1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Gyökértömött fog melletti góc

Gyökértömött fog

Tartalomjegyzék

A gyökérkezelés a fog megmentésére tett utolsó kísérlet, amivel megpróbáljuk elkerülni a foghúzást. A gyökérkezelés illetve gyökértömött fog kezelése a szakirodalmi statisztikák szerint 84-96%-ban sikeresek. A siker sok tényezőn múlik. Mivel a gyökértömött fog mellett idővel – akár teljesen panaszmentesen – kiújulhat a gyulladás, ha gyökértömött fogunk van, érdemes legalább évente egyszer felülvizsgálatot, mint például fogászati góc szűrést kérni.

Min múlik a gyökértömés sikere?

A siker, mint minden egyéb projekt esetén, az orvoslásban is sok tényezőn múlik. Ezek közül vannak kiszámíthatóbb és kevésbé kiszámítható tényezők. Ami leginkább kiszámítható, az a fogorvos tapasztalata, szaktudása és eszközparkja. Minél inkább az endodonciában (foggyökér kezelés tan) járatos szakember végzi a kezelést, annál nagyobb a sikeres esetek száma. Például a mikroszkópos gyökérkezelés specialisták, vagy endodontusok nem csak nagyobb szaktudással, komolyabb tapasztalattal, de az általános fogorvosoktól eltérő eszközparkkal is rendelkeznek. Ilyen fontos eszközök, amik segítik a nagyobb sikert:

  • 3D CBCT felvétel, ami sokkal pontosabb képet ad a csatornák lefutásáról, jobb diagnózist tesz lehetővé
  • Operációs mikroszkóp – akár 20-szoros nagyításban kezelhető a fog, precízebb a kezelés
  • 3D fertőtlenítés – ami az oldalcsatornákban is sikeresebben pusztítja el a baktériumokat
  • Kofferdam izolálás, ami az elérhető legkomolyabb fertőtlenítési protokollokat teszi lehetővé.

Ami nem kiszámítható, amiket a páciens hoz: a foggyökér gyulladását okozó kórokozók patogenitása, agresszivitása. A gyulladás fennállásának ideje a gyökérkezelés előtt. A fog anatómiája, az elágazó gyökércsatornarendszer. A páciens immunrendszerének állapota, életmód, általános egészségi állapot.

A gyökértömött fogakat évente ellenőriztetni kell panaszmentes esetben is.

Az alábbi képeken egy páciens 3D CBCT felvételeit láthatjuk. Ezeket az alsó fogakat néhány évvel ezelőtt gyökérkezelte egy általános fogorvos. A páciens általános állapotfelmérés miatt érkezett a rendelőnkbe, elmondása szerint azért szeretne fogorvost váltani, mert olvasott a precízebb, biztonságosabb és tartósabb kezelési módszerekről.

Az állapotfelmérés során panoráma röntgen is készül, melyen látszott, hogy a páciensnek több gyökérkezelt foga is van. A képen nyilak jelzik a gyökértömött fogakat. Mindkét fog teljesen panaszmentes. A jobb alsó 5 fogban lévő gyökértömés, ugyan nem tökéletes, de a foggyökér körül nincs gyulladás. A jobb alsó 4 foggyökér körül azonban komoly gyulladás látszik. Ez egy gócos, gyökértömött fog.

Miért érdemes 3D CBCT felvételt készíteni a gócos, gyökértömött fogakról?

Az alábbi felvételek ugyanazt a fogat mutatják, csak a CT egy másik síkszeletét láthatjuk. Ami a fenti képen, az oldalsó metszeten nem látszott, az ezen a metszeten már jól látszik. A gyökértömött fog mellett kialakult gyulladás oka az, hogy a fogban 2 gyökércsatorna van, melyből az előző kezelés során csak az egyik lett kezelve. Ez azt jelenti, hogy a másik gyökércsatornában azóta is ott hemzsegnek a baktériumok, ami a foggyökér csúcsán fertőzést, majd következményes csontpusztulást vált ki. Az elpusztult csonk képe a fekete “hiány” amit a nyíl jelöl.

Ezen a szeleten pedig felülről látunk egy síkot, a 3. dimenzió is vizsgálható így, melyen látszik, hogy a gyulladás milyen mértékben terjed a fog hátsó felszínén, és szintén igazolást nyer, hogy a két csatorna közül csak az egyik csatorna van megtömve.

Az előző fogorvos szabad szemmel kezelte a fogat. A tankönyvek szerint ezeknek az alsó kisőrlő fogaknak a nagy részében csak egy gyökércsatorna van, így ha CBCT és nagyítás nélkül kezel a fogorvos, ezeket a plusz csatornákat nem lehet látni.

Mit lehet tenni a gyökértömött, gócos foggal?

A fenti fog esetén reviziót, azaz a fog újbóli gyökérkezelését javasoltuk, mikroszkópos gyökérkezelési technikával. A kezelés kofferdam izolálásban történik, így a maximálisan hatékony fertőtlenítőszerek használhatóak. A fertőtlenítéshez 3D ultrahangos fertőtlenítés is csatlakozik, ami lehetővé teszi a mellékcsatornák fertőtlenítését is. A mikroszkópos kezelés során fel lehet tárni az előző kezelés során fel nem tárt második fő gyökércsatornát és el lehet végezni annak gyökértömését. A régi, valószínűleg azóta átfertőzött gyökértömést el kell távolítani és azt a csatornáit is újra kell kezelni. Ennek fognak a mikroszkópos gyökérkezelése és gyökértömése kb. 2-3 alkalommal végezhető el. Alkalmanként 1-1,5 óra időtartam szükséges. Ha a gyökértömés elkészült, a fogat csappal és koronával kell felépíteni, hogy a rágóerőt a sérült fogszövet elbírja és kellően esztétikus legyen mosolygáskor.

Mennyire lehet sikeresen kezelni az egyszer már gyökértömött fogat?

A gyulladás kiterjedését – azaz a góc nagyságát, az eltelt hosszú időt – amióta a gyulladás fennáll, a foggyökér anatómiai nehézségi fokát tekintve és azt, hogy ez egy újbóli gyökérkezelés, a kezelés várható sikere, a szakirodalom adatainak megfelelően kb. 75 – 84% körüli. Ilyen esetben természetesen felmerül a fog eltávolításának és a foghiány fogimplantátummal történő pótlásának alternatívája is.

A fogorvos ilyen kritikus állapotú fog esetén csupán javaslatot tesz, felvázolja az alternatív lehetőségeket. A Páciens tud végső döntést hozni, hogy mennyire szeretné minden áron, az aránylag magas kockázattal együtt megpróbálni az újbóli gyökérkezelést. Vagy, inkább egy biztosabbnak tűnő megoldást választ, ami a saját fog eltávolításával és beültetett fog viselésével valósul meg.

Mindannyian mások vagyunk, máshogy döntünk. De egy biztos! Mindenki a számára jó döntést csak megfelelően részletes információk alapján tudja meghozni. Ezért érdemes ellenőriztetni, speciális, modern diagnosztikai eszközökkel felszerelt fogászatot és szakorvost választani.

Send this to a friend