1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Gyökérkezelt fog újra fáj? 7 tudnivaló nehéz helyzetben!

Fogászati góckutatás és kiértékelés fogorvosi team munkában a Budapest Dental Fogászaton

Tartalomjegyzék

Gyökérkezelt fog újra fáj? Több oka is lehet! Íme itt van 7 hasznos tudnivaló, hogy mit kell tudnia ebben a nehéz helyzetben!

Hogyan lehetséges, hogy a gyökérkezelt fog újra fáj?

A gyökérkezelés során az elhalt fogideget a fogorvos eltávolítja a fogból. A gyökérkezelt fog maga tehát már nem fáj, nem is fog soha! De akkor mi okozza a kellemetlen, sokszor elviselhetetlen fájdalmat?

Ha a gyökérkezelt fog újra fáj, az a fájdalom már a fogat körülvevő szövetekből származik, a háttérben gyulladás áll. A gyökérkezelt fog felől kisugárzó fájdalom jellemzően nem olyan erős, és kibírhatatlanul gyötrő, mint az élő fogideg gyulladásos fájdalma. Sokan e kellemetlen, ám nem tűrhetetlen, fájdalomcsillapítóra egy ideig egészen jól reagáló fájdalom mellett hajlamosak elodázni a fogorvos felkeresését.

Pedig nem okos dolog nem elég komolyan venni a fog által küldött jelzéseket! A mély szöveti rétegekben a gyulladás továbbra is fennáll, ennek pedig következményei vannak. Ha a gyökérkezelt fog újra fáj, az annak a jele, ha a csonthártya a fog körül gyulladt. Ez gócbetegséget is okozhat. Kezeletlenül komoly szövődményei is lehetnek. A fog elvesztésén túl, akár általános egészségügyi panaszokat is okozhat.

Tipp! Ha  a gyökérkezelt fog újra fáj, akkor is érdemes mielőbb felkeresni a fogorvost, ha nem elviselhetetlen a fájdalom a frissen vagy régebben gyökérkezelt fognál! Az általános fogászati felmérésen túl érdemes lehet fogászati góckutatást kérni!

Sörgős fogászati panasz

Mit értünk a gyökérkezelt fog gyulladása alatt?

Amennyiben a gyökércsatornában valamilyen módon baktériumok maradtak, azok toxinjai a gyökércsúcson átjutva irritálják a fogat körülvevő szöveteket, elsősorban a gyökérhártyát. A baktériumok ráadásul a gyökércsúcs külső felszínére is kijutnak, itt pedig biofilmet képeznek. A biofilmben az egyes baktériumok már sokkal ellenállóbbak az immunrendszerrel szemben.

A biofilm kialakulása időt vesz igénybe, és az sem mindegy milyen a baktériumok patoganitása, azaz mennyire fertőzőek, mennyire agresszívek. Egy gyökérkezelt fog, amiben lappang még fertőzés – például feltáratlan gyökércsatorna részben – sokáig tünetmentes lehet a benne élő baktériumok ellenére. A gyulladás csak akkor válik érezhetővé, azaz fájdalommá, amikor a fertőzés a gyökércsúcs körüli részen már erősebb annál, mint amit az immunrendszer kezelni képes.

Az immunrendszer érzékeli a toxinokat és az ellenség megsemmisítésére gyulladásos szöveti elemeket küld az adott helyre, így kialakul a gyulladás. A gyulladás elsődleges célja, hogy megakadályozza, hogy a baktériumok és toxinjaik bejussanak a nagy vérkeringésbe.

A gyulladás tehát elsősorban egy védelmi mechanizmus, de helyi szinten a gyulladás következtében a csont lassan bomlani kezd, így a gyökércsúcs körüli szövetállomány lassan eltűnik. Ez a csontveszteség a röntgenen általában jól körülírt sötét folt formájában látható.

Ennek a gyulladásnak a típusai például a granulóma, vagy a ciszta a fog gyökere körül.

Miért ne szedjen orvosi javaslat nélkül antibiotikumot?

