Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Gyökérkezelés utáni fájdalom

Gyökérkezelés utáni fájdalom

Sok páciens kérdezi: miért fájhat gyökérkezelés után a fog, ha nincs is benne fogideg? Valóban, nem a fogideg fáj, hanem a fog gyökércsúcsán a csonthártyánál kialakuló gyulladás miatt érzékelünk fájdalmat. Az alábbi cikkben tisztázni fogjuk, a következő fontos kérdéseket:

 • Mi a gyökérkezelés és a gyökértömés közti különbség?
 • Miért alakulhat ki a gyökérkezelés után fájdalom?
 • Mi a helyzet, ha gyökértömés után fáj a fog?
 • A gyulladt, fájós fognak hogyan lehet mégis jó a prognózisa?
 • Miért nem kell megijedni, ha a gyökérkezelés
  után fellángol a fájdalom?
 • Miért nem jelent sikertelenséget, ha a gyökérkezelés után fellángol a fájdalom?
 • Milyen típusú fájdalom esetén mire számítsunk és mit tegyünk? 

A gyökérkezelés a fog megmentésére tett utolsó kísérlet, amellyel a fog eltávolítását igyekszünk megelőzni. A legtökéletesebb gyökérkezelés és gyökértömés ellenére a fogászati szakma a gyökérkezelt fogakat potenciális gócként kezeli, így ezek rendszeres ellenőrzése javasolt. Mikroszkópos gyökérkezeléssel akár még sikeresebben mentheti meg fogait. Olvasson bővebben erről az eljárásról itt.

Mi a gyökérkezelés és a gyökértömés közti különbség?

A gyökérkezelés a folyamat első, míg a gyökértömés a folyamat befejező lépése. A gyökérkezelés során történik a foggyökér csatorna rendszerének feltárása és fertőtlenítése, majd befejező lépésként a gyökértömés során a megtisztított csatornarendszer feltöltésre és lezárásra kerül. A gyökérkezelés tehát mindaddig folyik, míg nincsenek meg a feltételei a gyökértömésnek. Ez lehet egy ülés vagy akár több is. A gyökér gyógyítási folyamat lezárásakor történik meg a gyökértömés. Itt pedig egy újabb fázis indul: a koronai rész felépítése, amely történhet töméssel, betéttel vagy koronával.

Miért alakulhat ki a gyökérkezelés után fájdalom?

A gyökérkezelés utáni fájdalomnak - a teljesség igénye nélkül - három nagy típusát tárgyalhatjuk, attól függően, hogy:

 1. A kezelés megkezdésekor még élő, fájdalmasan gyulladt fogról van szó
 2. A kezelés megkezdésekor már elhalt, a röntgenen diagnosztizálhatóan krónikus gyulladás miatt kezelendő, de alapvetően panaszmentes fogról van szó
 3. A kezelés megkezdésekor már elhalt, de a krónikus gyulladás fellángolásában, akut szakban levő fájdalmas fogról van szó.

A kezelés a különböző diagnózisok esetén valamennyire eltérő lesz és a gyökérkezelés után esetlegesen kialakuló fájdalom oka és kezelése is eltérően alakul.

Élő, fájdalmasan gyulladt fog gyökérkezelése után fellépő fájdalom és kezelése

Gyökértömés utáni fájdalomAmennyiben a fogat akut, nem visszafordítható ideggyulladás miatt kell gyökérkezelni, az ilyen kezelés során a legnehezebb feladat a kezelés során fellépő fájdalom elkerülése. Jó hír,  hogy az ilyen fogak belső szöveteinek átfertőzöttségi szintje alacsony, így a kezelés prognózisa meglehetősen jó. Nem kell masszívan fennálló fertőzéssel megküzdeni.

Az ideggyulladás - pulpitis - kezelése során az érzéstelenítés ütközhet nehézségbe. Tehát itt nem a gyökérkezelés után, hanem a kezelés közben fellépő fájdalomcsillapítás a cél. Van olyan eset, hogy ez több ampulla érzéstelenítő hatására sem működik jól. Ilyenkor a kezelést egy gyógyszeres anyaggal zárják le és egy következő alkalommal folytatódik a kezelés, mikor a fog már biztonsággal érzésteleníthető.

Ha az ilyen fog gyökérkezelése után fájdalom lép fel, az leggyakrabban annak jele, hogy a fogban még maradt gyulladt fogideg - mert például nem sikerült maradéktalanul eltávolítani. 

Teendő: jelezni a fogorvosnak a fájdalmat, és minél előbb folytatni a kezelést a teljes panaszmentességig. Bizonyos esetekben, főleg többgyökerű moláris fogaknál, de akár egygyökerű fogaknál is. érdemes lehet 3D CBCT-t készíteni, hogy az esetleges szám feletti gyökércsatornákat is diagnosztizálni és kezelni lehessen.

