Gyökérkezelés & Mikroszkópos gyökérkezelés

Kerülje el a foghúzást! Van jobb megoldásunk!

A fájdalmas, mélyen szuvas, törött fogak számára a modern fogászat már sok kiváló megoldást kínál. Bízza szakértő fogorvosainkra és őrizze meg saját, természetes fogait!

Gyökérkezelés mikroszkóppal

Lényegesen nagyobb eséllyel kerülheti el a foghúzást

96% sikeresség az először gyökérkezelt fogaknál

116000 Ft-tól

Gyulladáscsökkentés, lézeres biostimuláció
Leghatékonyabb technológia
3D ultrahangos fertőtlenítés

Gyökérkezelés hagyományosan

Költségkímélő megoldás, egyszerűbb kezelés

Kiváló megoldás, nem komplikált esetekben

49 800 Ft-tól

Modern technikák, szakértelem
Fájdalommentesség
Gyulladáscsökkentés

Gyakori kérdések a gyökérkezelésről

Hasznos információk a gyökérkezelésről. A válaszokat gyökérkezelés specialista írta, nem marketingszöveg!

Az esetek 97-98%-ban a gyökérkezelés teljesen fájdalommentes. A gyökérkezelés célja a foggyökér csatornáiban levő fertőzött szövetek eltávolítása. A fertőzés lehet még élő fogban, már elhalt fogban, vagy már régebben gyökérkezelt fogban. A rendelőnkben alkalmazott Ultracain DS Forte érzéstelenítés négyszer erősebb, mint a hagyományos Lidocain. Ezzel a kezelés során tökéletes érzéketlenséget érhetünk el.

A maradék 2-3% azok az esetek, amikor a fogbélgyulladás, azaz a pulpitisz masszív, fájdalmas szakaszában érkezik hozzánk a páciens, ráadásul úgy, hogy sokszor már napok óta húzza-halasztja az elkerülhetetlen kezelést. Ilyenkor a mély szuvasodásból kiinduló fertőzés egyre komolyabb és masszívabb fájdalomba és gyulladásba sodorja a fogat. Ilyen kiélezett helyzetekben, a gyulladás massziv. Dupla érzéstelenítés sokszor ezt a fájdalmat is szünteti. Bizonyos esetekben a fájdalom olyan erős lehet, hogy ez megakadályozza az azonnali gyökérkezelést, ilyenkor egyéb, gyógyszeres előkezelés után lehet a gyökérkezelést elkezdeni, mikor a fog már biztonsággal elérzésteleníthető.

Még egyszer, fontos hangsúlyozni: a gyökérkezelendő fogakat az esetek 97-98%ban tökéletesen el lehet érzésteleníteni, tehát a gyökérkezelés nem fájdalmas!

A foggyökér gyulladásnak több fázisát kell megkülönböztessük:

1. Visszafordítható fogbélgyulladás. Ennek tünetei: Hidegre, édesre való éles, szinte elviselhetetlen fájdalom, már pár másodpercig áll fent, majd az inger - például a hideg - elmúltával a fájdalom is elmúlik. A spontán fájdalom ritka, rövid este nincs különösebb fájdalom. Teendő: azonnal a fogorvoshoz! Az ilyen fogbélgyulladás még sok esetben visszafordítható és a fog gyökérkezelése elkerülhető. Ennek megoldására kínáljuk a Vital Pulpa terápiát, melyről orvosa részletes tájékoztatást nyújt az első konzultáción.

2. Nem visszafordítható fogbélgyulladás. Ilyenkor a fog már nem csak ingerre, hanem spontán is fáj. A fájdalom olyan erős, hogy szokszor nem lehet megállapítani, melyik fog fáj. Este a fájdalom rosszabb, az embert éjjel sem hagyja aludni. Tipikusan nem hatnak a fájdalomcsillapítók. Teendő: mielőbb fogorvoshoz, a fogat gyökérkezelni kell. Gyakran van szükség dupla adag érzéstelenítő beadására. Mivel a fertőzés még nem terjedt a foggyökér csúcsán túlra, a kezelés sikerének esélye igen magas! Mikroszkópos gyökérkezelés ajánlott, amivel elkerülhetőek a komplikációk, a fog 98% eséllyel megmenthető!

