1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Húzás helyett – szabályozás gyerekkorban

Tartalomjegyzék

Az emberi arc, az állcsontok fejlődése 18-20 éves korban befejeződik. Ha történetesen széles fogakat és keskeny állcsontot örököltünk szüleinktől, előfordulhat, hogy szép gyöngyfogsor helyett “japán metro” effektus alakul ki. A sok fog kis helyen is elfér, ám kissé zsúfolódniuk kell. Ezt fogtorlódásnak, vagy kusza fogaknak nevezzük. Leggyakoribb a szemfogak kiszorulása a fogsor ívéből – mint ahogy a képen is látszik, ezt néhányan “vámpírfognak” is szokták titulálni… Ilyenkor érdemes fogszabályozás kezelést választani, lássuk, hogyan.

Minek kínozzam a gyereket kivehetővel?

SÚLYOS TÉVHIT: “Minek kínozzam a gyereket kivehető fogszabályzóval, majd ha felnőtt lesz, ráér majd akkor szabályoztatni, hiszen már olyan modern technikák vannak!”

Valóban. Sok cikk és weboldal ír a felnőttkori fogszabályozás fejlődéséről és ez így is van! Nagyon komoly technikai előrelépések történtek csak az utóbbi kb. 20 évben. Finomabb, rugalmasabb, ügyesebb eszközök vannak forgalomban. Megjelentek a láthatatlan sínes fogszabályozók, amelyek például elképesztő segítséget jelentenek a felnőtt pácienseknek, akik nem szeretnének fémes, gumis fogszabályozóval munkába menni.

Használjuk a rugalmas íveket, vannak egészen mini brackettek, megjelentek a mini fogszabályozós implantátumok. Átlátszó és kerámia brackettekkel is mozgathatjuk a fogakat, melyek esztétikusak és viselésük sem kényelmetlen. Ezek könnyítik a fogszabályozó szakorvos munkáját és a páciens életét egyaránt.

Változott az emberi csont az elmúlt 20 évben?

A fejlődés tehát tagadhatatlan, de mi a helyzet a biológiával? Az emberi csont is más lett az elmúlt 20 évben? A csontlebomlás, felépülés biológiai rendszere vajon megváltozott? Gondolom sejti Ön is a választ: NEM! Az emberi csont ugyanúgy fejlődik, mint 100 éve, a csontlebomlás biológiai törvényei sem változtak meg.

HASZNOS HA TUDJA: Az emberi szervezet biológiai, fizikai törvényszerűségei nem változnak! A csont rugalmasan csak gyermekkorban tágítható!

Bárhogy digitalizálódunk, bárhogy változnak a fogászati 3D technikák, az emberi biológiai, fizikai törvényszerűségek nem változnak! És miért fontos ezt megérteni? Hát azért, mert bármennyire is előrehaladott a fogszabályozási technológia, a felnőttkori fogszabályozás akkor is elsősorban csak a fogak szabályozásán, azaz a fogak mozgatásán keresztül tud hatni, melynek megvannak a maga biológiai korlátai. Ezzel szemben, a gyermekkori fogszabályozás még képes a csontfejlődésbe beleszólni. 6-10 éves korban a felső fogív még csodálatosan tágítható, és ezzel megelőzhető, hogy olyan fogtorlódás alakuljon ki, mint a fenti képen, mégis jó eséllyel a fogeltávolítást is megúszhatja a gyermek!

A gyerekkori kezelés felnőtt korban akár egy műtétet is spórolhat!

Előfordulhat, hogy a felnőttkori fogszabályozás során, ha nagyon nincs hely a fogak elrendezésére, akkor adott esetben csak foghúzással, esetleg komoly állcsont műtéttel lehet csak helyet teremteni, míg gyermekkorban ha nincs elegendő hely, akkor a csontos fogív tágításával megoldható, hogy majd elférjenek a fogak foghúzás nélkül!
Gondoljon bele! Ez óriási különbség!