Krónikusan gyulladt, elhalt, panaszmentes fog gyökérkezelése utáni fájdalom

Az ilyen fájdalom a legérthetetlenebb és a legbosszantóbb a páciensek számára. Hiszen az addig panaszmentes fog épp a kezelés hatására “durran be” és kezd el fájni. Sokan ilyenkor a fogorvost okolják, és bánják, hogy miért is fordultak fogorvoshoz…

Pedig jól tették, még ebben az esetben is, ha a kezelés hatására a krónikus folyamat akut fellángolása miatt panaszossá válik a fog. Ez a folyamat ugyanis normális reakció!

A kezelés éppen a letokolt gyulladás, azaz a masszív, krónikusan fennálló fertőzés megszüntetését célozza. Ez pedig azzal jár, hogy a gyökérkezelés során a gyökérkezelő eszközökkel elérjük a gyökércsúcsot, oda fertőtlenítő oldatokat juttatunk el. Ez átmenetileg aktivizálhatja a gyulladást, (kicsit szétzilálja az addig letokolt fertőzést), mely akutan fellángol. Az ilyen aktivizálódott gyulladás nem jelenti a kezelés kudarcát. Az ilyen típusú, fellángoló “főnix” gyulladás egyszerű fájdalomcsillapító szerekkel jól kontrollálható és általában 1-2 napon belül múlik. Nem jelenti a kezelés sikertelenségét. Általában elegendő a következő, már megbeszélt időpontra menni, nem szükséges sürgősségi időpontot egyeztetni.

Krónikus gyulladás fellángolásában, akut szakban levő fájdalmas fog gyökérkezelése utáni fájdalom

A krónikusan gyulladt fog kezelésének legnehezebb pontja a fog és a körülötte levő szövetek átfertőzöttsége. Az elhalt fog gyökér csatornarendszerében, illetve a fogat körülvevő szövetekben lévő kórokozók patogenitása és virulenciája igen változatos. Ennek megfelelően vannak könnyebben és nehezebben elpusztítható kórokozók. Általánosságban igaz, hogy minél régebben áll fenn a krónikus gyulladás, annál nehezebben szüntethető meg a fertőzés. Szintén jellemző, hogy a régebben már gyökértömött fogak gyökércsúcsa körül fellángoló újbóli gyulladás kezelése nehezebb, prognózisa rosszabb, mint a primer gyökérkezeléseké.

A krónikusan gyulladt fog gyökérkezelése után fellépő fájdalom normális tünet. Általános fájdalomcsillapítókkal jól kontrollálható, általában 1-2 napon belül múlik. Nem jelenti a kezelés sikertelenségét. Általában elegendő a következő, már megbeszélt időpontra menni, nem szükséges sürgősségi időpontot egyeztetni.

Mi a helyzet, ha nem a gyökérkezelés után, hanem a gyökértömés után fáj a fog?

Gyökértömést akkor érdemes készíteni, ha a fog már teljesen panaszmentes, így a gyökértömés utáni fájdalom ritka. Normális esetben a gyökértömés után nincs, vagy minimális fájdalom lehetséges. Ha fel is lép fájdalom, vagy kellemetlenség, az hamar elmúlik, vagy általános fájdalomcsillapítóval könnyen kontrollálható. A gyökértömött fog ugyan nem élő fog, inkább olyan, mint egy saját fogimplantátum. Nem fáj, nem érez. 

Amennyiben a gyökértömés után mégis kialakul fájdalom és az pár héten belül nem nyugszik vagy újra és újra előbukkan, az sajnos nem jó jel. 

Amennyiben az ilyen fogról az első gyökérkezelés/gyökértömés folyamata során nem készült CBCT felvétel, érdemes lehet specialistához fordulni. A 3 D CBCT felvétel segíthet abban, hogy kiderítsük, mi okozza a gyökértömött fog esetén a fájdalmat. Előfordulhat fel nem tárt gyökércsatorna, amely a gyulladást fenntartja. Ilyen esetben a gyökértömött fog újbóli kezelése, revízió szükséges. Ha a panasz CBCT-vel, specialistánál sem derül ki, sajnos a fog eltávolítását fogják javasolni. Érdemes tudni, hogy a gyökérkezelésre, gyökértömésre sehol a világon nincs garancia. A gyökércsatorna anatómiai rendszere, annak nehézségei, a gyulladást okozó kórokozók patogenitása, a páciens immunrendszere - mind olyan tényezők, amelyeket a kezelés befolyásolni nem tudja.

Teljes szájhigiéniai kezelés PRÉMIUM, LESS PAIN csomag
42 500 Ft
Fogászati állapotfelmérés csomag
10 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.