1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Hatékony, egyben gyengéd – peroxidmentes fogfehérítés!

Peroxidmentes fogfehérítés

Tartalomjegyzék

A megnyerő, egészséges mosoly gyakorlatilag elengedhetetlen a megfelelő első benyomáshoz. Éppen ezért egyfajta természetes igény az, ha fogsorunkat ragyogóan és fehéren szeretnénk viszontlátni a tükörben. A természetesen fehér fogsor nem mindannyiunknak veleszületett adottsága, így sokakat érdekel a peroxidmentes fogfehérítés lehetősége. Tapasztalataink szerint a rendelőben a fogfájás kezelések után a második legnépszerűbb kezelés típus a fogfehérítés.

Miért nem veleszületetten és örökre hófehér?

Az emberi fogazat természetes módon világos csontszínű. Ennek árnyalatai viszont egyénenként eltérhetnek, melynek számos oka van. Ide tartoznak az örökletes, genetikus tulajdonságok, illetve azok a szájápolási és étkezési szokások, melyeket már mi magunk alakítunk ki, s ezekkel bizony nagy mértékben befolyásolhatjuk fogaink ellenállóképességét és persze színét, egyaránt. Ha valaki ritkán, rossz technikával, önmagát nem eléggé értékelve és tisztelve mos fogat, ellenben sokat kávézik vagy teázik, természetszerűen lesznek a fogai sárgásan, feketésen elszíneződöttek és fogkövesek.

Fogfehérítés peroxidmentesen - fekete tea, kávé

A szájápolási szokások mellett fontos megemlíteni az erősen színező hatású élelmiszereket. Az intenzív színanyagok nagy mértékben képesek a fogak árnyalatát befolyásolni, így például a cékla, a tea vagy a feketekávé is épp ebbe a kategóriába tartoznak.

A dohányzás jelentős befolyásoló faktor, mely sok-sok árnyalattal képes sárgábbá tenni a fogakat. Ráadásul pusztítja a fogínyt és a fogágyat is, de ez már egy másik területe a fogászatnak.

Végül itt ez a fránya öregedés… Ahogy a test öregszik, a fiatalon még vastag, így fehérebb fogzománc folyamatosan kopik, vékonyodik. A vékony fogzománc pedig már nem takarja olyan mértékben az alatta levő sárgás, csontszínű dentint, így a fogszín sajnos folyamatosan sárgul a korral.

Milyen fogfehérítési lehetőségek vannak?

A fogfehérítésnek számos módja ismert, hiszen a csillogó fogsor vágya nem újkeletű. A kezdetekben szódabikarbónával vagy egyszerű sóval történő fogmosás óta – nem érdemes kipróbálni, mivel nagyon koptatja a fogzománcot! – sok fogfehérítési módszer jelent meg a piacon.

A polcról levehető, otthon alkalmazható készítményektől kezdve a komplex, orvos által felügyelt kezelésekig, peroxidos fogfehérítésig már számos alternatíva elérhető. A kezelések tartóssága és eredménye azonban nem mindenki számára garantál azonos végeredményt. A fogak állapota, az általános életmód, fogyasztott ételek és persze a kezelés típusa is nagy mértékben van hatással az áhított eredményre és persze annak tartósságára.

A fogak számára az egyik legkímélőbb és mégis hatásos eljárás a peroxidmentes fogfehérítés.

Miért javasoljuk a peroxidmentes fogfehérítést?

 • gyengéden távolítja el az elszíneződést okozó lerakódásokat
 • érzékeny fogú páciensek számára is ajánlott, biztonságos és fájdalommentes eljárás
 • kíméletessége mellett hatásos: akár 2-4 árnyalattal világosabb fogakat eredményez
 • az ínyre és a fogzománcra nincs károsító hatással
 • nem idéz elő szenzitivitást, mivel nincs radikális hatású anyaghasználat (hidrogén-peroxid)
 • már 1 vagy 2 kezelés után is látványos eredményt ad
 • évente akár többször is alkalmazható
 • kényelmes és gyors: körülbelül 3×15 percet vesz igénybe LED-lámpás megvilágítás mellett
 • kontroll alatt zajlik: dentálhigiénikus kollégák felügyelik a folyamatot

Hogyan zajlik a peroxidmentes fogfehérítés, mi a kezelés menete?

