1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Gyökértömés után mivel kell a fogat felépíteni?

Gyökértömés után

Tartalomjegyzék

Gyökértömés után sokan hibáznak abban, hogy nem fogadják meg az orvos tanácsát a fog koronai részének restaurációjával kapcsolatban. A gyökértömött fogakban ugyanis a legtöbb esetben nagy a szövethiány, így a struktúrájuk jóval gyengébb, mint az élő fogaknak. Emellett, mivel nem élő fogak, így nedvességtartalmuk alacsonyabb, ez is fokozza a törékenységet. Persze legjobb a gyökérkezelést és gyökértömést elkerülni.
Ha bővebben szeretne olvasni a Biodentine technikáról, kattintson ide

Gyökértömés után – egyszerű fogtömés

Nagyon ritka esetben lehetséges. Mégis, hiányos tudás miatt sok páciens nem fogadja meg az orvos tanácsát, felesleges pénzköltésnek véli azt, hogy fogtömés helyett valami megbízhatóbb restaurációt válasszon. A gyökértöméssel elmúlik a fájdalom, a fog – a páciens számára – olyan, mint a kezelés előtt. Miért ne lehetne betömni? Ugyan a fogorvos koronát, vagy betétet javasol, a páciens mégis egy egyszerű tömést kér. Ez a legtöbb esetben súlyos hiba. Ha tovább olvas, megtudhatja miért!  

súlyosan szuvas fog, gyökérkezelés előtt

Miért nem szabad a gyökértömött fogat egyszerű töméssel zárni?

Sajnos sokan nem tudják, hogy a gyökértömött fogak nagy részét nem az újbóli gyökércsúcsi gyulladás miatt, hanem a fog koronai részének helytelen, sokszor gyenge restaurációja miatt veszítik el! A gyökérkezelések legnagyobb része azért történik, mert a fog a szuvasodás miatt súlyosan károsodott és a fogbél fertőzötté vált. Ekkorra a fogszövetnek sokszor több mint 50-70%a is hiányozhat. 

A páciens számára ez a folyamat sokáig nem tűnik fel. A külső zománcréteg alatt pusztul a dentin, így a laikus számára nem látványos a szövetveszteség. A fogorvos első feladata a gyökérkezelés előtt, hogy a szuvas, felpuhult szöveteket eltávolítja. Ez a legtöbb esetben hatalmas mennyiségű foganyagot jelent. Belül, a fog belsejében egy kráter marad, míg kívülről a zománc még aránylag épnek tűnhet.

A páciens úgy hitte, ez a fog egy egyszerű töméssel megmenthető, hiszen kívülről úgy tűnik, a fog jó része ép.

Maga a gyökérkezelés szintén kíván foganyag veszteséget. A csatornákat fel kell tárni, ehhez először a pulpakamrát kell megnyitni és kitisztítani. A csatornákhoz hozzáférést kell biztosítani, ehhez megint fúrni kell. A szűk anatómiai csatornarendszert a gyökértöméshez formázni kell, ez megint dentin veszteséget jelent.

Ha egy ilyen fogat a gyökértömés után egyszerű fogtöméssel zárunk le, a kapott végeredmény nem lesz strukturálisan elegendően erős a rágóerővel szemben. Ez annyit jelent, hogy a fog akár pár héten, hónapon belül megrepedhet. Ha a repedés a gyökér hosszanti irányába, a csont alá fut, a fog sajnos menthetetlen! 

A fogat fel kell építeni a gyökérkezeléshez. A gyökérkezelés újabb foganyagveszteséggel is jár a fog belsejében

Az egyszerű fogtöméssel lezárt fog tehát rövid távon spórolásnak tűnhet, hosszú távon azonban súlyos veszteség. Veszik a fog, ez önmagában is gyászos, de veszik a gyökérkezelésre, gyökértömésre kidobott pénz és energia is! 

Egyszerű fogtöméssel csak nagyon ritka esetben lehet gyökértömés után a fogat lezárni. Olyan esetek ezek, amikor a fog nem fogszuvasodás, hanem egyéb ártalom – pl. trauma, kóros harapási forma miatt hal el. Ilyenkor  a fog szövetei épek, így valóban “csak” a gyökérkezelés miatt kialakított járatrendszer lezárására van szükség.

