1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Gyökérkezelés után, avagy a nem megfelelő gyökértömés vége

gyökérkezelés után

Tartalomjegyzék

A gyökérkezelés elsősorban a fog belsejének fertőtlenítését szolgálja, de mi történik a gyökérkezelés után?  Az anatómiai alakot átformázzuk (shaping) olyan formává, ami ezután gyökértöméssel lezárható. Ennek célja, hogy a továbbiakban a baktériumok, kórokozók ne juthassanak be többet a fog belső rendszerébe, és a csontba sem.

Amennyiben Ön szeretne megtudni részleteket a mikroszkópos gyökérkezelésről, itt olvashat tovább!

Gyökérkezelés folyamata Gyökérkezelés közben

A gyökérkezelésről bővebben sok más fórumon olvashat. Itt csak annyit, hogy a kezelés lényege a fogban levő fertőzés csökkentése. Azért nem írom a megszüntetés szót, mert ez lényegében lehetetlen. Soha nem sikerül a fog belsejét 100%-ig fertőtleníteni. Ennek oka az elágazó gyökércsatornarendszer. A cél, hogy a csíraszámot olyan alacsony szintre vigyük, amivel már a test immunrendszere képes tökéletesen megbirkózni.

Gyökérkezelés után – miért fájhat a fog?

Ha a gyökérkezelés után, az érzéstelenítő elmúltával a fog fájdalmas, ez nem jelenti a kezelés sikertelenségét. A fogban gyógyszer van, a kezelés során pedig a fertőtlenítő anyagok esetleg irritálhatták a környező szöveteket, csonthártyát. Az ilyen jellegű fájdalom pár nap alatt szűnik, fájdalomcsillapítókkal jól kontrollálható.

A gyökérkezelés lezárásának első lépése – gyökértömés 

Gyökérkezelés közben

Gyökértömést akkor készítünk, amikor a fog panaszmentes, és a fog belsejét sikerült a körülményeknek megfelelően maximálisan fertőtleníteni. Ez lehet, hogy akár a gyökérkezelés első ülésében megtörténhet – egy nem, vagy kissé fertőzött fog esetén – de van, hogy a fertőtlenítés több ülésben történik. A gyökértömés során a fertőtlenített és megformázott gyökércsatorna rendszert töltjük fel és zárjuk le gyökértömő anyaggal. Nagyon fontos, hogy a  gyökértömés, ha lehet tökéletesen elérje a gyökér csúcsát (csúcstól maximum 2 mm re legyen feljebb, de ne érjen azon túl), és a gyökértömő anyag kitöltse a teljes üregrendszert, azaz a gyökércsatorna széleken ne legyenek rések.

Szarvashiba! – gyökértömés után a koronai részt is rendesen zárni kell

A gyökértömés nem lesz sikeres önmagában, ha a gyökérkezelt fogat ezután “csak” lezárja a fogorvos egy egyszerű töméssel. 

Gyökérkezelés után

Sok páciens követi el azt a szarvashibát, hogy a gyökértömés után, ha a panaszok már nem kínoznak és a kezelés sikeres volt, nem tartja be a fogorvos tanácsát és csak egy egyszerű tömést kér a fogba. A gyökérkezelt fogat ugyanis védeni kell! A csücskökre kiterjesztett fogbetétre vagy borítókoronára van szükség. A gyökérkezelt fogak nagyobb részét ugyanis nem a fertőzés kiújulása miatt, hanem a gyökértömött fog megrepedése miatt veszítjük el, a repedéstől pedig a fogbetét, vagy a borítókorona védi meg a fogat, nem pedig a tömés. 

Gyökértömés után – fogbetét vagy borítókorona kell! 

Nagyon ritka az az eset, hogy a fogat elég egy töméssel ellátni a gyökérkezelés után. Ez maximum abban az esetben realitás, ha a fog koronai része nagy mértékben megmaradt. De nem ez a jellemző, hiszen a legtöbb esetben épp a nagymértékű szuvasodás és ennek következtében kialakuló fogszövet pusztulás miatt kell a fogakat gyökérkezelni. Gyökérkezelés után

A gyökérkezelés és gyökértömés után a fog belsejét tökéletesen lezárjuk, hogy a szájüregből semmiképp ne jusson át fertőzés a fog belsejébe. Ez azonban még nem elég: a fogat meg kell védjük a rágóerőtől származó repesztő hatásoktól. Ezért a legtöbb esetben fogbetétet készítünk, ami nem csak kiegészíti a hiányzó fogszövetet, hanem óvja és betakarja a csücsköket is. Az így kezelt fogak túlélésének esélye többszörös, az gyökérkezelés után egyszerű töméssel kezelt fogakéhoz képest.

Send this to a friend