1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Hogyan menthető meg a fog hatékonyan

Tartalomjegyzék

A fogak megmentésének egyik utolsó lehetősége a gyökérkezelés. Egy sikeres gyökérkezeléssel a fog ugyan már nem él, de mint egy saját implantátum, a szájban maradhat és tökéletesen funkcionálhat akár évtizedekig is.

Mitől lesz sikeres egy gyökérkezelés?

A gyökérkezelés sikeraránya az irodalmi adatok szerint 60-96% közt mozog. Ez elég tág határ, melynek oka a hozott problémák különbözőségében, a különleges anatómiai variációkban és a szakmai felkészültség és eszközpark különbségeiben keresendő.

A gyökérkezelendő fogak eredeti állapota nagyon különbözik. Vannak éppen begyulladó fogak, ahol kicsi a fertőzöttség, és vannak évek óta elhanyagolt teljesen átfertőzött fogak. A fertőzöttségen belül nagyon különbözik az is, hogy milyen kórokozó telepek vannak a fogbélben? Milyen a biofilm, ami a gyulladást okozza? Mennyire könnyen vagy nehezen fertőtleníthető.

Elérni a lehető legalacsonyabb csíraszámot

Azt tudni kell, hogy a legsikeresebb gyökérkezelés sem képes a fogat 100%-osan csírátlanítani. A gyökérkezeléssel egy olyan alacsony csíraszám elérésére törekszünk, amely már elegendően alacsony ahhoz, hogy a fog körüli szövetekben a gyulladás megszűnjön, azaz az immunrendszer már kezelni tudja a helyzetet.

Jöjjön időben, hogy a ne csak gyökérkezelhető, de felépíthető is legyen!

Szintén nagy különbségek vannak abban, hogy a gyökérkezelésre váró fogból mennyi ép foganyag maradt meg a szájban. Mennyire lehet úgy a fogat kitisztítani, hogy ne kerüljünk az íny, még rosszabb esetben a csontszint alá. Minél mélyebben szuvas egy foga, annál rosszabb a prognózisa. Sokszor adódik olyan helyzet, hogy egy fogat ugyan könnyű lenne gyökérkezelni, mert láthatóan szép, egyenes lefutásúak a gyökerei, ám a szuvasodás olyan mértékben elpusztította a fogszövetet, hogy az biztonsággal már nem felépíthető. Ezért az orvosnak a kezelési terv felállításakor nem csak a gyökereket, hanem a későbbi felépíthetőséget is ugyanúgy értékelnie kell.

Milyen eszközöket használ a modern gyökérkezelési koncepció? Mitől lehet sikeresebb egy modern fogászati rendelő?

Digitális röntgen, 3 dimenziós CBCT diagnosztika

A hagyományos filmes röntgenekkel szemben a digitális röntgen nemcsak kisebb sugárbehatással dolgozik, de a monitor teljes méretére kinagyítható részletgazdag és éles képet is ad. Nem mindegy, hogy 3×4 cm ben, vagy 45×65 cm ben kinagyítva látja e a fogorvos a röntgenképet. A következő fontos diagnosztikai eszköz a 3 Dimenziós CBCT felvétel. A gyökérkezelések előtt kis térfogatú, ám nagy felbontású 3 dimenziós felvételeket készítünk. Ez olyan részletgazdag információval szolgál, amin a fogorvos pontosan fel tudja térképezni a fog belső világát, a gyökércsatornák számát, az elágazódásokat, járulékos csatornákat. Jobb diagnózist állathat fel, kevesebb a komplikáció a kezelés során.

Operációs mikroszkóp

Az operációs miroszkóppal végzett gyökérkezelés során a fogat iletve annak belsejét akár 12,5 szörös nagyításban vizsgálhatja az orvos. Sokkal precízebb beavatkozás válik így lehetővé. Hatékonyabb a szuvas területek eltávolítása, a fertőtlenítés, így a csíraszám csökkentés is. A mikroszkópos gyökérkezelésekkel lényegesen több fog menthető meg, illetve élettartamuk átlagosan hosszabb, mint a mikroszkóp nélkül kezelt esetekben.

Elektromos gyökércsatorna bemérés

Az elektromos csatorna bemérő eszköz a modern fogászatok kedvenc eszköze. A pontos és precíz bemérés, lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a megmunkálás a gyökércsatorna teljes hosszán a fertőzött szövetek eltávolítása biztosan megtörténjen. A jó gyökértömés sem nem rövidebb, sem nem hosszabb, mint a gyökércsatorna valós hossza. A bemérő eszköz segítségével tehát precízebb gyökértömés készíthető, ritkábban alakul ki ismételten gyökércsúcsi gyulladás.

Lézeres fertőtlenítés

A mechanikus feltágítás és gyógyszeres kezelések után, makacs esetben jó szolgálatot tehet a gyökércsatornák lézeres átvilágítása. A lézerfény kb. 1000 nanométer mélységben képes behatolni a dentin tubulusokba és elpusztítani az ott megbújó kórokozókat. A lézeres átvilágítás, a feltárt csatorna esetén nagyobb biztonságot nyújt a hagyományos fertőtlenítő oldatokkal történő kezeléshez képest.

Figyelem a lézer nem csodaszer! Ha a gyökércsatorna anatómiai lefutása, a gyökér szerkezete miatt a csatornát mechanikusan nem sikerül feltárni, illetve feltágítani, akkor a lézert sem lehet a feltáratlan csatornába bevinni. A lézer akkor jelent egy plusz segítsége, ha a csatorna már feltárt. Ebben az esetben azonban biztonsággal és nagy hatásfokkal pusztítja el a kórokozókat.

Send this to a friend