Fontos mégegyszer kiemelni, ha a gyökérkezelt fog újra fáj, az ilyen gyulladást a fog belsejében található baktériumok okozzák! Az antibiotikum terápia ilyen esetben csak átmeneti enyhülést hozhat, a lényegen nem változtat. Az antibiotikumok ugyanis a fog belsejébe nem jutnak el!

Semmiképp ne kezdjen házilag kigondolt antibiotikum kúrába, mert értelmetlen, csak elodázza a bajt, ráadásul feleslegesen terheli vele a szervezetét.

Amilyen hamar csak lehet, fogorvoshoz kell menni, és esélyt adni a fog feltárására és egy alapos és mindenre kiterjedő fertőtlenítésre.

Gyökérkezelt fog újra fáj - fogászati CT vizsgálat

Budapest Dental

Újra fáj a régen gyökérkezelt fog? A mikroszkópos gyökérkezelés segíthet Önnek!

Mi a helyzet, ha a frissen gyökérkezelt fog újra fáj?

A gyökérkezelés során a fogorvos feltárja az adott gyökérben lévő csatornákat (egy foghoz több gyökér is tartozhat, és egy gyökérben több gyökércsatorna is lehet). Kitisztítja, fertőtleníti, majd a gyökértömés révén lezárja a fogat, hogy baktériumok ne juthassanak a szövetek közé.

A friss gyökérkezelést és gyökértömést követő érzékenységnek vagy fájdalomnak több kiváltó oka is lehet:

 • A gyökérkezelés során a gyökérkezelő tű elérhette a gyökér csúcsát, mely átmeneti érzékenységet okozhat a gyökértömés utáni napokban.
 • A gyökérkezelés során alkalmazott fertőtlenítő szerek kiszivárgása szintén okozhat átmeneti kellemetlenséget.
 • A gyökértömés során, amennyiben a gyökércsatorna csúcsi része, az előzetes gyulladás miatt túlzottan felmaródott volt, gyökértömő anyag juthat át a gyökércsúcson. Ez is okozhat átmeneti panaszt.

Az ilyen jellegű érzékenység vagy fájdalom folyamatosan szépen elmúlik. Ebben a helyzetben a gyulladást már nem táplálja semmi, ez az érzékenység még a kezelés közben, a szövetek megbolygatása miatt alakul ki.

Teendő: türelemmel várni pár napot. Ha fájdalom napról napra jelentősen csökken, az ügy jó irányba halad.

Ha a fájdalom nem szűnik, esetleg lüktetve újra és újra fellángol, máshol lehet a probléma:

 • Előfordulhat, hogy több gyökércsatorna van a fogban, de nem találták meg az összeset, gyulladt ideg maradt valamelyik gyökércsatornában
 • Ugyanígy előfordulhat, hogy már nincs élő, gyulladt ideg a fel nem tárt gyökércsatornában, de a fertőzés ott maradt, és a gyökércsúcson túl szivárogva a baktériumok ugyanúgy gyulladást okoznak, mint a kezelés előtt.
 • Lehet, hogy ugyan minden főcsatornát megtaláltak, de a mellékcsatornák fertőtlenítése nem volt megfleleő, így a gyulladás nem tud megszűnni
 • A nagyítás nélküli kezeléseknél sokszor fordul elő álút, perforáció kialakítása a kezelés közben. Az ilyen fogakat gyökérkezelés specialista orvoshoz kell irányítani, ezek a szövődmények szabad szemmel, hagyományos módon nem kezelhetőek.

Teendő: Vagy  asaját fogorvoshoz kell visszamenni a panasszal, vagy fel kell keresni gyökérkezelés specialista szakorvost. Az ilyen esetekben a specialista a következőket fogja tenni:

 1. Fogászati CT vizsgálatot kér, melyen a gyökércsatorna rendszer kirajzolódik. Ezen diagnosztizálni lehet a fájdalom okát. Ha a gyökérkezelt fog újra fáj, és ez néhány nap, egy hét alatt nem csökken, szinte biztosan teljes, vagy részleges újra gyökérkezelésre lesz szükség! Az újra gyökérkezelések sikeraránya a szakirodalom szerint csupán 70%, még specialista fogorvosnál is!
 2. Mikroszkóppal átnézi a fog belsejét, álutat, perforációt, fel nem tárt gyökércsatornákat keresve. A szabad szemmel történt gyökérkezeléseknél sajnos ez a szövődmény előfordul. Ez nem feltétlenül a kezelőorvos hibája! A gyökércsatornarendszer milliméteres világa szabad szemmel nagyon rosszul kontrollálható, sok a hibalehetőség!
 3. Megkísérli maradéktalanul eltávolítani az előző gyökértömést. Ez nagyon nehéz feledat, és sokszor 100%-ig nem is lehetséges.
 4. Ultrahangos és egyéb fertőtlenítő szereket alkalmazva kifertőtleníti a csatornákat. Ez hosszú folyamat, a hatékony fertőtlenítéshez a szerknek minimum 40 percet a csatornában kell tölteniük.
 5. Ideiglenesen, gyógyszerrel lezárja a fogat.

Az ideiglenesen, gyógyszerrel lezárt fog sok esetben azonnal megkönnyebbül és a kezelés után azonnal elmúlik a fájdalom. Vannak azonban makacsabb esetek, amikor a fájdalom enyhülésére még ilyen alapos kezelés után is néhány napot várni kell. Ebben a helyzetben fájdalomcsillapítók segítenek.

Fogászati CT felvétel elemzése gyökérkezelt fog újra fáj

Mi a helyzet, ha egy régebben gyökérkezelt fog újra fáj?

Ha egy régebben gyökérkezelt fog újra fáj, nyomásra érzékennyé válik, az a kiújult gyökércsúcsi gyulladás gyanúját veti fel. A biztos diagnózishoz minimum röntgenfelvétel szükséges.

A röntgenfelvétel arra elegendő, hogy megállapítsuk, van e gyulladás – azaz fogászati góc – a gyökércsúcs körül. A 3D fog CT ezzel szemben részletes tájékoztatást ad arról is, mi lehet az oka annak, hogy egy régebben, akár évekkel korábban gyökérkezelt fog újra fáj.

Ha egy gyökérkezelt fog újra fáj, ami pedig évekig nem okozott panaszt, a teljesség igénye nélkül, nézzük, mi állhat a háttérben:

 • Fog repedés: a gyökérkezelt fogak szövete rendszerint gyengébb, könnyebben törik, reped. Számos esetben látjuk, hogy egy gyökérkezelt fog, aminek nem készítettek csücsökvédelmet, csak egyszerű fogtömést kapott, idővel elreped. A repedésen keresztül a fogágyból baktériumok szivárognak a fogba, ami idővel gyulladást okoz. A repedt fogak nagyon rossz prognózisúak, sajnos sokszor nem menthetőek
 • Fogágypusztulás: ha a gyökérkezelt fog újra fáj, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyökértömés rossz. A foggal lehet, hogy pont ugyanúgy rendben van minden, mint addig, de a fogágy körülötte gyulladt. Sokszor őrlőfogaknál tapasztalható, hogy a gyökerek között már nem borítja a fogat csont, itt baktériumok juthatnak a gyökerek közé, ami fogágygyulladást okozhat. Amennyiben a fogágy parodontológus szakember által még kezelhető, az ilyen fognak lehet esélye a gyógyulásra, bár a prognózis ezekben az esetekben sem túl jó
 • Nem volt minden gyökércsatorna feltárva az első gyökértömés alkalmával: Előfordulhat, hogy az első gyökérkezelés alkalmával nem sikerült minden gyökércsatornát feltárni. A fog mégsem fájt sok ideig, a bentragadt kórokozók és az immunrendszer sokáig képes egyensúlyban lenni. Ha ez az egyensúly felbomlik, a gyulladás kialakul, a gyökérkezelt fog újra fájni kezd.
 • Nem volt minden gyökércsatorna megfelelően fertőtlenítve. Ebben az esetben ugyanaz a helyzet, mint fent, az immunrendszer és a fertőzés egy ideig egyensúlyban van, aztán többé már nem. Ekkor gyulladás alakul ki és a gyökérkezelt fog újra fájni kezd.
 • További számos hibalehetőség történhetett az első gyökérkezelés alkalmával, emly egy ideig, az immunrendszer segítségével maszkolva volt, de aztán elbillent az egyensúly. Ilyenek lehetnek a tűtörés, álút, fel nem tárt csatorna, perforáció. A lényeg mindig az, hogy a gyökércsatornarendszerben fertőzés maradt, ami később, akár évekkel később gyulladást idéz elő.