3. Fogbélelhalással járó akut és krónikus folyamatok. Ilyenkor már nem a fogideg gyulladt, hanem a fog körüli szövetek gyulladása fájhat. Ez a teljesen panaszmentestől a hatalmas fájdalmat okozó gyulladásig sokféle módon jelentkezhet. Leggyakoribb fájdalomtünet a melegre, forróra való hirtelen fájdalom, a fog érintésre, harapásra való fájdalma. Mintha a fog kiemelkedett, vagy megnagyobbodott volna. Előfordulhat a fog kürül duzzanat is. Teendő: mielőbb felkeresni a fogorvost. Kezelés: gyökérkezelés. A fog jól érzésteleníthető, fájdalomra a kezelés közben nem kell számítani. Attól függően, hogy a fogban levő fertőzés mióta áll fent és a fog gyökércsúcsán túl milyen mértékben terjedt, a siker és a túlélés csökken. Érdemes mikroszkópos gyökérkezelést és a gyökérkezeléshez jól értő specialistát választani, ezzel a fog megmentésének esélye nagyban nőni fog!

4. Krónikus folyamat a fog közelében elhelyezkedő kis gyennyes puklival, amelyből időnként gennyes váladék ürül. Ebben az esetben a krónikus fertőzés már jó ideje fennáll, a genny utat talál magának az íny felé. Ritkán fájdalmas, de ha a kis nyílás eltömeszelődik, fájdalmassá válhat. Teendő: gyökérkezelés, érdemes specialistához fordulni!

A gyökérkezelés a fog megmentésére tett utolsó kísérlet a fogeltávolítás helyett. Tehát nem jó megoldás, hanem szükséges megoldás! Ha egy fog ide eljutott, akkor viszont érdemes gyökérkezelés specialista kezeire bízni, hogy a fog valóban megfelelő módon legyen gyökérkezelve!

FONTOS! Egy fájdogáló fogat még meg lehet menteni a gyökérkezeléstől! Nem szabad sodródni és várni, hanem mielőbb egy szakértő fogorvost kell keresni! Így van esély a gyökérkezelés elkerülésére, mellyel időt, pénzt energiát, sőt fogat menthet meg! A mélyen szuvas fogak legmodernebb terápiája a Vital Pulpa terápia! Érdemes tehát szakértő fogorvost keresni és ha még va rá mód elkerülni a gyökérkezelést!

Ha az a kérdés, hogy el kell dönteni egy fog esetén, hogy kihúzassuk e vagy gyökérkezeltessük, az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

- Mennyire küzdünk mélyen magunkban a fogért? A fogorvos ugyanis nem elég! Itt két ember együtt küzd a fogért, a páciens belülről, a fogorvos "kívülről".

- Mennyire szeretnénk időt, pénzt, energiát rászánni erre a fogra?Szeretnénk megadni magunk számára a legjobbat, a hozzáértő fogorvost és technikát, vagy bárkire rábízzuk a fogunkat?

- Ha megvan a belső akarat és elhatározás a fog megmentésére, kérdés, hogy a fog milyen állapotban van? Fel lehet e építeni a gyökérkezelés után a koronai részt úgy, hogy az tökéletes legyen funkciójában és esztétikájában egyaránt? Van olyan, hogy a gyökeret tökéletesen ki lehet kezelni, csak épp nincs annyi koronai rész, hogy normális, hosszú távon is strapabíró fogat lehessen építeni. Ebben az esetben jobb döntés lehet a foghúzás!

- Érdemes megkérdezni a fogorvos véleményét, hogy milyen a fogágy, nem beteg e az is? Milyen esélyei vannak a fognak.

- Ha fog esélyei jók, a belső elhatározás megvan, további kérdés, hogy hagyományos vagy mikroszkópos gyökérkezelést választunk e? A mikroszkópos gyökérkezelést erre a területre specializálódott orvos végzi, tehát nagyobb a tudása, sikeresebbek a kezelések, de a beavatkozás drágább és egy egy ülés hosszabb ideig tart. (Egy mikroszkópos kezelés ideje kb 1,5 óra!) 

