Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Gyökérkezelés után, avagy a nem megfelelő gyökértömés vége

Gyökérkezelés után, avagy a nem megfelelő gyökértömés vége

A gyökérkezelés elsősorban a fog belsejének fertőtlenítését szolgálja. Másrészt az anatómiai alakot átformázzuk (shaping) olyan formává, ami ezután gyökértöméssel lezárható. Ennek célja, hogy a továbbiakban a baktériumok, kórokozók ne juthassanak be többet a fog belső rendszerébe, és a csontba sem. Amennyiben Ön szeretne megtudni részleteket a mikroszkópos gyökérkezelésről, itt olvashat tovább!

Gyökérkezelés folyamata Gyökérkezelés közben

A gyökérkezelésről bővebben sok más fórumon olvashat. Itt csak annyit, hogy a kezelés lényege a fogban levő fertőzés csökkentése. Azért nem írom a megszüntetés szót, mert ez lényegében lehetetlen. Soha nem sikerül a fog belsejét 100%-ig fertőtleníteni. Ennek oka az elágazó gyökércsatornarendszer. A cél, hogy a csíraszámot olyan alacsony szintre vigyük, amivel már a test immunrendszere képes tökéletesen megbirkózni.

Gyökérkezelés után - miért fájhat a fog?

Ha a gyökérkezelés után, az érzéstelenítő elmúltával a fog fájdalmas, ez nem jelenti a kezelés sikertelenségét. A fogban gyógyszer van, a kezelés során pedig a fertőtlenítő anyagok esetleg irritálhatták a környező szöveteket, csonthártyát. Az ilyen jellegű fájdalom pár nap alatt szűnik, fájdalomcsillapítókkal jól kontrollálható.

A gyökérkezelés lezárásának első lépése - gyökértömés 

Gyökérkezelés közben

Gyökértömést akkor készítünk, amikor a fog panaszmentes, és a fog belsejét sikerült a körülményeknek megfelelően maximálisan fertőtleníteni. Ez lehet, hogy akár a gyökérkezelés első ülésében megtörténhet - egy nem, vagy kissé fertőzött fog esetén - de van, hogy a fertőtlenítés több ülésben történik. A gyökértömés során a fertőtlenített és megformázott gyökércsatorna rendszert töltjük fel és zárjuk le gyökértömő anyaggal. Nagyon fontos, hogy a  gyökértömés, ha lehet tökéletesen elérje a gyökér csúcsát (csúcstól maximum 2 mm re legyen feljebb, de ne érjen azon túl), és a gyökértömő anyag kitöltse a teljes üregrendszert, azaz a gyökércsatorna széleken ne legyenek rések.

Szarvashiba! - gyökértömés után a koronai részt is rendesen zárni kell

A gyökértömés nem lesz sikeres önmagában, ha a gyökérkezelt fogat ezután “csak” lezárja a fogorvos egy egyszerű töméssel. 

Gyökérkezelés után

Sok páciens követi el azt a szarvashibát, hogy a gyökértömés után, ha a panaszok már nem kínoznak és a kezelés sikeres volt, nem tartja be a fogorvos tanácsát és csak egy egyszerű tömést kér a fogba. A gyökérkezelt fogat ugyanis védeni kell! A csücskökre kiterjesztett fogbetétre vagy borítókoronára van szükség. A gyökérkezelt fogak nagyobb részét ugyanis nem a fertőzés kiújulása miatt, hanem a gyökértömött fog megrepedése miatt veszítjük el, a repedéstől pedig a fogbetét, vagy a borítókorona védi meg a fogat, nem pedig a tömés. 

Gyökértömés után - fogbetét vagy borítókorona kell! 

Nagyon ritka az az eset, hogy a fogat elég egy töméssel ellátni a gyökérkezelés után. Ez maximum abban az esetben realitás, ha a fog koronai része nagy mértékben megmaradt. De nem ez a jellemző, hiszen a legtöbb esetben épp a nagymértékű szuvasodás és ennek következtében kialakuló fogszövet pusztulás miatt kell a fogakat gyökérkezelni. Gyökérkezelés után

A gyökérkezelés és gyökértömés után a fog belsejét tökéletesen lezárjuk, hogy a szájüregből semmiképp ne jusson át fertőzés a fog belsejébe. Ez azonban még nem elég: a fogat meg kell védjük a rágóerőtől származó repesztő hatásoktól. Ezért a legtöbb esetben fogbetétet készítünk, ami nem csak kiegészíti a hiányzó fogszövetet, hanem óvja és betakarja a csücsköket is. Az így kezelt fogak túlélésének esélye többszörös, az gyökérkezelés után egyszerű töméssel kezelt fogakéhoz képest.

 

Teljes szájhigiéniai kezelés STANDARD csomag
19 900 Ft28 500 Ft
Frontfog esztétikus fogtömés
18 900 Ft21 900 Ft
Kisőrlő fog esztétikus fogtömés
19 900 Ft22 900 Ft
Nagyőrlő fog esztétikus fogtömés
20 900 Ft23 900 Ft
Fognyaki esztétikus fogtömés
16 000 Ft18 000 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés PRÉMIUM, LESS PAIN csomag
42 500 Ft
Fogászati állapotfelmérés csomag
10 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 dimenziós Cone Beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés SILVER csomag
15 400 Ft22 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.