Teendő: Érdemes gyökérkezelés specialistát felkeresni, aki a fog alapos vizsgálata után prognózisbecslést készít, majd kezelési terv készül. Szóba jöhet a fog újbóli gyökérkezelése, vagy a fog eltávolítása és fogimplantátummal való pótlása.

Mi a teendő, ha egy gyökérkezelt fog lüktetve fáj?

A lüktető fájdalom szinte bírhatatlan. Jellemzően két okra vezethető vissza:

 1. Nem gyökérkezelt fogról van szó, hanem élő fogról, melyben fogideggyulladás van. A fogideggyulladás kínzó fájdalom. Megjelenhet teljesen spontán, vagy hideg, esetleg édes étel hatására. A fogideggyulladás sugárzó, sokszor a páciens nem is tudja beazonosítani a fájó fogat. Számos esetben fordul elő, hogy valaki azt hiszi, a régen gyökérkezelt fog újra fáj, holott nem ez a helyzet. A régen gyökérkezelt fog mellett egy eddig nem gyökérkezelt fog gyullad be, csak a fájdalom annyira kisugárzó, hogy a páciens a régebben gyökérkezelt fogat véli gyanúsnak.
 2. Régebben gyökérkezelt fog mellett kialakulhat úgy krónikusan gyulladás (a fogban levő visszamaradt fertőzés miatt), hogy az egyáltalán nem okoz fájdalmat. A krónikus gyulladás, például a felső őrlőfogakon sokszor hatalmas méretű gyulladt területet alakíthat ki teljesen fájdalommentesen. Ennek oka, hogy a felső állcsont lényegesen puhább szerkezetű, mint az alsó állcsont. A krónikus gyulladás az immunrendszer és a gyulladás köztiu egyensúly megborulásával hirtelen akuttá válhat. Ekkor a fájdalom megjelenik, lüktetővé válhat.
 3. Lehet, hogy még egy éppen gyökérkezelés alatt álló fogról van szó, amelyben maradt feltáratlan idegcsatorna, és az ebben levő gyulladt idegszövet okozza a fájdalmat.

A teendő minden esetben, októl függetlenül egyforma:

 1. Otthoni, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítás
 2. Hideg alkalmazása a bőrön (konyharuhába csavarva, 10 perc – 10 perc szünet ritmussal)
 3. Fogorvos felkeresése, ha régebben gyökérkezelt fogról van szó, specialista fogorvost érdemes felkeresni, de a komolyabb hibák elkerülése érdekében frissen gyökérkezelt fogat is érdemes inkább specialistához vinni.

Miért kulcsfontosságú a gyökérkezelés során a fertőtlenítés?

A gyökérkezelés kulcs a fertőtlenítés! Mint a fentiekből kiderült, ha egy gyökérkezelt fog újra fáj, akkor annak oka elsődlegesen az, hogy fertőző kórokozók maradtak a gyökércsatornában. Hogyan lehetséges ez?

A gyökércsatorna rendszer egy igen bonyolult hálózat. A fogorvos a fő gyökércsatornákat tudja feltárni és mechanikusan kitisztítani, de a mellék és oldalcsatornák kitisztítása mechanikusan nem lehetséges. Számos kutatás foglalkozik azzal, hogy e bonyulult hálózatot, ami a gyökércsatorna rendszer, mégis hogyan lehet akkor 100%-ig fertőtleníteni, hogy ne maradjanak bent kórokozók?

A válasz egyelőre meghökkentő lehet. sehogy!

Nincs 100%os fertőtlenítés a gyökércsatornán belül. A legjobb technológia is csak arra képes, hogy olyan minimálisra szorítsa a bent maradó kórokozók számát, és olyan légmentesen zárja le a gyökércsúcsnál a csatornákat, hogy a megmaradt fertőzéssel már az immunrendszer képes legyen könnyedén elbánni és a kórokozók ne jussanak ki a gyökércsatornán kívüli térbe.

