Hogyan indul el egy szép mosoly megtervezése

Hogyan kezdjük el a fogszabályozást – konzultáció és kezelési terv

A fogszabályozás megfelelő eredménye a jól átgondolt, precízen megtervezett kezelési terven múlik. A megfelelő tervezés a fogászat többi ágánál is elengedhetetlenül fontos, de fogszabályozás esetén a gondos tervezés még kiemeltebb szerepet kap.

Fogszabályozási tervezés 3 dimenzióban

A fogszabályozási tervezés nem könnyű feladat. A szakorvosnak előre látnia kell 3 dimenzióban az állcsontok fejlődési irányait, változásait, a fogmozgatásokkal elérhető eredményeket és nem utolsósorban az arcprofilban rejlő lehetőségeket vagy akár veszélyeket. A tervezéshez az alábbi feladatok szükségesek:

  • mérések a teleröntgen felvétel alapján
  • általános fogászati elemzés a panoráma röntgenfelvétel alapján
  • mérések a gipszminták alapján – fogszabályozási modell analízis
  • arcprofil elemzés fényképfelvétel alapján
  • további röntgenfelvételek vagy CT felvétel kérése amennyiben ez szükségek

Fogszabályozási konzultáció

A fogszabályozással elérhető eredmények nagyon egyediek. Nem egy bizonyos standard elérése a cél, hanem egyedi módon abból az egy arcból, abból az egy fogazatból, abból az egy harapási helyzetből kihozni a lehető legtöbbet, amely a Páciens igényeihez a leginkább közelít.

A fogszabályozási konzultáció során a szakorvosnak részletesen meg kell ismernie a Páciense igényeit és fel kell vázolnia, mi az, ami ebből megvalósítható és milyen mértékben. A fogszabályozási konzultáció, még a kezelés megkezdése előtt óriási jelentőségű, sok félreértés, panasz megelőzhető.

Fogszabályozási konzultáció vagy konkrét kezelési terv?

Rendelőnkben lehetőség nyílik előzetes, kezelés terv nélküli fogszabályozási konzultációra, ennek célja az ismerkedés, egyszerű vizsgálattal, beszélgetéssel, mely konkrét kezelési terv nélkül, a lehetőségek felvázolásáról szól. A konzultáció segítheti a döntést – kérjünk e kezelési tervet, beleugorjuk e a fogszabályozásba vagy sem?

Mivel a konkrét fogszabályozási kezelési terv elkészítése komoly feladat a fogszabályozó szakorvos számára, így egyszerű konzultációs esetben ilyen terv még nem készül.

Konkrét fogszabályozási igény esetén fogszabályozási kezelési terv kérhető, ebben az esetben lenyomatvételek, röntgenfelvételek, fényképezés, teleröntgen felvétel kielemzés történik, majd ezek alapján konkrét és részletes fogszabályozási kezelési terv és árajánlat készül.

Mielőtt belekezdenénk a fogszabályozásba érdemes átgondolni az alábbiakat:

A fogszabályozáshoz nem csak jó szakorvos, hanem partnerként együttműködő Páciens is kell. A fogszabályozást nem elég megkívánni és kifizetni. A kezelés során együttműködő módon részt is kell venni a folyamatban. A fogszabályozó procedúra ugyanis hosszú, egy – másfél vagy két év is lehet, sőt komplexebb esetekben akár ennél tovább is tarthat.

A megfelelő eredmény érdekében az alábbiak végiggondolása szükséges:

  • a fogszabályozó készüléket az előírt időben hordani szükséges: kivehető készüléknél, 12 óránál tovább legyen bent a készülék, mint kint
  • az aktiválásokra el kell jönni a rendelőbe: a fogszabályozó magától egy idő után nem működik, vagy nem a kívánt módon működik, azon rendszeres időközönként állítani szükséges
  • a fogszabályozó mellett a fogak ápolása nehezebb fogszuvasodás, fognyaki elszíneződés könnyebben előfordulhat, de megelőzhető! Az otthoni ápoláshoz speciális tisztító eszközök ajánlottak, rendszeresen és sűrűbben érdemes professzionális fogtisztításra járni, mint fogszabályozó nélkül.
  • Gyermekek fogszabályozása esetén még sokkal több lehetőség áll az orvos kezében, hiszen ilyenkor még az állcsontok növekedése is befolyásolható bizonyos mértékig – ha lehet, érdemes ebben a korban elkezdeni a kezelést.
  • Felnőtt korban már szűkebbek a lehetőségek, sokszor kell kompromisszumot kötni, illetve bizonyos helyzeteket csak fogszabályozás és fogszabályozási célú műtét együttes alkalmazásával lehet javítani a helyzeten.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Teendő csontsorvadás esetén

Olcsó és a drága megoldások

Mire jó a mini megoldás

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”