A gyökérkezelés során a cél a fog belső gyökércsatornáinak kitisztítása, fertőtlenítése. A fog belsejében tehát a gyökérkezelés után már nincs ideg, ami fájna. 

Ha mégis van fájdalom, annak eredete nem a fog belseje, hanem a fogat körülvevő szövetek gyulladása. 

Ilyen gyulladás előfordulhat régebben gyökérkezelt fog esetén is. Gyakori, hogy a hagyományos módon elvégzett gyökérkezelés nem tudta megfelelően kifertőtleníteni a fogat, így a gyulladás újra kialakul a fog körüli szövetekben.

Előfordulhat, hogy számfeletti gyökércsatorna van a fogban, ami az első kezelés során nem került feltárásra. 

Ha ennek gyanúja felmerül, a diagnózist 3D CBCT vel lehet igazolni. A régebben gyökérkezelt fog újrakezelésére, vagy az elhalt fog megmentésére pedig érdemes mikroszkópos gyökérkezelés specialistát választani, hogy a természetes, saját fog maradhasson a szájban és elkerülje a foghúzást.

A gyökérkezelés során, a kezelés után fellángoló fájdalom nem jelenti a kezelés sikertelenségét, normális velejárója lehet a kezelésnek. Alap fájdalomcsillapítókkal jól kezelhető, például Diclofenac tartalmú fájdalomcsillapítók a legjobbak ebben az esetben, de az Algopyrin is hatásos. Nem pontosan a fog fáj, inkább a foggyökeret körülvevő gyökérhártya, mely igen érzékeny idegszövettel átszőtt szöveti struktúra. Egyrészt a kezeléssel fellángolhat egy régóta krónikusan lappangó gyulladás, mely addig nem, vagy kevés panaszt okozott, másrészt a kezeléssel, a gyökérkezelő tűkkel és az átöblítő, fertőtlenítő folyadékkal cél elérni a gyökér csúcsát, ahol ezek az anyagok átmenetileg érzékennyé tehetik a gyökrécsúcs körüli szöveteket.

Fontos érezni, hogy a fájdalom csökkenő tendenciát mutat e egy két napon belül, vagy sem. Az előbbi normális, nem kell aggódni. Ha azonban a fájdalom súlyosbodik, mindenképp érdemes extra időpontot kérni a fogorvostól!

Ha egy hagyományos gyökérkezeléssel történő kezelés egy-két üls után nem vezet sikerre - például továbbra is fennáll a fájdalom, érdemes gyökérkezelés specialistához fordulni. Lehet a fogban szabad szemmel nem látható gyökércsatorna, amelyet a hagyományos gyökérkezelés képtelen feltárni. Emellett a specialista orvos szaktudása, technikai felszereltsége sokkal több lehetőséggel bír a hagyományos fogorvosláséhoz képest. 

És adódhat olyan helyzet is, hogy hiába minden próbálkozás,mert a  foggyökér mélyen repedt. Ezt szabad szemmel nem lehet megítélni, mikroszkóppal azonban igen.

Ezért is érdemes mikroszkópos specialistához fordulni, hiszen felesleges körök, és fogorvosi kezelések elkerülése helyett biztos diagnózist tud mondani akkor is, haa  fog menthetetlen.

A foggyökér gyulladását leggyakrabban hosszú ideje fennálló, mély szuvasodás, ritkábban egyéb trauma okozza. A szuvasodás lényegében fertőzés a fogban. Ha a karunkon, vagy az orrunk hegyén lenne, pillanatok alatt megszüntetnénk, nem hagynánk, hogy a bőrünk szétrohadjon. A zárt fogsorban sajnos a legtöbb ember megengedőbb, nem veszi komolyan, hogy minden fogközt éppoly tisztán kellene tatrani, mint az arcot, vagy a hónaljat. A fogközökben megbúvó lepedék tehát szuvasodást indíthat el a fogban. A mély szuvasodásból baktériumok áramlanak a pulpa, azaz a fogbélszövet felé. A gyulladás első állomása a pulpitisz, vagy fogbélgyulladás. Ennek két alap formája van: a visszafordtíható és a nem visszafordítható pulpitisz.

