Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental

Hogyan távolítható el az elszíneződés a fogak felszínéről

| Dr. Pattogató Rita
Hogyan távolítható el az elszíneződés a fogak felszínéről
Barnás vagy szürkés árnyalatú elváltozás a fog felszínén – vajon csupán elszíneződés vagy fogkő, a kellemetlen, fogkefével már eltávolíthatatlan „lepedék”? Amennyiben ilyen jellemzőkkel rendelkező tüneteket észlel fogain, nem fog csalódni, ha dentalhigiénikus szakemberhez fordul. A fentiek közül bármelyik is legyen a probléma, mindkét esetben könnyedén orvosolni tudja a problémát ultrahangos fogkőeltávolítás vagy Air-Brush sópolírozás segítségével.

Aki jó fogakat örökölt, annak is érdemes rendszeresen és alaposan tisztítania a fogait

Páciensünk szerencsésnek mondhatja magát – a harmincas évei közepén jár, és néhány kisebb tömésen kívül, teljesen ép fogakkal büszkélkedhet. Egészséges fogain azonban, a rendszeres és alapos tisztítás híján elszíneződések, fogkövek jelentek meg az ép fogfelszíneken. Ez kedvezőtlen esztétikai hatással jár és hosszú távon ínygyulladást is okozhat.

Szerencsés szájflóra – kevés szuvas fog

A kezelés előtti képen látható, hogy a fogakat vékonyan felrakódott, egészen sötét színű elszíneződés fedi, mely a fogak külső felszínén fut végig. Érdekesség, hogy ez a típusú elváltozás csupán esztétikai hibát jelent. Az íny színe egészségesen rózsaszín, nincs duzzanat, nincs ínygyulladásra utaló jel. Megfigyelhető, hogy ilyen típusú elszíneződés általában szerencsés szájflórára utal, ritkán találkozunk fogszuvasodással. Ennek oka nagy valószínűséggel egy olyan gombafaj jelenléte a szájflórában, mely az elszíneződésért ugyan felelős, de ez okozza a pozitív hatást is – ugyanis e gombafaj jelenlétében a fogszuvasodást okozó, úgynevezett cariogen mikroorganizmusok, baktériumok aránya lényegesen alacsonyabb, mint más száj szájflóra esetén. Azok a páciensek, akiknél ez a fajta elszíneződés, illetve gombafaj fellelhető, jóval kisebb hajlamot mutatnak a fogszuvasodásra, a szájflórájuk ugyanis védelmezi őket ez ellen. Náluk az is szembetűnő, hogy nem csak a foguk szuvasodik kevésbé, de ritkábban találkozunk valódi fogkővel és ínygyulladással is.

Egy kis kitérő a kisbabának átadott szájflóráról

Gondolta volna, hogy ilyen különböző szájflórák vannak? A fenti eset ellentéte is igaz. Ha az édesanya fogazata szuvasodásra erősen hajlamos, valószínűleg az ő szájflórája, baktériumai között azok vannak magasabb számban, amelyek jelenlétében könnyebben alakul ki fogszuvasodás. Ilyen esetben mikor a mama lenyalja a cumit és átadja gyermekének, egyben az előnytelen szájflórát is telepíti. Ilyen lehetőségek miatt a fogorvosok inkább a leesett cumi lemosását javasolják, hiszen a nyállal, sokkal több információ megy át, mint azt elsőre gondolnánk.

Térjünk vissza egészséges fogazatú, aggódó Páciensünkhöz

Az elszíneződésre való tekintettel – és mivel nem tudta, hogy jótékony szájflórája van – a Páciens kétségbeesetten jelentkezett rendelőnkben: valami problémát fedezett fel a szájában, ez a sok elszíneződés, biztosan fogkövet jelent. Az utóbbi időben elhanyagolta a szájápolást, szeretné, ha most leszednénk a fogköveit.

Fogkő nincs, csak ártatlan elszíneződés!

Páciensünknek nincs oka az aggodalomra: a dentalhigiénikus megállapította, hogy az elszíneződés csupán esztétikailag zavaró, nem utal szuvasodásra vagy egyéb fogászati problémára. Nem kell professzionális fogkőtisztítás, elegendő az elszíneződés eltávolítása só polírozással.
Alap szájhigiéniai kezelés SILVER csomag
19 900 Ft25 900 Ft
ARANY STANDARD szájhigiéniai kezelés csomag
22 900 Ft29 900 Ft
PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés Irányított Biofilm Terápia
32 750 Ft42 500 Ft
Fogorvosi fogfehérítés peroxidos
85 000 Ft120 000 Ft
Dentalhigiéniai fogfehérítés peroxidmentes
33 900 Ft49 900 Ft
Kozmetikai szájhigiéniai csomag fogfehérítéssel
55 500 Ft79 800 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.