Implantátumra kerülő pótlások

Fogimplantátumra kerülő fogpótlás típusok

Önmagában a fogászati implantátum beültetése még nem adja vissza Önnek a rágóképességet és a mosolygás képességét. A műtéti beavatkozást követően, a fogászati szituáció és a fogbeültetés  felületkezelésének függvényében egy három-hat hónapos gyógyulási periódus következik. A gyógyulási periódus alatt történik meg a beültetett műgyökér osszeointegrációja, azaz a csontosodás.

A csontosodás bekövetkeztével a fogimplantátum teljes felülete részt vesz a rágóerő elvezetésében, így válik tökéletesen stabillá. Ez a fizikai tulajdonság kell ahhoz, hogy a fogászati implantátumot bátran terhelhessük, azaz esztétikus fogkoronát helyezhessünk rá, amellyel végre rágni is lehet.

A csontosodás befejeződésével elindulhat a fogimplantációs folyamat következő és egyben befejező szakasza, amely az esztétikus fogpótlás átadásával zárul. A következő folyamatábra szemléletesen mutatja be a fogászati implantációs folyamat egyes lépéseit a kezdetektől a végeredményig

Fogbeültetés műtét

Ebben a szakaszban történik meg a tervezés, műtéti előkészítés (pl. fogászati előkezelés, csontpótlás, arcüreg emelés stb.) majd a folyamat a fogbeültetés műtéttel zárul. Ezután nyugalmi, gyógyulási periódus következik, amely időszak alatt meg kell várjuk a biológiai csontosodást, azaz, amíg a beültetett fogimplantátum csavar tökéletesen stabillá nem válik. A periódus alatt a fogíny a csavarok felett összezárul, meggyógyul, sok esetben a csavarok helyét nem is lehet látni. A legtöbb esetben a gyógyulási szakaszban ideiglenes fogpótlás viselnek pácienseink.

Ínyformázás

A gyógyulási szakasz befejeztével a beültetett fogimplantátumokat a fogorvos feltárja a fogíny alatt, majd a fogimplantátum belsejébe illeszthető úgynevezett gyógyulási csavart helyez el. A gyógyulási csavar már kiemelkedik a fogíny feletti területre is, de nem éri el a szemközti fogak rágósíkját. Ez egy egyszerű, henger formájú fém sapka, melynek az a feladata, hogy a fogínyt a készülő fogpótláshoz megfelelő alakra formázza, hogy az a természetes ínylefutáshoz minél inkább hasonlítson.

Implantátum felépítmény

A fog implantátum a csontban van, nekünk viszont a szájban, az íny felett elhelyezkedő koronákra van szükségünk. Az összekötő elem az implantátum felépítmény, melynek alsó része a műgyökérben rögzül, felső része pedig kiemelkedik a fogíny fölé és szilárd alapot biztosít az esztétikus fogkoronának. Az implantátum felépítmény anyagát tekintve lehet titán, vagy cirkonium. A titán felépítmények természetesen olcsóbbak, mint cirkon társaik. A rágó zónában, a kevésbé látható helyekre titán felépítményt, míg a front területre, látható helyekre, ahol a borítókoronát is esztétikus fémmentes anyagból tervezzük, oda inkább cirkon kerámia koronát javaslunk. A hagyományos fogimplantátum rendszerek esetén mind a Denti®, mind a NobelReplace® rendszerben megtalálható mind a titán, mind a cirkon fogimplantátum felépítmény.

Esztétikus borítókoronák

A felépítményre kerülő implantációs fogpótlások esetében Önnek szintén több választási lehetősége van. Az egész implantációs folyamatnak ez az utolsó fázisa, amikor felkerül az “i-re a pont”. A borítókorona az a rész, amely már látszani fog, ha beszél vagy mosolyog, érezhetővé válik, ha Ön harap vagy rág rajta.

AlphaBio®  fogászati implantátum

133 000 Ft145 000 Ft

Neo Biotech® titanium fogászati implantátum

155 000 Ft169 000 Ft

Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum

185 000 Ft198 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Fém készülékek

Fogak fehérítése és fogérzékenység

Stresszoldás homeopátiával

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”