Halogatásból származó kockázatok

A fogbeültetés elhalasztásából származó kockázatok

A hiányzó fogak pótlása nem csupán esztétikai kérdés, hanem elsősorban egészségügyi. Ha Ön hosszú éveken át halogatja hiányzó fogainak pótoltatását, akkor ennek komoly egészségügyi kockázatai vannak, melyek sok esetben már túlkésőn válnak érzékelhetővé az Ön számára. Ha sokáig vár, olyan fogászati szituációval szembesül a fogorvos, ahol már nagyon szűk mozgástere marad. A fogak elvándorolnak, a csont lebomlik, a harapás eltorzul. Lépjen időben, amikor még sok lehetősége van arra, hogy a fogakat esztétikusan és megnyugtatóan lehet még pótolni

Fogak elvándorlása, elmozdulása a foghiány miatt

Veszélybe kerülnek a hiányzó fogakkal szomszédos és azzal szemben lévő egyébként egészséges fogak, mivel azok elvándorolhatnak, eldőlhetnek, kiemelkedhetnek a helyükről a kiegyensúlyozatlan terhelés miatt. Ennek aztán számos további következménye van, mint például: a foghiány beszűkül a bedőlt fog miatt, emiatt nem lehet fogbeültetést végezni, a bedőlt fog meglazul, a harapás síkja átrendeződik, mely állkapocs ízületi fájdalomhoz, kattogáshoz vezet, a bedőlt fog mellett fogínytasak képződik, mely begyulladhat stb.

Kedvezőtlen harapási sík következtében kialakuló szorítás, fogcsikorgatás

A foghiány (akár már egy fog hiánya is) átrendezi a fogak érintkezésének (harapás) finom rendszerét. Egy rossz helyzetben záródó harapási séma éjszakai szorítást, fogcsikorgatást okozhat. Néhány esetben álmatlanságot, fáradságot, levertséget eredményezhet akár egy átaludt éjszaka után is (és nem is sejtjük, hogy a hiányzó fogak ebben bizony szerepet játszhatnak!).

Kedvezőtlen harapási sík következtében kialakuló állkapocs ízületi panaszok

A harapási rendellenesség másik komoly következménye az állkapocs ízület rendellenes helyzete mely fájdalmakhoz vezet az ízületben. Ennek gyógyítása komoly kihívás még a leginkább tapasztalt fogorvosok számára is, legtöbbször csak félmegoldások, tüneti kezelések születnek. A rossz pozícióba rendező harapási séma miatt kellemetlen, mindennapi tünetet okozhat az állkapocsízület, ha állandó többletterhelésnek van kitéve. Kopás, kóros mozgás, fájdalom lép fel

Jelentős csontvesztés a foghiány helyén

A fogak tartós hiánya miatt jelentős csontvesztés alakul ki a foghiányok helyén, ami a későbbiekben megakadályozza azt, hogy a hiányt fogbeültetéssel lehessen pótolni. A csont magassága és szélessége is jelentősen csökken a foghúzás követően. A csont összeesik, hiszen megszűnik a fogtartó funkció. Az időben elvégzett fogbeültetéssel a csont magassága és szélessége jó eséllyel megtartható!

A csontvesztés miatt az esztétikai lehetőségek is beszűkülnek

A sokáig nem pótolt fog helyén nincs rágási funkció. A csont ezért sorvadni kezd, elvékonyodik. Közelebb kerülnek a csontfelszínhez az érzőideg kilépések. Idővel nem csak a fogbeültetés válik lehetetlenné, de a hagyományos hídpótlás esztétikai lehetőségei is romlanak – a fogínyt nem lehet híddal szépen pótolni.

Fogágy pusztulás, saját fogak elvesztése

A foghiány mellet álló fogak egyrészt több rágóterhelést kapnak, másrészt eldőlhetnek a rés felé, ezért a többlet rágóerőt rossz irányból is kapják. Ennek gyors következménye a fogágy pusztulása a foghiány melletti fogak körül, mely e fogak korai elvesztéséhez vezethet.

A foghiány előnytelen esztétikai hatást, alacsony önértékelést okoz

A foghiány nem esztétikus. A hiba látszik, még akkor is, ha az illető igyekszik eltakarni azt. Ez bizonyos élethelyzetekben (új párkapcsolat, munkahelyi előrejutás) kifejezetten előnytelen. Egy friss kapcsolatban az első megítélés mindig a külső alapján történik, egy foghiány ilyenkor kifejezetten káros.

Minden hiba kijavítható, az EGÉSZség érzése alapvető célja minden embernek

Az elveszett fognak belső pszichés hatása is van, még akkor is ha ezt sokan igyekeznek figyelmen kívül hagyni. Egy rész a testünkből elveszett. Talán el sem gyászoltuk. A helye ott van és figyelmeztet a veszteségre, az elmúlásra, a hibára, a tökéletlenségre. A fog pótlása – a lehető legtermészetesebb módon – betölti a veszteséget, elégedettséggel, teljességgel tölt el. Minden hiba kijavítható!

A hiányzó fogak esetében érdemes tehát mihamarabb fogszakorvoshoz fordulnia, hiszen így elkerülheti a későbbi, súlyosabb következményeket, helyreállíthatatlan fogászati szituációkat.

Fogbeültetéssel vagy hagyományos esztétikus fogpótlással, a foghiányt érdemes mielőbb pótoltatni!

AlphaBio®  fogászati implantátum

133 000 Ft145 000 Ft

Neo Biotech® titanium fogászati implantátum

155 000 Ft169 000 Ft

Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum

185 000 Ft198 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Alsó bölcsességfog eltávolítás

Fogászati implantátum: fogpótlás modern megoldással

A szép mosoly és a precíz technika találkozása

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”