1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Hogyan készüljünk fel a műtétre

Tartalomjegyzék

A sikeres műtétre tudatosan készülhetünk

A fogeltávolítás, vagy bármilyen foggal kapcsolatos műtét (gyökércsúcs rezekció, fogbeültetés) vérzéssel járó, orvosi nyelven invazív beavatkozás, ezért ajánlatos ezekre alaposan felkészülni. Ha a szorongás, önvád vagy félelem helyett a tudatos felkészülést választjuk, sokkal több esélyünk van a gyors és fájdalommentes beavatkozásra és gyógyulásra.

A fogeltávolítás, és minden egyéb fogászati beavatkozás, akkor lesz a lehető legsikeresebb, ha Ön kiváló egészségi állapotban van, felkészült, nem szorong és bízik abban, hogy a legjobb kezekben van.

Tudatos felkészülés a szájsebészeti műtétre = több esély a gyors és fájdalommentes beavatkozásra és optimális gyógyulásra!

Felkészülés lélekben:

A felkészülés a lelki hozzáállásunk megvizsgálásával kezdődik. Egy foghúzás esetén érdemes megvizsgálnunk, hogy van e bennük önvád, esetleg más személy, (például a fogorvos) hibáztatása a kialakult szituációval kapcsolatban. Fontos ezt észrevennünk és tudatosan elengednünk a bűntudatot vagy a hibáztatást, ezek ugyanis nem fognak rajtunk segíteni. Az igazi segítség az, ha elkezdünk előre tekinteni és magunkról gondoskodni. Vizsgáljuk meg:

  • tudok minden fontos részletet a műtéttel kapcsolatban?
  • teljesen megbízom az orvosomban?
  • tudok segítséget kérni, ha nincs megfelelő mennyiségű információm?
  • felkészültem testileg és lelkileg
  • el tudom engedni a múltat, (elgyászolni a fogamat), megbékélni és a jövőre koncentrálni?

A fenti kérdések megválaszolásához érdemes a fogorvos vagy asszisztensének tanácsait javaslatait is meghallgatni. A tudatos felkészülés fél siker. A megfelelő hozzáállással a fogászati műtét egyszerűen zajlik le, és a legtöbb esetben komplikáció mentes. A gyógyulás gyors és eseménytelen.

Felkészülés a táplálkozásban:

A beavatkozás napján egyen könnyű, tápláló ételeket, de ne menjen teli hassal a műtétre. A beavatkozás előtt 1-2 órával, igyon sok folyadékot (lehetőleg tiszta vizet). A műtét utánra ne tervezzen hatalmas lakomát, készüljön fel úgy, hogy étele könnyen rágható legyen és ha lehet ne tartalmazzon tejterméket néhány napig. Ha zöldségkrém levesben gondolkodik, kevés tejszínnel nyugodtan ízesítheti.

Gyógyszerek szedése a szájsebészeti műtét előtt:

Amennyiben Ön rendszeresen többféle gyógyszert (szívgyógyszerek, antipszichotikumok stb.) szed, fogorvosa kérhet konzultációt általános kezelőorvosától. A konzultáció alapján szakorvosa vagy háziorvosa javasolhatja a gyógyszer szedés átállítását. Fontos, hogy ilyen esetben néhány napra szüksége lehet az orvosoknak a konzultációhoz és a gyógyszerek új vagy ideiglenes átállításához. Fogorvosa elsősorban antibiotikumot és fájdalomcsillapítót rendel el Önnek, ha szükségesnek látja.

Sokan nem tudják, de fontos, hogy Aspirint NE szedjen a beavatkozást megelőző és követő néhány napon, mert az ebben levő hatóanyag nem kedvez a véralvadásnak. C-vitamin, Multivitamin készítményeket érdemes a kezelés előtt és után is rendszeresen szedni, bizonyítottan segíti a gyógyulást!

Pihenés, munka megtervezése:

Lehetőség szerint tervezze meg úgy a napját, hogy a műtét után pihenhessen. Ha Ön erős akaratú, nagy munkabírású ember, akkor is tudatosan iktasson be könnyebb napot. Nem feltétlen azért, mert mindenképp problémás a műtét utáni délután, inkább azért, hogy odafigyelhessen magára, több gondoskodással lehessen önmaga felé.

Egy kis extra hívőknek és nem hívőknek egyaránt – homeopathia:

Nem csak homeopáthia hívő páciensek számoltak be arról, hogy van ebben valami… mindenfajta műtét (nem csak szájsebészeti!) esetén érdemes kipróbálni az Arnica C30 homeopáthiás készítményt. Az Arnica csökkenti a vérzést, a gyulladást és a fájdalmat, segíti és gyorsítja a gyógyulást! Homeopathiás gyógyszertárban kapható! Arnica C30 adagolása fogeltávolítás vagy szájsebészeti műtétek, fogbeültetés esetén:

  • műtét előtti este 5 golyócska
  • műtét előtt közvetlenül 5 golyócska (rendelőnkben ingyenesen kérhető)
  • műtét után közvetlenül 5 golyócska (rendelőnkben ingyenesen kérhető)
  • műtét utáni este és azt követő reggel 5-5 golyócska

A fogorvosi székben – jó tanács egy fogorvostól, akinek a bölcsességfogát kellett eltávolítani:

Nekem egy felső bölcsességfogam ferdén nőtt, beharaptam vele az orcámat így jobbnak láttam megkérni a szájsebész kollégánkat, hogy vegye ki, mielőtt bajt csinál. Mindenben úgy készültem fel, ahogy a fentiekben írtam. Jó kollégát választottam Gszelman Feri egy igazi szájsebész tündér, tökéletesen megbíztam a kezében. Ittam eleget, szedtem vitaminokat, bevettem az Arnica C30at a nagykönyv szerint.

Ami nálam plusz, hogy a székben ülve tudatosan lazítottam el magam, és szorongás helyett tudatosan jó képeket képzeltem el. Elképzeltem egy zöld, gyógyító fényt a fogam körül, mely körülburkolja, és megsegíti, hogy könnyű legyen a műtét. Folyamatosan arra koncentráltam, hogy elengedem a fogam, nem ragaszkodom hozzá. Az érzéstelenítő beadásakor lazítottam, elképzeltem a szöveteimet, ahogy azok lazán, és könnyen beengedik magukba az érzéstelenítő folyadékot, nem feszül meg egyetlen sejtem sem.

És az eredmény? Kb. 3 perc alatt készen voltunk, semmi nem fájt. Még csak nem is reccsent. A fogamat elkértem, otthon kihipóztam, egy ideig megvolt, aztán valahogy bekerült a gyerekek játékai közé… A sebem nagyon könnyen és gyorsan gyógyult, nem okozott semmi problémát.

Fogorvosként és páciensként egyaránt arra buzdítok minden szájsebészeti műtét előtt álló sorstársamat, hogy próbálják meg követni a fentieket. Könnyebb lesz nekik is és kedvenc fogorvosuknak is.

Send this to a friend