Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Halogatásból származó kockázatok

Halogatásból származó kockázatok

A fogbeültetés elhalasztásából származó kockázatok

A hiányzó fogak pótlása nem csupán esztétikai kérdés, hanem elsősorban egészségügyi. Ha Ön hosszú éveken át halogatja hiányzó fogainak pótoltatását, akkor ennek komoly egészségügyi kockázatai vannak, melyek sok esetben már túlkésőn válnak érzékelhetővé az Ön számára. Ha sokáig vár, olyan fogászati szituációval szembesül a fogorvos, ahol már nagyon szűk mozgástere marad. A fogak elvándorolnak, a csont lebomlik, a harapás eltorzul. Lépjen időben, amikor még sok lehetősége van arra, hogy a fogakat esztétikusan és megnyugtatóan lehet még pótolni

Fogak elvándorlása, elmozdulása a foghiány miatt

Veszélybe kerülnek a hiányzó fogakkal szomszédos és azzal szemben lévő egyébként egészséges fogak, mivel azok elvándorolhatnak, eldőlhetnek, kiemelkedhetnek a helyükről a kiegyensúlyozatlan terhelés miatt. Ennek aztán számos további következménye van, mint például: a foghiány beszűkül a bedőlt fog miatt, emiatt nem lehet fogbeültetést végezni, a bedőlt fog meglazul, a harapás síkja átrendeződik, mely állkapocs ízületi fájdalomhoz, kattogáshoz vezet, a bedőlt fog mellett fogínytasak képződik, mely begyulladhat stb.

Kedvezőtlen harapási sík következtében kialakuló szorítás, fogcsikorgatás

A foghiány (akár már egy fog hiánya is) átrendezi a fogak érintkezésének (harapás) finom rendszerét. Egy rossz helyzetben záródó harapási séma éjszakai szorítást, fogcsikorgatást okozhat. Néhány esetben álmatlanságot, fáradságot, levertséget eredményezhet akár egy átaludt éjszaka után is (és nem is sejtjük, hogy a hiányzó fogak ebben bizony szerepet játszhatnak!).

Kedvezőtlen harapási sík következtében kialakuló állkapocs ízületi panaszok

A harapási rendellenesség másik komoly következménye az állkapocs ízület rendellenes helyzete mely fájdalmakhoz vezet az ízületben. Ennek gyógyítása komoly kihívás még a leginkább tapasztalt fogorvosok számára is, legtöbbször csak félmegoldások, tüneti kezelések születnek. A rossz pozícióba rendező harapási séma miatt kellemetlen, mindennapi tünetet okozhat az állkapocsízület, ha állandó többletterhelésnek van kitéve. Kopás, kóros mozgás, fájdalom lép fel

Jelentős csontvesztés a foghiány helyén

A fogak tartós hiánya miatt jelentős csontvesztés alakul ki a foghiányok helyén, ami a későbbiekben megakadályozza azt, hogy a hiányt fogbeültetéssel lehessen pótolni. A csont magassága és szélessége is jelentősen csökken a foghúzás követően. A csont összeesik, hiszen megszűnik a fogtartó funkció. Az időben elvégzett fogbeültetéssel a csont magassága és szélessége jó eséllyel megtartható!

A csontvesztés miatt az esztétikai lehetőségek is beszűkülnek

A sokáig nem pótolt fog helyén nincs rágási funkció. A csont ezért sorvadni kezd, elvékonyodik. Közelebb kerülnek a csontfelszínhez az érzőideg kilépések. Idővel nem csak a fogbeültetés válik lehetetlenné, de a hagyományos hídpótlás esztétikai lehetőségei is romlanak – a fogínyt nem lehet híddal szépen pótolni.

Fogágy pusztulás, saját fogak elvesztése

A foghiány mellet álló fogak egyrészt több rágóterhelést kapnak, másrészt eldőlhetnek a rés felé, ezért a többlet rágóerőt rossz irányból is kapják. Ennek gyors következménye a fogágy pusztulása a foghiány melletti fogak körül, mely e fogak korai elvesztéséhez vezethet.

A foghiány előnytelen esztétikai hatást, alacsony önértékelést okoz

A foghiány nem esztétikus. A hiba látszik, még akkor is, ha az illető igyekszik eltakarni azt. Ez bizonyos élethelyzetekben (új párkapcsolat, munkahelyi előrejutás) kifejezetten előnytelen. Egy friss kapcsolatban az első megítélés mindig a külső alapján történik, egy foghiány ilyenkor kifejezetten káros.

Minden hiba kijavítható, az EGÉSZség érzése alapvető célja minden embernek

Az elveszett fognak belső pszichés hatása is van, még akkor is ha ezt sokan igyekeznek figyelmen kívül hagyni. Egy rész a testünkből elveszett. Talán el sem gyászoltuk. A helye ott van és figyelmeztet a veszteségre, az elmúlásra, a hibára, a tökéletlenségre. A fog pótlása – a lehető legtermészetesebb módon – betölti a veszteséget, elégedettséggel, teljességgel tölt el. Minden hiba kijavítható! A hiányzó fogak esetében érdemes tehát mihamarabb fogszakorvoshoz fordulnia, hiszen így elkerülheti a későbbi, súlyosabb következményeket, helyreállíthatatlan fogászati szituációkat. Fogbeültetéssel vagy hagyományos esztétikus fogpótlással, a foghiányt érdemes mielőbb pótoltatni!
AlphaBio®  fogászati implantátum
129 000 Ft145 000 Ft
Neo Biotech® titanium fogászati implantátum
139 000 Ft155 000 Ft
Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum
169 000 Ft185 000 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 dimenziós Cone Beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.