Azonban ilyen esetekben is inkább ajánlott a fogbetét vagy korona. Jobb egy gyökérkezelt fogat csücsökborítással a szakma szabályai szerint biztonságosan megvédeni a rágóerőtől.

Gyökértömött fog helyes ellátása: fogbetét esetleg borítókorona

A gyökértömött fogat beborító úgynevezett indirekt restauráció a helyes megoldás. Ez tehát nem csak a fog kiegészítését látja el, mint amire az egyszerű fogtömés képes, hanem a csücsökvédelmen keresztül a teljes fog megőrzését irányozza. A leggyakoribb formája a fogbetét. Ez egyrészt kiegészíti a hiányzó fogszövetet, másrészt pótolja a csücsköket. Ez teljes biztonságot ad a rágóerő repesztő hatásaival szemben. A leggyakoribb fogbetét anyaga porcelán, vagy a kompozit. A fogorvos előkészíti a fogbetét formáját, lenyomatot vesz, majd a fogtechnikus készíti el a betétet. A betét ragasztással kerül a fogra.

Ez a fog súlyosan szuvas, pedig a páciens azt hiszi, alig lyukas, kívülről szinte épnek tűnik. A fogat porcelán betéttel egészítjük ki és megvédjük a csücsköket is.

Amikor a fogszövet több mint 70%a elpusztult, illetve a fog bizonyos részein a fogíny alá ér a szuvas terület, borítókoronára lehet szükség. A borítókorona már nem kiegészít, hanem a teljes fogat beborítja. Sok esetben a fog belső részét, magját is pótolni kell, ami képes a borítókorona elhorgonyzására. Ilyenkor csapot kell készíteni. A csap egyik része a gyökérbe kerül beragasztásra, míg a koronai része – mint egy lecsiszolt fog – adja a fog mag részét. Borítókorona a legtöbb esetben cirkonium kerámiából, esetleg fémkerámiából készül.

A fogból az íny fölött csak pár milliméter maradt meg4. A csapra ragsztjuk rá a borítókoronát. A végleges restauráció az egész fogat védi!

Összefoglalás – a gyökértömött fogat védeni kell!

A legfontosabb üzenet: 

  1. Olyan fogorvost válasszon, akiben megbízik és be tudja tartani a tanácsait!
  2. Ami rövid távon spórolásnak tűnik, az hosszú távon súlyos veszteség lehet!
  3. A gyökértömött fog csücskeit meg ell védeni a rágóerőtől. Ehhez nem elég a fogtömés!
  4. A legtöbb esetben a gyökértömött fogat betéttel vagy koronával kell ellátni, hogy hosszú távon jól funkcionáljon!
  5. Ami rövid távon drágának tűnik, az tulajdonképpen biztosítás. Biztosítja a jövőt a gyökérkezelt fog számára.
  6. Mindemellett! A gyökérkezelt fogak potenciálisan gócok. Ez azt jelenti, hogy a gyökérkezelés a fog megmentésének utolsó lehetősége, de soha nem lehet egy gyökérkezelt fogra 100% garanciát vállalni. A legnagyobb endodontusok – gyökérkezelés specialisták sem válallnak 100% garanciát arra, hogy a fog megmentése sikeres lesz! Lehet, hogy egy gyökérkezelt fog 40-50 évig is a szájban marad és tökéletesen funkcionál, más esetben pedig  a leggondosabb ellátás mellett is kiújulhatnak panaszok és a páciens a fogat mégis elveszíti. Mindig, mindenki ennek tudatában kezdjen hozzá a gyökérkezléshez!
  7. A legjobb dolog – és a legköltséghatékonyabb – a megelőzés! A szájápolás és a rendszeres fogászati szűrésen való részvétellel és időben történő beavatkozásokkal Ön sokat nyerhet! Ha bejelentkezne állapotfelmérésre, itt megteheti!
Send this to a friend