Mindenekelőtt a kezelés egy állapotfelméréssel indul. E során megvizsgáljuk a fogakat és a fogínyt is, valamint panorámaröntgent is készítünk, hogy megbizonyosodhassunk a teljes szájüreg egészségéről. Amint ez a lépés megtörtént, a fogakat alkalmassá kell tenni a beavatkozásra: szükség szerint ellátjuk a szuvas fogakat is, illetve a töméseket is ellenőrizzük.

Ezután alapos fogkőeltávolítás következik, hiszen a fehérítés kizárólag lepedék- és fogkőmentes fogazaton valósulhat meg. A fogkőeltávolítást speciális polírozó pasztával történő átpolírozás vagy Air-Brush sópolírozás követi.

A fehérítés előtt az ínyt is előkészítjük. Az alsó és a felső fogínyre ínyvédő anyag kerül fel, ami a lágy szövetek védelmét szolgálja és biztosítja az íny sértetlenségét a kezelés során.

A következő állomás már maga a fehérítés. Ebben a szakaszban kerül fel a speciális peroxidmentes fogfehérítő anyag, mely a peroxidos fogfehérítéshez képest egy kevésbé erős vegyülettel történik. A hatásmechanizmus hasonló: a kémiai folyamat során a fehérítő anyag reakcióba lép a sárgulást okozó, fogakon található anyagokkal. A fogakra felvitt hatóanyagot LED-lámpával aktiváljuk, melynek végeredménye aztán pedig a csodásan fehér fogsor. A kezelés legvégén az ínyvédő és a fogakra felvitt anyag is eltávolításra kerül.

Peroxidmentes fogfehérítés menete

Kombinált fogfehérítés a nagyobb hatékonyságért, szintén kíméletesen

A peroxidmentes fogfehérítésnek van egy hibrid megoldása is, mely peroxidmentes és enyhe peroxidos fehérítést kombinál. Ez a kezelés, orvosi felügyelet alatt, fogorvosi kontrollal, részben otthon történik. A rendelői, peroxidmentes fogfehérítés után, az eredmény fokozására, otthoni kezeléssel folytatódik a folyamat. A peroxidmentes fehérítéssel a rendelőben elért eredmény tartóssága, illetve maga a fehéredés is fokozható ezzel a megoldással.

Itt egy speciális, egyénre szabott sín készül el a rendelőben vett lenyomat után, melybe otthon kell beletenni az enyhe peroxidkoncentrációjú fogfehérítő anyagot. Így otthon, komfortos körülmények mellett végezhető az eljárás és fokozható a megkezdett fehérítő hatás.

Mire figyeljünk oda a fehérítést követően?

 • minimum 3 napig, de még inkább 1-2 hétig kerüljük el az erősen színező hatású élelmiszereket és italok, mint a vörösbor, a kávé, a bogyós gyümölcsök, a tea, stb. és preferáljuk a világosabb árnyalatú ételeket és italokat, ellenkező esetben ronthatunk a tartósságon és a hatáson
 • étkezést követően öblögessünk pár korty vízzel, ha erősebb színanyagot tartalmazó ételt fogyasztottunk
 • mellőzzük a dohányzást is lehetőség szerint a fent említett időszakban

A megjelenés fontos! A mosoly, a fogak szégyellése alacsony energetikájú állapot, nem szolgálja az egyén érdekeit. A tudatos fogápolás és az esztétikai fogászat lehetőségei, mint például a peroxidmentes fehérítés hatékony segítség lehet mindenkinek, aki meglátja benne a lehetőséget! A modern fogászat lehetőségei adottak. A döntés az Öné! Vágjon bele bátran!

Send this to a friend