A visszafordítható pulpitisz tünetei ugyan fájdalmasak (hidegre, édesre élesen nyilaló fájdalom), de csak addig tartanak, míg az inger, például a hideg tart, majd a fájdalom gyorsan megszűnik. Addig érdemes felkeresni a fogorvost, míg ez az állapot van, mert ez az állapot megfelelő szakember kezében még visszafordítható, speciális gyógyszeres töméssel a fog megmenthető a gyökérkezeléstől. Ilyen esetben javasoljuk a Vital pulpa terápiát, mely a fog életbentartásának legjobb, legmodernebb lehetősége!

A nem visszafordítható pulpitisz már csak gyökérkezeléssel kezelhető, de ilyenkor a gyökérkezelés feltételei, így a fog megtartásának esélyei nagyon jók. A gyökérkezelés sikere, illetve a fog túlélésének esélye kb 98%os! Igaz, ez az a nagyon fájdalmas állapot, melyet nehéz elérzésteleníteni. Dupla érzéstelenítés Ultracain DS Forte érzéstelenítővel és tapasztalt fogorvos az esetek jó részében azonban kezelni tudja ezt a fájdalmat, így a kezelés szintén fájdalommentesen elvégezhető.

A következő állapotokban a fogszövet már elhalt. Itt tehát nem konkrétan a foggyökér gyulladt, hanem már a fogat körülvevő szövetek. Itt több fázis van, annak megfelelően, hogy a fogat ért fertőzés még a gyökércsatornán belül van, vagy már túljutott a gyökércsúcson, és ott a gyökércsúcsi szövetekben már komplikáció lép fel, mint például a ciszta vagy a granulóma. Ilyen esetben a fog gyökérkezelése már biztosan nem jár fájdalommal.

A gyökérkezelés sikere a fennálló fertőzés hosszú időtartama miatt egyre kisebb. A baktériumoknak bőven volt idejük a fogon kívüli szövetekben biofilmet, baktériumtelepet képezni, melynek eltávolítása a gyökérkezelés leglényegesebb lépése. A mikroszkópos gyökérkezelési technikával és a specialista fogorvos szaktudásával elérhető ez a cél, de sokszor valóban bravúros feladat, így kitartást és elkötelezettséget igényel a páciens részéről is.

Gyökérkezelés után a panaszok többnyire gyorsan csökkennek, de az első órákban, egy-két napban még szükség lehet fájdalomcsillapítóra. Ilyenkor már a hagyományos fájdalomcsillapítók, mint az Algoflex forte, Algopyrin, vagy Diclofenac tartalmú gyógyszerek kiválóan hatnak.

A gyökérkezelés után leggyakrabban ideiglenes tömés kerül a fogba, ezzel pár óráig nem szabad rágni, de utána már normálisan használhatja a fogat. Túlzottan kemény ételek direkt harapása nem ajánlott addig, míg a gyökérkezelés be nem fejeződik, és a fog koronai részére valamilyen védő borítás nem kerül, ami megvédi a fogat a repedéstől.

A lényeg, vegye észre, hogy csökkenő intenzitású a fájdalom, vagy fennmarad, vagy újra újra előjön, vagy esetleg ismét fokozódik. Az a normális folyamat része, ha egy ideig még fáj, de lassan csökkenő tendenciát mutat. A gyökérkezelés ritkán egy üléses folyamat, valószínűleg a következő ülés után már nem lesz semmilyen fájdalom és a kezelés sikeresen lezárulhat.

Amennyiben a fájdalom nem múlik, esetleg ismét erősödik, akkor érdemes felkeresni a fogorvost a kijelölt következő gyökérkezelési ülés előtt. Bizonyos esetekben antibiotikum felírására kerülhet sor, vagy szükség lehet a gyökércsatornák újbóli fertőtlenítő átöblítésére, és gyógyszeres lezárására.

