Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Gyökérkezelés koronán keresztül

Sokszor kérdezik meg a páciensek lehetséges-e koronán át gyökérkezelni. Az alábbi cikkben ezt a témát járjuk körül alaposan.Hiszen vannak olyan esetek amikor lehetséges, míg más esetben egyáltalán nem javasolt. Érdemes megtudni, mikor mi a legjobb megoldás. A cikkben szó esik arról is, miért érdemes mikroszkópos gyökérkezelést választani, amennyiben a gyökérkezelés koronán keresztül történik.

Miért merülhet fel a gyökérkezelés koronán keresztül?

A válasz egyszerű: a páciens nem szeretné eltávolítani a régebben vagy nemrégiben elkészült hídját vagy koronáját. Ez természetes igény, hiszen a fogpótlás drága. Ám ahhoz, hogy hosszú távon megérje ez a “spórolás”, érdemes megvizsgálni, mikor lehetséges és mikor nem lehetséges teljesíteni a pácienseknek ezen kívánságát. Makacsul ragaszkodni a gyökérkezeléshez koronán át, olyan esetben, amikor ez több kárral jár, mint előnnyel - nem szabad.

Mikor lehetséges koronán át gyökérkezelni?

Ez a ritkább eset. Akkor ha a gyökérkezelést végző fogorvos, vagy fogorvos csapat készítette a híd pótlást vagy a koronát és pontosan tudja hogy mi van a korona alatt, megbízik annak értékességében (pontos a pótlás, pontos a csiszolás, kiváló a fogtechnikus, illetve a pótlás nem túl öreg - kb. egy éven belül készült), megkísérelhető a gyökérkezelés koronán keresztül.

Gyökérkezelés koronán keresztül

Mikor nem javasolt a gyökérkezelés koronán keresztül?

Abban az esetben ha a koronát vagy hidat nem az az orvos készítette, akit megkérünk, hogy a gyökérkezelést végezze el. Az “új” fogorvos nem tudhatja, milyen értékű a pótlás, illetve garanciát sem tud vállalni egy másik orvos munkájára. Tehát ilyen esetben mindenképp ahhoz az orvoshoz vagy fogorvos teamhez kell fordulni, aki a pótlást készítette.

Ugyancsak nem javasolt a koronán keresztül történő gyökérkezelés abban az esetben, ha a híd vagy korona régebben készült. A régi pótlásoknál előfordulhat az, hogy a korona alatt szuvasodás van. 

A másik nagy probléma hogy a koronán keresztül történő gyökérkezeléssel az, hogy a korona megváltoztatja a fog eredeti anatómiáját. Emiatt sokszor a fogat vagy nem lehet megfelelően tisztítani vagy nem lehet jól látni azt, hogy pontosan hol futnak a gyökércsatornák. Ez azt jelenti, hogy a koronán át történő gyökérkezelés során sokkal nagyobb a szövődmények lehetősége. Ezért ha, mód van rá érdemes a koronát inkább eltávolítani és a fogon keresztül gyökérkezelni.

Miért lehet szükség gyökérkezelésre koronán keresztül?

Sok oka lehet annak hogy egy korona vagy híd alatt elhal a fog. Az alábbiakban ezek közül a két leggyakrabban előforduló csoportot vizsgáljuk:

Első csoportba azok a problémás esetek tartoznak, amikor egy korona vagy híd már régi, valamiért meglazult vagy elkezdett a ragasztása engedni és a korona mellett elindul egy szuvasodás. Ez a szuvasodás idővel eléri fogbelet, ami elfertőződik, begyullad, majd elhal. 

Van olyan eset amikor ez lassan történik és a páciens észre sem veszi a krónikus folyamatot, csak egy véletlen röntgen lelet alapján veszi észre a fogorvos hogy a korona alatt, a gyökéren gyulladás van. Illetve vannak akut fájdalommal járó esetek is.

Amikor a fogbél elfertőződik a korona alatt, tehát szuvasodás van a korona alatt, mindenképp le kell venni a koronát vagy hidat. Egyszerűen azért, mert ilyenkor  lehetetlen a fogat megfelelően fertőtleníteni, ami a gyökérkezelés célja.

A másik nagy csoportba azok az esetek tartoznak, amikor a korona széli záródása, ragasztása teljesen jó, tehát nincs szó szuvasodásról. Ezekben az esetekben a fog elhalása legtöbbször a csiszolási trauma miatt következhet be. A csiszolással - épp azért, hogy a koronának helyet teremtsünk - a fogbelet védő kemény zománc palástot és valamilyen mértékben a dentint kénytelen eltávolítani a fogorvos. Amikor ez a trauma a fognak sok, megbetegszik és elhal. Ezt a folyamatot sokszor nem lehet kiszámítani, ezért ha egy mód van rá, érdemes elkerülni a csiszolást.

Gyökérkezelés koronán keresztül

Hogyan lehet elkerülni a gyökérkezelést koronán keresztül?

A legjobb elkerülés a megelőzés. Ha egy fogon már korona van, a fog panaszos, illetve a foggyökér csúcsán röntgennel kimutatható jele van a gyulladásnak, a fogat gyökérkezelni kell, ez ilyenkor már nem kerülhető el. Azt, hogy a gyökérkezelés a korona levételével, vagy anélkül történik, a kezelőorvos dönti el. Természetesen minden esetben része a döntésnek a fogpótlásra költött pénz is, ha lehet, mindenki igyekszik spórolni, ha csak lehet. De abban az esetben, ha a fogat nem lehet, vagy túl sok szövődménnyel járna a koronán keresztül történő gyökérkezelés - az orvos a levétel mellett fog javaslatot tenni.

A megelőzés legjobb módja, ha a fogra nem kerül korona illetve nem tart hidat. Hogyan érhető ez el?
Amikor egy erősen szuvas fogat szeretnénk helyreállítani, mindig meg kell fontolni, lehetséges e fog betéttel megoldani a helyzetet. A fogbetét elkészítéséhez nem kell túl sok ép foganyagot feláldozni, sokkal humánusabb megoldás, mint a korona. Persze egy bizonyos szövetvesztés után már nem készíthető, de érdemes ezt megelőzni.

Amennyiben pedig fogpótlást szeretnénk, érdemes javaslatot kérni a fogbeültetésre a hídpótlás választása helyett. A fogbeültetéssel a hiányzó fog ugyanis úgy pótolható, hogy a hiány melletti fogakat nem kell lecsiszolni vagy beáldozni azért, hogy a hidat megtartsák.

Ha lehetséges a gyökérkezelés koronán keresztül, miért érdemes mikroszkópos gyökérkezelést kérni?

Mint felül írtam, a koronán át történő gyökérkezelés sokkal több szövődménnyel járhat, mintha a fogat normálisan, korona nélkül kezelnénk. A leggyakoribb szövődmény a perforáció. A korona ugyanis megváltoztatja a fog anatómiáját, és a fogorvos nem tud a természetes fogforma iránymutatása szerint haladni a feltárás során. Ezért gyakori az álút képzése az ilyen kezelés során, ami sokszor végzetes, vagy nehezen gyógyítható.

A mikroszkópos kezeléssel tökéletesen kontrollálható, hogy épp hol haladunk a fog belsejében, így az álút-képzés esélye minimális. Emellett kontrollálható, hogy valóban nincs e fertőzés a fog belsejében. Az operációs mikroszkóppal történő gyökérkezeléssel sokkal nagyobb eséllyel gyógyítható meg a fog, mint a szabad szemmel történő gyökérkezeléssel.

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.