GYERMEKKOR CSAK EGY VAN! A gyermekkori fogszabályozás – helyesebb lenne egyébként csontszabályozásnak, hívni – lehetőségei tehát jóval túlmutatnak a felnőttkori fogszabályozás lehetőségein. Félrevezető tehát az, hogy ha valakinek gyermekkorban nem oldották meg a fogak elrendezését, akkor az majd felnőttkorban pontosan ugyanúgy megoldható. Valóban, ha szerencsés, ha nincs nagy fogívszűkülete, ha nincs nagy harapási eltérése, akkor igen, és szuper lesz, sőt még úgy is marad a kezelés befejezése után is. De sok esetben ez nem valósulhat meg. Vagy csak kompromisszumokkal kezelhető. Például foghúzással, vagy a fogak oldalának elpolírozásával, esetleg úgy, hogy később az eredmény mégsem mutatkozik stabilnak és visszarendeződés indul el.

Érdemes eljönni 6-10 éves kor között!

Hozza el gyermekét időben, akár 6-10 éves korban, még pubertáskor előtt vagy alatt fogszabályozási konzultációra! Ne várja meg, míg gyermekénél elszáguld a fejlődés vonata a fogszabályozás és a csontfejlődés irányítás lehetőségeivel együtt! Ne várja meg, míg az összes tejfog leváltásra kerül, mert lehet, hogy addigra fontos fejlődési szakasz zárul le és ezzel komoly lehetőségeket szalaszthatnak el.

Felnőtt korban, fix fogszabályozóval már csak a fogakat mozgathatjuk a csontban, míg gyermekkorban még lehetőség van a csont fejlődésének irányítására is!

Hogy mit nyerhet? Csak információt!

 • Ha az Ön gyermekének nem kell fogszabályozó – de jó érzés! Egy gonddal kevesebb!
 • Ha  gyermekének később kell csak fogszabályozó – fontos információ birtokába jut, tudni fogja milyen lehetőségei vannak gyermekének, mikor mire kell figyelnie
 •  Gyermeke épp jó fázisban vagy egy adott probléma korai, jó eredményt hozó kezeléséhez – szuper! Van esély, hogy nem fognak lemaradni a gyermekkori csontfejlődés gyorsan robogó vonatáról!

Hozza el a gyermekét időben, akár 6-10 éves korban…

A képen látható gyermeki fogsor nem hozzáértő szemnek akár nem is tűnik annyira súlyos esetnek. Mégis, ha őt nem hozzák el szülei időben, 7-8 éves kora között, akkor súlyos esztétikai és harapási rendellenesség alakulhatott volna ki nála, melyet felnőtt korban csak komoly állcsont orthopédiai műtéttel lehetett volna kezelni.

Ennél a gyermeknél majd nem lehet megúszni a felnőtt fogszabályozót sem. Arra is szükség lesz majd az összes maradó fog előbújása után. De addig, amíg a csontok plasztikusan kezelhetőek, komoly állcsont tágításra van lehetőség, így a felnőttkori fogszabályozásra már egy jól előkészített, könnyen és jó eredménnyel kezelhető felnőtt érkezik majd.

Használja ki a fejlődés lehetőségeit!

Fontos tehát, hogy a gyermekkori fogszabályozó nem minden esetben oldhatja meg azt, hogy felnőttkorban majd ne kelljen fogszabályozás. Van szerencsére ilyen is, de szakmai szempontból nem ez a lényeg. Hanem az, hogy kihasználjuk a csontos fejlődés lehetőségeit, időben kezeljük, amennyire csak lehetséges a helyhiányt, hogy mire az összes fog leváltott, a felnőttkori kezelés már gyorsan, lehetőség szerint foghúzás nélkül és kitűnő eredménnyel legyen befejezhető. Az így elért eredmény pedig stabil legyen és ne kelljen féljünk a visszarendeződéstől.

A gyermekkori fogszabályozás lényegi pontjai:

 • nem az a lényeg, hogy biztosan megússzuk majd a felnőttkori fogszabályzót
 • nem az a lényeg, hogy gyorsabb
 • nem az a lényeg hogy olcsóbb
 • az a lényeg, hogy a csontfejlődés csak gyermekkorban irányítható
 • sokkal nagyobb esély arra, hogy a foghúzás elkerülhető
 • könnyebben megoldható például a szemfogak kiszorulása – akár felnőtt kezelés nélkül is
 • időben korrigálható például a mélyharapás, vagy a felső fogak túlzott előre harapása
 • sokkal stabilabb eredmény érhető el felnőttkorra a fogak visszarendeződése nélkül
 • a fogtorlódás időben történő kezelésével megelőzhetjük a torlódott fogak miatt kialakuló fogszuvasodást
Send this to a friend