Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Abay Bálint

Gyökértömött fog melletti góc

Gyökértömött fog melletti góc

A gyökérkezelés a fog megmentésére tett utolsó kísérlet, amivel megpróbáljuk elkerülni a foghúzást. A gyökérkezelés illetve gyökértömés a szakirodalmi statisztikák szerint 84-96%-ban sikeresek. A siker sok tényezőn múlik. Mivel a gyökértömött fog mellett idővel - akár teljesen panaszmentesen - kiújulhat a gyulladás, ha gyökértömött fogunk van, érdemes legalább évente egyszer felülvizsgálatot, mint például fogászati góc szűrést kérni.

Min múlik a gyökértömés sikere?

A siker, mint minden egyéb projekt esetén, az orvoslásban is sok tényezőn múlik. Ezek közül vannak kiszámíthatóbb és kevésbé kiszámítható tényezők. Ami leginkább kiszámítható, az a fogorvos tapasztalata, szaktudása és eszközparkja. Minél inkább az endodonciában (foggyökér kezelés tan) járatos szakember végzi a kezelést, annál nagyobb a sikeres esetek száma. Például a mikroszkópos gyökérkezelés specialisták, vagy endodontusok nem csak nagyobb szaktudással, komolyabb tapasztalattal, de az általános fogorvosoktól eltérő eszközparkkal is rendelkeznek. Ilyen fontos eszközök, amik segítik a nagyobb sikert:

 • 3D CBCT felvétel, ami sokkal pontosabb képet ad a csatornák lefutásáról, jobb diagnózist tesz lehetővé
 • Operációs mikroszkóp - akár 20-szoros nagyításban kezelhető a fog, precízebb a kezelés
 • 3D fertőtlenítés - ami az oldalcsatornákban is sikeresebben pusztítja el a baktériumokat
 • Kofferdam izolálás, ami az elérhető legkomolyabb fertőtlenítési protokollokat teszi lehetővé.

Ami nem kiszámítható, amiket a páciens hoz: a foggyökér gyulladását okozó kórokozók patogenitása, agresszivitása. A gyulladás fennállásának ideje a gyökérkezelés előtt. A fog anatómiája, az elágazó gyökércsatornarendszer. A páciens immunrendszerének állapota, életmód, általános egészségi állapot.

A gyökértömött fogakat évente ellenőriztetni kell panaszmentes esetben is.

Az alábbi képeken egy páciens 3D CBCT felvételeit láthatjuk. Ezeket az alsó fogakat néhány évvel ezelőtt gyökérkezelte egy általános fogorvos. A páciens általános állapotfelmérés miatt érkezett a rendelőnkbe, elmondása szerint azért szeretne fogorvost váltani, mert olvasott a precízebb, biztonságosabb és tartósabb kezelési módszerekről.

Az állapotfelmérés során panoráma röntgen is készül, melyen látszott, hogy a páciensnek több gyökérkezelt foga is van. A képen nyilak jelzik a gyökértömött fogakat. Mindkét fog teljesen panaszmentes. A jobb alsó 5 fogban lévő gyökértömés, ugyan nem tökéletes, de a foggyökér körül nincs gyulladás. A jobb alsó 4 foggyökér körül azonban komoly gyulladás látszik. Ez egy gócos, gyökértömött fog.

Miért érdemes 3D CBCT felvételt készíteni a gócos, gyökértömött fogakról?

Az alábbi felvételek ugyanazt a fogat mutatják, csak a CT egy másik síkszeletét láthatjuk. Ami a fenti képen, az oldalsó metszeten nem látszott, az ezen a metszeten már jól látszik. A gyökértömött fog mellett kialakult gyulladás oka az, hogy a fogban 2 gyökércsatorna van, melyből az előző kezelés során csak az egyik lett kezelve. Ez azt jelenti, hogy a másik gyökércsatornában azóta is ott hemzsegnek a baktériumok, ami a foggyökér csúcsán fertőzést, majd következményes csontpusztulást vált ki. Az elpusztult csonk képe a fekete “hiány” amit a nyíl jelöl.

