1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Gyökérkezelés koronán keresztül

Gyökérkezelés koronán keresztül

Tartalomjegyzék

Sokszor kérdezik meg a páciensek lehetséges-e gyökérkezelés koronán keresztül. Az alábbi cikkben ezt a témát járjuk körül alaposan.Hiszen vannak olyan esetek amikor lehetséges, míg más esetben egyáltalán nem javasolt. Érdemes megtudni, mikor mi a legjobb megoldás. A cikkben szó esik arról is, miért érdemes mikroszkópos gyökérkezelést választani, amennyiben a gyökérkezelés koronán keresztül történik.

Miért merülhet fel a gyökérkezelés koronán keresztül?

A válasz egyszerű: a páciens nem szeretné eltávolítani a régebben vagy nemrégiben elkészült hídját vagy koronáját. Ez természetes igény, hiszen a fogpótlás drága. Ám ahhoz, hogy hosszú távon megérje ez a “spórolás”, érdemes megvizsgálni, mikor lehetséges és mikor nem lehetséges teljesíteni a pácienseknek ezen kívánságát. Makacsul ragaszkodni a gyökérkezeléshez koronán át, olyan esetben, amikor ez több kárral jár, mint előnnyel – nem szabad.

Mikor lehetséges koronán át gyökérkezelni?

Ez a ritkább eset. Akkor ha a gyökérkezelést végző fogorvos, vagy fogorvos csapat készítette a híd pótlást vagy a koronát és pontosan tudja hogy mi van a korona alatt, megbízik annak értékességében (pontos a pótlás, pontos a csiszolás, kiváló a fogtechnikus, illetve a pótlás nem túl öreg – kb. egy éven belül készült), megkísérelhető a gyökérkezelés koronán keresztül.

Gyökérkezelés koronán keresztül

Mikor nem javasolt a gyökérkezelés koronán keresztül?

Abban az esetben ha a koronát vagy hidat nem az az orvos készítette, akit megkérünk, hogy a gyökérkezelést végezze el. Az “új” fogorvos nem tudhatja, milyen értékű a pótlás, illetve garanciát sem tud vállalni egy másik orvos munkájára. Tehát ilyen esetben mindenképp ahhoz az orvoshoz vagy fogorvos teamhez kell fordulni, aki a pótlást készítette.

Ugyancsak nem javasolt a koronán keresztül történő gyökérkezelés abban az esetben, ha a híd vagy korona régebben készült. A régi pótlásoknál előfordulhat az, hogy a korona alatt szuvasodás van. 

A másik nagy probléma hogy a koronán keresztül történő gyökérkezeléssel az, hogy a korona megváltoztatja a fog eredeti anatómiáját. Emiatt sokszor a fogat vagy nem lehet megfelelően tisztítani vagy nem lehet jól látni azt, hogy pontosan hol futnak a gyökércsatornák. Ez azt jelenti, hogy a koronán át történő gyökérkezelés során sokkal nagyobb a szövődmények lehetősége. Ezért ha, mód van rá érdemes a koronát inkább eltávolítani és a fogon keresztül gyökérkezelni.

Miért lehet szükség gyökérkezelésre koronán keresztül?

Sok oka lehet annak hogy egy korona vagy híd alatt elhal a fog. Az alábbiakban ezek közül a két leggyakrabban előforduló csoportot vizsgáljuk:

Első csoportba azok a problémás esetek tartoznak, amikor egy korona vagy híd már régi, valamiért meglazult vagy elkezdett a ragasztása engedni és a korona mellett elindul egy szuvasodás. Ez a szuvasodás idővel eléri fogbelet, ami elfertőződik, begyullad, majd elhal. 

Van olyan eset amikor ez lassan történik és a páciens észre sem veszi a krónikus folyamatot, csak egy véletlen röntgen lelet alapján veszi észre a fogorvos hogy a korona alatt, a gyökéren gyulladás van. Illetve vannak akut fájdalommal járó esetek is.

Amikor a fogbél elfertőződik a korona alatt, tehát szuvasodás van a korona alatt, mindenképp le kell venni a koronát vagy hidat. Egyszerűen azért, mert ilyenkor  lehetetlen a fogat megfelelően fertőtleníteni, ami a gyökérkezelés célja.

A másik nagy csoportba azok az esetek tartoznak, amikor a korona széli záródása, ragasztása teljesen jó, tehát nincs szó szuvasodásról. Ezekben az esetekben a fog elhalása legtöbbször a csiszolási trauma miatt következhet be. A csiszolással – épp azért, hogy a koronának helyet teremtsünk – a fogbelet védő kemény zománc palástot és valamilyen mértékben a dentint kénytelen eltávolítani a fogorvos. Amikor ez a trauma a fognak sok, megbetegszik és elhal. Ezt a folyamatot sokszor nem lehet kiszámítani, ezért ha egy mód van rá, érdemes elkerülni a csiszolást.

Gyökérkezelés koronán keresztül

Hogyan lehet elkerülni a gyökérkezelést koronán keresztül?

A legjobb elkerülés a megelőzés. Ha egy fogon már korona van, a fog panaszos, illetve a foggyökér csúcsán röntgennel kimutatható jele van a gyulladásnak, a fogat gyökérkezelni kell, ez ilyenkor már nem kerülhető el. Azt, hogy a gyökérkezelés a korona levételével, vagy anélkül történik, a kezelőorvos dönti el. Természetesen minden esetben része a döntésnek a fogpótlásra költött pénz is, ha lehet, mindenki igyekszik spórolni, ha csak lehet. De abban az esetben, ha a fogat nem lehet, vagy túl sok szövődménnyel járna a koronán keresztül történő gyökérkezelés – az orvos a levétel mellett fog javaslatot tenni.

A megelőzés legjobb módja, ha a fogra nem kerül korona illetve nem tart hidat. Hogyan érhető ez el?
Amikor egy erősen szuvas fogat szeretnénk helyreállítani, mindig meg kell fontolni, lehetséges e fog betéttel megoldani a helyzetet. A fogbetét elkészítéséhez nem kell túl sok ép foganyagot feláldozni, sokkal humánusabb megoldás, mint a korona. Persze egy bizonyos szövetvesztés után már nem készíthető, de érdemes ezt megelőzni.

Amennyiben pedig fogpótlást szeretnénk, érdemes javaslatot kérni a fogbeültetésre a hídpótlás választása helyett. A fogbeültetéssel a hiányzó fog ugyanis úgy pótolható, hogy a hiány melletti fogakat nem kell lecsiszolni vagy beáldozni azért, hogy a hidat megtartsák.

Ha lehetséges a gyökérkezelés koronán keresztül, miért érdemes mikroszkópos gyökérkezelést kérni?

Mint felül írtam, a koronán át történő gyökérkezelés sokkal több szövődménnyel járhat, mintha a fogat normálisan, korona nélkül kezelnénk. A leggyakoribb szövődmény a perforáció. A korona ugyanis megváltoztatja a fog anatómiáját, és a fogorvos nem tud a természetes fogforma iránymutatása szerint haladni a feltárás során. Ezért gyakori az álút képzése az ilyen kezelés során, ami sokszor végzetes, vagy nehezen gyógyítható.

A mikroszkópos kezeléssel tökéletesen kontrollálható, hogy épp hol haladunk a fog belsejében, így az álút-képzés esélye minimális. Emellett kontrollálható, hogy valóban nincs e fertőzés a fog belsejében. Az operációs mikroszkóppal történő gyökérkezeléssel sokkal nagyobb eséllyel gyógyítható meg a fog, mint a szabad szemmel történő gyökérkezeléssel.

Send this to a friend