Gyökérkezelés utáni fájdalom

Sok páciens kérdezi: miért fájhat gyökérkezelés után a fog, ha nincs is benne fogideg? Valóban, nem a fogideg fáj, hanem a fog gyökércsúcsán a csonthártyánál kialakuló gyulladás miatt érzékelünk fájdalmat. Az alábbi cikkben tisztázni fogjuk, a következő fontos kérdéseket:

 • Mi a gyökérkezelés és a gyökértömés közti különbség?
 • Miért alakulhat ki a gyökérkezelés után fájdalom?
 • Mi a helyzet, ha gyökértömés után fáj a fog?
 • A gyulladt, fájós fognak hogyan lehet mégis jó a prognózisa?
 • Miért nem kell megijedni, ha a gyökérkezelés
  után fellángol a fájdalom?
 • Miért nem jelent sikertelenséget, ha a gyökérkezelés után fellángol a fájdalom?
 • Milyen típusú fájdalom esetén mire számítsunk és mit tegyünk? 

A gyökérkezelés a fog megmentésére tett utolsó kísérlet, amellyel a fog eltávolítását igyekszünk megelőzni. A legtökéletesebb gyökérkezelés és gyökértömés ellenére a fogászati szakma a gyökérkezelt fogakat potenciális gócként kezeli, így ezek rendszeres ellenőrzése javasolt. Mikroszkópos gyökérkezeléssel akár még sikeresebben mentheti meg fogait. Olvasson bővebben erről az eljárásról itt.

Mi a gyökérkezelés és a gyökértömés közti különbség?

A gyökérkezelés a folyamat első, míg a gyökértömés a folyamat befejező lépése. A gyökérkezelés során történik a foggyökér csatorna rendszerének feltárása és fertőtlenítése, majd befejező lépésként a gyökértömés során a megtisztított csatornarendszer feltöltésre és lezárásra kerül. A gyökérkezelés tehát mindaddig folyik, míg nincsenek meg a feltételei a gyökértömésnek. Ez lehet egy ülés vagy akár több is. A gyökér gyógyítási folyamat lezárásakor történik meg a gyökértömés. Itt pedig egy újabb fázis indul: a koronai rész felépítése, amely történhet töméssel, betéttel vagy koronával.

Miért alakulhat ki a gyökérkezelés után fájdalom?

A gyökérkezelés utáni fájdalomnak – a teljesség igénye nélkül – három nagy típusát tárgyalhatjuk, attól függően, hogy:

 1. A kezelés megkezdésekor még élő, fájdalmasan gyulladt fogról van szó
 2. A kezelés megkezdésekor már elhalt, a röntgenen diagnosztizálhatóan krónikus gyulladás miatt kezelendő, de alapvetően panaszmentes fogról van szó
 3. A kezelés megkezdésekor már elhalt, de a krónikus gyulladás fellángolásában, akut szakban levő fájdalmas fogról van szó.

A kezelés a különböző diagnózisok esetén valamennyire eltérő lesz és a gyökérkezelés után esetlegesen kialakuló fájdalom oka és kezelése is eltérően alakul.

Élő, fájdalmasan gyulladt fog gyökérkezelése után fellépő fájdalom és kezelése

Gyökértömés utáni fájdalomAmennyiben a fogat akut, nem visszafordítható ideggyulladás miatt kell gyökérkezelni, az ilyen kezelés során a legnehezebb feladat a kezelés során fellépő fájdalom elkerülése. Jó hír,  hogy az ilyen fogak belső szöveteinek átfertőzöttségi szintje alacsony, így a kezelés prognózisa meglehetősen jó. Nem kell masszívan fennálló fertőzéssel megküzdeni.

Az ideggyulladás – pulpitis – kezelése során az érzéstelenítés ütközhet nehézségbe. Tehát itt nem a gyökérkezelés után, hanem a kezelés közben fellépő fájdalomcsillapítás a cél. Van olyan eset, hogy ez több ampulla érzéstelenítő hatására sem működik jól. Ilyenkor a kezelést egy gyógyszeres anyaggal zárják le és egy következő alkalommal folytatódik a kezelés, mikor a fog már biztonsággal érzésteleníthető.

Ha az ilyen fog gyökérkezelése után fájdalom lép fel, az leggyakrabban annak jele, hogy a fogban még maradt gyulladt fogideg – mert például nem sikerült maradéktalanul eltávolítani. 

Teendő: jelezni a fogorvosnak a fájdalmat, és minél előbb folytatni a kezelést a teljes panaszmentességig. Bizonyos esetekben, főleg többgyökerű moláris fogaknál, de akár egygyökerű fogaknál is. érdemes lehet 3D CBCT-t készíteni, hogy az esetleges szám feletti gyökércsatornákat is diagnosztizálni és kezelni lehessen.

