Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental

Gyökértömés után mivel kell a fogat felépíteni?

| Dr. Pattogató Rita
Gyökértömés után mivel kell a fogat felépíteni?
Gyökértömés után mivel kell a fogat felépíteni?

Gyökértömés után sokan hibáznak abban, hogy nem fogadják meg az orvos tanácsát a fog koronai részének restaurációjával kapcsolatban. A gyökértömött fogakban ugyanis a legtöbb esetben nagy a szövethiány, így a struktúrájuk jóval gyengébb, mint az élő fogaknak. Emellett, mivel nem élő fogak, így nedvességtartalmuk alacsonyabb, ez is fokozza a törékenységet. Persze legjobb a gyökérkezelést és gyökértömést elkerülni.
Ha bővebben szeretne olvasni a Biodentine technikáról, kattintson ide

Gyökértömés után - egyszerű fogtömés

Nagyon ritka esetben lehetséges. Mégis, hiányos tudás miatt sok páciens nem fogadja meg az orvos tanácsát, felesleges pénzköltésnek véli azt, hogy fogtömés helyett valami megbízhatóbb restaurációt válasszon. A gyökértöméssel elmúlik a fájdalom, a fog - a páciens számára - olyan, mint a kezelés előtt. Miért ne lehetne betömni? Ugyan a fogorvos koronát, vagy betétet javasol, a páciens mégis egy egyszerű tömést kér. Ez a legtöbb esetben súlyos hiba. Ha tovább olvas, megtudhatja miért!  

súlyosan szuvas fog, gyökérkezelés előtt

Miért nem szabad a gyökértömött fogat egyszerű töméssel zárni?

Sajnos sokan nem tudják, hogy a gyökértömött fogak nagy részét nem az újbóli gyökércsúcsi gyulladás miatt, hanem a fog koronai részének helytelen, sokszor gyenge restaurációja miatt veszítik el! A gyökérkezelések legnagyobb része azért történik, mert a fog a szuvasodás miatt súlyosan károsodott és a fogbél fertőzötté vált. Ekkorra a fogszövetnek sokszor több mint 50-70%a is hiányozhat. 

A páciens számára ez a folyamat sokáig nem tűnik fel. A külső zománcréteg alatt pusztul a dentin, így a laikus számára nem látványos a szövetveszteség. A fogorvos első feladata a gyökérkezelés előtt, hogy a szuvas, felpuhult szöveteket eltávolítja. Ez a legtöbb esetben hatalmas mennyiségű foganyagot jelent. Belül, a fog belsejében egy kráter marad, míg kívülről a zománc még aránylag épnek tűnhet.

A páciens úgy hitte, ez a fog egy egyszerű töméssel megmenthető, hiszen kívülről úgy tűnik, a fog jó része ép.

Maga a gyökérkezelés szintén kíván foganyag veszteséget. A csatornákat fel kell tárni, ehhez először a pulpakamrát kell megnyitni és kitisztítani. A csatornákhoz hozzáférést kell biztosítani, ehhez megint fúrni kell. A szűk anatómiai csatornarendszert a gyökértöméshez formázni kell, ez megint dentin veszteséget jelent.

Ha egy ilyen fogat a gyökértömés után egyszerű fogtöméssel zárunk le, a kapott végeredmény nem lesz strukturálisan elegendően erős a rágóerővel szemben. Ez annyit jelent, hogy a fog akár pár héten, hónapon belül megrepedhet. Ha a repedés a gyökér hosszanti irányába, a csont alá fut, a fog sajnos menthetetlen! 

A fogat fel kell építeni a gyökérkezeléshez. A gyökérkezelés újabb foganyagveszteséggel is jár a fog belsejében

Az egyszerű fogtöméssel lezárt fog tehát rövid távon spórolásnak tűnhet, hosszú távon azonban súlyos veszteség. Veszik a fog, ez önmagában is gyászos, de veszik a gyökérkezelésre, gyökértömésre kidobott pénz és energia is! 

Egyszerű fogtöméssel csak nagyon ritka esetben lehet gyökértömés után a fogat lezárni. Olyan esetek ezek, amikor a fog nem fogszuvasodás, hanem egyéb ártalom - pl. trauma, kóros harapási forma miatt hal el. Ilyenkor  a fog szövetei épek, így valóban “csak” a gyökérkezelés miatt kialakított járatrendszer lezárására van szükség.

