Gyökérrezekció

A gyökércsúcs rezekció, másnéven amputáció olyan sebészeti módszer, melynek elsődleges célja a fog megtartása. Utolsó mentőövként nyúl ehhez a műtéti eljáráshoz a fogorvos, utolsó lehetőség a fog megtartására. A gyökér csúcsi része kerül eltávolításra. A fog megrövidül, de ezzel a módszerrel esély nyílik a fog megtartására. Ha nem is élethosszig, de évek nyerhetőek ezzel a szájsebészeti kezeléssel és ez számít!

Mikor van szükség gyökérrezekcióra?

Gyökérrezekciót mindig gyökérkezelt fogon végzünk. A gyökérkezelések sikeraránya 60-95% közt mozog, a hozott probléma, az anatómiai helyzet és a felhasznált gyökérkezelési technológia miatt ilyen széles ez a range.

Tudni kell, hogy a legjobban felkészült, legjobb műszerekkel és technikával dolgozó szakorvos sem tud 100% sikert garantálni egy gyökérkezelés során. A gyökércsatornák anatómiai elágazódásai sokszor olyan helyzetet teremtenek, amit nem lehet 100%-ig megoldani. A legfőbb nehézség a gyökerek csúcsi részével van, itt van ugyanis a legtöbb elágazódás a gyökércsatornában. Ezekben az elágazódásokban pedig baktériumok bújhatnak meg, amelyeket nem sikerül onnan eltávolítani. Ha ezek a baktériumok gyulladást provokálnak a gyökércsúcson, ebben az esetben meg lehet próbálni a gyökér csúcsi részének eltávolítását, ez a gyökérrezekciós műtét.

Hogyan történik a gyökérrezekció?

A gyökérrezekciós műtét nem ambuláns ellátás, hanem jól megtervezett, többlépcsős folyamat. Lássuk tehát a lépéseket.

Diagnózis:
Röntgenfelvétel mindenképp szükséges. Nem elegendő panoráma röntgenfelvétel, intraorális kis röntgen felvételre is szükség van a részletek megtekintése végett. A digitális röntgenfelvételek részletgazdagabbak, jobban elemezhetőek. Sőt! Egyre több alkalommal kér a szájsebész 3 dimenziós CBCT felvételt, hiszen ez még több információval látja el a műtét előtt. A 3D CBCT elemzése után az orvos jobban felkészült, így sokkal kevesebb a műtét közben előforduló nem várt komplikáció, így a műtét sikerének esélye is nagyobb.

Előkészüetek: gyökérkezelés, gyökértömés
Mindenképp friss gyökértömés (6 hónapnál nem régebbi) szükséges. Törekedni kell a lehető legtökéletesebb gyökértömésre (ha van rá mód: operációs mikroszkóp, 3d CBCT tervezés, kofferdam izolálás, lézeres gyökércsatorna tisztítás, gyökércsúcs bemérés, stb.). Amennyiben a gyökértömés régebbi, rezekció előtt ennek cseréjét mindenképp el kell végezni.

A műtét tervezésekor fontos tényező  a gyökér hossza. A nem elegendően hosszú gyökérnél, ha a rezekció után nem maradna elegendő gyökérhossz a fog megtartásához, akkor nem kivitelezhető a műtét. Általánosságban elmondható, hogy az amputálni kívánt hossz kétszeresének még a csontban rendelkezésre kell állnia ahhoz, hogy a műtét elvégezhető legyen (a rezekált rész tehát 1/3 része a gyökér hosszának)

Műtét:
A műtét érzéstelenítésben zajlik. Az ultracain DS Forte érzéstelenítő elegendő érzéstelenséget biztosít a fájdalommentes beavatkozáshoz. A műtét során a fog gyökere feletti metszésből tárja fel az orvos a fog gyökércsúcsi részét és a szükséges részt eltávolítja. Szükség esetén csontpótló anyagot is helyezhet az így keletkezett üregbe, majd az ínyt bezárja a műtéti terület felett. Kb. 1 hét múlva varratszedésre kell visszamenni, fél év múlva pedig kontrollröntgen javasolt.

Mennyire sikeres a gyökérrezekció?

Amennyiben a műtét sikerült, a fog tünetmentessége és funkcióképessége 4-6 hónap múlva érhető el. A szakirodalom szerint az elvégzett gyökéramputációs műtétek 60-80 %-a ítélhető sikeresnek. Fontos, hogy a műtét előtt, mielőtt döntene, ezzel tisztában legyen!

Nem jelent sikertelenséget, amennyiben a fog tünetmentes, azonban az eltávolított területen az íny alatt a csontfelszín nem csontosan, hanem kötőszövetesen regenerálódik. Ez annyit jelent, hogy a fog panaszmentes, tökéletesen funkcionál, azonban tapintásra a műtét helyén nem a megszokott kemény csontos tapintat érezhető.

Sikeres rezekciós műtét után javasolt félévenként a fogászati röntgenfelvételen való ellenőrzés!

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Kiemelkedő biztonság CBCT felvétel

Fogak fehérítése házilag

Meddig fájhat a fog a gyökerek kezelését követően

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”