Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental

Inlay/Onlay - avagy mi a különbség a fogbetét és a fogtömés között?

| Dr. Pattogató Rita
Inlay/Onlay - avagy mi a különbség a fogbetét és a fogtömés között?
Inlay/Onlay - avagy mi a különbség a fogbetét és a fogtömés között?

A fogszuvasodás alattomosan támad, olykor még olyanokat is, akik egyébként nagy gondot fordítanak a szájhigiéniára. Márpedig, ha egy fog szuvas, lyukas, akkor azt valamilyen formában gyógyítani, helyreállítani kell. A leggyakrabban a klasszikus fogtömésre gondolnak az emberek, kevesen tudják, hogy a fúrás-tömés változaton túl létezik, sőt szükséges más megoldás is, ha hosszú távon szeretnénk a fogat megőrizni. Bejegyzésünkben az inlay/onlay restaurációról írunk, nézzük, mit kell tudni róla!

Mi az az inlay/onlay “fogtömés”?

Az inlay vagy onlay alapjaiban különbözik a hagyományos töméstől. Ebben az esetben a fogorvos és a fogtechnikus közös munkája eredményeképpen készül el az új “tömés”. Nézzük hogyan!

A fogorvos első lépésként kitisztítja a szuvas fogat. A szuvasság miatt elvesztett foganyag mértéke döntő: elegendő-e egy átlagos fogtömés, vagy a fog hiányzó részét beragasztott betéttel kell pótolni (inlay), esetleg csücsökvédelemre is szükség van (onlay).

Komoly kutatások támasztják alá, hogy amennyiben a szuvas üreg mélysége meghaladja a 3 mm-t, a fog statikai ereje olyan komoly mértékben gyengül, hogy amennyiben egyszerű fogtöméssel látjuk el, úgy a tömésen kívül megmaradt csücskök idővel letörnek.
Leggyakoribb a felső fogak orca felöli (buccalis) és alsó fogak nyelv felőli (lingualis) csücskének elvesztése.

A természetes, ép fogban a csücskök között a barázdák területén, a fog központjában egy stabil szöveti háló helyezkedik el, mely felelős azért, hogy bátran rághassunk, és a csücskök, az olykor hatalmas rágóerő hatására sem fognak letörni. Persze ha valaki teljes erővel ráharap egy meggymagra, akkor az ép fogból is letörhet, de ez nem jellemző, a természetes háló a fogban igen ellenálló.

Igen, mindaddig, míg a szuvasodás meg nem bontja ezt a hálót, majd a fogorvos a szuvasodás eltávolítása érdekében ki nem fúrja a fogat. Ha pedig a természetes háló elveszik, muszáj olyan megoldást találni, amely a lehető legjobban ellenáll a további rágóerőnek, és megvédi a csücsköket a töréstől. Nagy szuvasodás, tehát sok foganyag vesztés mellett erre csak a betét képes, a tömés nem. Vagy ideig-óráig igen, de előbb utóbb csücsökvesztés következhet be.

Mi a különbség az inlay és az onlay között?

A fogorvos a szuvas szövet eltávolítása után döntést kell hozzon: tömés vagy betét. Ez sokszor már a fogfúrás előtt látszódik, de vannak kérdéses esetek, melyek csak a székben a teljes feltárás után dönthetőek el.
A betét kifúrása speciális technikával történik, minden arra épül, hogy a betét majd minél pontosabban illeszkedjen a fogba, és megvédje a maradék szöveteket.
A kifúrt üregről lenyomat készül, majd a fogtechnikus készíti el a betétet a laborban, a minta alapján.  Az inlay/onlay tömés esetén fontosabb, hogy a betét tökéletesen illeszkedjen, a baktériumoknak ne legyen esélye újabb szuvasodást indítani.

Az inlay és az onlay tömés igen hasonló, de nem teljesen ugyanaz. Az inlay tömés a fog belső részeit egészíti ki, az onlay pedig a csücskökre is ráterjed. Gyökérkezelt fogak esetén például minden esetben onlay készül, hiszen ezeknél a fogaknál a csücsökvédelem még fontosabb, mint élő fogak esetén.