Krónikusan gyulladt, elhalt, panaszmentes fog gyökérkezelése utáni fájdalom

Az ilyen fájdalom a legérthetetlenebb és a legbosszantóbb a páciensek számára. Hiszen az addig panaszmentes fog épp a kezelés hatására “durran be” és kezd el fájni. Sokan ilyenkor a fogorvost okolják, és bánják, hogy miért is fordultak fogorvoshoz…

Pedig jól tették, még ebben az esetben is, ha a kezelés hatására a krónikus folyamat akut fellángolása miatt panaszossá válik a fog. Ez a folyamat ugyanis normális reakció!

A kezelés éppen a letokolt gyulladás, azaz a masszív, krónikusan fennálló fertőzés megszüntetését célozza. Ez pedig azzal jár, hogy a gyökérkezelés során a gyökérkezelő eszközökkel elérjük a gyökércsúcsot, oda fertőtlenítő oldatokat juttatunk el. Ez átmenetileg aktivizálhatja a gyulladást, (kicsit szétzilálja az addig letokolt fertőzést), mely akutan fellángol. Az ilyen aktivizálódott gyulladás nem jelenti a kezelés kudarcát. Az ilyen típusú, fellángoló “főnix” gyulladás egyszerű fájdalomcsillapító szerekkel jól kontrollálható és általában 1-2 napon belül múlik. Nem jelenti a kezelés sikertelenségét. Általában elegendő a következő, már megbeszélt időpontra menni, nem szükséges sürgősségi időpontot egyeztetni.

Krónikus gyulladás fellángolásában, akut szakban levő fájdalmas fog gyökérkezelése utáni fájdalom

A krónikusan gyulladt fog kezelésének legnehezebb pontja a fog és a körülötte levő szövetek átfertőzöttsége. Az elhalt fog gyökér csatornarendszerében, illetve a fogat körülvevő szövetekben lévő kórokozók patogenitása és virulenciája igen változatos. Ennek megfelelően vannak könnyebben és nehezebben elpusztítható kórokozók. Általánosságban igaz, hogy minél régebben áll fenn a krónikus gyulladás, annál nehezebben szüntethető meg a fertőzés. Szintén jellemző, hogy a régebben már gyökértömött fogak gyökércsúcsa körül fellángoló újbóli gyulladás kezelése nehezebb, prognózisa rosszabb, mint a primer gyökérkezeléseké.

A krónikusan gyulladt fog gyökérkezelése után fellépő fájdalom normális tünet. Általános fájdalomcsillapítókkal jól kontrollálható, általában 1-2 napon belül múlik. Nem jelenti a kezelés sikertelenségét. Általában elegendő a következő, már megbeszélt időpontra menni, nem szükséges sürgősségi időpontot egyeztetni.

Mi a helyzet, ha nem a gyökérkezelés után, hanem a gyökértömés után fáj a fog?

Gyökértömést akkor érdemes készíteni, ha a fog már teljesen panaszmentes, így a gyökértömés utáni fájdalom ritka. Normális esetben a gyökértömés után nincs, vagy minimális fájdalom lehetséges. Ha fel is lép fájdalom, vagy kellemetlenség, az hamar elmúlik, vagy általános fájdalomcsillapítóval könnyen kontrollálható. A gyökértömött fog ugyan nem élő fog, inkább olyan, mint egy saját fogimplantátum. Nem fáj, nem érez. 

Amennyiben a gyökértömés után mégis kialakul fájdalom és az pár héten belül nem nyugszik vagy újra és újra előbukkan, az sajnos nem jó jel. 

Amennyiben az ilyen fogról az első gyökérkezelés/gyökértömés folyamata során nem készült CBCT felvétel, érdemes lehet specialistához fordulni. A 3 D CBCT felvétel segíthet abban, hogy kiderítsük, mi okozza a gyökértömött fog esetén a fájdalmat. Előfordulhat fel nem tárt gyökércsatorna, amely a gyulladást fenntartja. Ilyen esetben a gyökértömött fog újbóli kezelése, revízió szükséges. Ha a panasz CBCT-vel, specialistánál sem derül ki, sajnos a fog eltávolítását fogják javasolni. Érdemes tudni, hogy a gyökérkezelésre, gyökértömésre sehol a világon nincs garancia. A gyökércsatorna anatómiai rendszere, annak nehézségei, a gyulladást okozó kórokozók patogenitása, a páciens immunrendszere – mind olyan tényezők, amelyeket a kezelés befolyásolni nem tudja.

PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia

32 750 Ft42 500 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Csiszolás nélkül esetbemutatás 5

Általános egészségi állapot és a kezelés összefüggései

Fogínybetegségek kezelési lehetőségei

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”