Ha hagyományos gyökérkezelése volt, lehet, hogy érdemes specialista fogorvost felkeresni, hiszen sok fogban szabad szemmel nem látható gyökércsatornák vannak, melyeket 3D CBCT és mikroszkópos kezelés segíthet felderíteni és kezelni.

A gyökérkezelés során felmerülő komplikációkat a gondos tervezéssel próbálja megelőzni a szakorvos, ennek ellenére lehetnek olyan nem várt események, melyek rontják a gyökérkezelés esélyeit és csökkentik a gyökérkezelés sikerét.

Hogyan lehet alaposan megtervezni a gyökérkezelést?

Az alapos tervezéshez a szájvizsgálaton és az alap röntgenfelvételeken túl 3 Dimenziós CBCT felvétel kiértékelésére is szükség lehet. A 3 dimenziós felvételen a szakorvos jobban fel tudja mérni a gyökércsatorna rendszer anatómiát, így jobban fel tud készülni a görbületek, szűkületek, elágazódások kezelésére.

Jellemzően normális komplikáció a kezelés után fellángoló fájdalom:

Phonix, avagy fellángoló fájdalom normális velejárója lehet a kezelésnek és nem jelenti annak sikertelenségét. A legtöbb esetben a krónikus, régóta fennálló, de addig panasz és tünetmentes fogak gyökérkezelésekor fordulhat elő. Az addig letokolt krónikus gyulladás a kezelés hatására akutan fellángolhat, mely fájdalmat okozhat a kezelés után. A fájdalom hamar múlik, normál fájdalomcsillapítókkal jól kontrollálható

Miért jelentenek komplikációt a számfeletti gyökércsatornák?

A számfeletti gyökércsatornák általában vékonyabbak, nyílásuk alig észrevehető. Az ilyen csatornák felfedezése szabad szemes kezeléssel csak 15-20% ban fordul elő. Mikroszkópos gyökérkezelés segít ezeket a gyökércsatornákat is feltárni és kezelni. Legygakrabban a felső hatos fogaknál jellemző, hogy egy alapos gyökérkezelés ellenére a fogon a gyulladás kiújul. Sokszor a 3 D CBCT elemzés segít kideríteni, hogy számfeletti csatornában maradt fertőzés okozza a gyulladást. Ilyenkor mikroszkópos gyökérkezelésre lehet szükség.

Mi a helyzet a görbe csatornákkal?

A túlzottan görbe gyökércsatornák kezelése nehéz, hiszen a gyökérkezelő tűk hajlékonyságának van maximuma. Előfordul, hogy nem lehet jól "bevenni a kanyart" és ezért nem lehet a gyökércsatornát a gyökér csúcsáig kifertőtleníteni. Ez sajnos többnyire sikertelen gyökérkezelést jelent. A másik komplikáció a gyökérkezelő tű törése a görbe csatornába. Mivel orvosi műszerről van szó, nem feltétlen jelent gondot, hiszen tulajdonképpen gyökértömésként is funkcionálhat a betört orvosi fémdarab. Ez azonban csak abban az esetben van így ha a tűtörés a kezelés olyan fázisában történt, mikor a gyökércsatorna már át volt öblítve fertőtlenítő folyadékkal. 

Kedvezőtlen komplikáció: Gyökérkezelt fog törése, repedése

Sajnos ez több esetben is előfordul, mivel a gyökérkezelt fog a legtöbb esetben eleve mélyen szuvas, azaz sok ép foganyag már eleve elveszett, emellett a fogat a gyökérkezelés során tovább kell fúrni, hogy a csatornák feltárhatóak legyenek. A gyökér repedés és törés elkerülése érdekében a gyökérkezelést csücsökredukcióval érdemes kezdeni, amivel a fogat ideiglenesen, a kezelés idejére "kivesszük a harapásból". A gyökérkezelés befejezése után pedig a csücsköket töméssel, betéttel vagy koronával borítjuk, ami megvédi a fogat a töréstől. Sajnos, amennyiben a gyökérkezelés során vagy után a fog elreped, gyakran nem lehet már megmenteni a fogat. Ha a repedés hosszanti, biztosan nem, ha keresztben történt, akkor esetleg.

