Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Hogyan menthető meg a fog hatékonyan

Hogyan menthető meg a fog hatékonyan
A fogak megmentésének egyik utolsó lehetősége a gyökérkezelés. Egy sikeres gyökérkezeléssel a fog ugyan már nem él, de mint egy saját implantátum, a szájban maradhat és tökéletesen funkcionálhat akár évtizedekig is.

Mitől lesz sikeres egy gyökérkezelés?

A gyökérkezelés sikeraránya az irodalmi adatok szerint 60-96% közt mozog. Ez elég tág határ, melynek oka a hozott problémák különbözőségében, a különleges anatómiai variációkban és a szakmai felkészültség és eszközpark különbségeiben keresendő. A gyökérkezelendő fogak eredeti állapota nagyon különbözik. Vannak éppen begyulladó fogak, ahol kicsi a fertőzöttség, és vannak évek óta elhanyagolt teljesen átfertőzött fogak. A fertőzöttségen belül nagyon különbözik az is, hogy milyen kórokozó telepek vannak a fogbélben? Milyen a biofilm, ami a gyulladást okozza? Mennyire könnyen vagy nehezen fertőtleníthető.

Elérni a lehető legalacsonyabb csíraszámot

Azt tudni kell, hogy a legsikeresebb gyökérkezelés sem képes a fogat 100%-osan csírátlanítani. A gyökérkezeléssel egy olyan alacsony csíraszám elérésére törekszünk, amely már elegendően alacsony ahhoz, hogy a fog körüli szövetekben a gyulladás megszűnjön, azaz az immunrendszer már kezelni tudja a helyzetet.

Jöjjön időben, hogy a ne csak gyökérkezelhető, de felépíthető is legyen!

Szintén nagy különbségek vannak abban, hogy a gyökérkezelésre váró fogból mennyi ép foganyag maradt meg a szájban. Mennyire lehet úgy a fogat kitisztítani, hogy ne kerüljünk az íny, még rosszabb esetben a csontszint alá. Minél mélyebben szuvas egy foga, annál rosszabb a prognózisa. Sokszor adódik olyan helyzet, hogy egy fogat ugyan könnyű lenne gyökérkezelni, mert láthatóan szép, egyenes lefutásúak a gyökerei, ám a szuvasodás olyan mértékben elpusztította a fogszövetet, hogy az biztonsággal már nem felépíthető. Ezért az orvosnak a kezelési terv felállításakor nem csak a gyökereket, hanem a későbbi felépíthetőséget is ugyanúgy értékelnie kell.

Milyen eszközöket használ a modern gyökérkezelési koncepció? Mitől lehet sikeresebb egy modern fogászati rendelő?

Digitális röntgen, 3 dimenziós CBCT diagnosztika A hagyományos filmes röntgenekkel szemben a digitális röntgen nemcsak kisebb sugárbehatással dolgozik, de a monitor teljes méretére kinagyítható részletgazdag és éles képet is ad. Nem mindegy, hogy 3x4 cm ben, vagy 45x65 cm ben kinagyítva látja e a fogorvos a röntgenképet. A következő fontos diagnosztikai eszköz a 3 Dimenziós CBCT felvétel. A gyökérkezelések előtt kis térfogatú, ám nagy felbontású 3 dimenziós felvételeket készítünk. Ez olyan részletgazdag információval szolgál, amin a fogorvos pontosan fel tudja térképezni a fog belső világát, a gyökércsatornák számát, az elágazódásokat, járulékos csatornákat. Jobb diagnózist állathat fel, kevesebb a komplikáció a kezelés során. Operációs mikroszkóp Az operációs miroszkóppal végzett gyökérkezelés során a fogat iletve annak belsejét akár 12,5 szörös nagyításban vizsgálhatja az orvos. Sokkal precízebb beavatkozás válik így lehetővé. Hatékonyabb a szuvas területek eltávolítása, a fertőtlenítés, így a csíraszám csökkentés is. A mikroszkópos gyökérkezelésekkel lényegesen több fog menthető meg, illetve élettartamuk átlagosan hosszabb, mint a mikroszkóp nélkül kezelt esetekben. Elektromos gyökércsatorna bemérés Az elektromos csatorna bemérő eszköz a modern fogászatok kedvenc eszköze. A pontos és precíz bemérés, lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a megmunkálás a gyökércsatorna teljes hosszán a fertőzött szövetek eltávolítása biztosan megtörténjen. A jó gyökértömés sem nem rövidebb, sem nem hosszabb, mint a gyökércsatorna valós hossza. A bemérő eszköz segítségével tehát precízebb gyökértömés készíthető, ritkábban alakul ki ismételten gyökércsúcsi gyulladás. Lézeres fertőtlenítés A mechanikus feltágítás és gyógyszeres kezelések után, makacs esetben jó szolgálatot tehet a gyökércsatornák lézeres átvilágítása. A lézerfény kb. 1000 nanométer mélységben képes behatolni a dentin tubulusokba és elpusztítani az ott megbújó kórokozókat. A lézeres átvilágítás, a feltárt csatorna esetén nagyobb biztonságot nyújt a hagyományos fertőtlenítő oldatokkal történő kezeléshez képest. Figyelem a lézer nem csodaszer! Ha a gyökércsatorna anatómiai lefutása, a gyökér szerkezete miatt a csatornát mechanikusan nem sikerül feltárni, illetve feltágítani, akkor a lézert sem lehet a feltáratlan csatornába bevinni. A lézer akkor jelent egy plusz segítsége, ha a csatorna már feltárt. Ebben az esetben azonban biztonsággal és nagy hatásfokkal pusztítja el a kórokozókat.

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.