Ezen a szeleten pedig felülről látunk egy síkot, a 3. dimenzió is vizsgálható így, melyen látszik, hogy a gyulladás milyen mértékben terjed a fog hátsó felszínén, és szintén igazolást nyer, hogy a két csatorna közül csak az egyik csatorna van megtömve.

Az előző fogorvos szabad szemmel kezelte a fogat. A tankönyvek szerint ezeknek az alsó kisőrlő fogaknak a nagy részében csak egy gyökércsatorna van, így ha CBCT és nagyítás nélkül kezel a fogorvos, ezeket a plusz csatornákat nem lehet látni.

Mit lehet tenni a gyökértömött, gócos foggal?

A fenti fog esetén reviziót, azaz a fog újbóli gyökérkezelését javasoltuk, mikroszkópos gyökérkezelési technikával. A kezelés kofferdam izolálásban történik, így a maximálisan hatékony fertőtlenítőszerek használhatóak. A fertőtlenítéshez 3D ultrahangos fertőtlenítés is csatlakozik, ami lehetővé teszi a mellékcsatornák fertőtlenítését is. A mikroszkópos kezelés során fel lehet tárni az előző kezelés során fel nem tárt második fő gyökércsatornát és el lehet végezni annak gyökértömését. A régi, valószínűleg azóta átfertőzött gyökértömést el kell távolítani és azt a csatornáit is újra kell kezelni. Ennek fognak a mikroszkópos gyökérkezelése és gyökértömése kb. 2-3 alkalommal végezhető el. Alkalmanként 1-1,5 óra időtartam szükséges. Ha a gyökértömés elkészült, a fogat csappal és koronával kell felépíteni, hogy a rágóerőt a sérült fogszövet elbírja és kellően esztétikus legyen mosolygáskor.

Mennyire lehet sikeresen kezelni az egyszer már gyökértömött fogat?

A gyulladás kiterjedését - azaz a góc nagyságát, az eltelt hosszú időt - amióta a gyulladás fennáll, a foggyökér anatómiai nehézségi fokát tekintve és azt, hogy ez egy újbóli gyökérkezelés, a kezelés várható sikere, a szakirodalom adatainak megfelelően kb. 75 - 84% körüli. Ilyen esetben természetesen felmerül a fog eltávolításának és a foghiány fogimplantátummal történő pótlásának alternatívája is.

A fogorvos ilyen kritikus állapotú fog esetén csupán javaslatot tesz, felvázolja az alternatív lehetőségeket. A Páciens tud végső döntést hozni, hogy mennyire szeretné minden áron, az aránylag magas kockázattal együtt megpróbálni az újbóli gyökérkezelést. Vagy, inkább egy biztosabbnak tűnő megoldást választ, ami a saját fog eltávolításával és beültetett fog viselésével valósul meg.

Mindannyian mások vagyunk, máshogy döntünk. De egy biztos! Mindenki a számára jó döntést csak megfelelően részletes információk alapján tudja meghozni. Ezért érdemes ellenőriztetni, speciális, modern diagnosztikai eszközökkel felszerelt fogászatot és szakorvost választani.

Fogorvosi fogfehérítés
69 000 Ft99 000 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés STANDARD csomag
19 900 Ft28 500 Ft
Kozmetikai szájhigiéniai csomag fogfehérítéssel
46 900 Ft67 000 Ft
Frontfog esztétikus fogtömés
18 900 Ft21 900 Ft
Kisőrlő fog esztétikus fogtömés
19 900 Ft22 900 Ft
Nagyőrlő fog esztétikus fogtömés
20 900 Ft23 900 Ft
Fognyaki esztétikus fogtömés
16 000 Ft18 000 Ft
Kozmetikai szájhigiéniai csomag fogfehérítéssel
46 900 Ft67 000 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés PRÉMIUM, LESS PAIN csomag
42 500 Ft
Fogorvosi fogfehérítés (peroxid tartalmú) 60 perc
99 000 Ft
Fogászati állapotfelmérés csomag
10 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 dimenziós Cone Beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés SILVER csomag
15 400 Ft22 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.