Jó hír, hogy  a fent felsorolt nehézségek, komplikációk jó része mikroszkópos gyökérkezeléssel, specialista szakorvos által kivitelezve nagyobb eséllyel megoldhatóak. Érdemes tehát mikroszkópos gyökérkezelés specialistát felkeresni!

A gyökérkezelés mindaddig elkerülhető, mígy a fogbél gyulladás egy bizonyos szintet át nem lép, azaz visszafordítható. A legutóbbi kutatási eredemények szerint a fogbélszövet gyógyulási hajlama egy bizonyos MTA cement segítségével fokozható. Egy 2019-es európai guideline szerint a mélyen szuvas fogak esetén is elkerülhetjük a gyökérkezelést. Míg 2019-ig a szakorvosi álláspont a mélyen szuvas esetekben gyökérkezelést javasolt, addig az új technológia, a mikroszkóp használat és a legmodernebb anyagok lehetővé teszik a gyulladt fogak megmentését is. 

A legfontosabb tanács! Minél előbb el kell jönni a fogorvoshoz, aki megpróbálhatja a Vital Pulpa Terápiát a fogon. Amennyiben ez mégsem működik, a fog később még gyökérkezeléssel kezelhető. Az esélyt azonban érdemes megadni. Rendelői tapasztalataim szerint, az általam Vital Pulpával kezelt fogaknál, 20 ból 19 fog sikeresen elkerülheti a gyökérkezelést!

Nem! Csak abban az esetben kell a fogat gyökérkezelni, ha irreverzibilis, azaz visszafordíthatatlan fogbélgyulladásról, vagy már elhalt fogról van szó. Ilyenkor nincs más megoldás, ha a fogat menteni, szájban tartani szeretnénk, gyökérkezelni kell. Bizonyos esetekben azonban a fogfájdalom hátterében még reverzibilis, azaz visszafordítható fogbélgyulladás áll. Ez olyan típusú fájdalom, mely elsősorban ingerre (pl. hideg fagylalt, vagy édesség) jelentkezik, magától ritkán, vagy csak rövid ideig áll fent. Éjszaka még nem kínozza az embert, inkább nappal jövöget elő.

Ha ebben az esetben a páciens, nem a sodródást választja, hanem a tettek mezejére lép és felkeresi a fogorvost, sok esetben elkerülhető a gyökérkezelés. Mély szuvasodás esetén akár még a pulpaszövetet elérő szuvasodás esetén is regenerálható lehet a pulpaszövet, ha időben sikerül vital pulpa terápiát alkalmazni. Figyelem! A Vital Pulpa Stratégia és terápia friss tudomány, nem minden rendelőben érhető el az ehhez szükséges szaktudás és technikai háttér! A Budapest Dental Fogászaton 2021 óta alkalmazzuk, a kezeléshez minimum loupe nagyítás, még inkább mikroszkópos nagyítás szükséges. A kezelés az érzékeny fogideg szövetet gyógyítani képes Biodentine illetve MTA cementekkel történik. 

Tartsa meg saját, természetes fogait amíg lehet! Van megoldás!

Fájdalommentesség

A gyökérkezelést sokan rosszabbnak tartják, mint a foghúzást, pedig a kezelés ugyanolyan fájdalommentesen elvégezhető, mint a többi fogászati kezelés. Az Ultracain DS Forte érzéstelenítőt használjuk, ami 4 x erősebben zsibbaszt, mint a hagyományos Lidocain.

3D CBCT röntgen

A foggyökerek ma már 3-dimenzióban is vizsgálhatóak. Ez lényegesen korrektebb, pontosabb diagnózishoz vezet. A 3D felvételeken megtalálhatóak olyan gyulladások, gócok is, amelyeket a hagyományos röntgen nem mutat ki. A pontos diagnózis mentén a kezelések is sikeresebbek!