Létezik még egy harmadik típus is, az overlay tömés. Ez a tömés típus akkor alkalmazandó, ha a fog teljes felszínét körbe kell venni azért, hogy ellenállóbb legyen.

Kinek ajánlott az inlay/onlay fogtömés alkalmazása?

Az inlay/onlay fogtömés a fogszuvasodás kezelésének egy bevált módja, ami több szempontból is felülmúlja a hagyományos töméseket. A ma használt klasszikus tömések jellemzője, hogy a fény hatására szilárdulnak meg. Ha azonban túl nagy lyukat kell kezelni, akkor előfordulhat, hogy a nagy mennyiségű tömőanyag nem rögzíthető teljes biztonsággal. A tömőanyag a szilárdulás közben néhány százalékot zsugorodik és így a megmaradt fogrész és a tömés között egy kis hézag keletkezhet, ahol újabb szuvasodás alakulhat ki. Kis szuvasodás esetén ez a zsugorodás jól kezelhető, de egy méreten felül már problémás!

Fogbetétek típusai

Az inlay/onlay töméseknek több típusa is létezik, attól függően, hogy milyen anyagból készül el a betét, ami lezárja a szuvasodás területét. Vegyük sorra a legnépszerűbb típusokat!

 • Kerámia inlay/onlay: a természetes fogmegjelenéshez legközelebb álló anyag, ami e tulajdonsága miatt vált az egyik legnépszerűbb inlay/onlay megoldássá
 • Arany inlay/onlay: az arany legfontosabb tulajdonsága orvosi szempontból, hogy antiallergén. Mivel nem vált ki semmiféle negatív reakciót, ezért kifejezetten ajánlott olyan esetekben, ahol a páciensnél fennáll az allergiás reakció esélye.
 • Gradia inlay/onlay: a fogak keménységénél valamivel puhább, ezért nem terheli a szomszédos fogakat. A gradia inlay/onlay tömés speciális kompozit anyagból készül. Nemcsak állagban, de színben is hasonlít az eredeti fogakra.
 • Préskerámia inlay/onlay: a préskerámia a modern orvostudomány kedvelt kelléke, aminek használatával igazán remek megjelenésű és minőségű fogbetét, korona és héj készülhet.

Előnyök és hátrányok

A fémmentes betét legnagyobb előnye, hogy tökéletesen illeszkedik a szuvasodás következtében létrejött üregbe. Sem nem nagyobb, sem pedig kisebb, ami azt jelenti, hogy teljesen lezárja a területet. Szükség esetén pedig megvédi a csücsköket a letöréstől, így a fognak sokkal hosszabb élettartamot biztosít.

Ezek a tömések a modern anyagoknak köszönhetően szilárdságukban és színükben is hasonlítanak a fogakhoz, ezért igen természetesen illeszkednek a szájba, semmiféle esztétikai zavart nem okoznak. Antiallergének és kényelmes a viselésük, mivel az egyedi igényekhez, formákhoz idomulnak.

Az inlay/onlay töméseket nem az orvos készíti el, hanem a fogtechnikus, ezért pár napot várni kell rá, ez azonban nem számottevő, jellemzően 4-5 nap alatt elkészülnek a minták alapján a betétek.

A betét megannyi előnye mellett szót kell ejteni a hagyományos töméshez képest leírható hátrányokról is. Egészen pontosan, azzal érdemes kalkulálni, hogy a fogtechnikusi munkának és a felhasznált anyagoknak köszönhetően az inlay/onlay fogtömés magasabb árfekvésű, mint a hagyományos tömés. Ez egy negatívum, vannak olyan helyzetek azonban, amikor ez a szerencsésebb választás, sőt olyan is előfordulhat, hogy az inlay/onlay tömés az egyetlen megoldás.

Kisebb és közepes szuvasodások esetén természetesen továbbra is a fogtömés az egyik leggyakoribb fogászati kezelés, melynek célja, hogy a fog még hosszú ideig betöltse funkcióját. Kattints, és ismerd meg, hogy történik mindez a Budapest Dental fogászati klinikán!

Kapcsolódó kezelések

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.