1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Kellemetlen lehelet, avagy szájszag kezelése

Tartalomjegyzék

Kellemetlen lehelet – gyakorlati lépések a sikeres kezeléshez

A kellemetlen lehelet sokunknak rendkívül nehéz kérdés, elsősorban pszichológiai, érintkezési szempontból. Aki az okozó, sokszor talán nem is tud róla, csak nem ért bizonyos elutasító reakciókat a környezetében. Aki a szájszagot érzi, annak nem feltétlen könnyű ezt elviselnie „fizikailag”, másrészt valószínűleg sokszor tűnődik azon, hogyan mondhatná meg az illetőnek, hogy mi a helyzet, anélkül, hogy az vérig sértődne.

Kellemetlen lehelet – hogyan veheti észre magán a tünet megjelenését?

A kellemtelen szájszag sok esetben nekünk fel sem tűnik, csak talán környezetünk reakciójából derül ki, hogy leheletünkkel nincs minden rendben. Amennyiben a kellemetlen lehelet egy visszatérő vagy állandó jelenség az Ön életében, akkor meg kell tudnia, hogy ennek fogászati vagy más belgyógyászati okai vannak.

Mi az oka a kellemetlen lehelet kialakulásának?

  • Fogászati problémák, melyek első sorban a fogíny és fogágybetegségekkel és a fogszuvasodással kapcsolatosak: A lepedékben, a fogkövek felszínén, az ínytasakok mélyén, a fogak közötti résekben, a szuvas fogakban, sőt olykor a nyelv felszínén is baktériumok szaporodnak el, melyek olyan mérgeket termelnek, melyek kellemetlen szagokat bocsátanak ki.
  • Fül-orr-gégészeti problémák: ha a manduláink túl szélesek és lyukacsosak, akkor azokban nagy valószínűséggel olyan anyagok telepszenek meg, melyek a rossz leheletért tehetőek felelőssé
  • Káros szenvedélyeink: a dohányzás minden formája, azaz a cigaretta, a szivar, a pipa és a dohány rágása is tartós rossz leheletet kölcsönöznek nekünk
  • Gyomor problémák: az akut gyomorbántalmak gyakran okoznak rossz leheletet, különösen, ha a gyomorból gázok törnek elő. A reflux szintén felelőssé tehető a kellemetlen szájszagokért. Ha a gyomor záróizom nem működik megfelelően, és a gyomorszáj tartósan nyitva marad, a savas gyomornedv a nyelőcsőbe visszakerülhet, aminek kellemetlen mellékhatása szájszag.

Mennyire kritikus ez az állapot, mikor forduljak fogorvoshoz?

A jelenség kritikus jellege csak akkor határolható be pontosan, ha tudjuk a kiváltó okokat. Ebben az esetben azonban nem biztos, hogy elég lesz fogorvoshoz fordulni, lehet, hogy más orvosi szakterületet is be kell vonni a pontos diagnózis felállításába.

Hogyan orvosolható a kellemetlen lehelet?

A fogorvosi vizsgálat feltétlenül az első az okok kiderítésében. Ha a fogászaton fogínygyulladást, szuvas fogat, nem jól záró fogkoronát talál a fogorvos, ezek kezelésével a legtöbb esetben a kellemetlen lehelet már meg is szűnik. Ha a fogászaton egészségesnek találják, vagy a kezelt fogászati problémák ellenére sem szűnik meg a szájszag, mindenképp további szakterülethez kell fordulni.

Amennyiben a jelenségnek fogászati okai vannak, akkor a kellemetlen lehelet alábbi kezelésekkel orvosolható:

A helyes fogmosási technika elsajátításával,

Egy dentalhigiéniai kezelés alkalmával örömmel megosztjuk Önnel a fogápolási praktikákat. Gyakori, hogy a helytelen fogmosási szokás van az ínygyulladás és a kellemetlen lehelet hátterében
Fogkőeltávolítás és ultrahangos fogtisztítás FOGÁSZATI ÁRAK

Professzionális szájhigiéniai kezeléssel

Ez minden típusú fogágybetegség kezelésének alapja, mindig ezzel kell kezdeni. Az ínygyulladásnak nagyon kellemetlen szaga van. Egy kezelés után már lényegesen jobb és üdébb a lehelet!
Fogkőeltávolítás sok fogkő és ínygyulladás esetén FOGÁSZATI ÁRAK

Antimikrobiális foto dinamikus terápiával

Szájhigiéniai kezelés után, a rezisztens kórokozók fájdalommentes és gyógyszermentes elpusztítására, rendkívül hatékony módszer. Abban az esetben javasolt, ha Önnek régóta fennállnak a fogínyvérzéssel kapcsolatos problémái és a kellemetlen lehelet hátterében a régóta fennálló visszatérő fogínygyulladás áll.
Antimikrobiális fotodinamikus fogászati kezelések FOGÁSZATI ÁRAK

Vektor terápiával

Az íny alatti fognyaki terület alapos tisztítása és lesimítása. Az íny újbóli jó tapadása érdekében javasolt, közepes és súlyosabb fogágybetegséggel kapcsolatos panaszok esetén
Vektor terápia a fogínygyulladás kezelésében FOGÁSZATI ÁRAK

Mélytisztítással – kürettálással

Ez a kezelés már komolyabb fogágybetegség esetén jön szóba. A fogínyvérzéses tünetek mellett komoly fogkőfelrakódások, a fogak mellett mély fogínytasakok találhatóak. A mélytisztítás a mély tasakokban levő fogkőfelrakódások, gyulladásos szövetek eltávolítására szolgál. Ezt a kezelést Vektor terápiával és lézeres terápiával a legtöbb esetben ki kell egészíteni.
Fogágy lézeres kezelés és mélytisztítás FOGÁSZATI ÁRAK

Parodontális lézer terápiával

Ez a kezelés már komolyabb fogágybetegség esetén jön szóba. A fogínyvérzéses tünetek mellett komoly fogkőfelrakódások, a fogak mellett mély fogínytasakok találhatóak. A lézerterápia a mély tasakokban levő gyulladásos szövetek kíméletes eltávolítására szolgál, emellett biostimulatív hatású, a fogágy szövetek regenerációját segíti elő. Ezt a kezelést Mélytisztítással (kürett) és Vektor terápiával a legtöbb esetben ki kell egészíteni.
Fogágy lézeres kezelés és mélytisztítás FOGÁSZATI ÁRAK

Szuvas fogak, régi, rossz tömések fogászati kezelésével,

fogpótlások felülvizsgálatával és cseréjével, melyek mind felelősek lehetnek az ínygyulladásért és a kellemetlen leheletért.

Mit kell tennie kellemetlen lehelet esetében?

Járjon utána ennek a jelenségnek, mert lehet, hogy a megoldása sokkal egyszerűbb, mint gondolná.

Send this to a friend