96% sikerarány

A 3D felvételek, az operációs mikroszkóp és a specialista szaktudás összességében azt jelenti, hogy több fogat menthetünk meg, mint a hagyományos technikákkal. Őrlőfogak kezelésénél vagy újra gyökérkezeléseknél mindenképp a mikroszkópos gyökérkezelést és specialista szaktudást javasoljuk.

Mikroszkópos gyökérkezelés
Lézer és csúcstechnológia

Operációs mikroszkóp

Az operációs mikroszkóp olyan precíz gyökérkezelést tesz lehetővé, amely szabad szemmel elérhetetlen. Mikroszkópos gyökérkezeléssel és specialista szaktudással először gyökérkezelt fogaknál kb. 96%-os, többször gyökérkezelt fogaknál kb. 76%-os sikerarányt érhetünk el!

Lézeres fertőtlenítés, biostimuláció

A lézer minden kórokozó elpusztításában használható. A fertőtlenítés mellett ráadásul biostimulatív hatású, tehát a gyulladt szövetek regenerálódását segíti. A lézer, a 3D ultrahangos tisztítással karöltve elegendően erős fertőtlenítést ad ahhoz, hogy a fog valóban meggyógyulhasson.

Fogfájdalom

Hogyan gyullad be a foggyökér?

Fertőzés a fog belsejében

A fogszuvasodás miatt baktériumok kerülnek a fog belsejébe. Ha nem lépünk időben, a fertőzés eléri a fog belsejét és a fogideget. A fog belső, zárt terében a szövetek hamar átfertőződnek, a fogideg elhal. Ez sokszor igen fájdalmas folyamat, mely kezelés nélkül továbbhalad a fog tartószövetei felé.

Gyulladás, góc a csontban

Amikor a fertőzés a foggyökéren túl, a csontban is megjelenik, a fog már elhalt.  Lehet, hogy ilyenkor a fog már nem is fáj, máskor pedig ráharapásra igen fájdalmassá válik. A foggyökér körüli szövetek vizsgálatára a 3D CBCT kiválóan alkalmazható, a rejtett gócok is felfedezhetőek.

Gyökérkezelés örlőfognál
A fogászati góc nem játék

3D CBCT-vel a rejtett gócok is felfedezhetőek

A fog belsejében levő fertőzés, azaz a baktériumok és azok toxinjaik kezelés nélkül eljutnak a fogat körülvevő csontszövetbe. Amennyiben az immunrendszerünk jól működik, igyekszik itt a folyamatot levédeni, letokolni, ciszta vagy granulóma alakul ki a gyökércsúcs végén.

Legalább évenként ellenőriztessük a gyökérkezelt fogakat

A régebben, hagyományos módon gyökérkezelt fogak kb. 70 %-nál szerencsére nincsen panasz. A rutin ellenőrzésen mégis sok esetben gócos gyulladás figyelhető meg. A 3D CBCT segít felderíteni a rejtett gócokat is, amelyeket a hagyományos röntgen nem mutat meg. Kérjen évente legalább egyszer góc szűrést fogorvosától!

Lehetséges megmenteni a fogat gyökérkezelés nélkül is?

Vital Pulpa terápia a fogmentés technológiája

Kutatások kimutatták, hogy gyulladt fogbél regenerálódhat! 2019-től létezik a fogorvosi szakmában olyan guideline, amely az úgynevezett Vital Pulpa stratégia segtíségével megpróbálja megőrizni a gyulladt fogbéllel rendelkező fogakat is. Ehhez speciális anyagok és nagyításban végzett kezelés szükséges.

Lépjen, amint érzi, hogy gond van!

Ha érzékennyé válik a fog, ne latolgassa, keressen fel minket! A gyökérkezelés elkerülésének egyetlen lehetősége, ha időben lép és olyan szakembert keres fel, aki tisztában van, és alkalmazza a legmodernebb fogmentő technikákat. A kezdeti gyulladás Vital Pulpával még visszafordítható, a gyökérkezelés elkerülhető. Lépjen azonnal! 

Budapest Dental, a szakértő fogorvoscsapat. Éljen a szaktudással Ön is!