Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Gyökérrezekció

Gyökérrezekció
A gyökércsúcs rezekció, másnéven amputáció olyan sebészeti módszer, melynek elsődleges célja a fog megtartása. Utolsó mentőövként nyúl ehhez a műtéti eljáráshoz a fogorvos, utolsó lehetőség a fog megtartására. A gyökér csúcsi része kerül eltávolításra. A fog megrövidül, de ezzel a módszerrel esély nyílik a fog megtartására. Ha nem is élethosszig, de évek nyerhetőek ezzel a szájsebészeti kezeléssel és ez számít!

Mikor van szükség gyökérrezekcióra?

Gyökérrezekciót mindig gyökérkezelt fogon végzünk. A gyökérkezelések sikeraránya 60-95% közt mozog, a hozott probléma, az anatómiai helyzet és a felhasznált gyökérkezelési technológia miatt ilyen széles ez a range. Tudni kell, hogy a legjobban felkészült, legjobb műszerekkel és technikával dolgozó szakorvos sem tud 100% sikert garantálni egy gyökérkezelés során. A gyökércsatornák anatómiai elágazódásai sokszor olyan helyzetet teremtenek, amit nem lehet 100%-ig megoldani. A legfőbb nehézség a gyökerek csúcsi részével van, itt van ugyanis a legtöbb elágazódás a gyökércsatornában. Ezekben az elágazódásokban pedig baktériumok bújhatnak meg, amelyeket nem sikerül onnan eltávolítani. Ha ezek a baktériumok gyulladást provokálnak a gyökércsúcson, ebben az esetben meg lehet próbálni a gyökér csúcsi részének eltávolítását, ez a gyökérrezekciós műtét.

Hogyan történik a gyökérrezekció?

A gyökérrezekciós műtét nem ambuláns ellátás, hanem jól megtervezett, többlépcsős folyamat. Lássuk tehát a lépéseket. Diagnózis: Röntgenfelvétel mindenképp szükséges. Nem elegendő panoráma röntgenfelvétel, intraorális kis röntgen felvételre is szükség van a részletek megtekintése végett. A digitális röntgenfelvételek részletgazdagabbak, jobban elemezhetőek. Sőt! Egyre több alkalommal kér a szájsebész 3 dimenziós CBCT felvételt, hiszen ez még több információval látja el a műtét előtt. A 3D CBCT elemzése után az orvos jobban felkészült, így sokkal kevesebb a műtét közben előforduló nem várt komplikáció, így a műtét sikerének esélye is nagyobb. Előkészüetek: gyökérkezelés, gyökértömés Mindenképp friss gyökértömés (6 hónapnál nem régebbi) szükséges. Törekedni kell a lehető legtökéletesebb gyökértömésre (ha van rá mód: operációs mikroszkóp, 3d CBCT tervezés, kofferdam izolálás, lézeres gyökércsatorna tisztítás, gyökércsúcs bemérés, stb.). Amennyiben a gyökértömés régebbi, rezekció előtt ennek cseréjét mindenképp el kell végezni. A műtét tervezésekor fontos tényező  a gyökér hossza. A nem elegendően hosszú gyökérnél, ha a rezekció után nem maradna elegendő gyökérhossz a fog megtartásához, akkor nem kivitelezhető a műtét. Általánosságban elmondható, hogy az amputálni kívánt hossz kétszeresének még a csontban rendelkezésre kell állnia ahhoz, hogy a műtét elvégezhető legyen (a rezekált rész tehát 1/3 része a gyökér hosszának) Műtét: A műtét érzéstelenítésben zajlik. Az ultracain DS Forte érzéstelenítő elegendő érzéstelenséget biztosít a fájdalommentes beavatkozáshoz. A műtét során a fog gyökere feletti metszésből tárja fel az orvos a fog gyökércsúcsi részét és a szükséges részt eltávolítja. Szükség esetén csontpótló anyagot is helyezhet az így keletkezett üregbe, majd az ínyt bezárja a műtéti terület felett. Kb. 1 hét múlva varratszedésre kell visszamenni, fél év múlva pedig kontrollröntgen javasolt.

Mennyire sikeres a gyökérrezekció?

Amennyiben a műtét sikerült, a fog tünetmentessége és funkcióképessége 4-6 hónap múlva érhető el. A szakirodalom szerint az elvégzett gyökéramputációs műtétek 60-80 %-a ítélhető sikeresnek. Fontos, hogy a műtét előtt, mielőtt döntene, ezzel tisztában legyen! Nem jelent sikertelenséget, amennyiben a fog tünetmentes, azonban az eltávolított területen az íny alatt a csontfelszín nem csontosan, hanem kötőszövetesen regenerálódik. Ez annyit jelent, hogy a fog panaszmentes, tökéletesen funkcionál, azonban tapintásra a műtét helyén nem a megszokott kemény csontos tapintat érezhető. Sikeres rezekciós műtét után javasolt félévenként a fogászati röntgenfelvételen való ellenőrzés!
Fogeltávolítás
16 000-24 000 Ft
Bölcsességfog eltávolítása
21 000-42 000 Ft
Tejfog eltávolítása (gyermeknek)
10 000 Ft
Gyökércsúcs rezekció
37 000 Ft-tól

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.