a kezelés szintén fájdalommentesen elvégezhető. A következő állapotokban a fogszövet már elhalt. Itt tehát nem konkrétan a foggyökér gyulladt, hanem már a fogat körülvevő szövetek. Itt több fázis van, annak megfelelően, hogy a fogat ért fertőzés még a gyökércsatornán belül van, vagy már túljutott a gyökércsúcson, és ott a gyökércsúcsi szövetekben már komplikáció lép fel, mint például a ciszta vagy a granulóma. Ilyen esetben a fog gyökérkezelése már biztosan nem jár fájdalommal. A gyökérkezelés sikere azonban a fennálló fertőzés hosszú időtartama miatt egyre kisebb, hiszen a baktériumoknak bőven volt idejük a fogon kívüli szövetekben biofilmet, baktériumtelepet képezni, melynek eltávolítása a gyökérkezelés célja, de sokszor bravúros feladat.

Mire számítsak a gyökérkezelés után?

Gyökérkezelés után a panaszok többnyire gyorsan csökkennek, de az első órákban, egy-két napban még szükség lehet fájdalomcsillapítóra. Ilyenkor már a hagyományos fájdalomcsillapítók, mint az Algoflex forte, Algopyrin, vagy Diclofenac tartalmú gyógyszerek kiválóan hatnak.

 

A gyökérkezelés után leggyakrabban ideiglenes tömés kerül a fogba, ezzel pár óráig nem szabad rágni, de utána már normálisan használhatja a fogat. Túlzottan kemény ételek direkt harapása nem ajánlott addig, míg a gyökérkezelés be nem fejeződik, és a fog koronai részére valamilyen védő borítás nem kerül, ami megvédi a fogat a repedéstől.

 

A lényeg, vegye észre, hogy csökkenő intenzitású a fájdalom, vagy fennmarad, vagy újra újra előjön, vagy esetleg ismét fokozódik. Az a normális folyamat része, ha egy ideig még fáj, de lassan csökkenő tendenciát mutat. A gyökérkezelés ritkán egy üléses folyamat, valószínűleg a következő ülés után már nem lesz semmilyen fájdalom és a kezelés sikeresen lezárulhat.

 

Amennyiben azonban a fájdalom ragaszkodik, nem múlik, esetleg ismét erősödik, akkor érdemes felkeresni a fogorvost a kijelölt következő gyökérkezelési ülés előtt. Bizonyos esetekben antibiotikum felírására kerülhet sor, vagy szükség lehet a gyökércsatornák újbóli fertőtlenítő átöblítésére, és gyógyszeres lezárására.

Milyen komplikációk merülhetnek fel a gyökérkezelés során?

A gyökérkezelés során felmerülő komplikációkat a gondos tervezéssel próbálja megelőzni a szakorvos, ennek ellenére lehetnek olyan nem várt események, melyek rontják a gyökérkezelés esélyeit és csökkentik a gyökérkezelés sikerét.

 

Hogyan lehet alaposan megtervezni a gyökérkezelést?

 

Az alapos tervezéshez a szájvizsgálaton és az alap röntgenfelvételeken túl 3 Dimenziós CBCT felvétel kiértékelésére is szükség lehet. A 3 dimenziós felvételen a szakorvos jobban fel tudja mérni a gyökércsatorna rendszer anatómiát, így jobban fel tud készülni a görbületek, szűkületek, elágazódások kezelésére.

 

Jellemzően normális komplikáció a kezelés után fellángoló fájdalom:

 

Phonix, avagy fellángoló fájdalom normális velejárója lehet a kezelésnek és nem jelenti annak sikertelenségét. A legtöbb esetben a krónikus, régóta fennálló, de addig panasz és tünetmentes fogak gyökérkezelésekor fordulhat elő. Az addig letokolt krónikus gyulladás a kezelés hatására akutan fellángolhat, mely fájdalmat okozhat a kezelés után. A fájdalom hamar múlik, normál fájdalomcsillapítókkal jól kontrollálható

 

Miért jelentenek komplikációt a számfeletti gyökércsatornák?