Azonban ilyen esetekben is inkább ajánlott a fogbetét vagy korona. Jobb egy gyökérkezelt fogat csücsökborítással a szakma szabályai szerint biztonságosan megvédeni a rágóerőtől.

Gyökértömött fog helyes ellátása: fogbetét esetleg borítókorona

A gyökértömött fogat beborító úgynevezett indirekt restauráció a helyes megoldás. Ez tehát nem csak a fog kiegészítését látja el, mint amire az egyszerű fogtömés képes, hanem a csücsökvédelmen keresztül a teljes fog megőrzését irányozza. A leggyakoribb formája a fogbetét. Ez egyrészt kiegészíti a hiányzó fogszövetet, másrészt pótolja a csücsköket. Ez teljes biztonságot ad a rágóerő repesztő hatásaival szemben. A leggyakoribb fogbetét anyaga porcelán, vagy a kompozit. A fogorvos előkészíti a fogbetét formáját, lenyomatot vesz, majd a fogtechnikus készíti el a betétet. A betét ragasztással kerül a fogra.

Ez a fog súlyosan szuvas, pedig a páciens azt hiszi, alig lyukas, kívülről szinte épnek tűnik. A fogat porcelán betéttel egészítjük ki és megvédjük a csücsköket is.

Amikor a fogszövet több mint 70%a elpusztult, illetve a fog bizonyos részein a fogíny alá ér a szuvas terület, borítókoronára lehet szükség. A borítókorona már nem kiegészít, hanem a teljes fogat beborítja. Sok esetben a fog belső részét, magját is pótolni kell, ami képes a borítókorona elhorgonyzására. Ilyenkor csapot kell készíteni. A csap egyik része a gyökérbe kerül beragasztásra, míg a koronai része - mint egy lecsiszolt fog - adja a fog mag részét. Borítókorona a legtöbb esetben cirkonium kerámiából, esetleg fémkerámiából készül.

A fogból az íny fölött csak pár milliméter maradt meg

 

4. A csapra ragsztjuk rá a borítókoronát. A végleges restauráció az egész fogat védi!

Összefoglalás - a gyökértömött fogat védeni kell!

A legfontosabb üzenet: 

 1. Olyan fogorvost válasszon, akiben megbízik és be tudja tartani a tanácsait!
 2. Ami rövid távon spórolásnak tűnik, az hosszú távon súlyos veszteség lehet!
 3. A gyökértömött fog csücskeit meg ell védeni a rágóerőtől. Ehhez nem elég a fogtömés!
 4. A legtöbb esetben a gyökértömött fogat betéttel vagy koronával kell ellátni, hogy hosszú távon jól funkcionáljon!
 5. Ami rövid távon drágának tűnik, az tulajdonképpen biztosítás. Biztosítja a jövőt a gyökérkezelt fog számára.
 6. Mindemellett! A gyökérkezelt fogak potenciálisan gócok. Ez azt jelenti, hogy a gyökérkezelés a fog megmentésének utolsó lehetősége, de soha nem lehet egy gyökérkezelt fogra 100% garanciát vállalni. A legnagyobb endodontusok - gyökérkezelés specialisták sem válallnak 100% garanciát arra, hogy a fog megmentése sikeres lesz! Lehet, hogy egy gyökérkezelt fog 40-50 évig is a szájban marad és tökéletesen funkcionál, más esetben pedig  a leggondosabb ellátás mellett is kiújulhatnak panaszok és a páciens a fogat mégis elveszíti. Mindig, mindenki ennek tudatában kezdjen hozzá a gyökérkezléshez!
 7. A legjobb dolog - és a legköltséghatékonyabb - a megelőzés! A szájápolás és a rendszeres fogászati szűrésen való részvétellel és időben történő beavatkozásokkal Ön sokat nyerhet! Ha bejelentkezne állapotfelmérésre, itt megteheti!
ALAP Szájhigiéniai kezelés csomag
19 900 Ft25 900 Ft
OPTIMUM szájhigiéniai kezelés csomag
22 900 Ft29 900 Ft
PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia
32 750 Ft42 500 Ft
Fogorvosi fogfehérítés peroxidos
85 000 Ft120 000 Ft
Dentalhigiéniai fogfehérítés peroxidmentes
25 900 Ft49 900 Ft
Kozmetikai szájhigiéniai csomag fogfehérítéssel
55 500 Ft79 800 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.