Kerülje el a gyökérkezelést! Vital Pulpa Terápia

Ez a cikk kincsekről szól, melyeket Ön a szájában visel. Kincsekről, melyek élvezetteljes rágást adnak, finom falatokat formálnak és amelyekről olyan könnyű elfeledkezni. Olvasson tovább! Kukkantson be velem egy másik páciens szájába. Tudjon meg többet arról, hogy mit rombol a fogszuvasodás alig egy év alatt, és milyen fogtömés az, amivel el lehet kerülni a gyökérkezelést.

Egy tanulságos eset. Példa, hogy mit tehet a szuvasodás szűk egy év alatt.

A nehezen tisztítható területről kiinduló fogszuvasodás szűk egy év alatt hatalmas rombolást végezhet a zománcon és a dentinben. Mindezt teszi úgy, hogy Ön észre sem veszi a rossz fogtömés alatt!

A képen bemutatott páciensünk ősz végén járt nálunk. Voltak apróbb, nem égető panaszai, találtunk is pár szuvasodást, készült kezelési terv a fogtömésekre. Az első  röntgenen az egyik fogra piros nyíl mutat: panaszmentes, a régi tömés mellett enyhén szuvas, egyszerű fogtöméssel kezelhető fogat láthatunk. A második röntgen, alig egy évvel később már kifejezetten mély szuvasodást mutat. Ebben a fogban a fertőzés lassan eléri a pulpaszövetet. A rutin fogtömés lehetősége most már a múlté.

Fogtömés máshogy

Az egyszerű fogtömés halogatása drága mulatság…

A kezelési terv tehát elkészült, de a páciens nem vette komolyan. Aztán jött a Covid, meg sokunkra olyan jól jellemző halogatás: majd megyek, majd a jövő héten bejelentkezem…

Szűk egy év telt el így.

A szuvasodás azonban nem halogat. Nem a jövő héten kezdi majd el bontani a dentint. Nem “majd jövőre” lát neki a munkának. A szuvasodás, ami szétbontja a dentint, minden pillanatban munkálkodik. 

A kemény fogszövet oldódik, a bakteriális fertőzés fokozatosan halad a puha idegcsatorna, a pulpa felé. Ha a fertőzés átjut, indul a fogbélgyulladás. Sokszor elviselhetetlen fájdalommal, amit a legtöbbször már csak gyökérkezeléssel lehet megszüntetni.

Ha a fogban egyre többször jelentkezik a kellemetlen fájdalom, a pulpaszövet már gyulladásban van!

A fogban egyre többször jelentkező kellemetlen, piszkáló fájdalomra, a páciens egy évvel később jelentkezett be. Remélte, hogy az eredeti tervben felsorolt fogtöméssel problémája megoldódik és elkerülheti a gyökérkezelést.

Fogtömés máshogy:

Nem telt el egy év és a szuvasodás 2-3 mm-t haladt tovább. Lényegében elérte a pulpaszövetet. A szuvasodás láthatatlanul és alattomosan rombolt!

Hogyan kezelhetjük a fogbélgyulladás határán álló fogat?

Van hogy már túl késő, és az ilyen mélyen szuvas fog nem kezelhető gyökérkezelés nélkül. A gyökérkezelt fog azonban többé nem élő fog. Esélyt ad újabb gyulladás kialakulására, amit ekkor már gócnak, a következményét pedig gócbetegségnek nevezünk.

Mindemellett a gyökérkezelés hosszadalmas, drága beavatkozás. A fogat védeni kell, a restauráció (korona vagy betét) szintén drága. Ha meg csak egyszerűen betömi az orvos, nagy valószínűséggel reped ketté pár év múlva. Máris ott a foghúzás és a következményes foghiány. Nem megyek tovább. Lehet még bőven görgetni, hogy hova vezet és milyen ára van egy elveszített fognak.

Mit jelent a Vital Pulpa Terápia, ami megelőzheti a gyökérkezelést, így a fog élő marad, emellett rengeteg pénzt és energiát spórolhatunk meg?

A mélyen szuvas fog kezelésének modern módja nagyítás mellett – például mikroszkópos nagyítás mellett – végzett vital pulpa terápia. Ami szabad szemmel nem megy, az nagyítás mellett elvégezhető. A mély fogszuvasodásnál a pulpakamra faláról apró rétegekben távolítható el a szuvas dentin, így megelőzve azt, hogy túl mélyen érintsük az érzékeny idegszövetet, ami elkerülhetetlenül gyökérkezeléshez vezet.

A nagyítás mellett a tudomány legújabb fejlesztését is használjuk: Biodentin-t, mely segíti a pulpa regenerációját, megállítja a fertőzést és a gyulladásos folyamatot.

A Vital Pulpa Terápia nem olcsó. Specialista fogorvosok, nagyítás mellett végzik ezt a kezelést. De lényegesen, kifejezetten sokkal olcsóbb, mint a gyökérkezelés és azt azt követő fogrestauráció. Az élő fogszövet megtartása pedig megfizethetetlen jutalom.

Íme a legolcsóbb fogkezelési eljárás. Bárki elvégezheti.

A legolcsóbb és legegyszerűbb technika: Megelőzni a mély fogszuvasodást.

Egyszerűen el kell jönni a fogorvoshoz fél, de legalább egy évente. Alapos fogorvost és modern képalkotó eljárást biztosító fogászatot érdemes választani, ahol valóban kiszűrik a problémás fogakat.

Halogatás helyett időben érdemes a kezelési tervet megvalósítani, és nem várni arra, hogy a szuvasodás elvégzi a maga dolgát.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Kerüljük el a kivehetőt

Fogpótlás fogínysorvadás esetén

Tömés utáni fájdalom

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”