 

A számfeletti gyökércsatornák általában vékonyabbak, nyílásuk alig észrevehető. Az ilyen csatornák felfedezése szabad szemes kezeléssel csak 15-20% ban fordul elő. Mikroszkópos gyökérkezelés segít ezeket a gyökércsatornákat is feltárni és kezelni. Legygakrabban a felső hatos fogaknál jellemző, hogy egy alapos gyökérkezelés ellenére a fogon a gyulladás kiújul. Sokszor a 3 D CBCT elemzés segít kideríteni, hogy számfeletti csatornában maradt fertőzés okozza a gyulladást. Ilyenkor mikroszkópos gyökérkezelésre lehet szükség.

 

Mi a helyzet a görbe csatornákkal?

 

A túlzottan görbe gyökércsatornák kezelése nehéz, hiszen a gyökérkezelő tűk hajlékonyságának van maximuma. Előfordul, hogy nem lehet jól "bevenni a kanyart" és ezért nem lehet a gyökércsatornát a gyökér csúcsáig kifertőtleníteni. Ez sajnos többnyire sikertelen gyökérkezelést jelent. A másik komplikáció a gyökérkezelő tű törése a görbe csatornába. Mivel orvosi műszerről van szó, nem feltétlen jelent gondot, hiszen tulajdonképpen gyökértömésként is funkcionálhat a betört orvosi fémdarab. Ez azonban csak abban az esetben van így ha a tűtörés a kezelés olyan fázisában történt, mikor a gyökércsatorna már át volt öblítve fertőtlenítő folyadékkal. 

 

Kedvezőtlen komplikáció: Gyökérkezelt fog törése, repedése

 

Sajnos ez több esetben is előfordul, mivel a gyökérkezelt fog a legtöbb esetben eleve mélyen szuvas, azaz sok ép foganyag már eleve elveszett, emellett a fogat a gyökérkezelés során tovább kell fúrni, hogy a csatornák feltárhatóak legyenek. A gyökér repedés és törés elkerülése érdekében a gyökérkezelést csücsökredukcióval érdemes kezdeni, amivel a fogat ideiglenesen, a kezelés idejére "kivesszük a harapásból". A gyökérkezelés befejezése után pedig a csücsköket töméssel, betéttel vagy koronával borítjuk, ami megvédi a fogat a töréstől. Sajnos, amennyiben a gyökérkezelés során vagy után a fog elreped, gyakran nem lehet már megmenteni a fogat. Ha a repedés hosszanti, biztosan nem, ha keresztben történt, akkor esetleg.

Gyökérkezelés során miért lángolhat fel a fájdalom a fogban?

A gyökérkezelés utáni fájdalom normálisan vele járója lehet a kezelésnek, nem jelenti annak sikertelenségét. Pontosabban nem a fog fáj, hiszen abban nincs ideg, hanem a gyökér, főleg a gyökércsúcs körüli érzékeny idegszöveteket tartalmazó csonthártya gyulladása okozhatja ezt elsősorban. Leggyakoribb, ha egy krónikus, régóta gyulladt, ám panaszmentes fogat kezelünk. A kezelés eléri az addig letokoltan, krónikusan gyulladt szöveteket, és a gyulladás akut szakba megy át, mely fájdalommal jár. Az ilyen típusú fellángoló fájdalom néhány nap alatt elmúlik, az alap fájdalomcsillapítókkal jól kezelhető.

 

Ha a fájdalom a kezelés után még 2-3 napon túl is fennáll, érdemes felkeresni a fogorvost a következő úlés előtt, mert további kezelésre lehet szükség. Előfordulhat feltáratlan szám feletti gyökércsatorna, vagy szükség lehet a gyökércsatornák újbóli fertőtlenítőszeres átöblítésére.

Minden esetben gyökérkezelni kell a fogat, ha fáj?

Nem! Csak abban az esetben kell a fogat gyökérkezelni, ha irreverzibilis, azaz visszafordíthatatlan fogbélgyulladásról, vagy már elhalt fogról van szó. Ilyenkor nincs más megoldás, ha a fogat menteni, szájban tratani szeretnénk, gyökérkezelni kell. Bizonyos esetekben azonban a fogfájdalom hátterében még reverzibilis, azaz visszafordítható fogbélgyulladás áll. Ez olyan típusú fájdalom, mely elsősorban ingerre (pl. hideg fagylalt, vagy édesség) jelentkezik, magától ritkán, vagy csak rövid ideig áll fent. Éjszaka még nem kínozza az embert, inkább nappal jövöget elő.