A leghatékonyabb fertőtlenítést tudományos kutatások szerint ma a passzív ultrahangos gyökércsatrna fertőtlenítéssel lehet elérni. Emellett ugyanilyen sikeres a szónikus EDDY fertőtlenítés, illetve komoly sikereket lehet elérni a lézeres gyökércsatorna fertőtlenítéssel is.

A hatékony fertőtlenítéshez szükség van a kezelt fog tökéletes izolálására is. Ezt a gyökérkezelés során kofferdam izolálással lehet elérni.

A kofferdam izolálás, ultrahangos vagy szónikus fertőtlenítés nélkül a fogat sajnos nem lehet elég hatékonyan fertőtleníteni. Ezek a fertőtlenítési lehetőségek elsősorban mikroszkópos fogászati specialistákat alkalmazó rendelőkben érhetőek el. Az alábbi video a ma elérhető egyik leghatékonyabb gyökércsatorna fertőtlenítési protokollt lehetővé tevő EDDY sonicus fertőtlenítő rendszert mutatja be, melyet a Budapest Dental mikroszkópos gyökérkezelés specialista orvosai is alkalmaznak.

 

Mikor jön szóba a gyökérkezelt fog kihúzása?

Ha a gyökérkezelt fog újra fáj, sokszor van más lehetőség is a foghúzáson túl! Érdemes a témában specialista fogorvost felkeresni, így nagyobb esély lesz a fog megmentésére!

A gyökérkezelt fog kihúzása abban az esetben merül fel, ha

 • ha a gyökércsatornákat nem lehet megfelelően feltárni és kitisztítani az anatómiai variációk miatt
 • ha többszöri gyökérkezelés ellenére sem válik a fog panaszmentessé – a háttérben lehetnek: feltárhatatlan gyökércsatorna, repedés, fogágy-problémák
 • ha a gyökértömés ugyan megfelelő, de a csontos fogággyal van probléma, pl. túlzottan lesorvad a csont és az íny a fog mellől és az mozgathatóvá válik
 • ha általános egészségügyi panaszok miatt nagy a kockázata egy gyökérkezelt fog megtartásának, hiszen a gyökérkezelt fog jelenthet gócot is
 • ha a gyökérkezelt fog elreped, eltörik olyan módon, hogy azt már felépíteni csapos műcsonk és fogászati korona segítségével sem lehet

A bonyolult anatómia megnehezíti a helyzetet, de a foghúzás csak a végső lehetőség!

Bonyolult anatómiai szerkezettel bíró fogak esetén előfordulhat, hogy a fogorvos nem talál meg minden egyes gyökércsatornát, vagy nem sikerül ezeket teljes hosszukban feltárni. Ha egy fertőzött fog esetén nem sikerül minden csatornát megtalálni, az azzal jár, hogy maradnak olyan csatornák vagy csatornarészek a fogban, melyekben továbbra is baktériumok vannak. Ezek a baktériumok továbbra is tudnak toxinokat kibocsátani a gyökércsúcsi szövetek felé, így a gyulladást is fenn tudják tartani.

Teendő: ha szeretnénk megpróbálni a fog újbóli gyökérkezelését, a legfontosabb, hogy olyan fogorvost kell keresni, aki tökéletes izolálásban, a ma elérhető leghatékonyabb fertőtlenítő szerekkel tud segíteni a fogon.

 • Kofferdam izolálás alapfeltétel
 • 3D ultrahangos fertőtlenítés
 • Mikroszkópos specialista – jobb feltételek az újrakezeléshez
 • Sokat segíthet a gyökércsatorna lézeres fertőtlenítése, mely kb. 1000 nm mélységben a dentinszövetben is elpusztítja a baktériumokat.

Ha a hatékony fertőtlenítés ellenére a fog állapota nem javul, vagy ha a gyökércsatorna osztott, nem feltárható, a fog eltávolítása jön szóba.

Mennyi a gyökérkezelt fog élettartama?