 

Ha ebben az esetben a páciens, nem a sodródást választja, hanem a tettek mezejére lép és felkeresi a fogorvost, sok esetben elkerülhető a gyökérkezelés. Mély szuvasodás esetén akár még a pulpaszövetet elérő szuvasodás esetén is regenerálható lehet a pulpaszövet, ha időben sikerül vital pulpa terápiát alkalmazni. Figyelem! A Vital Pulpa Stratégia és terápia friss tudomány, nem minden rendelőben érhető el az ehhez szükséges szaktudás és technikai háttér! A Budapest Dental Fogászaton 2021 óta alkalmazzuk, a kezeléshez minimum loupe nagyítás, még inkább mikroszkópos nagyítás szükséges. A kezelés az érzékeny fogideg szövetet gyógyítani képes Biodentine illetve MTA cementekkel történik. Biodentine kezelés fogmegtartás

A sikeres gyökérkezelés lépései

Ritkán érkezik valaki azzal a kéréssel, hogy gyökérkezeljük a fogát. Inkább valami egyéb panasz, fájdalom kapcsán derül fény egy begyulladt, vagy elhalt fogra, aminek megoldása a gyökérkezelés. Bemutatjuk, ilyen esetben milyen lépésekre számíthat!

Állapotfelmérés

Az állapotfelmérés során szájvizsgálat után panoráma röntgen készül. Ha egy fog fájdalmas, nagy valószínűséggel gyökérkezelni kell, ilyen esetben kicsi, intraorális röntgen is készül, mert ezzel sokkal részletesebben lehet diagnosztizálni.

3D CBCT röntgen

Bizonyos esetekben szükség lehet a fog további vizsgálatára, ha a kétdimenziós kép nem ad biztos választ. Ilyenkor a fogról nagy felbontású, éles, CT felvétel készül, melyen 3-dimenzióban az összes csatorna, görbület és minden gyulladás látható.

Mikroszkópos vizsgálat

Amennyiben a fog prognózisa még ezek után sem becsülhető meg pontosan, mikroszkópos vizsgálat is kérhető. A 12,5 szeres nagyításra is képes operációs mikroszkóppal a repedések pontosabban láthatóak, biztosabb a prognózis.

Kezelési terv

A megfelelő diagnosztikus eszközeink segítenek minket abban, hogy a fog prognózisát sokkal biztosabban megbecsüljük. A kezelési terv felvázolja az alternatívákat, a gyökérkezelés lépéseit és a kezelés árát.

Érzéstelenítés és kezelés

Rendelőnkben az Ultracain DS Forte érzéstelenítőt használjuk, mely 4 x erősebb érzéstelenséget okoz, mint a hagyományos Lidocain, a kezelés fájdalommentes. Orvosaink a legmodernebb gyökérkezelési protokollokat alkalmazzák.

Prognózis

Amennyiben a fog prognózisa még ezek után sem becsülhető meg pontosan, mikroszkópos vizsgálat is kérhető. A 12,5 szeres nagyításra is képes operációs mikroszkóppal a repedések pontosabban láthatóak, biztosabb a prognózis.

Fájdalommentesség

A gyökérkezelést sokan rosszabbnak tartják, mint a foghúzást, pedig a kezelés ugyanolyan fájdalommentesen elvégezhető, mint a többi fogászati kezelés. Az Ultracain DS Forte érzéstelenítőt használjuk, ami 4 x erősebben zsibbaszt, mint a hagyományos Lidocain.

Dimenzióváltás

Míg néhány éve csak a kétdimenziós röntgen állt rendelkezésre a foggyökerek vizsgálatára, ma a CBCT technológia segítségével 3-dimenzióban is vizsgálhatóak a fogak. Sokkal több esetben fedezhető fel gyulladás, góc, vagy egyéb probléma, pontosabb a diagnózis.

Több megmentett fog

A siker ma sem 100%-os, de a megmentett fogak száma egyre növekszik! A gyökerek anatómiájára nincs ráhatásunk. A görbült csatornák nem egyenesedtek ki, de sokkal jobbak a műszereink, jobban diagnosztizálunk, máshogy kezelünk és fertőtlenítünk, így jobbak az eredmények.

Begyulladt foggyökér?

Fertőzés a fog belsejében

A fogszuvasodás miatt baktériumok kerülnek a fog belsejébe, és ha időben nem lépünk, a fertőzés eléri a fog belsejét és a fogideget. A fog belső, zárt terében a szövetek hamar átfertőződnek, először a fog belseje, majd idővel a gyulladás a foggyökéren túlra is kiterjed.

Ciszta, vagy gyulladás a csontban

Amikor a fertőzés a foggyökéren túl, a csontban is megjelenik, a fog már elhalt. Belsejét, csatornáit már baktériumok és elhalt szövet tölti ki. Lehet, hogy ilyenkor a fog már nem is fáj, máskor pedig ráharapásra igen fájdalmassá válik.

Szigorú szabályok, nagyobb siker

Újfajta fertőtlenítési protokoll

A mikro CT vizsgálatok fedezték fel, hogy a legjobb és legújabb gyökérkezelési eljárásokkal is képtelenség mechanikailag – tehát a gyökérkezelő tűkkel – megmunkálni a feltárt gyökércsatornák minden felületét. Ezért olyan fertőtlenítő eljárásokat vezettek be, amelyek a tökéletlen mechanikai megmunkálás mellett is képesek kifertőtleníteni a csatornákat.

Sikeresebb gyökérkezelések

Rendelőnkben kofferdam izolálás mellett, a legújabb fertőtlenítési protokollal, ultrahangos technológiával, endo aktivátorral szigorú szabályok szerint fertőtlenítünk, így a gyökérkezelések sikeresebbek!

A fogászati góc nem játék

Sikeresebb gyökérkezelések

A fog belsejében levő fertőzés, azaz a baktériumok és azok toxinjaik kezelés nélkül eljutnak a fogat körülvevő csontszövetbe. Amennyiben az immunrendszerünk jól működik, igyekszik itt a folyamatot levédeni, letokolni, ciszta vagy granulóma alakul ki a gyökércsúcs végén.

Ciszta, vagy gyulladás a csontban

Bár minden gyökércsúcsi gyulladást potenciálisan fogászati gócnak tekintünk, mégsem jelent minden egyes ciszta vagy granulóma biztosan fogászati gócot és nem is okoz gócbetegséget. Ennek ellenére ezek szűrése és kezelése a gyökérkezelő fogorvos fontos feladata.
Lézer és csúcstechnológia

Operációs mikroszkóp

A szabadszemhez képest az operációs mikroszkóp 12,5 x nagyításával a fog belsejében sokkal finomabb részletek is láthatóak. Ez olyan precíz gyökérkezelést tesz lehetővé, amely eddig elérhetetlen volt. A mikroszkópos gyökérkezeléssel ezért sokkal nagyobb arányban érünk el sikereket a gyökérkezelés területén.

Lézeres fertőtlenítés

Elektromos gyökércsatorna bemérés, memória fémek, lézer, szikraforgácsolással készülő gyökérkezelő tűk, megszorulás gátló gyökércsatorna tágító gépek… rendelőnkben minden modern gyökérkezelő eszköz rendelkezésére áll specialistáinak, a sikeresebb gyökérkezelésekért.

“ A mikro CT-s vizsgálatok és a modern operációs mikroszkóp, teljesen átalakították a gyökérkezelés koncepcióit. Míg egy évtizede úgy tudtuk, egy felső hatos fogban csupán három csatorna van, ma már 96%-ban keresünk, és jó eséllyel találunk egy negyediket is. Ez bizony nem mindegy! Érzi Ön is, ugye? “

Dr. Pattogató Rita

Konzerválófogászat és fogpótlástan szakorvosa

Mennyibe kerül a modern gyökérkezelés?

Az újfajta protokollok új technológiát igényelnek, az új anyagok többszörösébe kerülnek a hagyományosnak. Cserébe tisztábban, precízebben dolgozik a fogorvos és nagyobb eséllyel menthetőek meg a fogak. Minden eset más, a pontos árakat a kezelési terv adja meg. Néhány tájékoztató árat találhat lejjebb:

Mit jelent a modern gyökérkezelési koncepció?

A mikroszkóppal 12,5 x nagyobb képet lát az orvos. A kép részletgazdagabb, a mikro műszerekkel tisztábban, precízebben lehet dolgozni. A 3D CBCT nagy felbontású képe sokkal több információt ad, jobban megítélhető a prognózis.
Tartsa meg egészségben a fogait egy életen át!

Minőségi gyökérkezeléssel több fog menthető meg! Válassza a Budapest Dentalt!