A gyökérkezelt fogak élettartamára nincs általános szabály. A gyökérkezelés egy utolsó mentsvár a fog megmentésére. A fogak egészségének megőrzése ugyanis nem a gyökérkezelés, hanem a megfelelő szájápolás (elsődleges megelőzés), majd az időben elkészített fogtömések (másodlagos megelőzés).

Amennyiben az elsődleges és másodlagos megelőzés kudarcot vall, és a fogat gyökérkezelni szükséges, ezt harmadlagos megelőzésnek hívjuk, azaz ez a kezelés már azt próbálja megelőzni, hogy a fogat el kelljen távolítani.

A gyökérkezelések egy része, a fogak anatómiai variációi, fertőzöttsége, egyéb problémák miatt a leggondosabb fogorvosi kezelés ellenére is kudarcot vall – ismét panaszossá válik, ciszta, vagy egyéb gócos gyulladás alakul ki.

Sikeresnek az a gyökérkezelés mondható, ahol 4 évvel a gyökérkezelés után a fog panaszmentes, gócbetegség tünetei nem tapasztalhatóak, röntgenen a fog tökéletesen egészséges képet mutat.

A gyökérkezelt fogak élettartamát 2 alapvető tényező befolyásolja:

 1. maga a gyökérkezelés és gyökértömés minősége – mennyire sikerül az összes gyökércsatornát feltárni, kitisztítani, fertőtleníteni, majd tökéletes pontosan megtömni
 2. a gyökértömött fog felépítése – mennyire sikerül a fogat biztonsággal rekonstruálni. A gyökérkezelt fog könnyebben törik. A repedés ellen a gyökérkezelt fog csücskeit a legtöbb esetben be kell borítani, csücsökvédelmet kell alkalmazni. A csücsökvédelem rendszerint nem valósítható meg egyszerű fogtöméssel. Biomimetikus fogtömés, fogbetét esetleg borítókorona szükséges.

Kritikus állapotú fogak megtartására specializált rendelő

Rendelőnkben számos szakmai és technikai lehetőség áll rendelkezésre, amelyek segítségével sikerrel járunk a nehéz állapotú fogak megmentésében, így abban az esetben is, ha  gyökérkezelt fog újra fáj!

 1. 3D fogászati CT diagnózis, mely arra is jó, hogy sikeresen kezeljünk, de arra is, hogy feleslegesen ne menjünk bele egy fog kezelésébe, ha az nem menthető
 2. Fogászati mikroszkóp, mikroszkópos gyökérkezelés – első gyökérkezelésre, több mint 90% sikerességgel, régebben gyökérkezelt fogak újbóli kezelésére is
 3. Biomimetikus fogfelépítés – gyökérkezelt fogak felépítése a lehető legtermészetesebb módon, borítókorona nélkül
 4. Vital Pulpa terápia – gyökérkezelés elkerülésére kritikus állapotú fogak esetén

Összefoglalás – mit tegyünk, ha a gyökérkezelt fog újra fáj?

 1. Ne kezdjünk otthoni antibiotikum kúrába, csak átmenetileg segíthet, és ez sem biztos, de a szervezetet megterheli
 2. Alkalmazzunk vény nélkül lapható fájdalomcsillapítást és mihamarabb keressük fel a fogorvost!
 3. Ha van rá lehetőség, gyökérkezelés specialistát, mikroszkópos gyökérkezelést keressünk. A mikroszkópos technológia, 3D ultrahang fertőtlenítés nagyobb eséllyel menti meg a fogat
 4. Ha frissen gyökérkezelt fogunk fáj újra, adjunk néhány nap türelmet, ez még normális.
 5. Ha régebben gyökérkezelt fog újra fáj, inkább specialistát keressünk fel, 3D fogászati CT re is szükség lehet
 6. Tudatosítsuk, nem a fog fáj, abban már nincs ideg, a fájdalom a fogat körülvevő szövetekből jön
 7. Tudatosítsuk, a fogat akkor is kezeltetni kell, ha a fájdalom nem elviselhetetlen. Az ilyen fog góc is lehet, ez az egész szervezetet negatívan érinti

 

Budapest Dental

Újra fáj a régen gyökérkezelt fog? A mikroszkópos gyökérkezelés segíthet Önnek!
Send this to a friend